גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת גל הירש: כתב אישום בכפוף לשימוע בגין עבירות מס בעשרות מיליונים

על פי כתב החשדות, הועברו הכנסות החשודים מחשבונות החברות אל חשבונותיהם האישיים וחשבונות חברות זרות וישראליות אשר בשליטתם ● עורכי הדין של הירש: "אין בכתב החשדות זכר לעבירות השוחד – העבירות שהיוו את העילה לפתיחת החקירה ולסיכול מינויו של הירש למפכ"ל"

פרקליטות מיסוי וכלכלה הודיעה לתא"ל במיל' גל הירש כי היא שוקלת להעמידו לדין בכפוף לשימוע, בגין עבירות מס בפרשת דיפנסיב שילד. מלבד הירש, הוציאה הפרקליטות כתבי חשדות גם ל עודד שכנאי, מיכאל בנימיני ויניב אדם בגין עבירות מס. שכנאי חשוד גם בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.

על פי כתבי החשדות, בין השנים 2009-2007 פעלו החשודים כשותפים במתן שירות למשרד ההגנה בגיאורגיה ובמקומות אחרים במסגרת מערך חברות שבשליטתם. בתקופה זו עסקו הארבעה מול משרד ההגנה בגיאורגיה בייעוץ בטחוני, אימון צבאי ותיווך בעסקאות למכירת ציוד צבאי.

שכנאי והירש ניהלו במשותף את הפעילות בגיאורגיה. מפעילותה העסקית של השותפות צמחו לחשודים כולם הכנסות בהיקף של מיליוני שקלים לכל אחד, ובסך הכול למעלה מ-40 מיליון שקלים.

על פי כתב החשדות, כחלק ממנגנון חלוקת הכנסות השותפות, הועברו הכנסות החשודים מחשבונות החברות אל חשבונותיהם האישיים וחשבונות חברות זרות וישראליות אשר בשליטתם, בבנקים בישראל ובבנקים זרים. מערך החברות וחשבונות הבנק המורכב והמסועף בחו"ל ובישראל נועד, בין היתר, לסייע לחשודים להעלים את הכנסותיהם מרשויות המס.

על אף שחלק מהחשודים, תושבי ישראל באותה העת, התאגדו תחת חברה ישראלית שהקימו, דיפנסיב שילד ישראל, הם נמנעו מלדווח על כלל הכנסותיהם בחברה זאת, תוך שנקטו בדיווח סלקטיבי.

על פי כתב החשדות, גל הירש לא דיווח על כ-6.1 מיליון שקל

על פי כתב החשדות, בשנת 2008 לא דיווח גל הירש בדו"חותיו האישיים על הכנסה אישית בסך שלא פחת מכ-6.1 מיליון שקל. כחלק מפעילותו המרמתית כלפי רשויות המס, הכנסותיו האישיות של הירש הועברו לחשבון אישי שלו בשוויץ ולחשבון בשוויץ על שמה של חברה זרה. חשבון הבנק על שם החברה הזרה שימש את הירש לצורך החזקת הכנסותיו האישיות, וזאת מבלי שהחברה סיפקה שירות כלשהו במסגרת הפעילות בגיאורגיה. הירש לא דיווח בהצהרת ההון שלו על החברה הזרה, על אף ששימשה אותו להחזקת הכנסותיו, וכן לא דיווח בדו"חות השנתיים לרשות המיסים על קיומה של שותפות, אשר הניבה לו הכנסות מהפעילות בגיאורגיה.

במהלך שנת 2009 העביר הירש סך של כ- 3.3 מיליון שקל לישראל. במקום העברת הכספים לחשבונותיו האישיים, העביר את הסכום האמור בשלוש פעימות לחברת גל הירש בע"מ, כנגד חשבוניות וקבלה שהוצאו לחברה הזרה, על אף שחברה זו לא סיפקה כל שירות לחברת גל הירש בע"מ, ועל אף שמקור הכספים היה בפעילות הירש בגיאורגיה.

נוכח האמור, נשקלת העמדתו לדין, בכפוף לשימוע, בגין שורה של עבירות לפי פקודת מס הכנסה: השמטה מתוך דו"ח על פי הפקודה כל הכנסה שיש לכללה בדו"ח במזיד ובכוונה להתחמק ממס; מסירה בדו"ח על פי הפקודה אמרה או תרשומת כוזבת במזיד ובכוונה להתחמק ממס; השבת תשובה כוזבת על שאלה שנשאלה או על דרישת ידיעות שנערכה לפי הפקודה במזיד ובכוונה להתחמק ממס; שימוש במרמה, ערמה ותחבולה במזיד ובכוונה להתחמק ממס.

שכנאי נחשד כי לא דיווח בדו"חותיו על הכנסה אישית בסך שלא פחת מכ-19.5 מיליון ש"ח. כחלק מפעילותו המרמתית כלפי רשויות המס, הכנסותיו האישיות של שכנאי הועברו לחשבונותיו האישיים בבנקים שונים בעולם, ובהם חשבונות אישיים בגיאורגיה, באי ג'רזי ובשוויץ, וזאת לצורך התחמקות ממס. כמו כן, עשה שכנאי שימוש בחשבונות בנק בשוויץ על שמן של חברות זרות לצורך החזקת הכנסותיו האישיות ולצורך חלוקת הכנסות בין השותפים, בהם החשודים הנוספים, וזאת מבלי שהחברות סיפקו שירות כלשהו במסגרת הפעילות בגיאורגיה. שכנאי לא דיווח בהצהרת ההון שלו על החזקותיו בחברות הזרות ועל רכושו בחו"ל, ולא דיווח בדו"חות השנתיים לרשות המיסים על קיומה של שותפות, אשר הניבה לו הכנסות מהפעילות בגיאורגיה.

בנוסף, חשוד שכנאי גם בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות בעקבות מצגים כוזבים שיצר עם עורך דינו במטרה להניח את דעתו של בנק פורטיס בגרנזי בנוגע לחשבון חברה זרה, אשר שימש כפלטפורמה לקבלת כספים מהפעילות הביטחונית בגיאורגיה עבור כלל השותפים. על פי מצגים אלה, מקור הכנסות החברה הינו בעיסוקים שונים שאינם קשורים לפעילות הביטחונית בגיאורגיה, ושכנאי הינו הנהנה היחיד בחשבון. שכנאי עשה זאת לאחר שידע כי הבנק מערים קשיים על העברות כספים שמקורן בעסקאות ביטחוניות, וכדי להניח את דעת הבנק .

על פי כתב החשדות נגד מיכאל בנימי, הוא לא דיווח בשנים 2009-2008 על הכנסה אישית בסך שלא פחת מכ-13.6 מיליון שקלים .

כנגד יניב אדם נטען כי בשנים 2009-2007 לא דיווח בדו"חותיו האישיים על הכנסה אישית בסך שלא פחת מכ-3.8 מיליון שקלים.

התיק נחקר על ידי צוות משותף של היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 במשטרת ישראל ושל פקיד שומה חקירות תל-אביב ברשות המיסים, ובסיוע הרשות לאיסור הלבנת הון.

"גל הירש נחוש להילחם על צדקתו והוא ינקוט בעניין זה בכל האמצעים העומדים לרשותו"

עורכי הדין גיורא אדרת, נבות תל-צור וטל שפירא מסרו כי "אין בכתב החשדות זכר לעבירות השוחד בכלל ולעבירה של מתן שוחד לעובד ציבור זר בפרט - העבירות שהיוו את העילה לפתיחת החקירה ולסיכול מינויו של הירש למפכ"ל. כזכור, החקירה כנגד הירש נפתחה מיד לאחר שמונה על ידי השר לבטחון פנים למפכ"ל משטרת ישראל. הירש טען מהרגע הראשון כי מדובר בחקירה שערורייתית, בחשדות שאין להם כל בסיס, שכל מטרתה לסכל את מינויו למפכ"ל - מינוי שהיה לצנינים בעיניהם של מספר בכירים במערכת האכיפה. ואכן - החשדות לעבירות השוחד, להן לא היה כל בסיס מלכתחילה, התפוגגו ונמוגו במהלך החקירה.

"או אז, צצו ועלו לפתע חשדות חדשים, הפעם בתחום המס, שגם להם אין כל בסיס ונועדו אך ורק כדי להצדיק את החקירה וסיכול המינוי, לאחר שתיקי השוחד קרסו. חבל שלגורמי האכיפה לא היה את האומץ לקבל את ההחלטה הנכונה והמתבקשת - גניזת תיק החקירה כנגד הירש בכללותו. לטענתנו אין המדובר כלל ועיקר בעבירות פליליות בתחום המס, אלא לכל היותר, בויכוח אזרחי לגיטימי שבבסיסו תכנון מס בעסקים בינלאומיים בחו"ל, נושא אותו ניתן וראוי לברר - כפי שהדבר נעשה במקרים מסוג זה - בהליך אזרחי. כפי שאף עולה מכתב החשדות עצמו, כל הכספים להם היה זכאי גל הירש נכנסו על ידו לישראל כנגד חשבונית מס ושולם בגינם מס מלא עוד בשנת 2009, כך שאף מטעם זה לא היה כל מקום לזמן את מר הירש לשימוע. גל הירש נחוש להילחם על צדקתו והוא ינקוט בעניין זה בכל האמצעים העומדים לרשותו".

פרקליטיו של שכנאי, עו״ד ז׳ק חן ועו״ד משה מזרחי, מסרו: ״שנים ארוכות של חקירה הסתיימו בזימון לשימוע בעבירות מס, וגם חשדות אלה יופרכו״.

מטעמו של יניב אדם, המיוצג בידי עו״ד מיכל רוזן עוזר ועו״ד משה מזרחי, נמסר: ״לאחר חמש שנים של חקירה שהחלה בטענות לחשדות חמורים, שכולם הופרכו, התקבלה היום הזמנה לשימוע בטענה לעבירות מס שגם היא, כך אנו משוכנעים, תתברר כחסרת בסיס״.

* חזקת החפות: עודד שכנאי, גל הירש, מיכאל בנימיני ויניב אדם הינם חשודים בעבירות מס. הם מכחישים את המיוחס להם על-ידי הפרקליטות, ועומדת לזכותם חזקת החפות.

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות – הזכור ביותר ב־2025 / צילום: צילום מסך יוטיוב

סיכום פרסומות 2025: בנק מזרחי טפחות הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה ביותר

הבנקים וחברות הביטוח רשמו את הנוכחות הגבוהה ביותר בדירוג הפרסומות השנתי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה בשנה החולפת ● בנק לאומי נכנס למדד הכי הרבה פעמים ב–2025 ● משרדי הפרסום הבולטים: מקאן תל אביב, אדלר־חומסקי & ורשבסקי וראובני פרידן

סכסוכי שכנים / איור: ליאב צברי

סכסוכי שכנים: בין התנגדות לגיטימית להתנגדות קטנונית ומזיקה לבנייה

אדם שרצה לממש זכויות בנייה על גג נתקל בסירוב של שכנו לאפשר לקבלן להציב פיגומים ברכוש המשותף בבניין - לאחר שכבר קיבל את הסכמתו לבנייה ● הוא הגיש תביעה, ופסק הדין התייחס למונח "שימוש סביר" ולזכותם של התובעים לבנות

שירה תם / צילום: באדיבות רמ''י

מסתמן: שירה תם, מנהלת חטיבת שמירה על הקרקע ברמ"י, תמונה למ"מ המנכ"ל עד למינוי הקבע

ועדת האיתור לתפקיד המנכ"ל החדש, במקום ינקי קוינט, טרם החלה את עבודתה, ושירה תם צפויה לשמש בתפקיד עד שהמנכ"ל החדש ייכנס לתפקידו ● מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן סירב להתמנות למ"מ, כדי שלא לחסום את סיכוייו להתמנות למנכ"ל הקבוע

המודל המוזל של טסלה 3 / צילום: טסלה

הוזלה של 30 אלף שקל: טסלה מתחילה לשווק בישראל גרסת בסיס חדשה של טסלה 3 בכ-194 אלף שקל

רמת האבזור נמוכה יותר אך המכונית עדיין מצוידת בגג זכוכית ● בענף מעריכים כי טסלה תנסה לבצע עם הדגם החדש מהלך אסטרטגי בציי הרכב והליסינג בישראל ● על פי הערכות, בקרוב גם תתחיל החברה לשווק את גרסת הבסיס המוזלת של טסלה Y

פאינה קירשנבאום בדיון בערעור על גזר דינה / צילום: רפי קוץ

"חל בה מהפך תודעתי": סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום תשוחרר מהכלא

ועדת השחרורים קבעה כי סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום, שריצתה 4 שנות מאסר, תשוחרר בימים הקרובים בניכוי שליש ● קירשנבאום הורשעה בעבירות של שוחד, מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ושימוש במרמה על מנת להתחמק מתשלומי מס

שר המשפטים יריב לוין. הוביל את צמצום הלכת אפרופים בדיני החוזים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

גם הפעם: אל תספידו את הלכת אפרופים

השבוע אושר בכנסת צמצום הלכת האפרופים - אך אל תטעו לחשוב שמדובר במותה ● להערכתנו, ההלכה תמשיך להשפיע על קבוצה צנועה של "רק" כ-99% מכלל החוזים

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● משקיעים רבים גילו לאחרונה ששנה פנטסטית בתל אביב הניבה להם תשואה מביכה ● איך זה קרה? בחסות רפורמה של רשות שוק ההון שהתיימרה לעשות סדר, ובפועל יצרה בלבול וחוסר ודאות ● התוצאה: משקיעים חשבו שהשקיעו במסלולים בארץ, וגילו שנותרו מחוץ לחגיגה ● רשות שוק ההון: "יישום והשלכות הרפורמה בבחינה"

שלג בברלין, השבוע / צילום: אסף אוני

גל הקור האירופי מחריף: מצבי חירום, תאונות ברחוב וביטולי טיסות

שורת מדינות באירופה הכריזו היום על מצבי חירום בדרגות משתנות בשל מטחי שלג כבדים וטמפרטורות שצנחו הרבה מתחת לאפס ● בהולנד תנועת הרכבת משובשת, ובשדה התעופה סכיפהול נרשמים עיכובים משמעותיים ● בברלין הצטברות הקרח על המדרכות מעוררת ביקורת על העירייה ועל חוסר התפקוד שלה

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

במשרד הבריאות מפספסים את התמונה הגדולה

חברי הממשלה מפריחים רפורמות באוויר ● במשרד הבריאות שכחו למה יש ערך ● ואירופה נותרה ללא ברית הגנה מתפקדת ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

רוצים לדעת מה תעשה הבורסה בתל אביב השנה? תקראו את הראיון הזה

רגע לפני יום שישי הראשון בתל אביב שבו מתקיים מסחר, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך איתי בן זאב התארח בפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס ● איך הגיבו חברי הבורסה לשינוי ההיסטורי: "שמענו יותר ביקורות שליליות מחיוביות" ● מה היעד הבא: "הרבה מאוד יהודים בארצות הברית רוצים להשקיע בכלכלה הישראלית" ● וגם: למה ת״א תעשה ביצועים עודפים על וול סטריט ומי יהיו הנפקות הענק הבאות

אקספנג G6 פרפורמנס 2026 / צילום: יח''צ

החל מ-205 אלף שקל: הקרוס-אובר החשמלי הזה עבר שדרוג מקיף

השדרוג המקיף שעבר הקרוס־אובר החשמלי אקספנג G6 פרפורמנס שמר על העיצוב, אבל העניק לרכב שיפור משמעותי באיכות, בעידון וביכולת הדינמית ● המחיר עדיין אטרקטיבי אבל התחרות העיקרית היא מול דגמי פלאג־אין חדשים

מפעל כתר / צילום: יח''צ כתר

וילאר מתרחבת: רוכשת 4 מתחמי תעשייה בכרמיאל וביקנעם ב־520 מיליון שקל

הקרקעות שייכות לסמי סגול, לשעבר בעל השליטה של כתר פלסטיק שנמכרה בשנת 2016 לידי קרן ההשקעות הבינלאומית BC Partners ● את הרכישה תממן וילאר באמצעות יתרות המזומנים ברשותה ובאמצעות הנפקת אגרות חוב ו/או מימון בנקאי

אופיר שריד / צילום: רמי זרנגר

רווח הענק של JTLV ממכירת דוניץ, והמימושים של זהבית כהן ומנכ"ל מליסרון

חגיגת המימושים של קרן JTLV, אייפקס ישראל בראשות זהבית כהן ואורי מקס מייסד מקס סטוק ואופיר שריד מנכ"ל מליסרון ● אנבידיה, אינטל ואפל חברו לטכניון, ובהשקעה של כמיליון דולר נחנכה מעבדת VLSI ● ושלושה מינויים חדשים ● אירועים ומנויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יום שישי הראשון בבורסת תל אביב: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, יתקיים מסחר בימי שישי ● שבוע המסחר בבורסה עבר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; הבנקים עלו ב-1.4%, המניות הבטחוניות ירדו

מחזור המסחר היה כ-2 מיליארד שקל, הרבה מעל הממוצע של ימי ראשון ● מייסדי נקסט ויז׳ן מכרו מניות ב-345 מיליון שקל ● בורסות בעולם: עליות בבורסות אירופה, החוזים בוול סטריט נסחרים ביציבות ● אחר הצהריים יתפרסמו נתוני התעסוקה המסקרנים בארה"ב ● השקל נסחר ביציבות, 3.17 שקלים לדולר, מחירי הנפט עולים הבוקר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות באירופה; החוזים בוול סטריט יציבים אחרי דוח התעסוקה

מספר המשרות החדשות בארה״ב נמוך מהצפי; שיעור האבטלה ירד ● באירופה מתבשלת עסקת ענק שתיצור את חברת הכרייה הגדולה בעולם: ריו טינטו עומדת לרכוש את גלנקור הבריטית ● מחירי הנפט עולים בעקבות המתיחות הגאו פוליטית בין ארה"ב לאיראן

טסלה דגם Y / צילום: יח''צ

בכירים במגזר הציבורי עשויים להצטייד ברכבי טסלה

ממשלת ישראל עשויה להצטייד בכלי רכב חשמליים של טסלה עבור בכירי ממשלה ונושאי תפקידים בכירים ● יבואנית שיאומי נערכת להשקת הרכב החשמלי שלה בישראל ב־2027 ● 2026 נפתחת עם מלאי רכב "אפס קילומטר" בהנחות עמוקות ● השבוע בענף הרכב

חביבות האנליסטים ל–2026 / צילום: Shutterstock

המניות שמסתתרות מתחת לרדאר: ההימור החדש של האנליסטים ל-2026

למי שחשב שוול סטריט אולי התעייפה מכמה שנים רצופות של עליות, באו מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס וקבעו שיאים חדשים כבר בשבוע המסחר הראשון של השנה ● איך ייראה המשך 2026 אף אחד לא מעז לנבא, אבל בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות בכמה מניות

על המחאות באיראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

חמינאי מתכנן לברוח לרוסיה? המומחים מסבירים: כך נדע שהוא באמת בסכנה

המחאות באיראן לא פוסקות, ואפילו דווח שהמנהיג העליון מכין תוכנית בריחה ● האם ההפגנות הנוכחיות יפילו את המשטר או שהן יסתיימו כמו קודמותיהן? ● המומחים מסבירים: אלה הפרמטרים שיקבעו את מידת ההצלחה של המחאות ● המשרוקית של גלובס

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

ח'אמנאי מקטין את המחאות באיראן - ומאשים את טראמפ: "שיתעסק בבעיות של מדינתו"

המחאה האיראנית עולה שלב: הצתות של סמלי שלטון - המשטר הפיל את האינטרנט וקווי הטלפון ● בצה"ל עוקבים מקרוב אחר המחאות ששוטפות את איראן - והגיעו אתמול לראשונה גם לבירה טהראן ● טראמפ: "הזהרתי אותם שאם הם יעשו משהו רע למפגינים – נפגע בהם קשות" ● עדכונים שוטפים