גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק על שכר הדירה מסלים: קמעונאיות אופנה מפסיקות לשלם לקניונים

קסטרו ביטלה הוראות קבע למליסרון והיא לא לבד: H&M, רנואר, ותמנון עצרו ביולי הוראות תשלום שכר דירה לקניונים שונים • בתחילת מגפת הקורונה הסכימו הקניונים לבוא לקראת הקמעונאים, אבל כעת נראה שסבלנותם פגה

ישראלים עושים קניות במרכז "ביג פאשן" באשדוד אחרי הסגר / צילום: Amir Cohen, רויטרס
ישראלים עושים קניות במרכז "ביג פאשן" באשדוד אחרי הסגר / צילום: Amir Cohen, רויטרס

התקופה שבה סיפקו הקניונים הקלות לרשתות האופנה והמסחר נגמרה. כעת מחדשות רשתות הקמעונאות את המלחמה מול הקניונים.

עם תחילת יולי פגה התקופה, שבה סיפקו קבוצות קניונים ומרכזי קניות הקלות והנחות בנוגע לגובה דמי השכירות לרשתות האופנה והמסחר. כעת הצדדים חזרו לנקודת המוצא כשרשתות האופנה נחושות להפחית את עומס שכר הדירה, שלתחושתן לא תואם את הפדיונות בקניונים, ובקניונים ובמרכזי הקניות חשים שכבר הלכו כברת דרך ארוכה לקראת הרשתות עם שורה ארוכה של הקלות מסוגים שונים, וכי כעת על הרשתות לעמוד על הרגליים בעצמן.

הפערים הללו הגיעו אתמול (ג') לשיא במכתב ששלחה קבוצת מליסרון, שבשליטת ליאורה עופר, לקבוצת קסטרו, שבשליטת משפחת רוטר. במכתב טוענת מליסרון, כי קסטרו עיכבה תשלומים בהיקף של כ-4 מיליון שקל, באמצעות ביטול חד-צדדי של הוראות קבע. בשל כך, מליסרון דרשה מקבוצת האופנה לפנות שתיים מהחנויות של רשת קסטרו מתוך 20 מרכזי הקניות שהיא מפעילה בתוך עשרה ימים, והצהירה כי תחלט את הערבויות של הרשת שבידה.

המחלוקת של מליסרון עם קבוצת קסטרו לא עומדת בחלל ריק. היא מצטרפת לכך שקסטרו בחרה לא לפתוח כמה מהחנויות שלה, בין היתר בקניון מבשרת, בקניון שבעת הכוכבים בהרצליה ובקניון TLV בתל אביב. קסטרו מנסה לשפר את מצבה באמצעות קביעת עובדות בשטח, על ידי הפעלת לחץ להורדת דמי השכירות והניהול. את זה, ראוי להזכיר, היא עושה במקביל לרצף של צעדי התייעלות והורדות שכר פנימיים, כמו גם פיטורים ממוקדים ומימוש נדל"ן.

דוגמה למאבק הענפי

קסטרו אמנם נמצאת בימים אלה בתקופה מאתגרת, אולי המאתגרת ביותר שידעה אי פעם. המאבק שלה מול מליסרון דומה למאבק שמנהלות קמעונאיות אחרות בענף מול לא מעט משכירים, וניתן ללמוד ממנו יותר מאשר על מצבה של קסטרו, על המלחמה המתחוללת בעת הזו בין בעלי מרכזי הקניות לבין הקמעונאים בכלל.

כדאי להדגיש גם כי לקבוצת קסטרו-הודיס חנויות רבות בקניונים של קבוצת מליסרון, והדרישה לפינוי כעת ניתנת לשתי חנויות בלבד של המותג קסטרו ולא של יתר מותגי הקבוצה. נראה, כי מדובר בחלק ממשא ומתן שמתנהל בימים האחרונים לא רק מול קבוצת קסטרו, כי אם גם מול קבוצות אופנה נוספות.

כבר בגל הראשון של משבר הקורונה, קסטרו, כמו גם קבוצות אחרות בתחום, הודיעו בחודש מרץ על ביטול חד-צדדי של תשלום דמי השכירות לקניונים.

כעת, עם סיום תקופת ההקלות, רשימה הולכת ומתארכת של קמעונאיות אופנה נוקטות שיטות שונות כדי לצמצמם את הנזק שנגרם להם מהתקופה הממושכת של ההסגר שכפתה עליהן המדינה ומהשחיקה בפדיונות. המשבר הנוכחי הגיע על רקע משבר ישן יותר שפקד את ענף האופנה.

אחת השיטות שנוקטות הקמעונאיות, שבה נקטה קסטרו, היא ביטול הוראות הקבע לתשלום דמי שכירות וניהול למגוון רחב של בעלי קניונים, בהם גם קבוצות שמחזיקות במספר מצומצם של מרכזי קניות.

ל"גלובס" נודע כי בין הרשתות שעצרו בחודש יולי הוראות קבע למרכזי קניות שונים נמנות קבוצות אופנה בולטות וחזקות דוגמת H&M, רנואר, ותמנון.

מבחינת הרשתות הללו, הן נחושות שמרכזי הקניות והקניונים יעניקו הקלות נוספות שיספקו להן ודאות בנוגע להמשך ויתאימו את עומס שכר הדירה לפדיונות, במציאות שבה חלק נרחב בציבור לא מגיע לקניונים. יצויין כי חלק ממרכזי הקניות כלל לא סיפקו לשוכרים הקלות.

שחיקה נמשכת בפדיונות

כפי שמגלים נתוני ריס (RIS), עליהם דיווחנו ב"גלובס", מאז החזרה לפעילות בתום הסגר מרכזי הקניות הפתוחים נהנים מצמיחה של מעל ל-20% בפדיונות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד (7 במאי עד סוף יוני). לעומתם, הקניונים האזוריים סובלים מירידה של 4% בפדיונות לעומת אותה תקופה ב-2019. כאן המקום להזכיר שגם 2019 הייתה שנה חלשה של שחיקה בפדיונות הענף.

כך או כך, רשתות האופנה לוחצות על הקניונים ליצור מציאות שתאפשר להן לקצץ בהוצאות. כלי נוסף לכך הוא צמצום והגבלת שעות הפתיחה שלהן בקניונים. בתחילת השבוע התירו עזריאלי ומליסרון לרשתות האופנה לא לפתוח את החנויות במוצאי שבת, ולקצר את שעות הפעילות באמצע השבוע ולסגור את החנויות כבר ב-20:30.

בקניונים שבהם הבעלים לא הלכו לקראת הקמעונאים, הרשתות החזקות מכתיבות את המציאות. כך למשל, בקניון TLV, שבשליטת מוטי בן משה באמצעות רבוע כחול נדל"ן, קבוצת זארה שמפעילה כחמש חנויות של מגוון מותגים בקניון, החליטה על דעת עצמה להקדים את סגירת החנויות באמצע השבוע ולהשאיר אותן סגורות במוצ"ש, כדי לחסוך עלויות ולצמצם נוכחות בשעות בהן קיימת פעילות מועטה.

תמונת השוק השתנתה, אומר ל"גלובס" תמיר בן שחר, מחברת הייעוץ והמחקר הכלכלי צ'מנסקי בן שחר. "הקניונים והרשתות יצטרכו למצוא את הנוסחה המשותפת לשינוי כללי המשחק. מצד אחד, הרשתות לא יכולות להמשיך ולשלם את מה שהיה עד היום. מצד שני, למרכזים יש גם זכות קיום, כשעד היום, מתחילת המשבר, הקניונים ספגו ונתנו מעצמם - והצד השני לא שילם כלום".

לדברי בן שחר, "חלפו מספר חודשים בהם מרכזי הקניות התחשבו והעמיסו על עצמם את הסיכון, וכעת עם החזרה לפעילות המרכזים לא יכולים להמשיך לשאת אותם על גבם. גם להם יש התחייבויות. הרשתות לא יכולות להרשות לעצמן לוותר על הקניונים ולכן כללי המשחק צריכים להשתנות בהידברות". בן שחר טוען, כי המחיר הקבוע של דמי השכירות יצטרך להשתנות, כשהחלופה היא מעבר לתשלום של אחוז קבוע מתוך הפדיונות של הרשתות. אלא שלדבריו, השינוי הזה חייב להתרחש ולא באופן חד-צדדי מצד הרשתות.

"המצב בתחום האופנה היום הוא שהשוק מייצר מחזורי מכירות יותר גדולים, אבל הרווחיות יותר נמוכה, כך שהמחזור הוא לא המחזור של פעם", והוא מוסיף: "בגלל אובדן מכירות של חודש וחצי, הרשתות נדרשות כעת לחסל את הסחורה שלהן בפרק זמן קצר יותר כדי להיפטר מאופנת הקיץ, ולהיערך לאופנת הסתיו והחורף. לשם כך הרשתות נותנות הנחות עמוקות ששוחקות להן את הרווחיות, כך שהיכולת שלהם לשלם שכר דירה על אותו מחזור נחלשת. כעת שני הצדדים צריכים לראות איך לגרום לנו להוציא את הכסף שלנו בישראל כל עוד השמיים סגורים, ולא בחו"ל".

ברשת תמנון סירבו להגיב לפניית "גלובס" באופן רשמי, אך גורמים בסביבת החברה אישרו בשיחה עם "גלובס" כי מדובר על 5-6 חנויות. ממאץ' ריטייל, זכיינית קבוצת H&M בישראל, נמסר: "אנו מנהלים שיח פתוח ומקדם עם כל השותפים שלנו ומכבדים את התחייבותנו".

מקבוצת רנואר נמסר כי: "כמדיניות, קבוצת רנואר אינה מכחישה או מאשרת ידיעות הקשורות להתנהלות הפנימית של החברה".

אחרי מועד פרסום הכתבה במסגרתה רנואר בחרה שלא להתייחס לטענות לגופן, ביקשה רנואר לעדכן את תגובתה ומסרה: "רנואר נמצאת שנים רבות ביחסים אדוקים וטובים עם כל קבוצות הקניונים ומתנהלת מולם ביושר, כבוד ומשלמת לשביעות רצון של כול הצדדים. כחברה פרטית, את המשאים ומתנים העיסקיים שלה, מנהלת רנואר מול הגורמים הרלוונטיים ולא בתקשורת".

מחברת קסטרו נמסר: "קסטרו מאז ומעולם עמדה בכל התחייבויותיה הכספיות וכך יהיה גם בעתיד. אנחנו מוחים על כך שמי בחברת מליסרון מנסה להלך עלינו אימה באמצעות התקשורת על החברה. אנו תמהים על כך כי במילסרון בניגוד לכל חברות הקניונים האחרות, עדיין לא הפנימו את צו השעה בעולם כולו בכלל, ובישראל בפרט. אנו מצפים יותר מתמיד לאוזן קשבת. כולנו בסירת הקורונה. ולכן, הדרישה של מילסרון היא לא במקום בלשון המעטה. כמו כן אנו רואים בחומרה שעד היום לא קיבלנו החזרים על התקופה בה קניוני מליסרון היו סגורים".  

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי