גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להנפיק בעת משבר בבורסה הגדולה בעולם. ראיון עם אחד שיודע

אלכס איברהים, מנהל השווקים הבינלאומיים ב-NYSE, בורסת ניו יורק, מסביר מדוע התקופה הנוכחית נפלאה להנפקות, למה יותר חברות ישראליות התחילו להנפיק בניו יורק במקום בנאסד"ק ומדוע זה עדיף להן: "ראית איך למונייד כיכבה בכל הרשתות החברתיות אחרי ההנפקה"

אלכס איברהים, מנהל השווקים הבינלאומיים בבורסת ניו יורק / צילום: NYSE
אלכס איברהים, מנהל השווקים הבינלאומיים בבורסת ניו יורק / צילום: NYSE

המשבר הכלכלי שהביאה איתה מגפת הקורונה לא פוגע, נכון להיום, בשוק המניות האמריקאי, והמדדים המובילים ממשיכים במגמה החיובית. בהתאם, גם חלון ההנפקות פתוח לרווחה, ולאחר תקופת היסוס ומיעוט הנפקות ראשוניות (IPOs) בתחילת הרבעון השני, בחודש יוני היו לא מעט הנפקות בולטות, והצפי הוא להמשך המגמה גם במחצית השנייה של 2020.

אלכס איברהים, מנהל השווקים הבינלאומיים בבורסת ניו יורק (NYSE), מסכים שזו תקופה נפלאה להנפקות, ובראיון ל"גלובס" הוא אומר: "היה לנו רצף נהדר של הנפקות ראשוניות לא רק מארה"ב, אלא מכל העולם. יש גם כמה עסקאות מרגשות בפייפליין של השבועות הקרובים".

לדבריו, מתחילת השנה גויסו בבורסת ניו יורק לא פחות מ-77 מיליארד דולר בהנפקות - לא רק הנפקות ראשוניות אלא גם של חברות שכבר נסחרות. אחת ההנפקות האחרונות הייתה זו של למונייד, חברת הביטוח הדיגיטלי מישראל, שפעילותה מתבססת על ביג דאטה ובינה מלאכותית. למונייד הונפקה בשבוע שעבר לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ומאז זינקה ב-136% לשווי של 3.8 מיליארד דולר.

איך בכלל מוציאים הנפקות בתקופה שבה אי אפשר לטוס? הרוד-שואו עם המשקיעים הפוטנציאליים נערך באמצעות זום?
"זאת שאלה טובה, והתשובה היא שכולם עושים הכול דרך זום או פלטפורמות דומות, וכך מתקשרים את העסקה. חלק מהחברות עוד הספיקו להיפגש עם המשקיעים קודם לכן, כש'בדקו את המים' לקראת אפשרות של הנפקה. בכל מקרה, המצב הנוכחי לא גורם למשקיעים להירתע, ואפשר לראות שכל העסקאות תומחרו היטב".

מה צפוי בהמשך השנה, אילו סקטורים יהיו בולטים בתחום ה-IPO?
"אנחנו רואים הרבה חברות טכנולוגיה וחברות צרכניות שצפויות להנפיק. מדובר גם בחברות מארה"ב וגם ממדינות אחרות כמו ישראל, ברזיל, סין וקנדה. הסקטורים המרכזיים יהיו בעיקר טכנולוגיה, בריאות וצרכנות, ויהיו מגוון של הנפקות, מחברות small cap ועד חברות גדולות".

עד לפני כמה שנים, חברות טכנולוגיה ישראליות הסתכלו על נאסד"ק כיעד להנפקה בארה"ב, אבל בשנתיים האחרונות כל ההנפקות האלה הגיעו ל-NYSE - תופין, פייבר, למונייד. איך אתה מסביר את השינוי?
"לפני 15-20 שנה היה 'בום' של חברות טכנולוגיה ישראליות שנרשמו למסחר, ואנחנו אפילו לא יכולנו להתחרות על העסקאות האלה, כי הקריטריונים שלנו היו קשים עבורן וסגרו בפניהן את הדלת. חברות היו חייבות להיות רווחיות ובגודל מסוים. לכן הן הלכו ישירות לנאסד"ק.

חברות ישראליות בולטות בבורסת ניו יורק

"היום זה שונה: לפני עשר שנים עשינו מודרניזציה בתנאי הרישום, ואנחנו מחפשים חברות עם שווי של 200 מיליון דולר לפחות, וגיוס של 40 מיליון דולר לפחות, לכן הדלת נפתחה, ומרגע זה חברות טק מגיעות אלינו, גם מישראל. היום יש מגמה שהנהלות ודירקטוריונים מסתכלים על NYSE כיעד".

בעבר הייתה תופעה שבמסגרתה NYSE ונאסד"ק פיתו חברות לעבור אליהן מהבורסה השנייה. זה עדיין קיים?
"זה חלק קטן מאוד מצמיחת העסק שלנו, אבל תמיד נשמח להעביר אלינו חברות מנאסד"ק. בהקשר הישראלי, לפני כמה שנים טבע עברה אלינו. אני חושב שחברות רואות שאצלנו יש שוק עם דאטה, מסחר טוב יותר ומותג שמתאים להן. זה לא קורה כל הזמן אבל יש חברות שעוברות, ורובן אגב לכיוון שלנו".

מי הבורסות האחרות שאתם בתחרות איתן?
"עבורנו, כשמדברים על חברות מחוץ לארה"ב, הסוגיה העסקית היא ההחלטה שלהן להיסחר בחו"ל ולא בבורסה המקומית כמו ת"א. ברגע שהחליטו לעשות זאת אפשר לדבר על בורסה, והעבודה שלנו היא להראות את הערך של מסחר בארה"ב, כי הרי הן יכולות לבחור באוסטרליה, בהונג קונג, בלונדון ועוד. ארה"ב היא השוק ה'עמוק' ביותר, וכאן נכנסת השאלה האם לבחור ב-NYSE או בנאסד"ק.

"הפלטפורמה שלנו מאפשרת לשלב נזילות ותנודתיות נמוכה, וזה מאוד אטרקטיבי. חברות רוצות לא רק שההנפקה תצליח, אלא גם שהמניה תיסחר היטב לאחר ההנפקה. אני בטוח שכל חברה תוכל להעיד שאצלנו התנודתיות נמוכה.

"נקודה נוספת היא שבורסת ניו יורק ממותגת כיוקרתית מאוד, וחברה שנסחרת אצלנו שולחת למעשה מסר לשוק שהיא עומדת בקריטריונים המחמירים ביותר, של ממשל תאגידי למשל. חברות משתמשות במיתוג הזה גם מול לקוחות, 'עשינו זאת, אנחנו נסחרים בבורסה הגדולה ביותר בעולם'.

"שלישית, אנו משרתים היום את 2,500 החברות הטובות בעולם, עם 70% מחברות הדאו ג'ונס, וזה פותח הרבה הזדמנויות לחברה מישראל, משום שאנו יכולים לעזור לה לדבר עם לקוחות פוטנציאליים או למצוא דירקטור חדש".

מלבד התחרות עם בורסות אחרות, אתם מתחרים גם בשוק הפרטי. נראה שבשנים האחרונות חברות נשארות פרטיות לאורך זמן רב יותר.
"נכון, חברות רבות נמצאות בשוק הפרטי זמן רב ויש להן גישה להון. עם זאת יש הרבה סיבות טובות להפוך לחברה ציבורית, ואחת מהן היא שבכך יוצרים 'מטבע' לרכישות פוטנציאליות (המניה, ש'ח'ו), כלומר בורסה נזילה יוצרת מכשיר לביצוע רכישות. זה גם עוזר לחברה לייצר נראות ומודעות - ראית איך למונייד כיכבה בכל הרשתות החברתיות אחרי ההנפקה - וכמובן להביא כסף ולהגדיל ולגוון את בסיס הלקוחות. הפיכה לחברה ציבורית גם יוצרת מנגנונים פנימיים שמייעלים את הפעילות ואת המשמעת הפיננסית".

זה גם אומר שהחברות שמגיעות ל-IPO מגיעות בוגרות יותר מבעבר?
"לחלוטין, הרבה יותר בוגרות. יש להן סיפור טוב יותר לספר לשוק. נכון שהשוק מאתגר, יש אי-ודאות, מגפת קורונה, אבל ההזדמנות קיימת".

איך חברה יכולה להתכונן היטב להנפקה?

"זאת כמובן לא החלטה שמקבלים היום ומבצעים מחר, אלא תהליך. זה מתחיל בהבנת הסביבה (landscape) והבנה פנימית האם אני מוכן או לא, האם יש לי סיפור חזק לספר לשוק, מה מבדל אותי ממה שאני רואה בתעשייה. צריך להבין איך החברה עצמה מתנהגת באקוסיסטם שלה, ולהתחיל לבנות נראטיב שיסופר בסופו של דבר לשוק. זה לא קל, והוא צריך להתאים לאסטרטגיה ולפיננסים. כשכל זה מתקיים אפשר להתחיל לשכור עו"ד ורו"ח שיסתכלו על הדיווחים והדרישות החוקיות, ואז למצוא בנקאים שיוכלו ללטש את הסיפור ולהתאים אותו למה שהשוק מצפה מחברה מהסקטור. כל התהליך יכול לקחת גם שנה, תלוי במורכבות".

ומה באמת הסיפור שהמשקיעים רוצים לשמוע?
"המשקיעים אוהבים צמיחה, זה חשוב מאוד. אבל צמיחה בת-קיימא, כולל הסבר איך אני מגיע מנקודה A לנקודה B".

ראינו בתקופה האחרונה לא מעט הנפקות SPAC - חברות בלאנק צ'ק שמונפקות ללא פעילות במטרה לגייס כסף לרכישת פעילות. מה צפוי בתחום הזה?
"ה-SPAC היו סיפור מדהים מתחילת השנה, ואנחנו מצפים לעוד שמות גדולים שיגיעו לשוק בשבועות הקרובים. זאת כבר לא תופעה אמריקאית בלבד - אנחנו עובדים עם SPAC מברזיל, הונג קונג וסינגפור".

אם מדברים על השווקים הבינלאומיים, אי אפשר שלא להזכיר את סין. יש הרבה חברות סיניות שנסחרות ב-NYSE, איך משפיעים המצב הגיאופוליטי ומלחמת הסחר בין ארה"ב וסין על המסחר שלהן?
"אני לא יכול להגיב על זה, אני יכול רק לומר שהשוק פתוח לחברות סיניות ואנחנו מצפים לעוד חברות מסין בהמשך. סין היא השוק המרכזי שלנו מחוץ לארה"ב בווליום של העסקאות".

לסיכום אומר איברהים, כי הוא מצפה לחזור לישראל כשהמצב ישתפר. "אני אוהב את החדשנות והיזמות בישראל. זו מדינה מדהימה ועשיתם הרבה דברים יפים, בין היתר בתחום הבריאות. אני מצפה לעוד חברות שיוכלו להצטרף אלינו". 

עוד כתבות

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש. האוכלוסייה צפויה לגדול פי ארבעה / צילום: צילום מסך יוטיוב

המועצה שתצמח פי 3, והעיירה שתגדל מפנינת יוקרה לעיר קטנה: היישובים שבדרך להפוך למרחבים אורבניים

בית דגן הסמוך לנתב"ג ובני עי"ש שליד אשדוד הם שני יישובים כפריים קטנים למדי, אשר צפויים להתרחב בצורה משמעותית מאוד בשנים הקרובות ● הם לא היחידים: כחלק ממגמת הצמיחה המתוכננת בישראל עד שנת 2040, יישובים רבים צפויים לשנות את פניהם ● גלובס בודק איך שינוי שכזה צפוי להשפיע

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חגיגה בבנקים: כמה הכניסו להם העמלות במחצית הראשונה של 2025?

החגיגה בבורסה מנפחת את עמלות ניירות הערך בבנקים: דוח הפיקוח על הבנקים מגלה כי ההכנסות מהעמלות שגבו הבנקים ממשקי בית ומעסקים קטנים בששת החודשים הראשונים של 2025 הסתכמו ב-3.1 מיליארד שקל

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורה של עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, מיתוג והתוכניות להנפקה בבורסה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד, אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

מאיר שמיר / צילום: כדיה לוי

קבוצה הכוללת את מאיר שמיר מתמודדת על רכישת חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד

חברת האסתטיקה הרפואית, שייסד משה מזרחי עומדת למכירה תמורת כמיליארד דולר, איבדה 85% מהשווי בשיא ● מלבד שמיר, שחבר למנהלי אינמוד ומשקיעים נוספים בניסיון רכישה, מתמודדת על רכישת אינמוד גם קרן השקעות מדרום קוריאה

מנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל / צילום: דוברות הרשות השופטת

הנהלת בתי המשפט: לבלום את החוק שיפגע בשכר השופטים

ועדת הכנסת צפויה לדון השבוע בהצעת החוק של ח"כ בוארון, ולפיה ועדה ציבורית תקבע את שכר נושאי המשרה הבכירים במגזר הציבורי כאחוז משכר נשיא המדינה ● על רקע ההערכות כי ההצעה תוביל לפגיעה בשכר השופטים, בהנהלת בתי המשפט מתריעים: השכר מבטא את האינטרס בעצמאות השופטים, ופגיעה בו תשליך על איכות השירות לציבור"

יפתח רון-טל / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

אחרי שנתיים ללא יו"ר: הממשלה אישרה את מינוי יפתח רון-טל ליו"ר רשות שדות התעופה

מינויו של יפתח רון-טל ליו"ר מועצת רשות שדות התעופה אושר היום בישיבת הממשלה, לאחר שוועדת המינויים אישרה את מועמדותו בכפוף להסדר ניגוד עניינים ● המינוי מגיע לאחר תקופה ממושכת שבה לא כיהן יו"ר קבוע לרשות

בית הזיקוק פונטה קרדון בוונצואלה. בעיגול: דלסי רודריגס, נשיאת ונצואלה הזמנית / צילום: Reuters, Jesus Vargas, ULAN

קורצת לטראמפ: ונצואלה בדרך לרפורמה דרמטית בשוק האנרגיה

ההנהגה החדשה במדינה מקפלת את מדיניות ההלאמה ומקדמת את שחרור האחיזה הממשלתית בנכסים ● בתוכנית: קיצוץ מאסיבי במיסוי וויתור על ריבונות משפטית מול ענקיות האנרגיה ● לוונצואלה עתודות הנפט הגדולות בתבל, האם עתה סוף סוף יתממש הפוטנציאל?

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

חגיגת המימושים בבורסה, והשכירים שהפכו למיליונרים – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

באיזה בנק תקבלו יותר ריבית, אילו ני"ע סולידיים ניתן לרכוש בבורסה, ואיזו אפליקציית תשלומים מתנה ריבית גבוהה בהוצאות בכרטיס האשראי ● בבתי השקעות שמניותיהם זינקו במאות אחוזים, בכירים מימשו אופציות ומניות ● סקירה שפרסם בנק אוף אמריקה, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית ● וגם: יועצת ההשקעות הבכירה שמציעה חשיפה למט"ח דווקא משום שהשקל התחזק כל כך

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

ועדת החקירה בפרשת הצוללות מצאה: ליקויים ברכש במיליארדים והחלטות שסיכנו את ביטחון המדינה

ועדת החקירה הממלכתית לפרשת הצוללות וכלי השיט, בראשות נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס, מצאה "ליקויים מערכתיים היורדים לשורשם של תהליכי בניין הכוח וקבלת ההחלטות ברכש ביטחוני, בעלות של מיליארדי שקלים, ובתהליכים ביטחוניים-מדיניים רגישים אחרים" ● על המוקד: המל"ל, חיל הים, משרד הביטחון והקבינט המדיני-ביטחוני

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי מחר במסחר, והאנליסטים מעריכים - מניות הטכנולוגיה שירוויחו בגדול

השבוע ייפתח בצל הערכות הולכות וגוברות שארה"ב תתקוף באיראן ● עונת הדוחות בוול סטריט נכנסת למקטע קריטי, עם דיווחים של ארבע מתוך "שבע המופלאות" ● הפדרל ריזרב יפרסם את החלטת הריבית שלו, אך המשקיעים יתמקדו בחששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● וגם: במרקטוואץ' מסמנים חמש מניות טכנולוגיה שהאנליסטים צופים שירוויחו בגדול ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

המיתוג החדש של אגד / צילום: קבוצת אגד

קבוצת אגד יוצאת במהלך מיתוג מחדש בהשקעה של מיליוני שקלים

אגד משיקה זהות מותגית חדשה תחת המסר "Flexibility in Motion", במטרה לשקף את השינוי מקואופרטיב תחבורה ישראלי לקבוצה גלובלית עם מספר זרועות ● המהלך, שכולל גם לוגון חדש, בוצע באמצעות Eureka, יחידת המיתוג העצמאית מקבוצת גיתם BBDO

מי מגן על הקשישים? / צילום: Shutterstock

שבעה דברים שכדאי לוודא שעשינו - לקראת היום שבו נזדקק לטיפול סיעודי

תוחלת החיים מתארכת, ומספר המבוגרים הזקוקים למטפלים גבוה פי 20 מהערכות קודמות ● חברות הסיעוד, שנהנו מהבוננזה, נתקלות כעת בסטנדרטים חדשים של ביטוח לאומי, והזהירו מפני ירידה בהכנסות ● בינתיים, הקשישים נאבקים על זכויותיהם ונתונים לפגיעה וניצול ● כך תצליחו לנווט בסערה

רכב צה''לי בדרך לכיוון הגבול עם עזה / אילוסטרציה: Associated Press, Ohad Zwigenberg

בעלי החברה הביטחונית הכי חשאית בת"א מכר מניות ב-345 מיליון שקל

דניאל בלום, בעל השליטה בחברת מוצרי המיגון פמס, ניצל את הזינוק במחיר המניה כדי למכור נתח מהחזקותיו  ● גם לאחר המהלך ימשיך בלום להחזיק במעל מחצית מהמניות ובשווי של 1.35 מיליארד שקל ● בחודשים ינואר-ספטמבר רשמה פמס רווח של 31 מיליון דולר

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית מתנגדת להצעת לוין: "פגיעה קשה בציבור"

שר המשפטים יריב לוין מציע לשנות את תקנון הממשלה כך שלא תידרש חוות-דעת משפטית לקידום החלטות והצעות חוק – לרבות חוקים עם משמעות תקציבית ● היועמ"שית גלי בהרב-מיארה: "פגיעה חמורה בשלטון החוק, החלפת משילות בפריצות מסגרות התקציב"

מטוס של דלתא איירליינס / צילום: דלתא איירליינס

החברה האמריקאית שמבטלת טיסות לישראל בגלל הסופה בארה"ב

חברת התעופה דלתא איירליינס הודיעה על ביטול טיסות בקו תל אביב-ניו יורק ● זאת על רקע סופה הפוקדת את צפון-מזרח ארה"ב, שהובילה לביטול של אלפי טיסות במדינה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד מועמדת למכירה; אלו המתחרות עליה

על העסקה מתחרות קרן קוריאנית וקבוצת משקיעים ישראלית, כאשר המחירים שהוצעו משקפים פרמיה של 15%-25% על מחיר המניה בנאסד"ק ושווי של כמיליארד דולר ● המניה רחוקה מאוד מהשיא שרשמה ב-2021, אך עדיין נסחרת בתשואה של 98% ביחס למחיר ההנפקה שלה

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

הומנואידים. סין משקיעה בהם הרבה משאבים / צילום: Shutterstock

בלי ששמנו לב, זירת הרובוטים דמויי אדם עשתה קפיצת מדרגה

השבוע התריע מנכ"ל גוגל DeepMind בוועידת דאבוס כי סין רחוקה רק כחצי שנה מהישגי המעבדות המערביות המובילות בגזרת ה–AI ● באילו תחומים סין כבר עוקפת את היתר, ולמה זה כל כך מפחיד את המערב

מימין: מיכה קאופמן, אמנון שעשוע, קובי מרנקו / צילום: עומר הכהן, דויד גראב

הישראלית שזינקה בכ-50% בשבוע, ואלו שנפלו לשפל של כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● ארבה רובוטיקס זינקה בכ-50% תוך שבוע, מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● מובילאיי נפלה לשפל של כל הזמנים, לאחר שהמשקיעים התאכזבו מתחזיותיה ל-2026 ● גם פייבר נגעה בשפל חדש, כשברקע חששות מתמשכים שפעילותה תיפגע מיישומי AI