גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להנפיק בעת משבר בבורסה הגדולה בעולם. ראיון עם אחד שיודע

אלכס איברהים, מנהל השווקים הבינלאומיים ב-NYSE, בורסת ניו יורק, מסביר מדוע התקופה הנוכחית נפלאה להנפקות, למה יותר חברות ישראליות התחילו להנפיק בניו יורק במקום בנאסד"ק ומדוע זה עדיף להן: "ראית איך למונייד כיכבה בכל הרשתות החברתיות אחרי ההנפקה"

אלכס איברהים, מנהל השווקים הבינלאומיים בבורסת ניו יורק / צילום: NYSE
אלכס איברהים, מנהל השווקים הבינלאומיים בבורסת ניו יורק / צילום: NYSE

המשבר הכלכלי שהביאה איתה מגפת הקורונה לא פוגע, נכון להיום, בשוק המניות האמריקאי, והמדדים המובילים ממשיכים במגמה החיובית. בהתאם, גם חלון ההנפקות פתוח לרווחה, ולאחר תקופת היסוס ומיעוט הנפקות ראשוניות (IPOs) בתחילת הרבעון השני, בחודש יוני היו לא מעט הנפקות בולטות, והצפי הוא להמשך המגמה גם במחצית השנייה של 2020.

אלכס איברהים, מנהל השווקים הבינלאומיים בבורסת ניו יורק (NYSE), מסכים שזו תקופה נפלאה להנפקות, ובראיון ל"גלובס" הוא אומר: "היה לנו רצף נהדר של הנפקות ראשוניות לא רק מארה"ב, אלא מכל העולם. יש גם כמה עסקאות מרגשות בפייפליין של השבועות הקרובים".

לדבריו, מתחילת השנה גויסו בבורסת ניו יורק לא פחות מ-77 מיליארד דולר בהנפקות - לא רק הנפקות ראשוניות אלא גם של חברות שכבר נסחרות. אחת ההנפקות האחרונות הייתה זו של למונייד, חברת הביטוח הדיגיטלי מישראל, שפעילותה מתבססת על ביג דאטה ובינה מלאכותית. למונייד הונפקה בשבוע שעבר לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ומאז זינקה ב-136% לשווי של 3.8 מיליארד דולר.

איך בכלל מוציאים הנפקות בתקופה שבה אי אפשר לטוס? הרוד-שואו עם המשקיעים הפוטנציאליים נערך באמצעות זום?
"זאת שאלה טובה, והתשובה היא שכולם עושים הכול דרך זום או פלטפורמות דומות, וכך מתקשרים את העסקה. חלק מהחברות עוד הספיקו להיפגש עם המשקיעים קודם לכן, כש'בדקו את המים' לקראת אפשרות של הנפקה. בכל מקרה, המצב הנוכחי לא גורם למשקיעים להירתע, ואפשר לראות שכל העסקאות תומחרו היטב".

מה צפוי בהמשך השנה, אילו סקטורים יהיו בולטים בתחום ה-IPO?
"אנחנו רואים הרבה חברות טכנולוגיה וחברות צרכניות שצפויות להנפיק. מדובר גם בחברות מארה"ב וגם ממדינות אחרות כמו ישראל, ברזיל, סין וקנדה. הסקטורים המרכזיים יהיו בעיקר טכנולוגיה, בריאות וצרכנות, ויהיו מגוון של הנפקות, מחברות small cap ועד חברות גדולות".

עד לפני כמה שנים, חברות טכנולוגיה ישראליות הסתכלו על נאסד"ק כיעד להנפקה בארה"ב, אבל בשנתיים האחרונות כל ההנפקות האלה הגיעו ל-NYSE - תופין, פייבר, למונייד. איך אתה מסביר את השינוי?
"לפני 15-20 שנה היה 'בום' של חברות טכנולוגיה ישראליות שנרשמו למסחר, ואנחנו אפילו לא יכולנו להתחרות על העסקאות האלה, כי הקריטריונים שלנו היו קשים עבורן וסגרו בפניהן את הדלת. חברות היו חייבות להיות רווחיות ובגודל מסוים. לכן הן הלכו ישירות לנאסד"ק.

חברות ישראליות בולטות בבורסת ניו יורק

"היום זה שונה: לפני עשר שנים עשינו מודרניזציה בתנאי הרישום, ואנחנו מחפשים חברות עם שווי של 200 מיליון דולר לפחות, וגיוס של 40 מיליון דולר לפחות, לכן הדלת נפתחה, ומרגע זה חברות טק מגיעות אלינו, גם מישראל. היום יש מגמה שהנהלות ודירקטוריונים מסתכלים על NYSE כיעד".

בעבר הייתה תופעה שבמסגרתה NYSE ונאסד"ק פיתו חברות לעבור אליהן מהבורסה השנייה. זה עדיין קיים?
"זה חלק קטן מאוד מצמיחת העסק שלנו, אבל תמיד נשמח להעביר אלינו חברות מנאסד"ק. בהקשר הישראלי, לפני כמה שנים טבע עברה אלינו. אני חושב שחברות רואות שאצלנו יש שוק עם דאטה, מסחר טוב יותר ומותג שמתאים להן. זה לא קורה כל הזמן אבל יש חברות שעוברות, ורובן אגב לכיוון שלנו".

מי הבורסות האחרות שאתם בתחרות איתן?
"עבורנו, כשמדברים על חברות מחוץ לארה"ב, הסוגיה העסקית היא ההחלטה שלהן להיסחר בחו"ל ולא בבורסה המקומית כמו ת"א. ברגע שהחליטו לעשות זאת אפשר לדבר על בורסה, והעבודה שלנו היא להראות את הערך של מסחר בארה"ב, כי הרי הן יכולות לבחור באוסטרליה, בהונג קונג, בלונדון ועוד. ארה"ב היא השוק ה'עמוק' ביותר, וכאן נכנסת השאלה האם לבחור ב-NYSE או בנאסד"ק.

"הפלטפורמה שלנו מאפשרת לשלב נזילות ותנודתיות נמוכה, וזה מאוד אטרקטיבי. חברות רוצות לא רק שההנפקה תצליח, אלא גם שהמניה תיסחר היטב לאחר ההנפקה. אני בטוח שכל חברה תוכל להעיד שאצלנו התנודתיות נמוכה.

"נקודה נוספת היא שבורסת ניו יורק ממותגת כיוקרתית מאוד, וחברה שנסחרת אצלנו שולחת למעשה מסר לשוק שהיא עומדת בקריטריונים המחמירים ביותר, של ממשל תאגידי למשל. חברות משתמשות במיתוג הזה גם מול לקוחות, 'עשינו זאת, אנחנו נסחרים בבורסה הגדולה ביותר בעולם'.

"שלישית, אנו משרתים היום את 2,500 החברות הטובות בעולם, עם 70% מחברות הדאו ג'ונס, וזה פותח הרבה הזדמנויות לחברה מישראל, משום שאנו יכולים לעזור לה לדבר עם לקוחות פוטנציאליים או למצוא דירקטור חדש".

מלבד התחרות עם בורסות אחרות, אתם מתחרים גם בשוק הפרטי. נראה שבשנים האחרונות חברות נשארות פרטיות לאורך זמן רב יותר.
"נכון, חברות רבות נמצאות בשוק הפרטי זמן רב ויש להן גישה להון. עם זאת יש הרבה סיבות טובות להפוך לחברה ציבורית, ואחת מהן היא שבכך יוצרים 'מטבע' לרכישות פוטנציאליות (המניה, ש'ח'ו), כלומר בורסה נזילה יוצרת מכשיר לביצוע רכישות. זה גם עוזר לחברה לייצר נראות ומודעות - ראית איך למונייד כיכבה בכל הרשתות החברתיות אחרי ההנפקה - וכמובן להביא כסף ולהגדיל ולגוון את בסיס הלקוחות. הפיכה לחברה ציבורית גם יוצרת מנגנונים פנימיים שמייעלים את הפעילות ואת המשמעת הפיננסית".

זה גם אומר שהחברות שמגיעות ל-IPO מגיעות בוגרות יותר מבעבר?
"לחלוטין, הרבה יותר בוגרות. יש להן סיפור טוב יותר לספר לשוק. נכון שהשוק מאתגר, יש אי-ודאות, מגפת קורונה, אבל ההזדמנות קיימת".

איך חברה יכולה להתכונן היטב להנפקה?

"זאת כמובן לא החלטה שמקבלים היום ומבצעים מחר, אלא תהליך. זה מתחיל בהבנת הסביבה (landscape) והבנה פנימית האם אני מוכן או לא, האם יש לי סיפור חזק לספר לשוק, מה מבדל אותי ממה שאני רואה בתעשייה. צריך להבין איך החברה עצמה מתנהגת באקוסיסטם שלה, ולהתחיל לבנות נראטיב שיסופר בסופו של דבר לשוק. זה לא קל, והוא צריך להתאים לאסטרטגיה ולפיננסים. כשכל זה מתקיים אפשר להתחיל לשכור עו"ד ורו"ח שיסתכלו על הדיווחים והדרישות החוקיות, ואז למצוא בנקאים שיוכלו ללטש את הסיפור ולהתאים אותו למה שהשוק מצפה מחברה מהסקטור. כל התהליך יכול לקחת גם שנה, תלוי במורכבות".

ומה באמת הסיפור שהמשקיעים רוצים לשמוע?
"המשקיעים אוהבים צמיחה, זה חשוב מאוד. אבל צמיחה בת-קיימא, כולל הסבר איך אני מגיע מנקודה A לנקודה B".

ראינו בתקופה האחרונה לא מעט הנפקות SPAC - חברות בלאנק צ'ק שמונפקות ללא פעילות במטרה לגייס כסף לרכישת פעילות. מה צפוי בתחום הזה?
"ה-SPAC היו סיפור מדהים מתחילת השנה, ואנחנו מצפים לעוד שמות גדולים שיגיעו לשוק בשבועות הקרובים. זאת כבר לא תופעה אמריקאית בלבד - אנחנו עובדים עם SPAC מברזיל, הונג קונג וסינגפור".

אם מדברים על השווקים הבינלאומיים, אי אפשר שלא להזכיר את סין. יש הרבה חברות סיניות שנסחרות ב-NYSE, איך משפיעים המצב הגיאופוליטי ומלחמת הסחר בין ארה"ב וסין על המסחר שלהן?
"אני לא יכול להגיב על זה, אני יכול רק לומר שהשוק פתוח לחברות סיניות ואנחנו מצפים לעוד חברות מסין בהמשך. סין היא השוק המרכזי שלנו מחוץ לארה"ב בווליום של העסקאות".

לסיכום אומר איברהים, כי הוא מצפה לחזור לישראל כשהמצב ישתפר. "אני אוהב את החדשנות והיזמות בישראל. זו מדינה מדהימה ועשיתם הרבה דברים יפים, בין היתר בתחום הבריאות. אני מצפה לעוד חברות שיוכלו להצטרף אלינו". 

עוד כתבות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה