גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להנפיק בעת משבר בבורסה הגדולה בעולם. ראיון עם אחד שיודע

אלכס איברהים, מנהל השווקים הבינלאומיים ב-NYSE, בורסת ניו יורק, מסביר מדוע התקופה הנוכחית נפלאה להנפקות, למה יותר חברות ישראליות התחילו להנפיק בניו יורק במקום בנאסד"ק ומדוע זה עדיף להן: "ראית איך למונייד כיכבה בכל הרשתות החברתיות אחרי ההנפקה"

אלכס איברהים, מנהל השווקים הבינלאומיים בבורסת ניו יורק / צילום: NYSE
אלכס איברהים, מנהל השווקים הבינלאומיים בבורסת ניו יורק / צילום: NYSE

המשבר הכלכלי שהביאה איתה מגפת הקורונה לא פוגע, נכון להיום, בשוק המניות האמריקאי, והמדדים המובילים ממשיכים במגמה החיובית. בהתאם, גם חלון ההנפקות פתוח לרווחה, ולאחר תקופת היסוס ומיעוט הנפקות ראשוניות (IPOs) בתחילת הרבעון השני, בחודש יוני היו לא מעט הנפקות בולטות, והצפי הוא להמשך המגמה גם במחצית השנייה של 2020.

אלכס איברהים, מנהל השווקים הבינלאומיים בבורסת ניו יורק (NYSE), מסכים שזו תקופה נפלאה להנפקות, ובראיון ל"גלובס" הוא אומר: "היה לנו רצף נהדר של הנפקות ראשוניות לא רק מארה"ב, אלא מכל העולם. יש גם כמה עסקאות מרגשות בפייפליין של השבועות הקרובים".

לדבריו, מתחילת השנה גויסו בבורסת ניו יורק לא פחות מ-77 מיליארד דולר בהנפקות - לא רק הנפקות ראשוניות אלא גם של חברות שכבר נסחרות. אחת ההנפקות האחרונות הייתה זו של למונייד, חברת הביטוח הדיגיטלי מישראל, שפעילותה מתבססת על ביג דאטה ובינה מלאכותית. למונייד הונפקה בשבוע שעבר לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ומאז זינקה ב-136% לשווי של 3.8 מיליארד דולר.

איך בכלל מוציאים הנפקות בתקופה שבה אי אפשר לטוס? הרוד-שואו עם המשקיעים הפוטנציאליים נערך באמצעות זום?
"זאת שאלה טובה, והתשובה היא שכולם עושים הכול דרך זום או פלטפורמות דומות, וכך מתקשרים את העסקה. חלק מהחברות עוד הספיקו להיפגש עם המשקיעים קודם לכן, כש'בדקו את המים' לקראת אפשרות של הנפקה. בכל מקרה, המצב הנוכחי לא גורם למשקיעים להירתע, ואפשר לראות שכל העסקאות תומחרו היטב".

מה צפוי בהמשך השנה, אילו סקטורים יהיו בולטים בתחום ה-IPO?
"אנחנו רואים הרבה חברות טכנולוגיה וחברות צרכניות שצפויות להנפיק. מדובר גם בחברות מארה"ב וגם ממדינות אחרות כמו ישראל, ברזיל, סין וקנדה. הסקטורים המרכזיים יהיו בעיקר טכנולוגיה, בריאות וצרכנות, ויהיו מגוון של הנפקות, מחברות small cap ועד חברות גדולות".

עד לפני כמה שנים, חברות טכנולוגיה ישראליות הסתכלו על נאסד"ק כיעד להנפקה בארה"ב, אבל בשנתיים האחרונות כל ההנפקות האלה הגיעו ל-NYSE - תופין, פייבר, למונייד. איך אתה מסביר את השינוי?
"לפני 15-20 שנה היה 'בום' של חברות טכנולוגיה ישראליות שנרשמו למסחר, ואנחנו אפילו לא יכולנו להתחרות על העסקאות האלה, כי הקריטריונים שלנו היו קשים עבורן וסגרו בפניהן את הדלת. חברות היו חייבות להיות רווחיות ובגודל מסוים. לכן הן הלכו ישירות לנאסד"ק.

חברות ישראליות בולטות בבורסת ניו יורק

"היום זה שונה: לפני עשר שנים עשינו מודרניזציה בתנאי הרישום, ואנחנו מחפשים חברות עם שווי של 200 מיליון דולר לפחות, וגיוס של 40 מיליון דולר לפחות, לכן הדלת נפתחה, ומרגע זה חברות טק מגיעות אלינו, גם מישראל. היום יש מגמה שהנהלות ודירקטוריונים מסתכלים על NYSE כיעד".

בעבר הייתה תופעה שבמסגרתה NYSE ונאסד"ק פיתו חברות לעבור אליהן מהבורסה השנייה. זה עדיין קיים?
"זה חלק קטן מאוד מצמיחת העסק שלנו, אבל תמיד נשמח להעביר אלינו חברות מנאסד"ק. בהקשר הישראלי, לפני כמה שנים טבע עברה אלינו. אני חושב שחברות רואות שאצלנו יש שוק עם דאטה, מסחר טוב יותר ומותג שמתאים להן. זה לא קורה כל הזמן אבל יש חברות שעוברות, ורובן אגב לכיוון שלנו".

מי הבורסות האחרות שאתם בתחרות איתן?
"עבורנו, כשמדברים על חברות מחוץ לארה"ב, הסוגיה העסקית היא ההחלטה שלהן להיסחר בחו"ל ולא בבורסה המקומית כמו ת"א. ברגע שהחליטו לעשות זאת אפשר לדבר על בורסה, והעבודה שלנו היא להראות את הערך של מסחר בארה"ב, כי הרי הן יכולות לבחור באוסטרליה, בהונג קונג, בלונדון ועוד. ארה"ב היא השוק ה'עמוק' ביותר, וכאן נכנסת השאלה האם לבחור ב-NYSE או בנאסד"ק.

"הפלטפורמה שלנו מאפשרת לשלב נזילות ותנודתיות נמוכה, וזה מאוד אטרקטיבי. חברות רוצות לא רק שההנפקה תצליח, אלא גם שהמניה תיסחר היטב לאחר ההנפקה. אני בטוח שכל חברה תוכל להעיד שאצלנו התנודתיות נמוכה.

"נקודה נוספת היא שבורסת ניו יורק ממותגת כיוקרתית מאוד, וחברה שנסחרת אצלנו שולחת למעשה מסר לשוק שהיא עומדת בקריטריונים המחמירים ביותר, של ממשל תאגידי למשל. חברות משתמשות במיתוג הזה גם מול לקוחות, 'עשינו זאת, אנחנו נסחרים בבורסה הגדולה ביותר בעולם'.

"שלישית, אנו משרתים היום את 2,500 החברות הטובות בעולם, עם 70% מחברות הדאו ג'ונס, וזה פותח הרבה הזדמנויות לחברה מישראל, משום שאנו יכולים לעזור לה לדבר עם לקוחות פוטנציאליים או למצוא דירקטור חדש".

מלבד התחרות עם בורסות אחרות, אתם מתחרים גם בשוק הפרטי. נראה שבשנים האחרונות חברות נשארות פרטיות לאורך זמן רב יותר.
"נכון, חברות רבות נמצאות בשוק הפרטי זמן רב ויש להן גישה להון. עם זאת יש הרבה סיבות טובות להפוך לחברה ציבורית, ואחת מהן היא שבכך יוצרים 'מטבע' לרכישות פוטנציאליות (המניה, ש'ח'ו), כלומר בורסה נזילה יוצרת מכשיר לביצוע רכישות. זה גם עוזר לחברה לייצר נראות ומודעות - ראית איך למונייד כיכבה בכל הרשתות החברתיות אחרי ההנפקה - וכמובן להביא כסף ולהגדיל ולגוון את בסיס הלקוחות. הפיכה לחברה ציבורית גם יוצרת מנגנונים פנימיים שמייעלים את הפעילות ואת המשמעת הפיננסית".

זה גם אומר שהחברות שמגיעות ל-IPO מגיעות בוגרות יותר מבעבר?
"לחלוטין, הרבה יותר בוגרות. יש להן סיפור טוב יותר לספר לשוק. נכון שהשוק מאתגר, יש אי-ודאות, מגפת קורונה, אבל ההזדמנות קיימת".

איך חברה יכולה להתכונן היטב להנפקה?

"זאת כמובן לא החלטה שמקבלים היום ומבצעים מחר, אלא תהליך. זה מתחיל בהבנת הסביבה (landscape) והבנה פנימית האם אני מוכן או לא, האם יש לי סיפור חזק לספר לשוק, מה מבדל אותי ממה שאני רואה בתעשייה. צריך להבין איך החברה עצמה מתנהגת באקוסיסטם שלה, ולהתחיל לבנות נראטיב שיסופר בסופו של דבר לשוק. זה לא קל, והוא צריך להתאים לאסטרטגיה ולפיננסים. כשכל זה מתקיים אפשר להתחיל לשכור עו"ד ורו"ח שיסתכלו על הדיווחים והדרישות החוקיות, ואז למצוא בנקאים שיוכלו ללטש את הסיפור ולהתאים אותו למה שהשוק מצפה מחברה מהסקטור. כל התהליך יכול לקחת גם שנה, תלוי במורכבות".

ומה באמת הסיפור שהמשקיעים רוצים לשמוע?
"המשקיעים אוהבים צמיחה, זה חשוב מאוד. אבל צמיחה בת-קיימא, כולל הסבר איך אני מגיע מנקודה A לנקודה B".

ראינו בתקופה האחרונה לא מעט הנפקות SPAC - חברות בלאנק צ'ק שמונפקות ללא פעילות במטרה לגייס כסף לרכישת פעילות. מה צפוי בתחום הזה?
"ה-SPAC היו סיפור מדהים מתחילת השנה, ואנחנו מצפים לעוד שמות גדולים שיגיעו לשוק בשבועות הקרובים. זאת כבר לא תופעה אמריקאית בלבד - אנחנו עובדים עם SPAC מברזיל, הונג קונג וסינגפור".

אם מדברים על השווקים הבינלאומיים, אי אפשר שלא להזכיר את סין. יש הרבה חברות סיניות שנסחרות ב-NYSE, איך משפיעים המצב הגיאופוליטי ומלחמת הסחר בין ארה"ב וסין על המסחר שלהן?
"אני לא יכול להגיב על זה, אני יכול רק לומר שהשוק פתוח לחברות סיניות ואנחנו מצפים לעוד חברות מסין בהמשך. סין היא השוק המרכזי שלנו מחוץ לארה"ב בווליום של העסקאות".

לסיכום אומר איברהים, כי הוא מצפה לחזור לישראל כשהמצב ישתפר. "אני אוהב את החדשנות והיזמות בישראל. זו מדינה מדהימה ועשיתם הרבה דברים יפים, בין היתר בתחום הבריאות. אני מצפה לעוד חברות שיוכלו להצטרף אלינו". 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים