גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום הגורלי של אל על: האם תחתום על הסכם עם הטייסים או שתלך להגנה מפני נושים?

מתווה הסיוע הממשלתי שאל על בחרה דורש חתימה עם ועדי העובדים על תוכנית התייעלות שתשקף חיסכון שנתי של 350 מיליון דולר ● ההנהלה הגיעה להסכמה עם שלושה ועדים, אך הפערים מול הטייסים ממשיכים להיות גדולים מאוד ומחר ינסו לגשר עליהם בפגישת מו"מ רשמית

עובדי אל על מפגינים מול משרד האוצר / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס
עובדי אל על מפגינים מול משרד האוצר / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס

לקראת פגישה גורלית מחר (יום ד') באל על - בשעות הבוקר המוקדמות ייפגשו ועד טייסי אל על והנהלת החברה, בתיווך יו"ר עובדי התחבורה בהסתדרות אבי אדרי, בניסיון לגשר על הפערים העמוקים בין הצדדים ולהתקדם לכיוון של חתימה על הסכם קיבוצי.

לפי הייעוץ המשפטי שאל על קיבלה, אם לא ייחתם הסכם עד מחר, החברה תהיה חייבת לפנות לבית המשפט ולהתחיל בהליך של הגנה מפני נושים ולמנות נאמן לחברה במסגרת הקפאת הליכים.

דרישת ההנהלה היא להתייעלות של 110 מיליון דולר בשנה מסקטור הטייסים. הם מצדם הציגו התייעלות של 90 מיליון דולר בשנה. הפערים בין הצדדים הם גדולים.

אמנם ברקע עולה שמו של רוכש המתעניין באל על, אלי רוזנברג, בנו של קני רוזנברג, יהודי אמריקאי שלו נכסים רבים - המוכן לפי נציגו לשלם במזומן As Is על החברה. אלא שמבחינת ההנהלה קונה או לא, ההתייעלות היא מחוייבת המציאות כאשר בקופת החברה, שמפעילה כיום טיסות מטען בודדות עם מטוסים חכורים - הכסף הולך ואוזל.

מנגד, ככל שהטיסות של החברה ממשיכות להתבטל אל תוך הקיץ - החוב שלה לנוסעים תופח. רשמית, אל על לא תפעיל טיסות נוסעים סדירות עד 31 ביולי, אלא שבימים הקרובים היא צפויה להודיע על הארכת השהיית הטיסות, ככל הנראה עד לסוף חודש אוגוסט. כל עוד אין טיסות ו-45 מטוסיה עומדים על הקרקע בלי מתווה או אופק, מזהירים בחברה כי הפנייה לבית המשפט היא מהלך בלתי נמנע.

לפני מספר שבועות, אל על הודיעה למשרד האוצר כי בחרה במתווה סיוע הכולל גיוס הון באמצעות הנפקת מניות. המתווה כולל הלוואה של 250 מיליון דולר וגיוס הון בהיקף של 150 מיליון דולר דרך מניות אותן המדינה מתחייבת לרכוש, אם הציבור לא יקנה. המתווה הזה, כמו המתווה שאל על ויתרה עליו והכולל הלוואה של 400 מיליון דולר בערבות מדינה, דורש חתימה עם ועדי העובדים על תוכנית התייעלות שתשקף חיסכון שנתי של 350 מיליון דולר.

עם שלושה סקטורים אל על כבר חתמה, עם הדיילים, עם ועד המנהלה ועם ועד העובדים הטכניים. מהסקטורים הללו יפוטרו 1,750 עובדים ויקוצצו תנאים ברווחה ובשכר. בסקטור הדיילים למשל, מנהלי שירות בטיסה (מש"ב) התחייבו לעבוד ולהשתכר כדיילים לתקופת ההתייעלות על פני 7 שנים.

לאל על נותר ועד אחד והמאתגר מכל והוא ועד הטייסים. הסקטור הזה כולל 650 עובדים והפערים מתייחסים הן למספר המפוטרים שדורשת ההנהלה (כ-70 טייסים), לעומת מה שהוועד מבקש להציג בהסכם (כ-20) ובעיקר לנהלי העבודה שישקפו חיסכון, כך למשל בהסדרי הלינה בחו"ל. מבחינת הטייסים ההתייעלות שהם מציגים משקפת חיסכון גבוה יותר מזה שאל על שואפת לקבל כאשר פורטים את הדרישות לסעיפים.

האם האולטימטום שמציג הדירקטוריון לחתימה עד מחר יצליח להוביל את הצדדים לגשר את הפער? יותר מאשר פערים מספריים היחסים בין הצדדים עכורים למדי כשהם מבוססים על אי אמון הדדי. כל צד סבור שהשני מטרפד את החתימה ואף את גורלה של החברה.

בוועד הטייסים מסרו כי "ועד הטייסים פעל בכל הימים האחרונים בממלכתיות ובדיסקרטיות מתוך כוונה אמיתית לאפשר להגיע לסיכום עם הנהלת החברה על הסכם להצלת החברה. לצערנו, ההנהלה סירבה לקיים מו״מ אמיתי, ולמעשה פרשה מידי יום מהמו״מ דקות ספורות לאחר תחילת הדיונים. ההנהלה נמנעה מלקיים דיון כלשהו למרות שהטייסים הציעו ויתורים מעל ומעבר לוויתורים שסוכמו עם שאר מגזרי החברה. במקביל פרסמה ההנהלה עדכונים מגמתיים ולא מדויקים לתקשורת על המגעים, במטרה לפגוע בטייסים. כשאין כוונה לקיים מו״מ אמיתי, לא מפתיע למצוא פרסום בתקשורת שהמגעים התפוצצו עוד בטרם התחיל הדיון. מי שבוחן את העניינים מבין שהנהלת החברה לא התכוונה להגיע לסיכום כלשהו עם הטייסים, אלא רק להכין את הרקע להאשמת הטייסים בכל הבעיות שאליהם נקלעה החברה. צר לנו על התנהלות זו של ההנהלה שאינה מכבדת ובוודאי שלא תקדם את חברת אל על".

ועד הטייסים הביע לאורך כל הדרך את הציפיה שלו שהחברה תבחר במתווה הסיוע שכולל הנפקה ודילול מניות הבעלים. הוועד התבטא לא אחת כי יש צורך דחוף בהחלפת בעלי המניות העיקריים, והכוונה היא לחברת כנפיים שבבעלות משפחת מוזס-בורוביץ', המחזיקה ב-38% בחברה.

הטייסים מקווים שהקונה המדובר יוכל להזרים כסף לחברה ולהושיע אותה, אלא שמדובר במהלך לא פשוט. הליך רכישה של חברה שהמדינה מחזיקה בה מניית זהב מורכב יותר. בקשה להיתר רכישה הוגשה לרשות החברות ונאמן שיוכל להחזיר במניות עד להשלמת העסקה, אם זו תבשיל, כבר נבחר - יו"ר התעשייה האווירית הראל לוקר.

האווירה בקרב הטייסים היא שאם החברה לא תימכר והיא תפנה להליך של הקפאת הליכים, עדיף שזה יקרה כמה שיותר מהר. אל על מחכה לקבל כ-400 מיליון דולר, אלא שרוב הכסף הזה אמור לחזור לצרכנים על הטיסות שבוטלו מאז חודש מרץ. בקרב הדירקטוריון המשימה היא להציל את החברה ואם האופציה המשפטית ממנה החברה נרתעה עד כה היא הדרך, לשם החברה תפנה. בהנהלה גורסים כי בקצב הזה וללא הזרמת כסף החברה לא תחזיק מעמד מעבר לשבועות ספורים. סאגת הקונה עוברת מעל ההנהלה. "אנחנו לא יודעים מיהו ומהו היות שלא פנה אלינו", אומרים שם.

אם מחר ייצא עשן לבן מהחדר, אל על תמהר להציג לאוצר ולקבל הלוואה מהמדינה, כולל התנעה של תהליך הנפקת המניות. החתימה הזו גם תאפשר לה להשלים עסקאות שהמתינו לסיוע בהם מכירת וליסינג חוזר של מטוסים (עסקה בהיקף של 57 מיליון דולר) ומשיכה של כ-60 מיליון דולר מקרן הזכאים. בכל הדבר הזה תלויות חתימות ובעיקר נכונות של שני הצדדים לגשר על הפער העצום שנפער ביניהם.

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית