גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקה חלומית באמצע משבר הקורונה: מה עומד מאחורי זינוק של 150% במניית חברת תחנות הדלק ארקו

ארקו צפויה להתמזג לתוך חברת רכישה ייעודית שגייסה 400 מיליון דולר ● בשווי נוכחי של 1.5 מיליארד שקל מחיר המניה של ארקו עדיין משקף אפסייד ניכר, אבל גם את הסיכונים המשמעותיים שעדיין קיימים, ובתוכם קבלת אישור העסקה ע"י הרוכשת

זינוק יומי של 120%, כפי שרשמה השבוע מניית ארקו החזקות, אינו דבר נפוץ בבורסה בת"א לחברה בשווי של מאות מיליוני שקלים (טרם הזינוק). אומנם ארקו  אינה החברה הראשונה בבורסה שנרכשת בידי חברה אחרת בפרמיה משמעותית על מחיר השוק, אולם לרוב מדובר בפרמיה של עד עשרות אחוזים.

פרמיה שיותר ממכפילה את שווי החברה היא כבר עניין חריג בשוק ההון, ובטח במגזר יציב יחסית כמו הקמעונות, שבו פועלת ארקו. מסיבה זו, מעניין להתעכב לרגע על העסקה ועל השווי שהיא מעניקה לפעילותן של ארקו ושל החברה הבת שלה, GPM, בתחום תחנות הדלק וחנויות הנוחות ברחבי ארה"ב.

מהדיווח שנמסר שלשום למשקיעים עולה, כי במסגרת העסקה יתמזגו ארקו ו-GPM, אל תוך חברה בשם היימייקר (HAYMAKER). היימייקר היא חברת רכישה ייעודית מיוחדת (או בקיצור SPAC), שגייסה ביוני 2019 סכום של 400 מיליון דולר לצורך רכישה של פעילות מתחום הצריכה, המדיה, הקמעונות או האירוח.

ה-SPAC היא פלטפורמה שקיימת שנים רבות בארה"ב. חברה מוקמת על-ידי מנהלים ותיקים בעלי מוניטין חיובי רב-שנים, לצורך גיוס הון מהציבור. במסגרת התשקיף, מתחייבת החברה לבצע רכישה של עסקים ופעילויות בתנאים מוגדרים מראש, וזאת בתוך תקופה של שנתיים.

כך, במקרה שבו החברה אינה משלימה את עסקת הרכישה בתוך 24 חודשים, היא נדרשת להשיב את כספי ההנפקה למשקיעים. את עסקת הרכישה נדרשת חברת ה-SPAC לאשר באסיפה מיוחדת של בעלי מניותיה, כך שעליה לשכנעם באיכותה.

העסקה הגדולה של GPM

בהיימייקר, הנסחרת בנאסד"ק, בחרו כמטרת רכישה את חברת תחנות הדלק האמריקאית GPM ואת החברה האם הישראלית שלה, ארקו, שעונות לדבריהם על ההגדרות. ארקו, שבשליטת אריק קוטלר ומוריס וילנר, מחזיקה ב-68% ממניות GPM, אשר פעילותה כוללת נכון להיום כ-1,400 אתרים ב-23 מדינות בארה"ב.

רשימה זו כוללת כ-1,270 תחנות דלק וחנויות נוחות צמודות המופעלות בידי GPM, ועוד כ-130 תחנות דלק המופעלות על-ידי צדדים שלישיים, שלהם מספקת GPM דלקים. מספרים אלו צפויים לגדול בקרוב באופן משמעותי, בעקבות רכישה גדולה שעליה חתמה GPM בחודש דצמבר 2019, ואשר טרם הושלמה.

במסגרת עסקה זו, תרכוש GPM פעילות סיטונית הכוללת אספקת דלקים לכ-1,500 תחנות דלק המופעלות בידי צדדים שלישיים, וכן פעילות קמעונית הכוללת 75 תחנות דלק וחנויות נוחות שיופעלו בידי GPM. תמורת העסקה נקבעה על 360 מיליון דולר, לפני תשלומים נוספים על מלאים ויתרות מזומן בקופות החנויות. כמו כן נקבעו בהסכם תמורות נוספות ותמורות מותנות ביצועים, שישולמו למוכרים במשך חמש שנים ובהיקף כולל של עד 65 מיליון דולר.

העסקה תגדיל את היקף הפריסה של GPM ל-33 מדינות בארה"ב (וכן לוושינגטון הבירה) ואת היקפי פעילותה - עניין חשוב כשלעצמו לצורך חישוב שווי החברות בעסקת המיזוג של ארקו ו-GPM לתוך היימייקר.

במסגרת עסקת המיזוג, תרכוש היימייקר הן את מלוא מניות ארקו והן את מניות המיעוט (32%) של GPM, בתמורה לתשלום מזומן של 200 מיליון דולר ולהקצאת מניות. בעלי מניות ארקו יקבלו במסגרת העסקה כ-40% ממניות החברה הממוזגת (בשווי של כ-530 מיליון דולר לפי הערכות בשוק) וכן סכום של 150 מיליון דולר במזומן.

כמו כן, טרם השלמת העסקה תשלם ארקו לבעלי מניותיה דיבידנד בגובה של יתרת העודפים הפיננסיים שיהיו בקופתה (מזומנים בניכוי התחייבויות לבעלי האג"ח). על פי הדוחות הכספיים של ארקו מוערך סכום זה בכ-50 מיליון דולר.

הצפת שווי של יותר מפי 4

טרם העסקה נסחרה ארקו סביב שווי של כ-175 מיליון דולר, ובחברה ציינו כי העסקה צפויה להביא להצפת שווי של מעל פי ארבעה מהשווי שבו החברה נסחרת. כך שסך התמורה למשקיעיה תעמוד על יותר מ-700 מיליון דולר, מתוכם כ-200 מיליון דולר שישולמו כאמור במזומן (התשלום מהיימייקר והדיבידנד).

ארקו עצמה נסחרה כעת לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל (436 מיליון דולר), לאחר שזינקה בכ-150% בשלושת הימים האחרונים. למרות זאת, מחיר המניה הנוכחי עדיין משקף אפסייד קיים של 60%-67% תחת ההנחות להתממשות העסקה בתנאים הנוכחיים ובהנחה שמניית ה-SPAC תישאר ברמתה הנוכחית (10.35 דולר).

עם זאת, חשוב להדגיש כי האפסייד הגבוה משקף גם את הסיכונים המשמעותיים שעדיין קיימים למשקיעי ארקו. הסיכון הראשון תלוי כמובן בצורך לקבל את אישור בעלי מניות היימייקר לצורך השלמת העסקה, ואילו הסיכון השני נוגע לאפשרות של ירידה במחיר מניית היימייקר, לפני השלמת העסקה או מיד לאחריה.

שווי פעילות של 1.5 מיליארד דולר

שווייה הגבוה של ארקו בעסקה מתבסס על הערכת שווי שערכה היימייקר, ולפיה העסקה משקפת לחברה הממוזגת שווי פעילות (Enterprise value) של 1.5 מיליארד דולר, וכן שווי הון עצמי (Equity value) של כ-1 מיליארד דולר. היימייקר תתרום לשווי את המזומנים שיישארו בקופתה במועד ההשלמה (200 מיליון דולר), כך שאת יתרת השווי מביאות ארקו ו-GPM.

שווי הפעילות ושווי ההון העצמי הם תוצר של הערכת השווי שבוצעה כאמור ל-GPM. מסיבה זו הם משקפים ערכים שונים מהותית מההון העצמי החשבונאי של GPM ושל ארקו, ואף משווי השוק של ארקו טרם העסקה.

הערכת השווי התבססה על תחזיות לביצועיה העתידיים של GPM, שחלקן הופיעו במצגת שפרסמה החברה הרוכשת לאחר החתימה על מכתב הכוונות הלא מחייב בין הצדדים. מהמצגת עולה כי GPM צפויה להציג ב-2020 רווח תפעולי תזרימי (EBITDA) מתואם של 145-150 מיליון דולר, וזאת לעומת EBITDA מתואם של 80.2 מיליון דולר בלבד שרשמה GPM ב-2019.

צמיחה זו עתידה להירשם בזכות עלייה צפויה כ-10% בהכנסות ממכירת סחורות בחנויות הנוחות ל-1.51 מיליארד דולר ב-2020. מנגד, צפויה ירידה של 11% במכירות הדלקים השנה ל-989 מיליון גאלונים כתוצאה מהשלכות משבר הקורונה בארה"ב.

בנוגע לשווי הפעילות של 1.5 מיליארד דולר, מציינת הרוכשת כי הוא משקף מכפיל 9 על ה-EBITDA המתואם החזוי (פרופורמה) לשנת 2021, כלומר כ-167 מיליון דולר. מדובר במכפיל EV/EBITDA המשמש להערכת שווי חברות, ולדברי הרוכשת שתיים מהמתחרות של GPM בארה"ב נסחרות כיום במכפיל גבוה יותר של 10.7 ו-11.1 ביחס לתחזיות לביצועיהן ב-2011. 

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם