גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הייטק בפיצול אישיות: למה גיוסי ההון בשיא ומספר האקזיטים בשפל של שש שנים

שני דוחות שפורסמו בימים האחרונים מספקים תמונת מצב של תעשיית הסטארט-אפים, אך גם מזכירים כי עדיין קיימת אי ודאות בתעשייה ● איך יכול להיות שגיוסי ההון לא נפגעו, מה ניתן ללמוד מהנתונים על האקזיטים ואיך השפיע משבר הקורונה על הגיוסים בתחום הביומד?

השקעה בהייטק/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
השקעה בהייטק/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בשבוע האחרון פרסמה חברת המחקר IVC את נתוני גיוסי ההון והאקזיטים של תעשייית ההייטק הישראלית למחצית הראשונה של 2020. הנתונים חושפים כיצד הושפעה תעשיית ההייטק וההון סיכון ממגפת הקורונה, וכיצד המשיכה להתנהל בצידה, וגם סיפקו תזכורת שאנחנו עדיין בתקופה של אי ודאות.

עלייה משמעותית בגיוסי הון

ממבט ראשון על הנתונים, נראה שהתעשייה חיה במציאות מקבילה, בה מגפת הקורונה לא קיימת כלל. כך, בדוח הגיוסים של IVC-ZAG שפורסם בתחילת החודש, ניכרת מגמה חיובית בכל הנוגע לגיוסי הון של חברות הייטק ישראליות, הן בנוגע למספר סבבי הגיוס והן לסכומים. הדוח זיהה גם המשך במגמת הגידול בכמות ההון המופנה לסבבי צמיחה בהשוואה לסבבי גיוס ראשוניים, כפי שנראה בשנים קודמות.

עד כה, למרות משבר הקורונה, חברות הייטק גייסו סכום שיא של 5.24 מיליארד דולר במחצית הראשונה. זאת, לעומת 3.76 מיליארד במחצית הראשונה של השנה שעברה. לשם השוואה, סטארט-אפים ישראלים גייסו 5.2 מיליארד דולר בשנת 2017 כולה.
הרמז היחידי לקיומה של מגפת הקורונה נמצא בעלייה המשמעותית בסבבי גיוס של חברות בתחום מדעי החיים, עם 70 סבבי גיוס לחברות בתחום זה במחצית הראשונה של 2020 - מספר שיא של סבבים למחצית אחת עבור חברות בתחום זה.

ירידה דרמטית בכמות האקזיטים

השפעות מגפת הקורונה על התעשייה הן ברורות יותר בכל הנוגע לאקזיטים, זאת לפי נתוני דוח האקזיטים של IVC-מיתר. הדוח חושף ירידה דרמטית בכמות האקזיטים שהתרחשו במחצית הראשונה, ומראה שהעסקאות שכן התקיימו - היו קטנות מהרגיל.

כך, לפי הדוח, במחצית הראשונה של השנה חלה ירידה של 32% במספר עסקאות הרכישה, המיזוג, הביי-אאוט וה-IPO (הנפקת החברה בבורסה), ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה, וירידה של 22% בסכומן הכולל - הירידה הגדולה ביותר בשש השנים האחרונות, הן בכמות העסקאות והן בהיקפן. במחצית הראשונה של 2020 היו 52 אקזיטים בהיקף כולל של כ-5.8 מיליארד דולר, לעומת 77 אקזיטים בהיקף כולל של כ-7.5 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2019. הדוח בדק עסקאות בשווי של עד חמישה מיליארד דולר לעסקה.

למרות מגפת הקורונה ירידה בפעילות בתעשיית הסטארטאפים, עדיין לא משבר

שלוש עסקאות גדולות, היתר קטנות

בכל הנוגע לגודל העסקאות, מדובר בנתון מתעתע. לפי הדוח, השווי הממוצע לעסקה במחצית הראשונה עמד על 112 מיליון דולר - שווי שיא מאז שנת 2015. אבל הסיבה לשווי הממוצע הגבוה במחצית הראשונה נובעת משלוש עסקאות של יותר ממיליארד דולר כל אחת: רכישת צ’קמרקס על ידי הלמן פרידמן תמורת 1.15 מיליארד דולר; רכישת ארמיס על ידי הקרנות CapitalG ואינסייט פרטנרס תמורת 1.1 מיליארד דולר; ורכישת מוביט תמורת מיליארד דולר על ידי אינטל.

למעשה, מרבית העסקאות במחצית זו היו דווקא קטנות יחסית לתקופות המקבילות בשנים קודמות. מדובר אמנם בירידה דרמטית פחות מזו של מספר העסקאות, אך גם כאן מצטיירת מגמה שעשויה להיות מדאיגה: רק מעט יותר משליש מהעסקאות עברו את רף ה-100 מיליון דולר בשוויין, לעומת שני שליש בתקופה המקבילה אשתקד.

גיוסים קטנים מהמשקיעות הקיימות

אם כן, הנתונים חושפים תעשייה בפיצול אישיות: גיוסי ההון ממשיכים כרגיל, כאילו אין מגפת קורונה, ואילו עסקאות הרכישה נכנסות להאטה. את הפער ניתן אולי להסביר באופן בו פועלת תעשיית ההון סיכון, שהן השחקן המשמעותי ביותר בהשקעות בתעשייה: הקרנות מגייסות הון ממשקיעיהן בהתאם לביצועיהן בשנים קודמות, ואותו הן משקיעות בחברות הייטק לאורך 3-5 שנים מרגע הגיוס של כל קרן.

לפי היגיון כזה, כיוון שביצועי האקזיטים של התעשייה בשנים הקודמות היו גבוהים, קרנות הון סיכון רבות בישראל גייסו הון בשנה שעברה ויש להן הון פנוי רב להשקעה השנה. אם הירידה ברווחי האקזיטים תימשך לרבעונים הבאים, הקרנות עלולות להתקשות לגייס הון נוסף להשקעה, והדבר ישפיע על גיוסי הון של סטארט-אפים בעתיד. ניתן רק לחכות לנתוני הרבעון הבא ולראות כיצד המגמות הללו באות לידי ביטוי.

מבחינת אופי הפעילות של קרנות ההון סיכון, נתוני העסקאות מגובות הון סיכון מהרבעון האחרון מראות מגמה הפוכה מזו שהייתה ברבעונים האחרונים: עד לאחרונה, סך ההון שהושקע עלה מרבעון לרבעון אך מספר הסבבים ירד, או שעלה במידה פחותה. כלומר, שהסכום הממוצע שגייסה חברה בכל סבב הלך ועלה.

עם זאת, ברבעון השני של 2020 ישנה מגמה הפוכה: הסכום הכולל שגוייס בסבבים מגובי קרנות עומד על 1.96 מיליארד, ירידה ביחס לרבעון הקודם ועלייה באופן מתון ביחס לרבעון המקביל. לעומת זאת, מספר הסבבים עלה באופן משמעותי, מ-84 ברבעון הקודם, ו-75 ברבעון המקביל, ל-96 סבבים ברבעון הנוכחי.

המשמעות היא שפעילות הקרנות אמנם לא פחתה באופן מובהק, אך ההשקעות התפזרו בין יותר חברות, בסכומי כסף קטנים יחסית. הדבר עולה בקנה אחד עם המגמה של סבבים פנימיים: הכנסותיהן של חברות ההייטק ירדו כתוצאה מהמשבר העולמי, וחברות מגובות הון סיכון היו זקוקות להון נוסף כדי להמשיך לפעול, ולכן פנו לגייס סבבים קטנים מהמשקיעות הקיימות, על פני סבבים גדולים ממשקיעות חדשות.

בנוסף, ניתן לראות שהשנה שיעור סבבי ההמשך היה גבוה במיוחד ועבר את רף השני שליש מקרב השקעות ההון סיכון. זה עשוי להיות רמז לקושי שהתעשייה עוד עשויה להיתקל בו אם המגפה תמשיך לתת את אותותיה על הכלכלה העולמית: במצב כזה, הקרנות יעדיפו לתמוך בחברות הפורטפוליו הקיימות שלהן, מאשר לקחת סיכונים עם חברות חדשות. כך, ברבעון השני, הן היוו 72% מהסבבים מגובי ההון סיכון בתעשייה, לעומת 66% ברבעון המקביל אשתקד.

עוד כתבות

מטוס של דלתא איירליינס / צילום: דלתא איירליינס

החברה האמריקאית שמבטלת טיסות לישראל בגלל הסופה בארה"ב

חברת התעופה דלתא איירליינס הודיעה על ביטול טיסות בקו תל אביב-ניו יורק ● זאת על רקע סופה הפוקדת את צפון-מזרח ארה"ב, שהובילה לביטול של אלפי טיסות במדינה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

ועדת החקירה בפרשת הצוללות מצאה: ליקויים ברכש במיליארדים והחלטות שסיכנו את ביטחון המדינה

ועדת החקירה הממלכתית לפרשת הצוללות וכלי השיט, בראשות נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס, מצאה "ליקויים מערכתיים היורדים לשורשם של תהליכי בניין הכוח וקבלת ההחלטות ברכש ביטחוני, בעלות של מיליארדי שקלים, ובתהליכים ביטחוניים-מדיניים רגישים אחרים" ● על המוקד: המל"ל, חיל הים, משרד הביטחון והקבינט המדיני-ביטחוני

המיתוג החדש של אגד / צילום: קבוצת אגד

קבוצת אגד יוצאת במהלך מיתוג מחדש בהשקעה של מיליוני שקלים

אגד משיקה זהות מותגית חדשה תחת המסר "Flexibility in Motion", במטרה לשקף את השינוי מקואופרטיב תחבורה ישראלי לקבוצה גלובלית עם מספר זרועות ● המהלך, שכולל גם לוגון חדש, בוצע באמצעות Eureka, יחידת המיתוג העצמאית מקבוצת גיתם BBDO

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש. האוכלוסייה צפויה לגדול פי ארבעה / צילום: צילום מסך יוטיוב

המועצה שתצמח פי 3, והעיירה שתגדל מפנינת יוקרה לעיר קטנה: היישובים שבדרך להפוך למרחבים אורבניים

בית דגן הסמוך לנתב"ג ובני עי"ש שליד אשדוד הם שני יישובים כפריים קטנים למדי, אשר צפויים להתרחב בצורה משמעותית מאוד בשנים הקרובות ● הם לא היחידים: כחלק ממגמת הצמיחה המתוכננת בישראל עד שנת 2040, יישובים רבים צפויים לשנות את פניהם ● גלובס בודק איך שינוי שכזה צפוי להשפיע

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

פרופ' אסף מידני / צילום: עמית שטראוס

הרשות השנייה מינתה חמישה דירקטורים חדשים מטעם הציבור בערוצי הטלוויזיה

אילת אליאב ודניאל בוטוין מונו לדירקטורים בחדשות 13, פרופ' אסף מידני וד"ר מיכל שפירא מונו לדירקטורים בחדשות 12, ופרופ' אילן אבישר מונה לדירקטור בערוץ עכשיו 14

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורה של עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, מיתוג והתוכניות להנפקה בבורסה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד, אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

רן גואילי ז''ל

בבית קברות ברצועה: מבצע רחב היקף לאיתור רן גואילי

גורמים בישראל: בלילה אחד אלפים נרצחו בידי המשטר באיראן, טבח בממדים שקשה לדמיין ● צה"ל תקף מחבלי חיזבאללה בדרום לבנון ● בתוך הקו הצהוב ובאופן מסודר: כך תומכת ישראל במיליציה של חוסאם אל-אסטל ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● חטיבה 7 השלימה השמדת תוואי תת-קרקעי באורך של כ-4 ק"מ בדרום רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

רכב צה''לי בדרך לכיוון הגבול עם עזה / אילוסטרציה: Associated Press, Ohad Zwigenberg

בעלי החברה הביטחונית הכי חשאית בת"א מכר מניות ב-345 מיליון שקל

דניאל בלום, בעל השליטה בחברת מוצרי המיגון פמס, ניצל את הזינוק במחיר המניה כדי למכור נתח מהחזקותיו  ● גם לאחר המהלך ימשיך בלום להחזיק במעל מחצית מהמניות ובשווי של 1.35 מיליארד שקל ● בחודשים ינואר-ספטמבר רשמה פמס רווח של 31 מיליון דולר

אורי אלון וטוני בלייר / צילום: תמונה פרטית

​ערב עם טראמפ ובלייר: יו"ר לאומי היה הישראלי היחיד במפגש המנהיגים העסקיים בדאבוס

במסגרת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שהתקיים בשבוע שעבר, ערך נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מפגש סגור לכ–100 מבכירי המגזר העסקי הגלובלי - אורי אלון מלאומי היה הישראלי היחיד ● בכירי משק האנרגיה נפגשו באילת, והספריה הלאומית נחנכה סוף–סוף באופן רשמי ● אירועים ומינויים

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

חגיגת המימושים בבורסה, והשכירים שהפכו למיליונרים – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

באיזה בנק תקבלו יותר ריבית, אילו ני"ע סולידיים ניתן לרכוש בבורסה, ואיזו אפליקציית תשלומים מתנה ריבית גבוהה בהוצאות בכרטיס האשראי ● בבתי השקעות שמניותיהם זינקו במאות אחוזים, בכירים מימשו אופציות ומניות ● סקירה שפרסם בנק אוף אמריקה, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית ● וגם: יועצת ההשקעות הבכירה שמציעה חשיפה למט"ח דווקא משום שהשקל התחזק כל כך

היטל השבחה / איור: Shutterstock

העליון: פטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום - גם בעת מכירת דירה בפרויקט התחדשות עירונית

הרכב של שלושה שופטים דחה את מרבית טענות עיריית תל אביב־יפו, ואת חוו"ד היועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי כל עוד לא מדובר בבנייה חדשה – הפטור מהיטל השבחה תקף גם במכר ● השופט גרוסקופף אף קבע "עקרונות ליישום הוראת הפטור"

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● על פי ההערכות, המכירה נובעת מרצון לנקות את החברה לקראת מיזוג אפשרי עם אספן, וכן למימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

אסתי פורטנוי / צילום: גבריאל סימן טוב

"כשהגעתי לראיון עבודה אצל מייקל ג'ורדן לא הבנתי כלום בכדורסל, אבל התקבלתי"

כשאסתי פורטנוי קיבלה הצעה לעבוד עם אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן, היא לא ממש התלהבה. אחרי הכול, כדורסל לא היה ספורט מועדף עליה. מאז חלפו כמעט 30 שנה שבהן היא משמשת כמנהלת השיווק והמנהלת האישית שלו ● בראיון מיוחד לגלובס היא מסבירה איך מתחזקים מותג שדור ה-Z מעולם לא ראה על המגרש, מה עומד מאחורי מותג הטקילה שלו סינקורו הנמכר גם בארץ, מה השיעור שלמדה ממנו, ואיך אפשר לשפר את תדמית ישראל בעולם

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית