גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הייטק בפיצול אישיות: למה גיוסי ההון בשיא ומספר האקזיטים בשפל של שש שנים

שני דוחות שפורסמו בימים האחרונים מספקים תמונת מצב של תעשיית הסטארט-אפים, אך גם מזכירים כי עדיין קיימת אי ודאות בתעשייה ● איך יכול להיות שגיוסי ההון לא נפגעו, מה ניתן ללמוד מהנתונים על האקזיטים ואיך השפיע משבר הקורונה על הגיוסים בתחום הביומד?

השקעה בהייטק/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
השקעה בהייטק/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בשבוע האחרון פרסמה חברת המחקר IVC את נתוני גיוסי ההון והאקזיטים של תעשייית ההייטק הישראלית למחצית הראשונה של 2020. הנתונים חושפים כיצד הושפעה תעשיית ההייטק וההון סיכון ממגפת הקורונה, וכיצד המשיכה להתנהל בצידה, וגם סיפקו תזכורת שאנחנו עדיין בתקופה של אי ודאות.

עלייה משמעותית בגיוסי הון

ממבט ראשון על הנתונים, נראה שהתעשייה חיה במציאות מקבילה, בה מגפת הקורונה לא קיימת כלל. כך, בדוח הגיוסים של IVC-ZAG שפורסם בתחילת החודש, ניכרת מגמה חיובית בכל הנוגע לגיוסי הון של חברות הייטק ישראליות, הן בנוגע למספר סבבי הגיוס והן לסכומים. הדוח זיהה גם המשך במגמת הגידול בכמות ההון המופנה לסבבי צמיחה בהשוואה לסבבי גיוס ראשוניים, כפי שנראה בשנים קודמות.

עד כה, למרות משבר הקורונה, חברות הייטק גייסו סכום שיא של 5.24 מיליארד דולר במחצית הראשונה. זאת, לעומת 3.76 מיליארד במחצית הראשונה של השנה שעברה. לשם השוואה, סטארט-אפים ישראלים גייסו 5.2 מיליארד דולר בשנת 2017 כולה.
הרמז היחידי לקיומה של מגפת הקורונה נמצא בעלייה המשמעותית בסבבי גיוס של חברות בתחום מדעי החיים, עם 70 סבבי גיוס לחברות בתחום זה במחצית הראשונה של 2020 - מספר שיא של סבבים למחצית אחת עבור חברות בתחום זה.

ירידה דרמטית בכמות האקזיטים

השפעות מגפת הקורונה על התעשייה הן ברורות יותר בכל הנוגע לאקזיטים, זאת לפי נתוני דוח האקזיטים של IVC-מיתר. הדוח חושף ירידה דרמטית בכמות האקזיטים שהתרחשו במחצית הראשונה, ומראה שהעסקאות שכן התקיימו - היו קטנות מהרגיל.

כך, לפי הדוח, במחצית הראשונה של השנה חלה ירידה של 32% במספר עסקאות הרכישה, המיזוג, הביי-אאוט וה-IPO (הנפקת החברה בבורסה), ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה, וירידה של 22% בסכומן הכולל - הירידה הגדולה ביותר בשש השנים האחרונות, הן בכמות העסקאות והן בהיקפן. במחצית הראשונה של 2020 היו 52 אקזיטים בהיקף כולל של כ-5.8 מיליארד דולר, לעומת 77 אקזיטים בהיקף כולל של כ-7.5 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2019. הדוח בדק עסקאות בשווי של עד חמישה מיליארד דולר לעסקה.

למרות מגפת הקורונה ירידה בפעילות בתעשיית הסטארטאפים, עדיין לא משבר

שלוש עסקאות גדולות, היתר קטנות

בכל הנוגע לגודל העסקאות, מדובר בנתון מתעתע. לפי הדוח, השווי הממוצע לעסקה במחצית הראשונה עמד על 112 מיליון דולר - שווי שיא מאז שנת 2015. אבל הסיבה לשווי הממוצע הגבוה במחצית הראשונה נובעת משלוש עסקאות של יותר ממיליארד דולר כל אחת: רכישת צ’קמרקס על ידי הלמן פרידמן תמורת 1.15 מיליארד דולר; רכישת ארמיס על ידי הקרנות CapitalG ואינסייט פרטנרס תמורת 1.1 מיליארד דולר; ורכישת מוביט תמורת מיליארד דולר על ידי אינטל.

למעשה, מרבית העסקאות במחצית זו היו דווקא קטנות יחסית לתקופות המקבילות בשנים קודמות. מדובר אמנם בירידה דרמטית פחות מזו של מספר העסקאות, אך גם כאן מצטיירת מגמה שעשויה להיות מדאיגה: רק מעט יותר משליש מהעסקאות עברו את רף ה-100 מיליון דולר בשוויין, לעומת שני שליש בתקופה המקבילה אשתקד.

גיוסים קטנים מהמשקיעות הקיימות

אם כן, הנתונים חושפים תעשייה בפיצול אישיות: גיוסי ההון ממשיכים כרגיל, כאילו אין מגפת קורונה, ואילו עסקאות הרכישה נכנסות להאטה. את הפער ניתן אולי להסביר באופן בו פועלת תעשיית ההון סיכון, שהן השחקן המשמעותי ביותר בהשקעות בתעשייה: הקרנות מגייסות הון ממשקיעיהן בהתאם לביצועיהן בשנים קודמות, ואותו הן משקיעות בחברות הייטק לאורך 3-5 שנים מרגע הגיוס של כל קרן.

לפי היגיון כזה, כיוון שביצועי האקזיטים של התעשייה בשנים הקודמות היו גבוהים, קרנות הון סיכון רבות בישראל גייסו הון בשנה שעברה ויש להן הון פנוי רב להשקעה השנה. אם הירידה ברווחי האקזיטים תימשך לרבעונים הבאים, הקרנות עלולות להתקשות לגייס הון נוסף להשקעה, והדבר ישפיע על גיוסי הון של סטארט-אפים בעתיד. ניתן רק לחכות לנתוני הרבעון הבא ולראות כיצד המגמות הללו באות לידי ביטוי.

מבחינת אופי הפעילות של קרנות ההון סיכון, נתוני העסקאות מגובות הון סיכון מהרבעון האחרון מראות מגמה הפוכה מזו שהייתה ברבעונים האחרונים: עד לאחרונה, סך ההון שהושקע עלה מרבעון לרבעון אך מספר הסבבים ירד, או שעלה במידה פחותה. כלומר, שהסכום הממוצע שגייסה חברה בכל סבב הלך ועלה.

עם זאת, ברבעון השני של 2020 ישנה מגמה הפוכה: הסכום הכולל שגוייס בסבבים מגובי קרנות עומד על 1.96 מיליארד, ירידה ביחס לרבעון הקודם ועלייה באופן מתון ביחס לרבעון המקביל. לעומת זאת, מספר הסבבים עלה באופן משמעותי, מ-84 ברבעון הקודם, ו-75 ברבעון המקביל, ל-96 סבבים ברבעון הנוכחי.

המשמעות היא שפעילות הקרנות אמנם לא פחתה באופן מובהק, אך ההשקעות התפזרו בין יותר חברות, בסכומי כסף קטנים יחסית. הדבר עולה בקנה אחד עם המגמה של סבבים פנימיים: הכנסותיהן של חברות ההייטק ירדו כתוצאה מהמשבר העולמי, וחברות מגובות הון סיכון היו זקוקות להון נוסף כדי להמשיך לפעול, ולכן פנו לגייס סבבים קטנים מהמשקיעות הקיימות, על פני סבבים גדולים ממשקיעות חדשות.

בנוסף, ניתן לראות שהשנה שיעור סבבי ההמשך היה גבוה במיוחד ועבר את רף השני שליש מקרב השקעות ההון סיכון. זה עשוי להיות רמז לקושי שהתעשייה עוד עשויה להיתקל בו אם המגפה תמשיך לתת את אותותיה על הכלכלה העולמית: במצב כזה, הקרנות יעדיפו לתמוך בחברות הפורטפוליו הקיימות שלהן, מאשר לקחת סיכונים עם חברות חדשות. כך, ברבעון השני, הן היוו 72% מהסבבים מגובי ההון סיכון בתעשייה, לעומת 66% ברבעון המקביל אשתקד. 

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות