גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תתווכחו עם שוטר: לחובת המסכות דווקא יש בסיס חוקי

פעילים נגד תקנות הקורונה שכנעו אלפי ישראלים שטיעונים משפטיים יפטרו אותם מחבישת מסכה ● בתפריט: ההוראה מפירה זכויות יסוד, נשענת על סעיפים שבוטלו ובית משפט בכלל יפסול אותה בקרוב ● כדי שלא תסתבכו, הפרדנו את העובדות מההטעיות

פקחים נפרשים לפעולה ברחבי הארץ תחת משטר הקורונה / צילום: משטרת ישראל
פקחים נפרשים לפעולה ברחבי הארץ תחת משטר הקורונה / צילום: משטרת ישראל

תחתת שמש פז בשדרה נאה, אישה נטולת מסכה פונה לעובר אורח חבוש ב"מסכת סנטר", ופותחת בהרצאה. "כל פקח שבא אליך, אתה אומר לו: יש לי חופש לבחור אם הפה שלי יהיה פתוח או סגור! יש לי חופש על הגוף שלי! אני מחליט על הגוף שלי". היא מציגה לו דף נייר ומספקת הנחיות משפטיות. "אתה אומר לפקח, בסעיף 5 כתוב: ‘אין נוטלים ואין מגבילים את חירותו של אדם במאסר, במעצר, בהסגרה או בכל דרך אחרת’. כשהקימו את המדינה עשו את זה. ‘אין פוגעים בגופו’ - בפה שלו - ‘בחייו או בכבודו’. כששוטרים רואים את זה, הם מבטלים את הדוח".

את הסרטון הזה שיתפו בפייסבוק יותר מ-1,300 ישראליות וישראלים. הוא רק דוגמה אחת לתנועה רחבה נגד תקנת המסכות שצמחה בחודש האחרון, כשהגידול במספר הנדבקים בקורונה גרם לממשלה להעלות ל-500 שקל את הקנס לסרבנים. בחודש יוני חולקו 35 אלף קנסות למפרי תקנות הקורונה, כמעט כולם בגלל אי-חבישת מסכה.

בהרצאות מוקלטות, בפוסטים כתובים, בתיעוד מצולם של עימותים עם פקחים, מתנגדי המסכות מציעים מסר פשוט: סרבו לחבוש. לתקנות אין תוקף חוקי. כסגולה נגד קנסות הם מציידים את הצופות והצופים בסדרה של נימוקים משפטיים.

צוות ה"משרוקית" בדק את הפרסומים האלה כחלק מהמאבק במידע כוזב בפייסבוק (ראו גילוי מלא), ומצא בהם כמה וכמה טענות כוזבות. נעבור עליהן יחד, מהקלה אל הכבדה.

פוסט בפייסבוק נגד חבישת מסכות / צילום: צילום מסך

טיעון ראשון: ההוראה לחבוש מסכה מפירה זכות יסוד

כל הפעילים נגד תקנת המסכות מתחילים בהנחה פשוטה ואלגנטית: בישראל קיים חוק-על שמבטיח לנו חירויות יסוד, הלוא הוא "חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו". משמעות החוק, מסביר אחד הפעילים לשוטרים שהוא מצלם בכיכר הבימה בתל אביב, היא ש"אסור להגביל את החופש שלי". הסעיף השני בחוק אפילו אומר במפורש שאין לפגוע "בגופו" של אדם - והרי כששוטר מכריח אדם לעטוף את הפנים בבד, הוא מתערב בחופש שלו על גופו.

כדי להסביר את הכשל בטיעון הזה צריך להבין איך עובד חוק היסוד הזה. קודם כל הוא מונה את הזכויות שאנחנו נהנים מהן כברירת מחדל. אחר כך, בסעיף 8, הוא קובע שאפשר לפגוע בהן רק באמצעות חוק "שנועד לתכלית ראויה, ובמידה שאינה עולה על הנדרש". במילים אחרות, חוק יסוד כבוד האדם וחירותו לא מבטיח לנו חופש מוחלט. כשנכתב בו למשל שאין לאסור אדם, הכוונה היא לא שחייבים לסגור את בתי הכלא, אלא שאסור לממשלה לכלוא אדם באופן שרירותי.

האם המסכות פוגעות בחופש שלנו "לתכלית ראויה"? זאת שאלה של פרשנות, ושום בית משפט עדיין לא קבע שלא. המשפטן פרופ’ אביעד הכהן הציע בשיחה עם "ישראל היום" שבחיוב לחבוש מסכות המדינה דווקא מגינה על הגוף של האזרחים. היא שומרת עליהם מהידבקות במחלה מסוכנת.

מתוך סרטון בפייסבוק / צילום: צילום מסך

טיעון שני: אסור להגביל זכויות יסוד באמצעות תקנות חירום

רגע, אומרים הפעילים - החובה לחבוש מסכות לא נקבעה בחוק, אלא בתקנות חירום. בסרטונים התיעודיים הפעילים מנופפים בסעיף 12 לעיני השוטרים כדי להוכיח להם שהתקנות נולדו ללא סמכות. סעיף 12 בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו קובע: "אין בכוחן של תקנות שעת-חירום לשנות חוק-יסוד זה, להפקיע זמנית את תוקפו או לקבוע בו תנאים".

אלא שסעיף 12 לא נגמר שם, ובהמשכו כתוב במפורש: "בשעה שקיים במדינה מצב של חירום בתוקף הכרזה לפי סעיף 9 לפקודת סדרי השלטון והמשפט, תש"ח-1948, מותר להתקין תקנות שעת חירום שיהא בהן כדי לשלול או להגביל זכויות לפי חוק-יסוד זה". ובכן, נרצה או לא נרצה, מצב חירום כזה שורר בישראל מיום הקמתה, והכנסת מאריכה אותו מדי שנה. זה קרה בפעם האחרונה לפני שלושה חודשים.

מתוך סרטון בפייסבוק / צילום: צילום מסך

טיעון שלישי: הסעיף שמאפשר שימוש בתקנות חירום - בוטל

כמה ממתנגדי המסכות קראו את החוק עד הסוף, אבל גילו לאקונה: הסעיף שמסמיך את הממשלה להכריז על מצב חירום כבר לא בתוקף. באחד הסרטונים הוויראליים, פעיל גלוי-פנים מושיט לשוטר בגאווה עותק של חוק היסוד, ועל המסך מופיע ההסבר המנצח: "סעיף 9 לפקודת סדרי שלטון ומשפט בוטל". אין סעיף 9 - אין מצב חירום - אין לממשלה סמכות להגביל זכויות בתקנות - אין תוקף לחובת המסכות.

אבל גם הקביעה הזאת מטעה. סעיף 9 באמת בוטל ב-1992; אבל הכנסת החליפה אותו בהוראה דומה - סעיף 39 לחוק יסוד הממשלה. גם הוא קובע במילים ברורות: "תקנות שעת חירום כוחן יפה לשנות כל חוק, להפקיע זמנית את תוקפו או לקבוע בו תנאים". בקיצור, אין חור בחוק. הכנסת לא שכחה לתת בסיס משפטי לתקנות הקורונה.

טיעון רביעי: אם נפנה לבית משפט, הוא יבטל את הדוחות

כמה מהפעילים נגד המסכות לא מסתפקים בתדרוך, אלא מרגיעים את הצופות והצופים: אל תפחדו לסרב, החוק לצדכם. "אם הפקחים לא מבטלים את הדוח, כולנו ביחד הולכים לבית משפט!" אומרת האישה בשדרה המוצלת, "אסור להם לתת לנו דוח".

זהירות. להבטחות האלה אין כיסוי. בג"צ אולי ישתכנע יום אחד מהטיעונים של מתנגדי המסכות, אבל כרגע עמדת הרשויות היא שהתקנות בתוקף. שום בית משפט לא פסק נגדן. אמנם האגודה לזכויות האזרח מתחה ביקורת חריפה על אכיפה אגרסיבית מדי של חובת המסכה, וטענה שהשימוש בשוטרים הוא בלתי מידתי. אבל עו"ד אן סוצ’יו, שכתבה את חוות הדעת מטעם האגודה, הבהירה ל"משרוקית" שהארגון לא כופר בחוקיות של התקנה כשלעצמה.

מתנגדי מסכות הפנו את תשומת לבנו לשתי עתירות שעדיין תלויות ועומדות בבג"ץ, ומוכיחות שהסוגיה נמצאת במחלוקת משפטית. עתירה אחת הוגשה בחודש מרץ מטעם הרשימה המשותפת וארגון עדאלה; השנייה בתחילת מאי, בידי עורכות הדין רונית לירן-שקד וליאור ארז.

שתי העתירות נוגעות לתקנות החירום, אבל לא מציגות ביקורת מיוחדת על ההוראה לחבוש מסכה. העתירה של הרשימה המשותפת מכוונת נגד השימוש בתקנות חירום כדי להכשיר את איכוני השב"כ, והדיון בה טרם התחיל. העתירה של עורכות הדין גרסה שהממשלה הייתה צריכה להסדיר את מגבלות הקורונה בחקיקה ראשית; אלא שבינתיים הכנסת עצמה אישרה להאריך את תקנות החירום, וכך העניקה להן תוקף קרוב יותר לזה של חוקים רגילים.

● לבדיקה המלאה בצירוף מקורות

גילוי מלא: המשרוקית של "גלובס" משתתפת בתוכנית של פייסבוק לבדיקת מידע החשוד כחדשות כזב בפיד, לצד עשרות ארגונים חברי IFCN, הרשת העולמית של בודקי עובדות. התוכנית כוללת תגמול.

עוד כתבות

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים