גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית הממשלה תעמיק את המיתון והאבטלה

צריך לעזור למי שנפגע אך מתן מענקים לכולם בלי תכנון או בקרה - לא יעזור ליציאה מהמשבר. להפך

דרימליינר רטרו של אל-על / צילום: Timothy Stake, Boeing
דרימליינר רטרו של אל-על / צילום: Timothy Stake, Boeing

הביטוי "משבר הוא גם הזדמנות", אינו קלישאה. הרבה פעמים משברים מהווים הזדמנות לשינויים ולשיפורים. זאת, משתי סיבות עיקריות: השבר מעודד ואף מכריח לבצע התייעלות; והוא "מרכך" התנגדויות של גופים חזקים שבזמני שגרה היו מונעים התייעלות, שאינה טובה להם.

כך גם ממשבר הקורונה אנחנו יכולים לצאת מוכים וחבולים, או טובים וחזקים יותר. הדבר תלוי הן במגזר העסקי, הן בממשלה, לכל אחד תפקיד שעליו לבצע.

נתחיל עם המגזר העסקי. משבר כלכלי מגיע לרוב לאחר תקופת שגשוג, שבה העסקים חושבים בעיקר על הגדלת צד ההכנסות, ופחות על התייעלות ועל צד ההוצאות. משבר הוא הזדמנות ואף כורח להתייעל, מצב שקורה כמעט מאליו.

אבל בנוסף, משבר הוא גם הזדמנות לחשוב מחוץ לקופסה. למצוא שווקים חדשים, להמציא מוצרים ו/או שירותים משיקים, לגבש דרכים נוספות להגיע לקהלי לקוחות. להיות יצירתי. היופי בכך הוא, שאחרי המשבר ניתן להיעזר בדרכים ובשווקים החדשים שהעסק יצר וקידם, לצמיחה משמעותית יותר מזו שהייתה לו לפני המשבר.

החלק השני והמורכב יותר, שייך לממשלה. החלק הזה כולל התייעלות של המגזר הציבורי, צמצום הרגולציה, תיקון עיוותים במשק, עידוד עבודה וצמיחה וכיו"ב.

רבים מדברים על הצורך ב"הרזיה" ובהתייעלות של המגזר הציבורי ("האיש השמן), לרוב בהקשר של חיסכון בתקציב המדינה והקטנת הגירעון. זה נכון והצורך אמיתי. וישנה עוד סיבה חשובה להקטנתו: מגזר ציבורי גדול גורם לרגולציה כבדה ומיותרת, שפוגעת ומקשה על המגזר העסקי לפעול ולצמוח, ומביאה לעיוותים בשל כניעה לגופים חזקים.

תקופת משבר היא הזדמנות לתקן את העיוותים הללו. ניקח לדוגמה את המשבר באל-על, כהזדמנות לעידוד התחרות הפנים-ארצית. נסביר: משרד הביטחון משלם-מקצה לאל-על תקציב לניהול האבטחה שתפקידה לספק ביטחון לתעופת הישראלים בארץ ובחו"ל. ישראייר וארקיע, המתחרות על הלקוח הישראלי, חייבות להגיש מראש לאל-על, המתחרה הגדולה, את תוכניות הטיסה שלהן, ולקבל אישור לכל טיסה ליעד חדש, ו/או לזמנים חדשים.

הדבר דומה ל"רפורמת החשמל" העקומה של השר לשעבר משה כחלון, שהשאירה את ההולכה והחלוקה בידי חברת חשמל, ומחייבת כל מתחרה חדש לנהל מו"מ עם המתחרה הגדולה והחזקה, על ההובלה והחלוקה. ככה לא בונים תחרות.

בדוגמה של אל-על, אסור לממשלה למצמץ ראשונה. עליה להתנות כל סיוע כספי בהתייעלות (ובהבראה) מקיפה; בהגברת התחרות, כשהיא מביאה בחשבון גם אפשרות ריאלית לסגירת אל-על, שלה ועד טייסים כוחני. הדבר יאפשר לישראייר ולארקיע לפרוח.

אל-על היא רק דוגמה אחת לעיוותים רבים שניתן, וכדאי, לתקן במשבר הזה.

בתחום עידוד העבודה והצמיחה - מחובת הממשלה לסייע להכשרת עובדים במקצועות נדרשים, לפעול לניוד עובדים למקומות שבהם הם נדרשים. לצערנו, נראה שהממשלה מעודדת אבטלה. חברות רבות משאירות את העובדים בחל"ת, כי לא נעים להן לפטר אותם, וממילא "הממשלה משלמת". וכך עובדים רבים לא מחפשים עבודה.

חברות השמה מדווחות שכמות העובדים שמחפשים עבודה כיום, לא שונה מהותית מכמות החיפושים לפני משבר הקורונה. ונזכיר, שאז האבטלה הייתה כ-3.5%, מצב של משק בתעסוקה מלאה. מנהלים מדווחים על המון ביטולים של ראיונות עבודה מצד המועמדים, לאחר שהממשלה האריכה את דמי החל"ת והאבטלה עד יוני 2021.

ברור שבתקופה כזאת הממשלה חייבת לתמוך בעסקים וביחידים בקשיים. אך לטעמי, הדרך הנכונה יותר היא מתן הלוואות בערבות מדינה של עד 90% מסך ההלוואות תוך שימוש בתשתיות של הבנקים ובהיכרותם עם הלקוחות.

מנגד, מתן מענקים כלליים לכולם, כולל מי שלא צריך, ודמי אבטלה מובטחים לשנה קדימה, בלי שום תכנון של מנועי צמיחה - לא מעודדים צריכה וגם לא צמיחה, אלא העמקת המיתון והבטלה. 

הכותב הוא כלכלן, מנכ"ל אביב ניהול קרנות

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בפתיחת המסחר בוול סטריט; טסלה מזנקת ביותר מ-10%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין