גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כדי להתאים לאירופה: הממשלה תקדם תיקונים לחוק הגנת הפרטיות

התיקון נועד לצמצם את חובת רישום מאגרי המידע, שחלה כיום על כל מאגר מידע בישראל, ומבקש להכילה על מאגרים הכוללים מידע רגיש ולעדכן את הגדרתו של מאגר מידע כך שיתאים לעידן הדיגיטלי ויתייחס למאגרי מידע ממוחשבים

הגנת הפרטיות / צילום: שאטרסטוק
הגנת הפרטיות / צילום: שאטרסטוק

תזכיר הצעת חוק ממשלתית לתיקון חוק הגנת הפרטיות פורסם אמש (ה') על ידי משרד המשפטים, לאחר כעשור בו לא תוקנה חקיקת הפרטיות. התזכיר נועד לצמצם את חובת רישום מאגרי המידע, שחלה כיום על כל מאגר מידע בישראל, ומבקש להכילה על מאגרים הכוללים מידע רגיש. בנוסף, הוא מבקש לעדכן את הגדרתו של מאגר מידע כך שיתאים לעידן הדיגיטלי ויתייחס למאגרי מידע ממוחשבים, ויכלול הגדרות לעיבוד מידע והשימושים בו.

"במהלך השנים התעוררו ספקות לעניין האפקטיביות של הרישום ומידת הרלוונטיות של ההסדר למציאות הטכנולוגית הנוכחית ולהיקף הנרחב של מאגרי המידע הקיימים כיום", נכתב בתזכיר. "גם הניסיון שהצטבר ברשות להגנת הפרטיות מלמד על היעדר אפקטיביות של המתכונת הנוכחית של חובת הרישום. היכולת המעשית של הרשם לברר בירור מוקדם את מאפייני הפעילות הקונקרטית המתוארת באופן כללי בכל בקשת רישום מאגר, את הסיכונים שהפעילות מייצרת, ואת אופן ההתמודדות של הארגון עם סיכונים אלה היא נמוכה".

זהו התזכיר הראשון שהוגש לתיקון חוק הפרטיות שנקבע ב-1981, מאז שנת 2012, אז הוגש תזכיר שלא התגבש לכדי תיקון החוק עד היום. לפי התזכיר, בכוונת הממשלה לקדם את הצעת התיקון הנוכחית לצד שתי הצעות נוספות: ראשית, תיקון לחוק הגנת הפרטיות שהוגש לשולחן הכנסת ועבר בקריאה ראשונה ב-2018, המקנה לרשות הגנת הפרטיות סמכויות פיקוח ואכיפה. ההצעה, למרות שעברה בקריאה ראשונה, לא קודמה על ידי הממשלה עד היום. לפי התזכיר, המטרה היא להקנות לרשות הגנת הפרטיות סמכויות שיאפשרו לה לפעול להגנת הפרטיות גם מחוץ למסגרת של רישום מאגרים - וכך תהווה תיקון משלים להצעה הנוכחית שמבקשת לצמצם את חובת הרישום.

שנית, בהצעה נכתב כי משרד המשפטים מתכוון להגיש בחודשים הקרובים תזכיר נוסף, שצפוי להרחיב את הזכויות של אזרחים בכל הנוגע לפרטיות מידע, ואת האחריות הקבועה בחוק של מחזיק המידע. "דחיית הסדרתן של סוגיות אלה לתזכיר נוסף ונפרד נובעת מן המורכבות הרבה שלהן, ומחוסר הרצון לעכב את קידום שאר הצעות החוק הדחופות והבשלות שעל הפרק", נכתב. כיוון שהצעה זו טרם הושלמה, קשה לצפות כיצד תראה חקיקת הפרטיות לאחר השלמת המהלך.

התזכיר מגיע לאחר שבשנים האחרונות מעמדה של ישראל כמדינה בעלת תאימות עם האיחוד האירופי עומד בסכנה, כיוון שהחוקים הקיימים בישראל כיום הם מיושנים, ואינם תואמים את עקרונות הפרטיות המתקדמים הקבועים ב-GDPR (חקיקת הפרטיות של האיחוד האירופי). בימים אלה האיחוד בוחן מחדש את מעמדן של המדינות שהוכרו, ובהן ישראל. לפי מומחים במשפט וטכנולוגיה, סיכויי המדינה לצלוח את הבדיקה הם נמוכים, זאת בגלל חוקי הפרטיות המיושנים של ישראל, שורה של חוקים ותקנות מהשנים האחרונות הנוגדים עקרונות של פרטיות מידע כמו חוק המאגר הביומטרי וחוק נתוני האשראי, מדיניות ביטחון הפנים הישראלית ואיכוני השב"כ.

עד היום, הממשלה בחרה שלא לקדם חקיקה בתחום, אך כעת הגישה את התיקון לחוק תוך הכרה בכך שהמצב הקיים אינו תואם את הסטנדרטים הבינלאומיים ובייחוד את אלה של ה-GDPR: "התיקון יביא להתאמת ההגדרות הקבועות בחוק הנוגעות להגנה על מידע אישי ממוחשב [...] להסדרים מודרניים של הגנת מידע אישי במדינות מובילות בעולם ובמישור הבינלאומי, ובראשם רגולציית הגנת המידע של האיחוד האירופי", נכתב בתזכיר.

התזכיר צפוי לשפר היבטים מסוימים בהגנת הפרטיות בישראל אך לא את כולם. בין היתר, הוא לא נוגע בנקודה משמעותית שהיא החרגת כלל שירותי הביטחון והשיטור מחוקי הפרטיות במדינה. המצב הזה עשוי לחבל ביכולת של ישראל להתאים לדין האירופי, אם ללמוד מהחלטת בית הדין הגבוה של האיחוד לבטל את הסכם העברת המידע של אירופה עם ארה"ב. זאת, בעקבות גילויי אדוארד סנודן, שחשף שסוכנויות הביון בארה"ב יכולות לקבל בפועל גישה למידע שנשמר בשרתים בארה"ב, גם על אזרחים אירופאים.

עו"ד חיים רביה, מומחה להגנת הפרטיות ממשרד פרל כהן אמר: "זהו צעד בכיוון הנכון, נקווה שלא יתגלה כמעט מידי ומאוחר מידי. בצד היתרונות של התזכיר נמנה את הנכונות לשינוי אחרי שנים של קיפאון ואת עדכון ההגדרות בו, ובעיקר הגדרת "מידע". בצד הטוב פחות נמנה את ההיצמדות לחוק הישן במקום החלפתו כליל, השמירה על ההתייחסות למאגרי מידע וצמצום חלקי בלבד של חובת רישום המאגרים".

עו"ד דן חי, ראש פירמת דן חי ושות', ויו" ר הוועדה להגנת הפרטיות בלשכת עורכי הדין אמר: "פרסום תזכיר החוק הוא בשורה אמיתית המראה על כיוון מתגבש במשרד המשפטים לערוך שינויים נדרשים בחוק הגנת הפרטיות. הכיוון של צמצום חובת רישום המאגרים הוא כיוון טוב ונכון. זו בהחלט חובה שהייתה מתאימה ל-1996 כאשר תוקן באופן משמעותי לאחרונה חוק הגנת הפרטיות (חוק שחוקק ב-1981). אפשר להסכים או לא להסכים עם כל הרעיונות המגולמים בהצעה, אבל עצם העובדה שיצא תזכיר חוק, והנושא יעלה לשיח הציבורי, זו בשורה. הכול, כמובן, בתקווה שהפעם זה יתגבש לכדי הצעת חוק שתאושר בכנסת".

ד״ר תהילה שוורץ אלטשולר: "טוב שהשר ניסנקורן והדרג המקצועי במשרד המשפטים הפנימו את החשיבות וההכרחיות להציע חקיקת פרטיות מעודכנת למדינת ישראל. גם ההתפתחויות האחרונות באירופה מלמדות על הצורך הדחוף לבצע את התיקונים והם יחזקו את יכולתנו לסחור במידע עם אירופה ולהיות סטארט אפ ניישן במובן המהותי של המילה.

"בכל המדינות המתקדמות נחקקו בשנים האחרונות חוקים כאלה: תקנות הגנת המידע האירופיות, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד, יפן, הודו, ואפילו בארצות הברית הצעות חוק פרטיות חדשות נמצאות על שולחנות הקונגרס והסנאט החל מהסתיו האחרון.

"אבל, עם כל השמחה צריך לומר בבירור: מדובר בתיקון חלקי ביותר, שעובד בשיטת הסלאמי. התזכיר שהונח משקף עבודה מהותית מועטה וחלק גדול של "העתק הדבק" מהצעות ארכאיות. התזכיר עצמו קובע כי "בחודשים הקרובים" יוגדר תיקון נוסף שירחיב עוד את ההסדרים, אבל החשש הוא כמובן שתיעשה חצי עבודה ונישאר קרחים מכאן ומכאן".

עו"ד אמיר זולטי, ראש תחום הגנת הפרטיות וההייטק במשרד ליפא מאיר אמר: "התזכיר הנוכחי רחוק מלהיות מהפכני ומוטב היה אילו הרשות היתה מציגה תזכיר מקיף המתמודד עם כל ההתפתחויות הגלובליות הנוגעות לאיסוף, שימור ועיבוד מידע, במקום לשחרר הצעות נקודתיות, שיצטרפו לעתיד לבוא לקודקס פרטיות. עם זאת יש להודות כי אין לקנא ברשות להגנת הפרטיות. היא נלחמת כרגע בכל החזיתות: מול חקיקת הקורונה ומתן ההרשאות לשב"כ ועדיין מעכלת את השלכות פסק הדין האירופי על יצוא מידע אישי לארה"ב. האינטרס האישי והלאומי הוא שלא נמצא את עצמנו במלחמת מאסף, מול הסרת הכרה בינלאומית ומול פגיעה שלטונית בלתי מידתית בפרטיות".

*** גילוי מלא: ד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר השתתפה בחיבור הקוד האתי של "גלובס"

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; לפידות קפיטל מזנקת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"