גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הקלעים של החבילות: הקורונה מאיצה את כניסת חברות השילוח לדיגיטל

התפשטות הקורונה משאירה אנשים בבית ונותנת זריקת מרץ לתחום השילוח הבינלאומי, אך היא גם עלולה לערער את יציבותו עם הירידה במספר הטיסות ● היקף הפעילות של 12 חברות השילוח הגדולות בישראל צפוי להגיע ב-2020 ל-6.5 מיליארד ש' ● "גלובס" מנתח את השינויים בענף

מטוס של DHL. סגירת השמיים גרמה לחברות השילוח לחפש חלופות / צילום: Jens Meyer, Associated Press
מטוס של DHL. סגירת השמיים גרמה לחברות השילוח לחפש חלופות / צילום: Jens Meyer, Associated Press

התפשטות מגפת הקורונה העולמית נותנת זריקת מרץ לתחום השילוח הבינלאומי, אך היא גם עלולה לערער את יציבותו. "גלובס" מנתח את השינויים בעידן הקורונה על התחום שנמצא מאחורי הקלעים של החבילות והמשלוחים שמגיעים לישראל, החל מעלי אקספרס ועד יבוא של מסיכות וביצים בשיא המשבר.

מאז פרוץ המגיפה העולמית, ועל רקע הגבלות התנועה שהוטלו במדינות רבות, נרשם ביקוש חריג למשלוחים. העובדה שהציבור בישראל, כמו גם בשאר העולם, נשאר סגור בבתים למשך מספר חודשים, הגדילה את הצורך באספקה עד לדלת הבית. המגבלות על פתיחת החנויות הפיזיות אילצו קמעונאיות, אך גם יצרניות שלא התנסו בכך בעבר, למצוא ערוצי מכירה ישירים לצרכן כדי לתת מענה לפגיעה החריפה שהן חוות בדמות ירידה במכירות בחנויות הפיזיות.

במקביל, קרה דבר נוסף: השמיים במדינות רבות ברחבי העולם נסגרו או שהתנועה הוגבלה, כך שטיסות הנוסעים בוטלו כמעט במלואן. חברות השילוח נדרשו למצוא חלופות - החל מהסבת מטוסי נוסעים למטוסי מטען ועד לחלופות ימיות.

קרטונים במקום נוסעים

בחודשים האחרונים חתמה DHL אקספרס על הסכם עם חברת המטוסים בואינג להסבה של ארבעה מטוסים למטוסי מטען, בעוד שבין מרץ ליוני ביצעה מנטפילד הישראלית 32 טיסות עם מטוסי צ'ארטר כדי להטיס מטענים לשוק הישראלי, ביניהם מסכות הגנה לפנים. אבל היו גם תשע טיסות ביצים שיובאו לארץ על רקע המחסור החריף שנגרם סמוך לחג הפסח, בסבסוד של 85% מהמדינה, וכך קרטונים הועמסו על הכיסאות ותפסו מקומם של נוסעים.

עם זאת, לצד הצמיחה בביקושים, משבר הקורונה הביא לצמצום מסוים במסחר העולמי - שהשילוח הלוגיסטי הוא נגזרת ישירה שלו. לפי נתוני סטטיסטה ו-Lloyd's Loading List, מחזור ההובלה האווירית בעולם הצטמצם בכ-20%, וההובלה הימית הצטמצמה בכ-10%. בעוד ששיעור הצמיחה בענף השילוח והלוגיסטיקה עמד על 4.2% בשנה, גורמים מעריכים כי השנה צפויה להסתיים במגמת ירידה של 7.5%. על הרקע הזה, לפני כחודשיים הודיעה Kuehne and Nagel, הנחשבת לחברה הגדולה בעולם בתחום, על פיטורים של כ-20 אלף מתוך 87 אלף עובדיה.

עם זאת, בענף המקומי גורסים כי בישראל המציאות אופטימית יותר, כיוון ששוק היבוא מפצה על סגירת הגבולות. במקביל, העובדה שמאות אלפי ישראלים נשארים הפעם בחודשי הקיץ בארץ, במקום לצאת חופשה בחו"ל, מגדילה באופן דרמטי את הצריכה, בעיקר בתחומי המזון והלבוש.

איום נוסף שמייצרת הקורונה עבור הענף נוגע לעובדה שחברות ספנות מתחילות לדלג על חברות הלוגיסטיקה, ולבצע את השרשרת הלוגיסטית בעצמן.

מתחברים לבינלאומיות

עד כמה גדול שוק השילוח המקומי? מנתוני דן אנד ברדסטריט עולה כי מחזור הפעילות של 12 החברות שפועלות בישראל בתחום השילוח ועמילות המכס ב-2020 צפויה לעמוד על כ-6.5 מיליארד שקל. ואולם, לפי הערכות של גורמים בענף, השוק גדול יותר, ועומד על 9-10 מיליארד שקל, כשהוא כולל בתוכו גם משלוחים מדלת לדלת (courier) ומחסנים לוגיסטיים.

אני רק השליח

בישראל, תחום השילוח הבינלאומי מבוסס בעיקר על חיבורים של שחקניות מקומיות עם ענקיות בינלאומיות שפועלות באמצעות זיכיון כסוכנות, או בהפעלה ישירה על ידי החברה העולמית. שתי החברות הגדולות בארץ הן כאלה - פליינג קרגו DHL ופריץ, הסוכנות הישראלית של ענקית השילוח פדקס, שנמצאת בבעלות משפחת נוריאל ובניהולו של יורם אייל.

משאית של FEDEX / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

השחקנית השלישית בגודלה, מנטפילד, היא חברה ישראלית (בבעלות משפחת יצהרי, ובניהולו של עומר יצהרי) שצמחה באופן הפוך - היא החלה את פעילותה בארץ, ופתחה רשת גלובלית שפועלת בכ-15 מדינות. גם יתר השחקניות המקומיות מתבססות על חיבורים לשחקניות בינלאומיות: DSV מפעילה בישראל סניף מקומי, קריאף גרופ פועלת עם JAS, וחברת אוריין הציבורית מחזיקה בהסכם אסטרטגי עם DB Schenker.

להערכות גורמים בענף השילוח, כמות הסחורה שמגיעה לאורך השנה ממשלוחים מסין לישראל בהזמנות מאתרים כמו ענקית המסחר המקוון אלי אקספרס (AliExpress) ומאתר הקניות המקוון Shein, הפכה להיות גדולה יותר מכל היבוא האווירי של הקמעונאיות המקומיות, כמו פוקס, קסטרו, גולף ואחרות.

משאית של חברת מנטפילד / צילום: דיוויד ביליה

סוף-סוף משקיעים בדיגיטל

עוד טרום עידן הקורונה, אחד האתגרים שריחפו מעל הענף היה המעבר לטרנספורמציה דיגיטלית, שאמורה בעתיד להחליף את הצורך בעובדים ולחתוך בצורה דרמטית את מספר המועסקים בתחום. במציאות החדשה, התהליך כולו יהפוך לדיגיטלי - החל מהצעת המחיר ועד מעקב צמוד אחרי החבילה שבדרך.

צריך להבין: מדובר בענף מסורתי שלא השתנה באופן דרמטי בעשורים האחרונים, והוא עדיין כרוך בשלבים בירוקרטיים רבים מול שורה ארוכה של גורמים. אחד האתגרים האדירים בו הוא ייעול השיטה המסורבלת הקיימת כיום. לפי הערכות בענף, כיום רק כ-10% משרשרת הערך נעשים באמצעות ממשקים דיגיטליים, והיתר בשיטות מסורתיות. מדובר בתהליך שכולל התנהלות והעברת מידע מול שורה ארוכה של גופים שונים - היבואן, חברות הספנות, חברת הלוגיסטיקה, חברות המשאיות, הנמלים ועמילי המכס.

כעת האתגר עבור חברות הלוגיסטיקה הבינלאומיות המסורתיות הוא המעבר לדיגיטל, שיוביל לחיסכון בכוח האדם. נכון להיום כבר יש לא מעט פתרונות טכנולוגיים שנמצאים בדרך לשם. כך, למשל, ענקית הספנות מרסק וחברת IBM הכריזו לפני כשנתיים על מיזם למעקב אחרי שינוע מכולות לאורך שרשרת האספקה באמצעות טכנולוגיית בלוקצ'יין; ואילו סופטבנק השקיעה בפברואר אשתקד בסטארט-אפ פלקספורט (Flexport), במסגרת גיוס רחב יותר שהסתכם בכמיליארד דולר.

אבל ישנן גם שחקניות כמו אמזון, שאמנם נחשבת לפלטפורמת מסחר מקוון וחברת טכנולוגיה, אך בפועל היא מעצמת לוגיסטיקה שמחפשת את הדרך לפתרון הדיגיטלי הבא. בחודש שעבר דווח כי המנכ"ל והמייסד ג'ף בזוס השקיע בסטארט-אפ הבריטי ביקון (Beacon), שהוא פלטפורמה דיגיטלית לשינוע מכולות. היקף הגיוס הכולל של ביקון, לפי דיווחי החברה, עמד על כ-15 מיליון דולר. 

מה שברור הוא, שהצורך של ענקיות כמו אמזון ואלי אקספרס לספק את החבילות שהן מוכרות, יחד עם הקדמה הטכנולוגית והכניסה של חברות נוספות למכירה באונליין, מבטיחים המשך גידול בביקוש לשירותים של חברות השילוח - שיניעו יותר ויותר חבילות מצד אחד של הגלובוס לצד השני.

20% הצמצום במחזור ההובלה האווירית בעולם בתקופת הקורונה. ההובלה הימית הצטמצמה בכ-10%

7.5% - שיעור הירידה הצפוי בהיקף הפעילות של ענף השילוח הבינלאומי. בשנה הקודמת שיעור הצמיחה עמד על 4.2%

עוד כתבות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארה"ב דוחה את שליחתו של נשק מדויק לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת