גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי נפילות מערכת: כך תייצרו המשכיות עסקית ורציפות בעבודה

בעידן העכשווי שבו אנו תלויים ברשתות תקשורת, בענן ובכמויות עתק של נתונים, כל נפילת מערכת עלולה לחבל בפעילות העסקית ● כיצד נמנע מכך באופן מיטבי

הענן מונע פגיעה כלכלית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
הענן מונע פגיעה כלכלית / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף בינת

נניח שהיינו מחזיקים ברשותנו מכונת זמן, שעימה יכולנו לחזור מאה שנים לאחור ובמקומות רבים, גם 30 או 40 שנה לאחור. בשני המקרים היינו מגלים אווירה עסקית וקצב עבודה נמוכים בהרבה מזה הנהוג היום: כי בעידן הנוכחי, אין לבעל העסק גם לא שנייה לבזבז; אין לו יכולת (או רצון) לוותר אפילו על עסקה אפשרית אחת; אין לו את הפריווילגיה להחליט שבשעה מסוימת העסק לא פועל. בעידן המודרני, להמשכיות העסקית - ליכולת להבטיח שהעסק או הארגון יהיו זמינים תמיד ויפעלו ללא הפסקה - ישנה חשיבות עצומה.

דמיינו לעצמכם שאתר הבנק שלכם נופל או מושבת ליום שלם; או שרשת חנויות בינונית מגלה כי הקופות בכל הסניפים אינן עובדות למשך שעה אחת; או שמערכת טכנולוגית ביטחונית רגישה מפסיקה לפעול ולו לשתי דקות. עבור כל אחד מהגופים האלה, כמו גם עבור הצרכנים, הלקוחות או הסביבה הקרובה, מדובר באירוע שיש להימנע ממנו. בדיוק לשם כך נוצר תחום ההמשכיות העסקית: כדי להבטיח שבעיות חמורות מהסוג שהזכרנו כעת לא יתרחשו לעולם.

"לכל ארגון או עסק גדול יש היום מרכזי מידע, Data Centers, שמהם מופעלות כל המערכות והאפליקציות של הארגון, ושם גם 'יושבים' כל הנתונים העסקיים שלו", מסביר גיא ברגמן, מנהל חטיבת הענן בחברת הטכנולוגיה בינת. "המרכזים האלו יכולים להיפגע בגלל נפילות חשמל, נפילות תקשורת, טעויות אנוש, בעיות אבטחת מידע, החדרת וירוסים למערכת או פגיעה פיזית, לדוגמה בשל התקפת טילים.

"כדי לייצר רציפות עבודה אותם ארגונים מייצרים יתירות (כפילות) לאינפורמציה שלהם וליכולת שלהם לעבד את האינפורמציה הזו. כך, במקרה של אסון עומד לרשותם אתר חלופי, DR (Disaster Recovery site), שמאפשר להם להמשיך לעבוד כרגיל. זהו אתר שבשגרה כל הזמן 'עסוק' באיתור השינויים באתר הראשי ובשכפול שלהם אליו, וכך בזמן ההפעלה - כלומר במקרה של אסון שגרם נזק לאתר הראשי - כל המערכות באתר החלופי מופעלות ובעצם השליטה עוברת אליו. מאחר שבינת מציעה את שירותי ההמשכיות העסקית באמצעות ענן, כל המעבר הזה מתרחש באופן אוטומטי".

גיא ברגמן, מנהל חטיבת הענן, חברת בינת / צילום: ניב קנטור

מהחברה הגדולה ביותר ועד לרשת של כמה סניפים

אותו אתר חלופי מאפשר המשכיות עסקית של הארגון משום שהוא משכפל, כאמור, בכל רגע, את הנתונים הקיימים וההגדרות באתר הראשי , במטרה להבטיח אתר זהה שמחכה לרגע ההפעלה. גיבוי הנתונים בענן נוגע לכל סוגי הקבצים, המסמכים והמערכות: תמונות, סרטונים, יישומים מיוחדים, קובצי מערכות הפעלה ועוד - כאלו שנמצאים על שרתי החברה הפיזיים (כלומר בדאטה סנטר שלה), בשרת וירטואלי, בכל מחשבי החברה ואפילו בהתקנים הניידים של העסק. הכול כולל הכול זוכה לגיבוי מלא, בזמן אמת, ובאופן רצוף.

המידע לכם שמור וזמין תמיד - לפרטים על מגוון שירותי הענן של בינת הקליקו כאן>>

חשוב לציין כי על אף שהמושגים "המשכיות עסקית", "דאטה סנטר" ו"גיבוי בענן" עשויים להישמע כמתאימים בעיקר לגופים גדולים במיוחד, לא כך הדבר - כפי שמסביר ברגמן: "המשכיות עסקית נדרשת בראש ובראשונה מעסקים שמחויבים על פי הרגולציה לשמר לעצמם יכולת הפעלה בכל עת ולהפעיל אתר DR. לצידם, לא מעט עסקים בוחרים להחזיק באתר כזה, גם אם אינם מחויבים בכך. זאת משום שהם יודעים כי נפילת מערכות למשך כמה שעות או למשך יום שלם, חלילה, משמעה הפסד כלכלי עצום.

"לצורך העניין, חנות קטנה שהקופה הרושמת שלה הפסיקה לעבוד, יכולה לעבור לרישום ידני ולדאוג במקביל לתיקון התקלה, והכול יהיה בסדר. אבל מה קורה אם מדובר בנפילת מערכות ברשת שמפעילה כמה וכמה סניפים? במקרה כזה חובה להשתמש במערכות שמגבות את העבודה השוטפת. חשוב להבין: רשת כזו, שהקופות בה הפסיקו לעבוד, מאבדת הכנסה באותו רגע וכשמדובר בעסק גדול, שמייצר עשרות אלפי דולרים או מאות אלפי דולרים בשעה, זה כבר בגדר אסון כלכלי עבורו".

וכך, עסק שהחליט להקים אתר DR, משום שהוא יודע עד כמה גדול יהיה הנזק שייגרם לו במקרה של השבתה, גם הקצרה ביותר, מגיע לצומת החלטות חשוב: האם להקים את האתר בעצמו, או לבצע זאת בעזרת ספק חיצוני? לדברי ברגמן חלק מהארגונים מקימים אתר שכזה לבדם ומתחזקים אותו בעצמם, אבל ישנה כיום מגמה ברורה: ארגונים רבים בוחרים בקבלת השירות המדובר מחברה חיצונית - קרי בהקמת אתר DR בדאטה סנטר ענק של חברה המתמחה בכך בדיוק.

"כיום מספר החברות שבוחרות להפעיל DR באמצעות שירות חיצוני עולה ב-30% מדי שנה, ויש בכך היגיון רב: אם האתר החלופי לא פעיל רוב הזמן, עלויות ההקמה שלו והתחזוקה שלו אינן משתלמות. אם נוסיף לכך את העובדה ששירות חיצוני מאפשר תשלום חודשי, לפי שימוש, נקבל חיסכון גדול מאוד. למעשה, האתר החלופי מוקם ומופעל בדאטה סנטר של אותה חברה חיצונית המעניקה את השירות לארגון, והמשמעות היא חיסכון נוסף ולא מבוטל בכל העלויות: בציוד, בשטח, בכוח אדם, במשאבי אנרגיה ועוד", מסביר ברגמן.

שמירה על מידע והתאוששות מהירה מהשבתה

שמירת הרציפות העסקית, אתר לשיקום מאסון, גיבוי נרחב של כל מערכות הארגון - כל אלו פעולות אשר נכנסות תחת הגדרה אחת: שמירה על מידע - data protection. בשנים האחרונות אחת החברות הישראליות המובילות את התחום היא בינת, חברת אינטגרציה לתשתיות מחשוב, תקשורת ואבטחת מידע, שהפכה מומחית לטיפול ולהפעלת מרכזי מידע, ומציעה כמובן, בין היתר, גם שירותי DR חיצוניים לחברות, לעסקים ולארגונים בכל גודל, כגון חברות ביטוח, קופות חולים, ארגוני תעשייה, מפעלים, חברות שילוח ועוד גופים ועסקים מכל הקשת העסקית בישראל.

"ב-Data Centers של בינת יש אמצעים טכנולוגיים שיודעים להתחבר לאתר של הלקוח, לקלוט את כל האינפורמציה שבו, ועל סמך כל זאת לדאוג למנגנון יכולת התאוששות אוטומטי, שמאושש ברגע את מערכות האם אצל הלקוח, מסביר ברגמן, "יש לנו צוות גדול שמתחזק את אתר ה-DR של הלקוח ומוודא שהוא מעודכן תמיד, ומוכן בכל רגע נתון להפעלה. אנחנו גם עושים בדיקות כמה פעמים בשנה, מעין הרצה למערכות האתר החלופי כדי לבדוק שהכול עובד כשורה, שכל הסביבה של הארגון חיה, עובדת ונושמת - כמו תרגיל שמדמה מקרה אסון.

"למעשה, אנחנו מספקים את כל מה שהלקוח זקוק לו בתחומי התקשורת והתשתיות תחת קורת גג אחת - מהמחשוב, דרך רשתות התקשורת ועד לאבטחה", מוסיף ברגמן. "לפני כשנה יצרה בינת מעטפת שירותים נרחבת לעסקים קטנים ובינוניים גם בתחום ההמשכיות העסקית, וכך הלקוח יכול לבחור בין שלל אופציות: שכפול מידע פיזי או וירטואלי, גיבוי נתוני תשתית ה-IT, בחירת יעד הגיבוי - בענן פרטי, בענן של בינת, בענן ציבורי בחו"ל ועוד".

עוד הוא אומר כי "בזכות המערכות שהקמנו, הצלחנו לקצר את יכולת ההתאוששות של אתר שנפל - מימים לשעות ספורות. אם העדכון בין האתר הראשי לאתר המשני הוא בהבדל של שעות בלבד - אנחנו הופכים את זמן ההתאוששות לדקות ולשניות, מה שנקרא near zero, קרוב לאפס. המטרה היא להגיע, כמובן, למידע כמה שיותר מעודכן באתר ה-DR, כך שכמה שפחות טרנזקציות ועסקאות, ילכו לאיבוד".

Bynet Cloud IL -להקמת אתר DR ולפרטים על שירותי הענן של בינת הקליקו כאן>>

עוד כתבות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם