גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעיצומו של משבר: מה אפשר ללמוד מסיכום עונת הדוחות בוול סטריט?

במבט להמשך השנה קיים סיכון שנראה הפחתות משמעותיות נוספות של תחזיות האנליסטים לרווחי החברות, במיוחד בצל העובדה שהתפשטות הווירוס החריפה באופן משמעותי באמצע יוני - עובדה שתביא לרמת פעילות כלכלית חלשה יחסית ברמת המאקרו בארה"ב

מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק, מעיד מרחוק בפני ועדת השיפוט של הקונגרס על התנהגות אנטי־תחרותית / צילום: Mandel Ngan, Associated Press
מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק, מעיד מרחוק בפני ועדת השיפוט של הקונגרס על התנהגות אנטי־תחרותית / צילום: Mandel Ngan, Associated Press

בסוף השבוע האחרון הגיעה עונת הדוחות הכספיים בוול סטריט לשיאה, ענקיות הטכנולוגיה דיווחו על תוצאותיהן לאחר המסחר ביום חמישי וכולן היכו את התחזיות באופן משמעותי. בימי קורונה עונת הדוחות דורשת אף יותר תשומת לב בהשוואה לימים רגילים, בשל האי-ודאות הקיצונית שמאפיינת את חיינו בימים אלו.

עונת הדוחות הנוכחית אמורה להביא לידי ביטוי את שיאו של המשבר, והאי-ודאות בכניסה אליה הייתה גבוהה במיוחד, משום שחברות רבות בכלל השהו את התחזיות שלהן אחרי נתוני הרבעון הראשון.

בהקשר זה, לנקודת המבט המאקרו כלכלית הייתה חשיבות גבוהה אף יותר בניסיון שלנו לנתח את הכיוון של רווחי החברות, שכן המידע שעליו התבססו התחזיות של האנליסטים היה חלקי יותר ביחס לימים רגילים, בעוד שנתוני המאקרו המשיכו לזרום וציירו תמונה די עגומה.

כמובן, לא כל החברות סובלות מהמשבר באותו האופן, וחלקן אף נהנות ממנו. תופעה זו בהחלט באה לידי ביטוי בקרב חברות המדיה והטכנולוגיה בעונה הנוכחית, ובמיוחד בקרב ענקיות הטכנולוגיה, שגם ברבעון השני הראו תוצאות מרשימות.

בכלל, מבט על התוצאות של הרבעון השני אל מול ביצועי המניות של הסקטורים השונים עד כה השנה מראה כי יש הרבה היגיון בשיגעון - השוק היטיב עם הטובות והעניש את הרעות. כדאי לשים לב בתרשים המצורף לצריכה הבת-קיימא עם ובלי אמזון, שכן אמזון רק "במקרה" נמצאת בסקטור זה, ואכן, אם מנטרלים את אמזון (שרק משגשגת במשבר זה), מניות הצריכה הבת-קיימא מתנהגות כפי שהיינו מצפים במשבר.

תשואות הסקטורים של החברות הנסחרות בבורסות

נכון לכתיבת שורות אלו, 311 חברות דיווחו על הרווחים שלהן לרבעון השני של השנה, אשר ירדו ב-10.4%, כאשר המכירות התכווצו ב-11.7%. כאשר מביאים בחשבון את החברות שכבר פרסמו ביחד עם התחזיות עבור אלו שעדיין לא פרסמו, אנו מקבלים כי בסך הכול, חברות ה-S&P 500 צפויות לדווח על ירידה שנתית של כ-36% ברווחים ועל ירידה שנתית של כ-10% במכירות. במבט על כל 2020, האנליסטים מצפים נכון להיום לירידה של כ-16% ברווחים ולעלייה של כ-28% ברווחים ב-2021.

כיצד נתונים אלו מסתדרים מנקודת מבט מאקרו כלכלית? במהלך השבוע שעבר קיבלנו את נתוני הצמיחה הרשמיים בארה"ב ובגוש האירו עבור הרבעון השני, והתוצאות היו, באופן מפתיע, די דומות לתחזיות המוקדמות, שהיו מאוד שליליות. התוצר בארה"ב התכווץ בכ-33% (שינוי רבעוני במונחים שנתיים) ובגוש האירו ב-40%. במבט לרבעון המקביל אשתקד, ארה"ב התכווצה ב-9.5% וגוש האירו ב-15%. מה ניתן ללמוד על הדרך קדימה של רווחי החברות מקצבי הצמיחה הצפויים במהלך הרבעונים הקרובים?

אם נתמקד בארה"ב, בהנחה שהתחזיות המאקרו-כלכליות נכונות, התוצר צפוי להתכווץ השנה בכ-8% (על פי התחזית האחרונה של ה-IMF), ולעלות ב-4.5% ב-2021. במודל שלנו, שבו אנו מודדים את הקשר בין הרווח למניה (המיקרו) לבין המשתנים המאקרו-כלכליים, אנו מקבלים כי הרווח למניה ב-2020 צפוי לרדת בטווח של בין 20%-40% ולעלות בכ-20%-30% ב-2021. כלומר, נראה כי לפחות מנקודת מבט מאקרו כלכלית, התחזיות הנוכחיות של האנליסטים עבור 2020 אופטימיות מדי עבור המחצית השנייה של השנה.

ההשלכות הן, שבמבט לשארית השנה, ישנו סיכון משמעותי שנראה הפחתות משמעותיות נוספות של תחזיות האנליסטים לרווחי החברות, במיוחד בצל העובדה שהתפשטות הווירוס החריפה באופן משמעותי החל באמצע יוני, וכי רוב המדינות בארה"ב נמצאות כיום בתהליך של הגברת מגבלות הריחוק החברתי, בסגר, או שלכל הפחות הן עצרו את תהליך הפתיחה של הכלכלה (רק כ-20% מהמדינות בארה"ב כיום מוגדרות ככאלו שנמצאות בתהליכי פתיחה). מכאן, רמת הפעילות הכלכלית ברמת המאקרו צפויה להיות יחסית חלשה. לכן, מהמאקרו למיקרו - גם הרווחים צפויים להמשיך ולהיפגע בהמשך.

ברמה הסקטוריאלית, כפי שראינו, השוק תגמל את הטובים - וענפים כמו הטכנולוגיה והתקשורת והמדיה עלו בצורה מרשימה השנה, ומחירי המניות בהם מגלמים גם את הציפיות להתאוששות ב-2021.

עם זאת, כאשר בסופו של דבר משבר הקורונה יהיה באמת מאחורינו, ההתאוששות בפעילות הכלכלית תבוא בעיקר לידי ביטוי בענפים כמו התעשייה, הצריכה הבת-קיימא (ללא אמזון), הפיננסים וענפי האנרגיה. מבט על הרווח הצפוי ל-2021 ברמה הסקטוריאלית מגלה כי תחזיות האנליסטים אכן מצפות להתאוששות מרשימה בענפים אלו, אך התאוששות זו לא באה לידי ביטוי כלל עד כה במחירי המניות שלהם.

לכן, בשורה התחתונה - עם סיום המשבר הבריאותי (חיסון לדוגמה), שכמובן איננו יודעים לומר מתי זה בדיוק יקרה, הסקטורים שיעברו להוביל לא יהיו הטכנולוגיה והמדיה, אלא התעשייה, הפיננסים והאנרגיה.

בינתיים, את התשואה הדרמטית שהשיגו המדדים בארצות הברית הם השיגו בהובלת מניות הטכנולוגיה, שממשיכות לשבור שיאים ולרשום עליות חדות, ובראשן חמש הענקיות הבלתי מעורערות של וול סטריט: אמזון, אפל, מיקרוסופט, גוגל ופייסבוק, אשר הוסיפו לערכן יותר מ-20% מתחילת השנה, וסחפו אחריהן מניות טכנולוגיה אחרות, שבחלקן אף רשמו תשואה הרבה יותר מרשימה.

להוציא את פייסבוק, שוויין של ענקיות הטכנולוגיה כבר מזמן חצה את רף טריליון הדולר, כאשר חברת APPL צועדת בצעדי ענק אל עבר 2 טריליון דולר. אלו חברות שבשנת 2017 הוכרזו כחברות הנסחרות ב-Space Value שלא היה ניתן להסבירו. כעבור שלוש שנים וחצי, השווי שלהן הכפיל במקרה הרע, או שילש במקרה הטוב, את עצמו.

בסוף השבוע האחרון פרסמו החברות את הדוחות הכספיים הרבעוניים, ובזו אחר זו היכו את תחזיות הקונצנזוס, מה שהוביל לבוסט נוסף של עליות חדות במניות. התוצאות הכספיות החזקות שהציגו אמזון, אפל, פייסבוק וגוגל ממחישות שוב את הניתוק של החברות הללו מהכלכלה הישנה, כאשר התפשטות הקורונה הובילה להאצת תהליכים וצפויה אף להעמיק את הניתוק ולהגביר את השוני בינן לבין סקטורים וחברות של הכלכלה הישנה.

יתרה מזו, עליות השערים החדות בשבוע שעבר בלטו אף יותר, על רקע השימוע ההיסטורי שהתנהל בעניינן של החברות הללו בקונגרס האמריקאי, על רקע האשמות לדורסנות וחיסול מתחרים בענף שלהן. המניות דילגו בקלילות מעל השימוע, שהוגדר לא פחות מאירוע היסטורי, ועולה השאלה, כיצד אירוע כה עוצמתי, שיכול לגרור להידוק החגורה הרגולטורית סביב החברות האלו, לא קיבל ביטוי כלשהו כגורם סיכון במסחר במניות, ולא ריגש כלל את המשקיעים בוול סטריט?

הרי לא מדובר בעוד חקירה, אלא בחקירה שעל פניו נראתה הרבה יותר נושכת, של ארבע החברות הגדולות והריכוזיות ביותר באמריקה. ההבנה של הקונגרס שמדובר בגופים המשתמשים בכוח שלהם ובמיצוב שלהם כחברות טכנולוגיה שמביאות בשורה כלכלית, כדי לשלוט בשווקים שבהם הן פועלות, מחסלות את התחרות ובסופו של דבר פוגעות בצרכן, התגבשה עוד לפני החקירה, אך התהדקה מאוד תוך כדי. זו הובילה לבחינת הריכוזיות באספקטים שונים ולא רק דרך החור של הגרוש, כדי לקבוע האם מדובר בחברות דורסניות ונצלניות, קביעה שבסופה עשויה להוביל להגבלות רגולטוריות שיושתו על ענקיות הדיגיטל.

ובכל זאת וול סטריט לא התרגשה. נציין כי ארבע הענקיות עשויות להיות בבעיה לאחר הבחירות בארה"ב, אם ייבחר ג'ו ביידן לנשיאות. במקרה זה, ייתכן כי תוכניות מגירה של המפלגה הדמוקרטית, לריסון והידוק חגורת הרגולציה, יזכו לראות אור יום, כאשר נראה, שבניגוד לעבר, ישנם אפילו קולות רפובליקניים התומכים במהלך, על אף האידיאולוגיה הקפיטליסטית הטהורה שמובילה אותם.

עם זאת, חשוב לסייג ולהזכיר שוב את הכוח הגדול שצברו החברות במרוצת שני העשורים האחרונים, כוח שהוביל אותן לנקודה שבה יהיה קושי לפוליטיקאים להילחם בהם. ועדיין, קרה דבר באמריקה שהגביר את הסיכון בהשקעה בחברות האלה ביום שלאחר הבחירות, סיכון שאינו מתומחר ברמות שווי השוק שלהן, שאותם לכלכלנים רבים יש קושי להסביר, למרות המהפכה הטכנולוגית והצמיחה החזקה בפעילות העסקית שלהן. 

הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם, או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, והוא אינו הצעה לרכישת ניירות ערך

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה