גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעיצומו של משבר: מה אפשר ללמוד מסיכום עונת הדוחות בוול סטריט?

במבט להמשך השנה קיים סיכון שנראה הפחתות משמעותיות נוספות של תחזיות האנליסטים לרווחי החברות, במיוחד בצל העובדה שהתפשטות הווירוס החריפה באופן משמעותי באמצע יוני - עובדה שתביא לרמת פעילות כלכלית חלשה יחסית ברמת המאקרו בארה"ב

מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק, מעיד מרחוק בפני ועדת השיפוט של הקונגרס על התנהגות אנטי־תחרותית / צילום: Mandel Ngan, Associated Press
מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק, מעיד מרחוק בפני ועדת השיפוט של הקונגרס על התנהגות אנטי־תחרותית / צילום: Mandel Ngan, Associated Press

בסוף השבוע האחרון הגיעה עונת הדוחות הכספיים בוול סטריט לשיאה, ענקיות הטכנולוגיה דיווחו על תוצאותיהן לאחר המסחר ביום חמישי וכולן היכו את התחזיות באופן משמעותי. בימי קורונה עונת הדוחות דורשת אף יותר תשומת לב בהשוואה לימים רגילים, בשל האי-ודאות הקיצונית שמאפיינת את חיינו בימים אלו.

עונת הדוחות הנוכחית אמורה להביא לידי ביטוי את שיאו של המשבר, והאי-ודאות בכניסה אליה הייתה גבוהה במיוחד, משום שחברות רבות בכלל השהו את התחזיות שלהן אחרי נתוני הרבעון הראשון.

בהקשר זה, לנקודת המבט המאקרו כלכלית הייתה חשיבות גבוהה אף יותר בניסיון שלנו לנתח את הכיוון של רווחי החברות, שכן המידע שעליו התבססו התחזיות של האנליסטים היה חלקי יותר ביחס לימים רגילים, בעוד שנתוני המאקרו המשיכו לזרום וציירו תמונה די עגומה.

כמובן, לא כל החברות סובלות מהמשבר באותו האופן, וחלקן אף נהנות ממנו. תופעה זו בהחלט באה לידי ביטוי בקרב חברות המדיה והטכנולוגיה בעונה הנוכחית, ובמיוחד בקרב ענקיות הטכנולוגיה, שגם ברבעון השני הראו תוצאות מרשימות.

בכלל, מבט על התוצאות של הרבעון השני אל מול ביצועי המניות של הסקטורים השונים עד כה השנה מראה כי יש הרבה היגיון בשיגעון - השוק היטיב עם הטובות והעניש את הרעות. כדאי לשים לב בתרשים המצורף לצריכה הבת-קיימא עם ובלי אמזון, שכן אמזון רק "במקרה" נמצאת בסקטור זה, ואכן, אם מנטרלים את אמזון (שרק משגשגת במשבר זה), מניות הצריכה הבת-קיימא מתנהגות כפי שהיינו מצפים במשבר.

תשואות הסקטורים של החברות הנסחרות בבורסות

נכון לכתיבת שורות אלו, 311 חברות דיווחו על הרווחים שלהן לרבעון השני של השנה, אשר ירדו ב-10.4%, כאשר המכירות התכווצו ב-11.7%. כאשר מביאים בחשבון את החברות שכבר פרסמו ביחד עם התחזיות עבור אלו שעדיין לא פרסמו, אנו מקבלים כי בסך הכול, חברות ה-S&P 500 צפויות לדווח על ירידה שנתית של כ-36% ברווחים ועל ירידה שנתית של כ-10% במכירות. במבט על כל 2020, האנליסטים מצפים נכון להיום לירידה של כ-16% ברווחים ולעלייה של כ-28% ברווחים ב-2021.

כיצד נתונים אלו מסתדרים מנקודת מבט מאקרו כלכלית? במהלך השבוע שעבר קיבלנו את נתוני הצמיחה הרשמיים בארה"ב ובגוש האירו עבור הרבעון השני, והתוצאות היו, באופן מפתיע, די דומות לתחזיות המוקדמות, שהיו מאוד שליליות. התוצר בארה"ב התכווץ בכ-33% (שינוי רבעוני במונחים שנתיים) ובגוש האירו ב-40%. במבט לרבעון המקביל אשתקד, ארה"ב התכווצה ב-9.5% וגוש האירו ב-15%. מה ניתן ללמוד על הדרך קדימה של רווחי החברות מקצבי הצמיחה הצפויים במהלך הרבעונים הקרובים?

אם נתמקד בארה"ב, בהנחה שהתחזיות המאקרו-כלכליות נכונות, התוצר צפוי להתכווץ השנה בכ-8% (על פי התחזית האחרונה של ה-IMF), ולעלות ב-4.5% ב-2021. במודל שלנו, שבו אנו מודדים את הקשר בין הרווח למניה (המיקרו) לבין המשתנים המאקרו-כלכליים, אנו מקבלים כי הרווח למניה ב-2020 צפוי לרדת בטווח של בין 20%-40% ולעלות בכ-20%-30% ב-2021. כלומר, נראה כי לפחות מנקודת מבט מאקרו כלכלית, התחזיות הנוכחיות של האנליסטים עבור 2020 אופטימיות מדי עבור המחצית השנייה של השנה.

ההשלכות הן, שבמבט לשארית השנה, ישנו סיכון משמעותי שנראה הפחתות משמעותיות נוספות של תחזיות האנליסטים לרווחי החברות, במיוחד בצל העובדה שהתפשטות הווירוס החריפה באופן משמעותי החל באמצע יוני, וכי רוב המדינות בארה"ב נמצאות כיום בתהליך של הגברת מגבלות הריחוק החברתי, בסגר, או שלכל הפחות הן עצרו את תהליך הפתיחה של הכלכלה (רק כ-20% מהמדינות בארה"ב כיום מוגדרות ככאלו שנמצאות בתהליכי פתיחה). מכאן, רמת הפעילות הכלכלית ברמת המאקרו צפויה להיות יחסית חלשה. לכן, מהמאקרו למיקרו - גם הרווחים צפויים להמשיך ולהיפגע בהמשך.

ברמה הסקטוריאלית, כפי שראינו, השוק תגמל את הטובים - וענפים כמו הטכנולוגיה והתקשורת והמדיה עלו בצורה מרשימה השנה, ומחירי המניות בהם מגלמים גם את הציפיות להתאוששות ב-2021.

עם זאת, כאשר בסופו של דבר משבר הקורונה יהיה באמת מאחורינו, ההתאוששות בפעילות הכלכלית תבוא בעיקר לידי ביטוי בענפים כמו התעשייה, הצריכה הבת-קיימא (ללא אמזון), הפיננסים וענפי האנרגיה. מבט על הרווח הצפוי ל-2021 ברמה הסקטוריאלית מגלה כי תחזיות האנליסטים אכן מצפות להתאוששות מרשימה בענפים אלו, אך התאוששות זו לא באה לידי ביטוי כלל עד כה במחירי המניות שלהם.

לכן, בשורה התחתונה - עם סיום המשבר הבריאותי (חיסון לדוגמה), שכמובן איננו יודעים לומר מתי זה בדיוק יקרה, הסקטורים שיעברו להוביל לא יהיו הטכנולוגיה והמדיה, אלא התעשייה, הפיננסים והאנרגיה.

בינתיים, את התשואה הדרמטית שהשיגו המדדים בארצות הברית הם השיגו בהובלת מניות הטכנולוגיה, שממשיכות לשבור שיאים ולרשום עליות חדות, ובראשן חמש הענקיות הבלתי מעורערות של וול סטריט: אמזון, אפל, מיקרוסופט, גוגל ופייסבוק, אשר הוסיפו לערכן יותר מ-20% מתחילת השנה, וסחפו אחריהן מניות טכנולוגיה אחרות, שבחלקן אף רשמו תשואה הרבה יותר מרשימה.

להוציא את פייסבוק, שוויין של ענקיות הטכנולוגיה כבר מזמן חצה את רף טריליון הדולר, כאשר חברת APPL צועדת בצעדי ענק אל עבר 2 טריליון דולר. אלו חברות שבשנת 2017 הוכרזו כחברות הנסחרות ב-Space Value שלא היה ניתן להסבירו. כעבור שלוש שנים וחצי, השווי שלהן הכפיל במקרה הרע, או שילש במקרה הטוב, את עצמו.

בסוף השבוע האחרון פרסמו החברות את הדוחות הכספיים הרבעוניים, ובזו אחר זו היכו את תחזיות הקונצנזוס, מה שהוביל לבוסט נוסף של עליות חדות במניות. התוצאות הכספיות החזקות שהציגו אמזון, אפל, פייסבוק וגוגל ממחישות שוב את הניתוק של החברות הללו מהכלכלה הישנה, כאשר התפשטות הקורונה הובילה להאצת תהליכים וצפויה אף להעמיק את הניתוק ולהגביר את השוני בינן לבין סקטורים וחברות של הכלכלה הישנה.

יתרה מזו, עליות השערים החדות בשבוע שעבר בלטו אף יותר, על רקע השימוע ההיסטורי שהתנהל בעניינן של החברות הללו בקונגרס האמריקאי, על רקע האשמות לדורסנות וחיסול מתחרים בענף שלהן. המניות דילגו בקלילות מעל השימוע, שהוגדר לא פחות מאירוע היסטורי, ועולה השאלה, כיצד אירוע כה עוצמתי, שיכול לגרור להידוק החגורה הרגולטורית סביב החברות האלו, לא קיבל ביטוי כלשהו כגורם סיכון במסחר במניות, ולא ריגש כלל את המשקיעים בוול סטריט?

הרי לא מדובר בעוד חקירה, אלא בחקירה שעל פניו נראתה הרבה יותר נושכת, של ארבע החברות הגדולות והריכוזיות ביותר באמריקה. ההבנה של הקונגרס שמדובר בגופים המשתמשים בכוח שלהם ובמיצוב שלהם כחברות טכנולוגיה שמביאות בשורה כלכלית, כדי לשלוט בשווקים שבהם הן פועלות, מחסלות את התחרות ובסופו של דבר פוגעות בצרכן, התגבשה עוד לפני החקירה, אך התהדקה מאוד תוך כדי. זו הובילה לבחינת הריכוזיות באספקטים שונים ולא רק דרך החור של הגרוש, כדי לקבוע האם מדובר בחברות דורסניות ונצלניות, קביעה שבסופה עשויה להוביל להגבלות רגולטוריות שיושתו על ענקיות הדיגיטל.

ובכל זאת וול סטריט לא התרגשה. נציין כי ארבע הענקיות עשויות להיות בבעיה לאחר הבחירות בארה"ב, אם ייבחר ג'ו ביידן לנשיאות. במקרה זה, ייתכן כי תוכניות מגירה של המפלגה הדמוקרטית, לריסון והידוק חגורת הרגולציה, יזכו לראות אור יום, כאשר נראה, שבניגוד לעבר, ישנם אפילו קולות רפובליקניים התומכים במהלך, על אף האידיאולוגיה הקפיטליסטית הטהורה שמובילה אותם.

עם זאת, חשוב לסייג ולהזכיר שוב את הכוח הגדול שצברו החברות במרוצת שני העשורים האחרונים, כוח שהוביל אותן לנקודה שבה יהיה קושי לפוליטיקאים להילחם בהם. ועדיין, קרה דבר באמריקה שהגביר את הסיכון בהשקעה בחברות האלה ביום שלאחר הבחירות, סיכון שאינו מתומחר ברמות שווי השוק שלהן, שאותם לכלכלנים רבים יש קושי להסביר, למרות המהפכה הטכנולוגית והצמיחה החזקה בפעילות העסקית שלהן. 

הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם, או תחליף לשיקול דעתו של הקורא, והוא אינו הצעה לרכישת ניירות ערך

עוד כתבות

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה דומה

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה