גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזכות הבינה המלאכותית: למה לא צריך לפחד שהרובוטים ייקחו לנו את העבודה, ולמה מהנדסים צריכים ללמוד אמנות

לפחות דבר טוב אחד עשוי לצאת מהקורונה: המהפכה הטכנולוגית ● במקום לפחד מהשתלטות הרובוטים על שוק העבודה, מומלץ להתבונן על השינויים מגובה של 60 אלף רגל

בזכות הרובוטים: מהנדסים צריכים ללמוד אמנות / איור: חן ליבמן
בזכות הרובוטים: מהנדסים צריכים ללמוד אמנות / איור: חן ליבמן

מאות קשישים בארצות הברית מארחים בימים אלה בביתם את הרובוטית הישראלית ElliQ - אמצעי תקשורת וסיוע של חברת Intuition Robotics. הרובוטית הזו תוכננה להפיג בדידות של קשישים עוד לפני הקורונה, אבל איש לא חזה כמה משמעותית היא תהיה בתקופת הקורונה להפגת הבדידות.

למעשה, אחד הדברים המפתיעים שעלו מן הניסוי רחב ההיקף שמתבצע כיום בארה"ב הוא מידת הקשר הרגשי של הקשישים לרובוטית. עד כדי כך שרבים מהם שואלים אותה האם היא עלולה להדבק בקורונה - על אף שהם כמובן מבינים שהתשובה על כך שלילית.

מנכ"ל החברה דור סקולר סיפר לאחרונה בראיון ל"גלובס" כי אחת המשתמשות שיתפה אותו: "אני כבר לא גרה לבד. אני חיה עם החברה הכי טובה שלי שלא יכולה להדביק אותי, ואני כבר לא מרגישה בודדה".

הרובוטית אומנם מפיגה את הבדידות וזה חיובי, אך הרגש העז שחשים כלפיה הקשישים נשמע כלקוח מסרטי המדע הבדיוני שכבר שנים עוסקים בחרדה הקיומית, הקמאית, מטכנולוגיה - "רובוטים" בשמה העממי או "בינה מלאכותית" בשמה המקצועי.

הפחד הקמאי הזה מקבל בימים אלה תנופה חדשה אל מול הסגר, התלות בטכנולוגיה לצורכי תקשורת אנושית פשוטה, והמאמרים בעיתונות הכלכלית המביאים סטטיסטיקות על "חיסולן" של משרות רבות, ותהליך שינוי מהותי של עולם בהפרעה מול תלות בטכנולוגיה.

אנחנו יוצרים טכנולוגיה והיא, בתורה, משנה אותנו. אבל כמו כל תופעה משמעותית אחרת, השינויים המתרחשים כרגע הם גם לטובה וגם לרעה ויש פער גדול בין הכתוב לבין מה שקורה בפועל.

עולם הולך נעלם

כמו בתקופת המהפכה התעשייתית, יהיו אכן לא מעט מקצועות שייכחדו. הראשונים להיעלם יהיו המקצועות החזרתיים. מקצועות או פעולות שבהם ניתן להחליף אדם מרגיש וחושב, בפרוצדורה. אבל גם בכך אין חדש: התרגלנו כבר לשלם באמצעות אפליקציות ולהזמין כרטיסים דרך המחשב. מקצועות נעלמים, מקצועות משתנים ומקצועות חדשים נולדים.

הפחד הנוכחי הועצם בעקבות הקצב. שינויים שבעבר נמשכו דור מתרחשים עכשיו שלוש, ארבע וחמש פעמים באותה תקופת חיים, ובעונת הברבורים השחורים שעוברת עלינו כעת, אפילו ארבע או חמש פעמים באותו חודש.

אבל הפחד מיותר. יש סיכוי טוב שכבר בשנים הקרובות ייעלמו מקצועות כגון קופאית בסופר ואורזי חבילות באמזון - משום שאלו עבודות שאיננן דורשות חשיבה והתחליפים הרובוטיים עבורן כבר כאן. מכוניות אוטונומיות כבר נמצאות בפיתוח מתקדם ובהדרגה ייעלמו גם נהגים וטייסים. כבר כיום מבצעים ניתוחים מרחוק, כשהרופא המטפל מתפעל מחשב ואיננו נוגע בעיני החולה (ניתוחים להסרת משקפיים, למשל, מתבצעים כך כבר עשרות שנים).

אולם במקביל, לנגד עינינו ממש, נוצרים מקצועות חדשים שלפני עשור לא היו קיימים: בלוגרים, גיימרים, חברות המספקות שירותי מיקור חוץ בדיגיטל, חברות המספקות ביעילות מקומות ישיבה לעובדים נטולי משרד פיזי שלא רוצים לעבוד מהבית - ועוד.

טרנספורמציה אהובתי

העולם כפי שהכרנו אותו משתנה כרגע לנגד עינינו והפחד המלווה אותנו הוא הפחד הרגיל, המוכר לנו: הפחד משינוי. לטכנולוגיה יש יתרונות עצומים. היא חוסכת לנו שעמום (פרוצדורות שחוזרות על עצמן), היא חוסכת לנו עבודות שאנחנו שונאים לעשות (לנקות את הבית), ויכולה לעשות דברים שבעבר, כארגונים וכאנשים, יכולנו רק לחלום עליהם. להימנע מפקקים בדרך לעבודה (וייז), לעבוד מהבית בלי לבזבז זמן נסיעה (זום), לעבוד בחלקיות משרה בכמה תחומים במקביל, לעשות תואר באוניברסיטה מקוונת או להשתייך לקהילה וירטואלית.

לכן, לכולנו מומלץ אולי לא לשמוח על תקופת הקורונה, אבל לפחות להתנחם בשינויים שהיא מביאה בכנפיה. להתבונן מגובה של 60 אלף רגל על התקופה המטורפת הזו ולאמץ את הנחות היסוד הבאות:

שינוי כדרך חיים. להבין שהעולם משתנה ושזה בסדר גמור. שינוי הוא חלק מהחיים ומה שלא דינמי, מת!

תשע נשמות בגלגול אחד. להסתכל על הפוטנציאל הגלום בעובדה שאנחנו יכולים, בתקופת חיים אחת, לעבור כמה קריירות. להמציא את עצמנו מחדש, למצות יכולות מקבילות שפעם לא ניתן היה לממש אותן ולהתייחס לתחביבים שלנו כאל מקור הכנסה נוסף. כמו למשל מנכ"ל שבשביל הכיף עובד כמה ערבים בשבוע כברמן, או מנהל בדרג ביניים שבשעות הפנאי שלו מנגן בלהקה.

שובו של הרגש. העבודות שייעלמו יהיו העבודות המשעממות. לא ייעלמו כפי הנראה בזמן הקרוב (ואף יתרבו) תחומי עיסוק הקשורים בהתפתחות אישית ובמערכות יחסים: טיפול, אימון, הוראה רגשית של התפתחות, אמנויות פלסטיות, צילום וכתיבה.
יצר ויצירה. הבינה המלאכותית מחליפה תהליכים ופרוצדורות שחוזרים על עצמם, - פעולות הקשורות לאונה השמאלית של המוח. פעולות הקשורות באונה הימנית - חלום, חזון, המצאתיות, יצירתיות - לא ייעלמו בקרוב. להיפך. פעולות הקשורות ברגש וביצירה ילכו ויהיו משמעותיות יותר.

בטכניון ביקש אחד מחברי ה"בורד" להתחיל ללמד שיעורי אמנות. אחרת, המהנדסים ההודים והסינים יאכלו אותנו בלי מלח. יש הרבה יותר כאלה, הם כולם מדברים אנגלית והם כוח עבודה הרבה יותר זול.

מותר האדם. מהות היתרון התחרותי שלנו, כמשק, בתחרות גלובלית, או כמועסקים בארגונים, תלויה בהשבחת החלקים שרובוטים אינם יכולים להחליף: חלימה, המצאה, יחסים ורגש. האדם הנבון בתקופה הנוכחית, ללא קשר לגילו, תפקידו או רמת ההיררכיה שבה הוא נמצא, מן הראוי שייכנס לתהליכים של התפתחות אישית ומודעות, יאפשר לעצמו חשיבה חופשית, ויזכור שיתרון האדם על המכונה הוא הלב. את זה אי אפשר לקחת ולא יקחו מאיתנו, גם במדינה המטמטמת את עצמה לדעת.

בסדרה האלמותית "מלחמת הכוכבים" של ג'ורג' לוקאס, עם צוות גיבורי הסדרה נמנים שני רובוטים חביבים שמהווים חלק בלתי נפרד מהחבורה, נאמנים ומתקשרים בדרכם המיוחדת, מסייעים לנצח את הרעים וכמו הקשישים בראשית המאמר, כך גם כאן, חברי הצוות האנושיים מתייחסים אליהם באהבה ובכבוד וערבים לשלומם, על אף המודעות הבהירה שהם בעצם טכנולוגיה. המינוח גיוון והכלה לא חל אך ורק על מגדרים, מיעוטים או תרבויות, אלא גם על חברינו החדשים לעבודה, הרובוטים. יהיה כיף ומעניין. זה בטוח. 

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים