גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ת"א הייטק: הכירו את שש מניות הטכנולוגיה שהצטרפו למדד הדגל של הבורסה

התפשטות וירוס הקורונה הביאה לשינוי בטעמי המשקיעים בבורסת תל אביב ● בעקבות זאת, חלה מיני-מהפכה בהרכב של מדד הדגל בבורסה, עם לא פחות משש מצטרפות חדשות, שחמש מהן נכללות בו לראשונה - החל בתחילת שבוע המסחר הנוכחי

הבורסה בתל אביב/ צילום: איל יצהר
הבורסה בתל אביב/ צילום: איל יצהר

התפשטות וירוס הקורונה, שהפך סדרי עולם בחודשים האחרונים, הביאה עמה, בין השאר, גם לשינוי בטעמי המשקיעים בבורסת תל אביב. שינוי זה ייצר כמה מניות "כוכבות" חדשות בזירת המסחר המקומית, והוביל למיני-מהפכה בהרכב של מדד הדגל בבורסה, עם לא פחות משש מצטרפות חדשות, שחמש מהן נכללות בו לראשונה - החל בתחילת שבוע המסחר הנוכחי.

מדובר בחברות אופקו, אנרג'יקס, מיטרוניקס, מטריקס, נובה וסאפיינס - כולן, לפי הגדרות הבורסה, נכללות בענפי הטכנולוגיה השונים - תחום הנהנה מעדנה גם בעולם, בעיקר בארה"ב. מניות הטכנולוגיה הגדולות בוול סטריט שוברות שיאים ומושכות את המדדים המובילים למעלה - מה שמקווים המשקיעים שיקרה כעת גם במדד ת"א-35, בסיוען של המצטרפות החדשות.

מתחילת השנה ועד כה מסכמות המצטרפות החדשות למדד הדגל תקופה חיובית למדי - וכמגמה, מניותיהן מציגות תשואות נאות, בטווח דו-ספרתי של 30%-80%. אף שכמה ממניות אלה ספגו ירידות משמעותיות עם פרוץ משבר הקורונה, הן הצליחו להתאושש מהן במהירות.

תשואות אלה שולחות לא מעט מאותן חברות להיסחר סביב רמות שיא, ומבליטות את מניותיהן גם ביחס לשלושת מדדי הטכנולוגיה בבורסה, שמתחילת השנה טיפסו ב-30%-40% (ובולטים ביחס לביצועי שאר המדדים בת"א). הקפיצות במניות אלה הובילו את שוויין של החברות לטווח המתחיל ביותר מ-5 מיליארד שקל ומגיע עד לכ-7.5 מיליארד שקל.

בין שש החברות בולטת אופקו - היחידה מבין המצטרפות החדשות לת"א-35 שכבר נכללה בעבר במדד הדגל של הבורסה. מניית אופקו זינקה בקרוב ל-300% מתחילת השנה, למחיר המשקף לה שווי שחצה רף של 13 מיליארד שקל - ומציב אותה סמוך לעשירייה הראשונה בין חברות ת"א-35.

המצטרפות החדשות למדד

אף שהמשותף לכל המצטרפות החדשות למדד הדגל של הבורסה הוא היכללותן בענפי הטכנולוגיה השונים, הן עוסקות בקשת נרחבת של פעילויות, הכוללות מדעי חיים, קלינטק, שירותי מידע, אלקטרוניקה, אופטיקה ומוליכים למחצה. מחצית מבין אותן מניות (נובה, אופקו וסאפיינס) הן דואליות, הנסחרות גם בארה"ב.

מה חשוב לדעת על המצטרפות החדשות למדד ת"א-35? הנה כמה דברים מעניינים.

אופקו: בזכות הבדיקות לקורונה

אופקו  היא הבולטת מבין המצטרפות החדשות למדד מבחינת שווי השוק שלה, המתקרב ל-13.5 מיליארד שקל, ומבחינת ביצועי מנייתה, שזינקה קרוב ל-300% מתחילת השנה.

רק בתחילת אפריל קבעה מניית החברה, שנמצאת בשליטת המנכ"ל פיליפ פרוסט (לשעבר יו"ר טבע), רמת שפל שבה לא שהתה שנים ארוכות, על רקע דעיכת מוצרים חדשים שהביאה לשוק והתכווצות רשת המעבדות שלה, ביורפרנס (Bioreference). ואולם, מגפת הקורונה תמכה בשינוי הכיוון החד והמהיר שהציגה אופקו, שהחליטה על פיתוח בדיקות לווירוס הקורונה ושיווקן דרך רשת המעבדות שלה - מה שהזניק את מנייתה מנקודת השפל שרשמה בתחילת אפריל, בקרוב ל-370%.

כחלק מהחלטתה על כניסה לפעילות הקשורה לקורונה, החליטה אופקו לעצור תהליך שיקום שביצעה ברשת המעבדות, שסבלה משינויים בשוק, ותחת זאת הסתערה על ההזדמנות שייצרה לה הקורונה, והכניסה במלוא המרץ את המעבדות שלה לתחום הפעילות הקשור לווירוס.

בשלב הנוכחי, החלטתה של אופקו נראית מוצלחת למדי, ובתקופה האחרונה עדכנה החברה, בין השאר, על בחירתה להיות זו שתבצע את כל בדיקות הקורונה של ליגות הכדורסל, הפוטבול והכדורגל המקצועניות בארה"ב, לאחר ההחלטה להחזיר אותן לפעילות, וכן קיבלה הזמנות לביצוע בדיקות לצוותי בתי אבות וגם לבדיקה סרולוגית לקורונה שפיתחה.

אנרג'יקס: "הייפ" סביב אנרגיה ירוקה

תחום האנרגיה הירוקה הוא אחד מענפי הפעילות הנהנה מ"הייפ" מתמשך בבורסת תל אביב. העוצמה שמפגינו המניות המובילות בענף מתחילת השנה (זינוק של עשרות אחוזים), תמכה גם בהצלחת הנפקתן של שתי חברות חדשות ביוני האחרון (דוראל ומשק אנרגיה), והיד עוד נטויה.

אנרג'יקס , שיוזמת, מפתחת ומנהלת מתקנים לייצור חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשת ומוכרת חשמל המיוצר במתקנים אלה, נהנית, כמו מתחרותיה, מהתגברות הדומיננטיות בייצור החשמל באמצעות אנרגיה מתחדשת. מניית אנרג'יקס, שקפצה בכ-55% מתחילת השנה, נסחרת בימים אלה סביב רמת השיא, המשקפת לחברה שווי שוק נוכחי של כ-7.5 מיליארד שקל.

כמו בענפים אחרים, גם עבור חלק מחברות האנרגיה הירוקה המשבר היווה הזדמנות, ובשיאו, בחודש מרץ, הגיע שיעור ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות בישראל לכ-27%, לעומת כ-10% בימי שגרה.

הצטרפותה של אנרג'יקס לת"א-35 מהווה נדבך נוסף בהתבססות של פעילות חברות האנרגיה הירוקה אל מול דעיכת שוויין של חברות האנרגיה המסורתיות, שבלט במשבר האחרון בעקבות קריסת מחירי הנפט והגז בעולם. משבר זה, שפגע משמעותית במצבן הפיננסי של חברות האנרגיה הוותיקות, גרר גם ירידות חדות במניותיהן והוביל לדחיקתן של שותפות דלק קידוחים ובעלת השליטה בה, קבוצת דלק, וכן של מניית בזן ובעלת השליטה בה, החברה לישראל, מחוץ למדד המוביל, אחרי שנים ארוכות שבהן היו חלק דומיננטי ממנו.

מיטרוניקס: החצי המלא של הבריכה

עם פרוץ המשבר בשווקים, גם מנייתה של מיטרוניקס לא הצליחה לעצור את הסחף, ועד לנקודת השפל שקבעה במרץ השלימה צלילה של קרוב ל-40% מתחילתה של שנת 2020. ואולם מאז, הצליחה להתאושש בצורה מרשימה, עם קפיצה של כ-180% בערכה מנקודת השפל, ובסך הכל היא מציגה טיפוס נאה של כ-80% מתחילת השנה, ששלח אותה בתחילת אוגוסט לרמת שיא ולשווי חברה נוכחי של כ-5.6 מיליארד שקל.

כמי שמפתחת ומשווקת רובוטים לניקוי בריכות שחייה, גם סביב פעילותה של מיטרוניקס התעוררו במהלך המשבר לא מעט סימני שאלה, וכפי שמציינת החברה בדוחותיה הכספיים שפורסמו במאי, היא "מביאה בחשבון היתכנות גבוהה לצמצום בחודשים הקרובים בפעילות המכירות שלה בתחום הרובוטים לניקוי בריכות ציבוריות", וכן במערכות לגילוי טובעים (פוסידון) בבריכות ציבוריות.

ואולם, נראה כי בשלב הנוכחי המשקיעים מסתכלים בעיקר על ההזדמנויות הגלומות במניית החברה, הנמצאת בשליטת קיבוץ יזרעאל. מיטרוניקס מעריכה בדוחותיה, בין השאר, כי "בעלי הבריכות הפרטיות יגבירו את השימוש בהן בתקופת המשבר" - מה שמאפשר לה את "צמצום הסיכונים שבהמשך התפשטות הנגיף".

לצד זאת, בסיכום הרבעון הראשון של השנה הציגה מיטרוניקס  המשך צמיחה במכירות ושיפור הרווח הנקי, בזכות היערכות מוקדמת למשבר, כפי שדיווחה החברה, וכעת ממתינים המשקיעים לתוצאות הרבעון השני, הצפויות להתפרסם בשבוע הבא.

מטריקס: הנציגה הבכירה של ה-IT

חברת מטריקס, בדומה לסאפיינס, היא גם חלק מקבוצת פורמולה, והיא ספקית של פתרונות IT מגוונים. מניות מגזר ה-IT בבורסה נהנות ממומנטום חיובי בשנים האחרונות, ולמרות ירידה מסוימת בתחילת משבר הקורונה הן התאוששו במהרה.

גם מניית מטריקס  רושמת עלייה של 31% מתחילת השנה, אחרי שמתחילת 2020 ועד לנקודת השפל שלה במרץ צללה בכ-35% - משם ועד כה היא מציגה התאוששות של יותר מ-100%, אחרי שמוקדם יותר החודש קבעה רמת שיא.

מטריקס, בניהולו של מוטי גוטמן, היא חברת ה-IT הגדולה בבורסה, עם שווי שוק נוכחי של קרוב ל-5.6 מיליארד שקל, כאשר שווי ההחזקה של פורמולה עומד על 2.7 מיליארד שקל.

מטריקס הודיעה לפני כחודש על רכישת השליטה בחברת גסטטנרטק, המספקת שירותי הדפסות ומיכון משרדי, תמורת 49.8 מיליון שקל. זו הרכישה השלישית של מטריקס בשנתיים האחרונות.

נובה: ברמת שיא של כל הזמנים

נובה, המנוהלת על ידי איתן אופנהיים, מספקת פתרונות מדידה לתחום בקרת תהליכי הייצור בתעשיית הסמיקונדקטור. החברה נסחרת במקביל בבורסות נאסד"ק ותל אביב, ושווי השוק שלה 5.4 מיליארד שקל, אחרי עלייה של כ-46% במחיר המניה מתחילת השנה. המניה נסחרת כיום סביב רמות שיא של כל הזמנים, אחרי שמתחילת השנה ועד לנקודת השפל במרץ איבדה כ-25%, ומשם השלימה קפיצה של כ-85%.

נובה  פרסמה בשבוע שעבר את הדוחות הכספיים שלה לרבעון השני, שבו הכנסות החברה צמחו ב-22% ל-62.6 מיליון דולר, והרווח הנקי Non-GAAP גדל ב-53% ל-13.8 מיליון דולר.

במהלך הרבעון השני דיווחה נובה כי נבחרה על ידי אחד מיצרני השבבים המובילים לספק לו פתרונות מטרולוגיה אופטיים. החברה אמנם לא דיווחה מי היצרן, אבל ההערכות היו שמדובר באינטל.

סאפיינס: רוכשת גם בתקופת משבר

חברת סאפיינס מקבוצת פורמולה מספקת פתרונות תוכנה עבור חברות ביטוח. מניית החברה עלתה מתחילת השנה ב-36%, והיא נסחרת ברמות שקרובות לשיא של 20 שנה, אם כי המחיר עדיין רחוק מהשיאים שנרשמו בימי בועת ההייטק.

גם סאפיינס  לא הצליחה להתחמק מגל הירידות שנרשם במשבר, והשילה מערכה יותר מ-30% מתחילת השנה ועד למרץ, אבל מאז הכפילה את ערכה. שווי השוק של סאפיינס עומד כיום על כ-5.3 מיליארד שקל, ושווי ההחזקה של בעלת השליטה, חברת פורמולה מערכות, הוא כ-2.5 מיליארד שקל. מנכ"ל החברה הוא רוני על-דור, שמוביל אותה כבר כ-15 שנים.

למרות המשבר, סאפיינס ממשיכה באסטרטגיית הרכישות שלה - ועל רקע הרכישה האחרונה שביצעה, של חברת דלפי מארה"ב, היא העלתה את התחזית השנתית שלה. באחרונה גייסה סאפיינס 60 מיליון דולר בהנפקת אג"ח.  

עוד כתבות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

הפגנות בתל אביב למען העסקה לשחרור חטופים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

דיווח: המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר לדון בעסקת החטופים

סמוטריץ' תקף: "נפילה למלכודת המניפולטיבית שטומן חמאס יחד עם מצרים וקטאר" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • הפעולה ברצועה נמשכת, לאחר שצה"ל השתלט הלילה על הצד הפלסטיני במעבר רפיח • עדכונים שוטפים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"