גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין ממשלה, אין כסף: המשבר הפוליטי בלבנון חוסם את השימוש בסיוע הבינלאומי

אלפי מפגינים צרו על בניין הפרלמנט ופרצו אל משרד החוץ בקריאה לנבחרים להתפטר ● בינתיים נענו לדרישה להתפטר כמעט כל חברי הפרלמנט מהסיעות הנוצריות וגם שרת ההסברה ● באין ממשלה מתפקדת, הצלב האדום וארגונים אזרחיים מטפלים בסיוע הזורם למדינה המוכה

מפגינים מול משרד החוץ בביירות, שנפרץ ביום שבת. על השלטים: "ביירות בירת המהפכה" / צילום: Bilal Hussein, Associated Press
מפגינים מול משרד החוץ בביירות, שנפרץ ביום שבת. על השלטים: "ביירות בירת המהפכה" / צילום: Bilal Hussein, Associated Press

הדרך שעושים משלוחי סיוע החירום שהגיעו ללבנון מאז הפיצוץ ביום שלישי, מעידים על מה שכולם בלבנון יודעים: הממשלה לא מתפקדת ומי שעוסק בסיוע הרפואי הכלכלי והאחר הם ארגונים בינלאומיים או מקומיים.

הסיבה הישירה היא האימפוטנטיות של הממשלה, שתימשך לאור המשבר הפוליטי לפחות בחודשים הקרובים. ראש ממשלת לבנון חסן דיאב יביא הצעה לישיבת הממשלה להקדמת הבחירות במדינה על רקע המשבר. דיאב הכריז על כך ביום שבת בעקבות יום הפגנות סוער בלבנון בהשתתפות אלפים רבים, הדורשים מהממשלה להתפטר ולתת את הדין על האסון בנמל ביירות. חיזבאללה מוגדר כנאשם עיקרי, ברשתות החברתיות מופצים עשרות סרטונים של גולשים המטיחים נעליים וחפצים בתמונתו של מנהיג הארגון חסן נסראללה בטלוויזיה בעת הנאום שנשא. באחת ההפגנות הוצב עמוד תלייה ועליו נתלו דמויות קרטון של נסראללה ולצידו דמותם של הנשיא מישל עאון וראש הממשלה חסן דיאב. המפגינים קראו קריאות "חיזבאללה ארגון טרור" ודרשו חקירה בינלאומית. 

אלפי מפגינים התגודדו ליד בניין הפרלמנט וניסו לפרוץ לתוכו, המשטרה מנעה זאת באמצעת ירי גז מדמיע והצבת מחסומים בכניסות. מפגינים פרצו אל בניין משרד החוץ, זרעו הרס ויצאו. אחר כך הוצת בניין המשרד להגנת הסביבה ועלה באש ונזק נגרם לעוד משרדי ממשלה ברחבי הבירה. לפי דיווחים בלבנון במקצת המקרים ירו שוטרים וחיילים אש חיה, מאות מפגינים נפצעו, ורבים מהם נזקקו לטיפול בבית חולים.

בינתיים נענו לדרישה להתפטר כמעט כל חברי הפרלמנט מהסיעות הנוצריות, וביום ראשון הצטרפה שרת ההסברה והמידע, מנאל עבד א-סמד, שפרסמה הודעה: "השינוי רחוק מאוד מהישג יד".

מיצב התלייה של נסראללה בהפגנה בביירות  / צילום: צילום מסך מתוך הטוויטר של Timour Azhari

הבנק העולמי יתקשה לסייע

הגוף העיקרי העוסק בכספים, לפחות בשלב המיידי, הוא הצלב האדום הבינלאומי, שמרכז את הנתונים על הנפגעים (קרוב ל-200 הרוגים ויותר מ-6,000 פצועים - עוד עשרות נעדרים) ואת הצרכים של בתי החולים והמרפאות. ומשלוחי סיוע מגיעים מכל רחבי העולם: ביום ראשון הגיע משלוח ענקי של 43 טונות ציוד רפואי מגרמניה, היישר לידי אנשי הצלב האדום הלבנוני.

אנשי הצלב האדום הם אלה המחליטים להיכן לחלק את הציוד בהתאם לדרישות המופנות אליהם מבתי החולים. המשלוח כולל גם ציוד מיגון וחיטוי מפני קורונה, ובצלב האדום כבר הביעו חשש שריבוי הנפגעים מהאסון שיגרום לעומס בבתי החולים יביא להתפרצות חזקה של המגפה.

גם בציוד המגיע ממדינות ערב - בעיקר מדינות המפרץ ששלחו כבר ביום חמישי טונות של ציוד רפואי - מטפלים אנשי הצלב האדום וארגוני מתנדבים אזרחיים. אלה הקימו בכמה מהרבעים בביירות מרכזי סיוע שאלהם מובאים בגדים, שמיכות וציוד אחר, לטובת יותר מ-250 אלף משפחות שבתיהם נהרסו או ניזוקו מאוד בהתפוצצות הענקית. ארגוני התנדבות כמו "רופאים ללא גבולות" וארגונים אחרים כבר פועלים ומגייסים תרומות, המיועדות לטיפול בפרט, בנפגעים עצמם. ויש אפילו דיבור על הקמת קרן סיוע ערבית לנפגעים.

לאחר העזרה הראשונה תגיע עת השיקום של הנמל והשכונות שנפגעו, וחשוב מכך של המדינה כולה הנתונה במשבר כלכלי מתמשך. וכאן הכסף הגדול. קרן המטבע העולמית הבהירה לפני כחודש לממשלת לבנון כי לא תוכל להעניק את הסיוע הדרוש לכלכלה ללא רפורמה שלטונית, ושר החוץ של צרפת, המתווכת בין לבנון לקרן, אמר כי על לבנון יהיה גם "להפסיק את המעורבות בענייניהן של מדינות אחרות" בהתכוונו למעורבות חיזבאללה במלחמה בסוריה והעימותים מול ישראל. כעת התמונה השתנתה אמנם, שכן הצורך של לבנון לסיוע הפך לקריטי, ובעולם מחפשים פתרונות למצב.

רמז לחיפושים נתן סגן נשיא טורקיה פואט אוקטאי, שאמר כי ארצו מוכנה לשקם את נמל ביירות ולבנותו מחדש, אבל בעקיפין הציב תנאי - שהבנייה תהיה באמצעות חברות טורקיות שהממשלה הטורקית תממן ישירות. לבנק העולמי הפועל מול ממשלות בעיה קשה יותר, ובאין פתרון יצירתי שיאפשר זאת, וכל עוד נמשכת שליטת חיזבאללה במדינה, לבנון לא תזכה למענקים או הלוואות של ממש מהמקור הזה.

פיצוץ של חומרי נפץ או אמוניום חנקתי?

המפגינים המייצגים ציבור לא קטן בלבנון ממשיכים למעשה את גל המחאות שפרץ בשנה האחרונה בשל המצב הכלכלי הקשה, וההאשמות בשחיתות של הממשלה האשמה במצב המדינה. הפיצוץ בנמל עורר מחדש את ההפגנות על רקע ההאשמות כי חיזבאללה הטמין שם אמצעי לחימה. לפי גרסה אחת המופצת בלבנון ונתמכת על ידי מומחים, הפיצוץ היה של כמות ענקית של חומרי נפץ ולא של אמוניום חנקתי כגרסת הממשלה.

אחד מהגילויים שתרמו למחאה היה פרסום מסמכים בתקשורת הלבנונית וברשתות החברתיות שהראו כי היו כבר התרעות על אחסנת האמוניום החנקתי בנמל - והבכירים, הנשיא עאון וראש הממשלה דיאב, ידעו על כך ולא עשו דבר.

שר לשעבר בממשלת לבנון האשים כי חיזבאללה החזיק האנגרים שלמים בנמל בלי שלאיש מגורמי השלטון לרבות אנשי המכס או גורמי ביטחון תהיה אפשרות להיכנס אליהם. גורמי ביטחון בישראל משוכנעים על סמך מידע מודיעיני כי חיזבאללה הסתיר בנמל אמצעי לחימה רבים, שככל הנראה גרמו להעצמת ההתפוצצות של האמוניום החנקתי. החשד העיקרי הוא כי החומר הזה שאוחסן שם היה ככל הנראה מיועד לשימוש חיזבאללה להכנת חומרי נפץ.

לבנון במבוי סתום - חיזבאללה לא ישחרר את אחיזתו השלטונית מרצונו, והוא אף מנצל את מעמדו ואת היכולת הארגונית שלו להתחזק אל מול הפילוג והשחיתות בעדות האחרות. נסראללה בנאומו ביום חמישי, הבטיח סיוע לכל מי שאיבדו את בתיהם, ובדרך הזו ינסה לשכך את הביקורת עליו ועל ארגונו. הוא ינסה להסתייע באיראן, אלא שזו עסוקה בצרות משלה, אם כי סביר שתעביר סיוע, ולו סמלי, כדי להראות את מחויבותה. אבל כל עוד חיזבאללה במעמדו החזק, לבנון תתקשה לקבל סיוע כלכלי ממשי שיוציא אותה מהמשבר הכלכלי. 

עוד כתבות

ישראל איבדה יתרון במרוץ הקוונטי. האם הביטחון בסכנה? / צילום: Shutterstock

האם השקעה לאומית של 340 מיליון דולר ירדה לטמיון? הטכנולוגיה הישראלית שבסכנה

השקעה לאומית של 340 מיליון דולר בתחילת העשור והירתמות של התעשייה המקומית הביאו את ישראל להתברג בין עשר המדינות המובילות בקוונטום ● אלא שכעת התקציב הזה עומד להיגמר, והתלות של טכנולוגיות ביטחוניות בתחום רק מתהדקת - מפיצוח שיטות הצפנה ועד יכולות יירוט

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיירדו מחר, הדוחות שכולם מצפים להם וההשקעה החדשה של באפט

על רקע נתוני האינפלציה ביום שישי, מתגברת ההערכה שהורדת הריבית בישראל בעוד שבוע מתקרבת ● בינתיים, במהלך השבוע הקרוב, ידווחו הבנקים הגדולים ומניות רבות נוספות ● בוול סטריט, תדווח החברה הגדולה בעולם – אנבידיה ● וגם: המניה החדשה של וורן באפט, והאם אפל מתכוננת לפרישה של המנכ"ל טים קוק?

דירת 3 חדרים בשכונת נאות אפקה בת''א / צילום: גלי וינרב

עם שומר וחדר כושר: בכמה הושכרה דירת 3 חדרים בנאות אפקה בת"א?

דירת 3 חדרים ברחוב פנחס רוזן בתל אביב הושכרה ב-9,000 שקל לחודש ● לדירה יש חניה ומחסן ובבניין יש שומר ומכון כושר ● דמי הניהול החודשיים עומדים על 1,330 שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מטוס F-15 איגל אמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove/News Images/Sipa USA

השכנה של ישראל לוחצת על ארה"ב: תמכרו לנו מטוסי קרב חדשים

חברת וונדר רובוטיקס תשיק רחפן תקיפה חדש שיבצע את טיסותיו הראשונות כבר בימים הקרובים ● אזרבייג'ן מציגה מערכת הגנה אווירית חדשה שרכשה מסין ● מצרים מנהלת מו"מ עם ארה"ב לרכישת עשרות מטוסי קרב ● וגם: הסינים מעתיקים מל"ט מתאבד מאיראן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משטרת ישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

הקצין הבכיר שנחקר במחלקה לחקירות שוטרים: ראש להב 433 - ניצב מני בנימין

החשדות נגד ניצב בנימין: הפרת אמונים ושימוש לרעה בכוח המשרה ● לאחר שהמפכ"ל דני לוי מינה ממלא מקום זמני לראש היחידה - השר בן גביר דרש לבטל את המינוי ובכך נוצרה מתיחות נוספת בין השניים ● בתוך כך, הניצב נחקר במשך שעות והורחק מכל מתקני המשטרה

סל התרופות / צילום: Shutterstock, Quality Stock Arts

באין שר בריאות, הרכב ועדת סל הבריאות יעלה להצעת מחליטים בממשלה

ההרכב דומה לזה שדן בסל של 2025 ● הועדה צפויה להשלים את עבודתה בתחילת 2026 ● בין התרופות שיבחנו על ידי ועדת הסל השנה נמצאות תרופות לטיפול בסכיזופרניה, אלצהיימר, בסוכרת וכתמיד תרופות לטיפול בסרטן, תרופות לדלקות עור ומעי וחיסונים רבים לצד רבות נוספות

חדלות פירעון / אילוסטרציה: Shutterstock

האם קיימת זכות "למכר עצמי" של דירה ממושכנת בהליך חדלות פירעון?

פסק דין שניתן לאחרונה מדגיש כי חייבים ונושים צריכים להבין שהליך חדלות פירעון משנה את מסגרת הזכויות והשליטה בנכסים

בובות פאנקו / צילום: Shutterstock

בובות הפופ קרסו כי למעריצים נמאס לקבל עוד מאותו הדבר

פאנקו, יצרנית בובות הפופ שהפכה לסמל הנוסטלגיה של הוליווד, מזהירה מקריסה בעקבות הפסדים כבדים וחוב תופח ● מעבר למשבר העסקי, נפילתה חושפת את העייפות מתרבות השכפולים ומראה כי אי אפשר לתעש רגשות בלי שבסוף גם הם יהפכו למלאי עודף

שלוש עצות מיתולוגיות למנהלים / צילום: Shutterstock

טוב, רע, טוב: מה הדרך המיטבית לתת משוב לעובדים ולמה מנהלים נמנעים ממנה?

למה חופש לעובדים הוא לא תמיד טוב ● איך זה שאנחנו מעדיפים משוב שלילי על חיובי ומדוע מנהלים נמנעים מלתת כזה ● וכיצד ג'ף בזוס מציע לפעול כשלא מצליחים לרתום את הצוות למשימה? המלצות למנהלים לעובדים ● פופקורן

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

הפספוס של חיפה והאתגר הגדול: 6 הערות על המיזם הענק של אנבידיה בקריית טבעון

כפי שנחשף לראשונה בגלובס, אנבידיה תקים ככל הנראה את מיזם הענק שלה בצפון בקריית טבעון ● מה הסיבה שדווקא היא נבחרה, מה עומד מאחורי הפספוס הגדול של חיפה, ואיך ייראו לוחות הזמנים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

דיווח: באפל נערכים לפרישתו של טים קוק כבר בשנה הבאה

 לאחר יותר מ-14 שנה בתפקיד, באפל מגבירים את ההכנות לעידן שאחרי טים קוק, וייתכן שכבר בתחילת השנה תכריז החברה על זהות המנכ"ל הבא, לפי דיווח של פייננשל טיימס ● ג'ון טרנוס, ראש תחום הנדסת החומרה, נחשב למועמד המוביל

טלטלה בשווקים / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; טסלה נפלה ב-6.5%, אנבידיה ב-3.5%

נאסד"ק ירד ב-2.3% ● נמשכת מגמת הרוטציה לסקטורים סולידיים ● הביטקוין בשפל, מייקל סיילור: "הביטקוין יהפוך לנכס גדול מזהב עד שנת 2035" ● בשווקים מתמחרים הסתברות של כ־50% בלבד להפחתת ריבית בהחלטה הבאה ● ישראליות: נייס וסלברייט עקפו את הציפיות ברבעון, נקסן איכזבה ● דוחות: סיסקו עקפה את התחזיות, דיסני הציגה חולשה ברשתות הטלוויזיה ובחטיבת הסרטים

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארון החטוף החלל הועבר לישראל

ישראל רוצה לגבש הסכם סיוע ביטחוני חדש וארוך טווח עם ארה"ב ● זעזוע בעולם מאלימות המתנחלים - והביקורת החריפה על אוזלת-היד של הרשויות ● דיווחים פלסטיניים: תקיפות מהאוויר בעיר עזה, כוחות צה"ל פתחו באש בח'אן יונס ● דיווח מלבנון: מטוסי חיל האוויר של צה"ל הפציצו בעיירה עייתרון ● עדכונים שוטפים

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: ap, Ng Han Guan

כותבים ברשת על מניות? אחת המדינות הגדולות בעולם תדרוש מכם רישיון

הפצת פייק ניוז מאיימת על העולם, והממשלות ברחבי הגלובוס רודפות אחרי פתרונות ● בין הפעולות: דרישות להכשרה מתאימה לכותבי פוסטים ומאסר בגין פרסום מידע כוזב ● מנגד, מומחים מזהירים מפגיעה דרמטית בחופש הביטוי ● האם גל החקיקה הזה ישטוף גם את ישראל?

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; הביטקוין ירד אל מתחת ל-95 אלף דולר

מניית גאוזי נופלת בנאסד"ק ביותר מ-30% לשפל של כל הזמנים, לאחר שהחברה דיווחה שבית המשפט המסחרי בצרפת הורה על פתיחת הליכי חדלות פירעון ● וולמארט יורדת ביותר מ-1% לאחר שמנכ"ל החברה, דאג מקמילן, הודיע ​​כי יפרוש מתפקידו ב-1 בפברואר ● הביטקוין ממשיך לרדת ● ארה"ב ודרום קוריאה פרסמו את פרטי הסכם הסחר ביניהן, הכולל השקעה קוריאנית של 350 מיליארד דולר

מייקל רפפורט / צילום: Charles SykesBravo via Gettyimages

מייקל רפפורט שילם מחיר על תמיכתו בישראל, אבל מתעקש: "אני לא קורבן"

השחקן מייקל רפפורט התבלט במלחמה כאקטיביסט פרו–ישראלי ● "תמיד הייתי יהודי גאה", הוא אומר בראיון לקראת השתתפותו בוועידת ישראל לעסקים של גלובס שתיערך ביום ראשון הבא, אבל יש לזה מחיר: "איבדתי חברים, עבודה" ● עכשיו הוא שוב מושך אש: "ממדאני נבחר לראשות ניו יורק כי אנשים הוזנו במידע שגוי"

סשימי טונה אדומה עם קרם פרש ותאנים / צילום: נמרוד סונדרס

באזור המוסכים התל אביבי מסתתרת הברקה שפויה וכיפית

אנשי "סניור" מארחים בגובה העיניים, ודווקא בגלל שאין להם יומרה להביא בשורה קולינרית, החוויה בה לא שגרתית, וכל מנה טובה ומדויקת

נדל''ן בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק הנדל"ן התל אביבי חזר 4 שנים לאחור

נתוני הלמ"ס מראים כי לא רק שמחירי הדירות יורדים: הציבור מחפש היום דירות זולות ● זאת בעוד שבשוק, במיוחד במרכז הארץ, יש היצע דירות יקרות ● חוסר איזון כזה לא יכול להגמר טוב

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

ההפסד הגדול של החוסכים בקופות הגמל להשקעה

המכה לקופות הגמל להשקעה ● שר האוצר מדבר על הורדת מסים שכבר התקזזה ● ואם הממשלה לא מטפלת, הערים ייכנסו לתמונה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

GAC HYPTEC HT / צילום: יח''צ

הרכב הסיני הזה מזכיר את טסלה Y, וזול ממנה בעשרות אלפי שקלים

AION HT, הקרוס-אובר החשמלי הגדול של GAC, מציב את טסלה Y על הכוונת, אבל זול ממנה בעשרות אלפי שקלים ● יש לו תא נוסעים מאובזר ויוקרתי, ואיכות נסיעה טובה, אם כי מערכת ההנעה צנועה למדי