גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין ממשלה, אין כסף: המשבר הפוליטי בלבנון חוסם את השימוש בסיוע הבינלאומי

אלפי מפגינים צרו על בניין הפרלמנט ופרצו אל משרד החוץ בקריאה לנבחרים להתפטר ● בינתיים נענו לדרישה להתפטר כמעט כל חברי הפרלמנט מהסיעות הנוצריות וגם שרת ההסברה ● באין ממשלה מתפקדת, הצלב האדום וארגונים אזרחיים מטפלים בסיוע הזורם למדינה המוכה

מפגינים מול משרד החוץ בביירות, שנפרץ ביום שבת. על השלטים: "ביירות בירת המהפכה" / צילום: Bilal Hussein, Associated Press
מפגינים מול משרד החוץ בביירות, שנפרץ ביום שבת. על השלטים: "ביירות בירת המהפכה" / צילום: Bilal Hussein, Associated Press

הדרך שעושים משלוחי סיוע החירום שהגיעו ללבנון מאז הפיצוץ ביום שלישי, מעידים על מה שכולם בלבנון יודעים: הממשלה לא מתפקדת ומי שעוסק בסיוע הרפואי הכלכלי והאחר הם ארגונים בינלאומיים או מקומיים.

הסיבה הישירה היא האימפוטנטיות של הממשלה, שתימשך לאור המשבר הפוליטי לפחות בחודשים הקרובים. ראש ממשלת לבנון חסן דיאב יביא הצעה לישיבת הממשלה להקדמת הבחירות במדינה על רקע המשבר. דיאב הכריז על כך ביום שבת בעקבות יום הפגנות סוער בלבנון בהשתתפות אלפים רבים, הדורשים מהממשלה להתפטר ולתת את הדין על האסון בנמל ביירות. חיזבאללה מוגדר כנאשם עיקרי, ברשתות החברתיות מופצים עשרות סרטונים של גולשים המטיחים נעליים וחפצים בתמונתו של מנהיג הארגון חסן נסראללה בטלוויזיה בעת הנאום שנשא. באחת ההפגנות הוצב עמוד תלייה ועליו נתלו דמויות קרטון של נסראללה ולצידו דמותם של הנשיא מישל עאון וראש הממשלה חסן דיאב. המפגינים קראו קריאות "חיזבאללה ארגון טרור" ודרשו חקירה בינלאומית.

אלפי מפגינים התגודדו ליד בניין הפרלמנט וניסו לפרוץ לתוכו, המשטרה מנעה זאת באמצעת ירי גז מדמיע והצבת מחסומים בכניסות. מפגינים פרצו אל בניין משרד החוץ, זרעו הרס ויצאו. אחר כך הוצת בניין המשרד להגנת הסביבה ועלה באש ונזק נגרם לעוד משרדי ממשלה ברחבי הבירה. לפי דיווחים בלבנון במקצת המקרים ירו שוטרים וחיילים אש חיה, מאות מפגינים נפצעו, ורבים מהם נזקקו לטיפול בבית חולים.

בינתיים נענו לדרישה להתפטר כמעט כל חברי הפרלמנט מהסיעות הנוצריות, וביום ראשון הצטרפה שרת ההסברה והמידע, מנאל עבד א-סמד, שפרסמה הודעה: "השינוי רחוק מאוד מהישג יד".

מיצב התלייה של נסראללה בהפגנה בביירות  / צילום: צילום מסך מתוך הטוויטר של Timour Azhari

הבנק העולמי יתקשה לסייע

הגוף העיקרי העוסק בכספים, לפחות בשלב המיידי, הוא הצלב האדום הבינלאומי, שמרכז את הנתונים על הנפגעים (קרוב ל-200 הרוגים ויותר מ-6,000 פצועים - עוד עשרות נעדרים) ואת הצרכים של בתי החולים והמרפאות. ומשלוחי סיוע מגיעים מכל רחבי העולם: ביום ראשון הגיע משלוח ענקי של 43 טונות ציוד רפואי מגרמניה, היישר לידי אנשי הצלב האדום הלבנוני.

אנשי הצלב האדום הם אלה המחליטים להיכן לחלק את הציוד בהתאם לדרישות המופנות אליהם מבתי החולים. המשלוח כולל גם ציוד מיגון וחיטוי מפני קורונה, ובצלב האדום כבר הביעו חשש שריבוי הנפגעים מהאסון שיגרום לעומס בבתי החולים יביא להתפרצות חזקה של המגפה.

גם בציוד המגיע ממדינות ערב - בעיקר מדינות המפרץ ששלחו כבר ביום חמישי טונות של ציוד רפואי - מטפלים אנשי הצלב האדום וארגוני מתנדבים אזרחיים. אלה הקימו בכמה מהרבעים בביירות מרכזי סיוע שאלהם מובאים בגדים, שמיכות וציוד אחר, לטובת יותר מ-250 אלף משפחות שבתיהם נהרסו או ניזוקו מאוד בהתפוצצות הענקית. ארגוני התנדבות כמו "רופאים ללא גבולות" וארגונים אחרים כבר פועלים ומגייסים תרומות, המיועדות לטיפול בפרט, בנפגעים עצמם. ויש אפילו דיבור על הקמת קרן סיוע ערבית לנפגעים.

לאחר העזרה הראשונה תגיע עת השיקום של הנמל והשכונות שנפגעו, וחשוב מכך של המדינה כולה הנתונה במשבר כלכלי מתמשך. וכאן הכסף הגדול. קרן המטבע העולמית הבהירה לפני כחודש לממשלת לבנון כי לא תוכל להעניק את הסיוע הדרוש לכלכלה ללא רפורמה שלטונית, ושר החוץ של צרפת, המתווכת בין לבנון לקרן, אמר כי על לבנון יהיה גם "להפסיק את המעורבות בענייניהן של מדינות אחרות" בהתכוונו למעורבות חיזבאללה במלחמה בסוריה והעימותים מול ישראל. כעת התמונה השתנתה אמנם, שכן הצורך של לבנון לסיוע הפך לקריטי, ובעולם מחפשים פתרונות למצב.

רמז לחיפושים נתן סגן נשיא טורקיה פואט אוקטאי, שאמר כי ארצו מוכנה לשקם את נמל ביירות ולבנותו מחדש, אבל בעקיפין הציב תנאי - שהבנייה תהיה באמצעות חברות טורקיות שהממשלה הטורקית תממן ישירות. לבנק העולמי הפועל מול ממשלות בעיה קשה יותר, ובאין פתרון יצירתי שיאפשר זאת, וכל עוד נמשכת שליטת חיזבאללה במדינה, לבנון לא תזכה למענקים או הלוואות של ממש מהמקור הזה.

פיצוץ של חומרי נפץ או אמוניום חנקתי?

המפגינים המייצגים ציבור לא קטן בלבנון ממשיכים למעשה את גל המחאות שפרץ בשנה האחרונה בשל המצב הכלכלי הקשה, וההאשמות בשחיתות של הממשלה האשמה במצב המדינה. הפיצוץ בנמל עורר מחדש את ההפגנות על רקע ההאשמות כי חיזבאללה הטמין שם אמצעי לחימה. לפי גרסה אחת המופצת בלבנון ונתמכת על ידי מומחים, הפיצוץ היה של כמות ענקית של חומרי נפץ ולא של אמוניום חנקתי כגרסת הממשלה.

אחד מהגילויים שתרמו למחאה היה פרסום מסמכים בתקשורת הלבנונית וברשתות החברתיות שהראו כי היו כבר התרעות על אחסנת האמוניום החנקתי בנמל - והבכירים, הנשיא עאון וראש הממשלה דיאב, ידעו על כך ולא עשו דבר.

שר לשעבר בממשלת לבנון האשים כי חיזבאללה החזיק האנגרים שלמים בנמל בלי שלאיש מגורמי השלטון לרבות אנשי המכס או גורמי ביטחון תהיה אפשרות להיכנס אליהם. גורמי ביטחון בישראל משוכנעים על סמך מידע מודיעיני כי חיזבאללה הסתיר בנמל אמצעי לחימה רבים, שככל הנראה גרמו להעצמת ההתפוצצות של האמוניום החנקתי. החשד העיקרי הוא כי החומר הזה שאוחסן שם היה ככל הנראה מיועד לשימוש חיזבאללה להכנת חומרי נפץ.

לבנון במבוי סתום - חיזבאללה לא ישחרר את אחיזתו השלטונית מרצונו, והוא אף מנצל את מעמדו ואת היכולת הארגונית שלו להתחזק אל מול הפילוג והשחיתות בעדות האחרות. נסראללה בנאומו ביום חמישי, הבטיח סיוע לכל מי שאיבדו את בתיהם, ובדרך הזו ינסה לשכך את הביקורת עליו ועל ארגונו. הוא ינסה להסתייע באיראן, אלא שזו עסוקה בצרות משלה, אם כי סביר שתעביר סיוע, ולו סמלי, כדי להראות את מחויבותה. אבל כל עוד חיזבאללה במעמדו החזק, לבנון תתקשה לקבל סיוע כלכלי ממשי שיוציא אותה מהמשבר הכלכלי.

עוד כתבות

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

ממאסטר שף ועד ההתאהבות בכרם: ראיון עם ענת אגמון

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ: "האיראנים מנהלים משא ומתן ברצינות"

מהדיווחים על פיצוצים מסתוריים - ועד המגעים להתקדמות במו"מ: הסופ"ש המתוח באיראן, והדריכות בישראל ● חמאס מגנה את המשך התקיפות של צה"ל ברצועה וטוען כי ישראל נושאת באחריות לאי-הגעה לפתרון בסוגיית המחבלים שנצורים ברפיח ● עדכונים שוטפים

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות השמונים, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

 

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מזכיר המועצה לביטחון לאומי באיראן: "מתגבש מתווה למו"מ"

טראמפ אישר בריאיון לפוקס ניוז: "הם מדברים איתנו - נראה מה אפשר לעשות" ● דיווח: פיצוץ עז נשמע בנמל בנדר עבאס שבדרום איראן - כלי תקשורת במדינה הכחישו דיווח על תקיפת מפקד במשמרות המהפכה ● גורמים בישראל טוענים שאין למדינה קשר לפיצוצים באיראן ● צה"ל תקף ברצועת עזה במה שמסתמן כגל שני של תקיפות על רקע הפרת הסכם הפסקת האש מצד חמאס ● עדכונים שוטפים

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר נוקמת באיראן, כך זה נראה

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי׳ס מעלה את תחזית הדירוג של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית הודיעה הלילה כי היא משנה את התחזית מ"שלילית" ל"יציבה" ● הטיעונים של מודי׳ס להחלטה הם בראש ובראשונה ירידת הסיכון הביטחוני

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

החוקרת שמסבירה: איך מתכוננים האמריקאים לשלב ב' בעזה ולתקיפה באיראן?

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

יצוא הנפט האיראני גדל, אבל השוק מנצל את מצוקת המשטר - והרווחים יורדים

על אף שיאי יצוא מאז 2018, איראן מרוויחה פחות מנפט ● סנקציות אמריקאיות, צי צללים יקר, מתווכים שגוזרים עמלות גבוהות וקונים סינים הדורשים הנחות עמוקות שוחקים את הכנסות המשטר ומעמיקים את המשבר הכלכלי בטהרן ● גם הסיכון לשוק האנרגיה העולמי עולה

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון