גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאשא-ביטון: "חשבתם שהשמיים ייפתחו בעוד שישה ימים? תחשבו שוב"

תאריך יעד לפתיחת השמיים כבר יש, ה-16 באוגוסט, אבל מתווה עדיין אין. או שיש אבל הוא לא הוצג ● חוץ מאי ודאות, לא נראה קו המנחה כרגע את אופק השמיים ● התאחדות סוכני הנסיעות: "אי אפשר להגיד שהשמיים נפתחים ובזה להשתיק אותנו"

יפעת שאשא ביטון, ועדת הקורונה / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
יפעת שאשא ביטון, ועדת הקורונה / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

המתווה לפתיחת השמיים נסתר מעיניים, ולא הוצג עד כה לאיש. לא לעוסקים בענף ולא לחברי הכנסת שבדיון סוער בוועדת הקורונה חיפשו אחר המתווה הנעלם. הם לא מצאו אותו.

חה"כ יפעת שאשא-ביטון אמרה בדיון את מה שרבים חושבים: "כל אזרחי ישראל שחשבו שב-16 באוגוסט השמיים ייפתחו - חשוב שידעו שזה לא יקרה". את הדברים היא אמרה אחרי שבדיון לא הובאה רשימת המדינות הירוקות שעל בסיסן צפוי להישען אותו מתווה שלא הוצג. עוד עלו סימני שאלה רבים, על כך שהמתווה מתייחס רק לאזרחים ישראלים שיהיו פטורים מבידוד בכניסה לישראל ממדינות ירוקות, אלא שהן לא מתירות לישראלים להיכנס אליהן. מבולבלים? גם אנחנו.

אם יותר מ-40 מדינות כבר הצליחו לפתוח את השמיים, גם ישראל הקטנה יכולה

חצי הכוס המלאה: מקבלי ההחלטות הבינו שאי אפשר עוד להשאיר את השמיים סגורים על כל המשתמע מכך - פגיעה בפרנסה של מאות אלפי עובדים, גדיעה של מהלכים עסקיים, צורך של משפחות להתאחד ועוד. בדיון הקודם בוועדת הקורונה אמרה שאשא-ביטון כי "יש מעגלים של אנשים שמתפרנסים מהעולם הזה ועלינו לדאוג להם". עוד אמרה, בהתייחס לדעה הרווחת כי הזירוז לפתיחת השמיים מטרתו לאפשר לאלפי מאמינים לצאת לאומן, כי "צריך להיות דין אחד לכולם. אם אנו יודעים לתת מתווה לקבוצה מסוימת אנו צריכים לתת לכולם".

לכך נוסיף שאם יותר מ-40 מדינות כבר הצליחו לפתוח את השמיים, גם ישראל הקטנה יכולה, למרות נתוני התחלואה המדאיגים, והיא גם יכולה ללמוד מהמדינות הללו וליישם מתווה קיים.

חצי הכוס הריקה כוללת בתוכה לא מעט סימני שאלה, שהובילו את אנשי ענף התיירות והתעופה למחות. "עוד שבוע אמורים להיפתח השמיים אבל בינתיים אין מערך בדיקות, אין הסכמים מדיניים, אין יעדים שאפשר לטוס אליהם, אין נהלים לבידוק, אז הזמנות של תיירים ארצה אין עדיין אפילו מכירת כרטיסים".

במשרד הבריאות הסבירו כי פתיחת השמיים תתאפשר עם ביטול הבידוד לשבים ממדינות "ירוקות". הרשימה של המדינות תקבע על ידי צוות ממשרד הבריאות, התחבורה, החוץ והמל"ל והיא תתעדכן אחת לשבועיים. בכל מקרה מדובר באזרחים ישראלים בלבד (למעט אישורים חריגים לאזרחים זרים שניתנים על ידי קונסוליות ממדינות ירוקות).

בנוסף, "כל הנוסעים יחויבו למלא הצהרת בריאות מקוונת, טרם כניסתם לטרמינל בישראל או עלייתם למטוס בחו"ל, באתר האינטרנט של משרד הבריאות. הנוסעים מתבקשים לעטות מסכה ולשמור על כללי הריחוק החברתי גם במדינות היעד", כך לפי משרד הבריאות.

"אי אפשר להגיד שהשמיים נפתחים ובזה להשתיק אותנו. צריכים להניע את הגלגלים גם בשיטה של ניסוי וטעייה, ולצקת תוכן להבטחה של פתיחת השמיים", אמרה טלי לאופר, מנכ"לית התאחדות סוכני הנסיעות, שארגנה מפגן לעידוד גיבוש מתווה ברור.

את התוכן שמחפשת לאופר חיפש גם "גלובס" מול משרדי הבריאות, התחבורה, החוץ והמל"ל. למעט משרד הבריאות, האחרים לא טרחו להגיב לשאלות באשר למתווה עצמו. הדיון בוועדת הקורונה נתן את התשובה: משום שאי הוודאות היא הקו המנחה כרגע את אופק השמיים.

"המטרה היא שמי שיחזור מעפולה דינו כמי שחזר מוילנה", אמר ד"ר שלמון ממשרד הבריאות בדיון, כשהוא הדגיש שקיום בדיקות אינה הדרך לפתיחת השמיים.

בינתיים בהסתדרות הרפואית בישראל מזהירים מפני פתיחת שמיים פזיזה ומסוכנת. "לא מספיק להחליט על תאריך יעד חדש אלא יש צורך לנקוט בפעולות שיטתיות לצמצום הסיכון כך שתתאפשר פתיחת שדה התעופה לטווח ארוך ובכל תחלואה", כך לפי יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור פרופ' חגי לוין. "אנחנו חייבים להתריע על הסכנה הפוטנציאלית לבריאות הציבור אם פותחים את השמיים ללא הפעלת כל הצעדים הנחוצים להפחית למינימום את פוטנציאל ההדבקה בנגיף הקורונה (בתוך שדה התעופה, בטיסה או בארץ היעד)".

לוין קורא להקמת יחידה אפידמיולוגית בנתב"ג ומדגיש את הבעייתיות שבהישענות על בדיקות בלבד כדרך לפתיחת השמיים.

"תשובה שלילית בבדיקת PCR אינה הוכחה חותכת שבן אדם לא נדבק. קיים אחוז לא מבוטל של בדיקה שלילית בשגגה בעיקר בחמשת הימים הראשונים למחלה כאשר אין סימפטומים והאדם מרגיש מצוין. המשמעות היא שאין אפשרות מעשית לאתר נוסעים שנדבקו בימים האחרונים לפני מועד המראתם או במהלך הטיסה".

בתוך כך, מעבדה לבדיקת קורונה בנתב"ג על פי מכרז רש"ת תוקם במקרה הטוב בחודש נובמבר.

אזרחים זרים ממדינות ירוקות יוכלו להיכנס לישראל?

אילן פלוס ממשרד החוץ התייחס לציפייה כי יגובשו הסכמים הדדיים שיאפשרו לישראלים להיכנס בכלל למדינות הירוקות. "מרבית המדינות, כולל באיחוד האירופי, לא מאפשרות כניסה של ישראלים. אנחנו מנסים לייצר הסכמים או לקבל הסכמה להכניס ישראלים למדינות. זה דבר לא פשוט לנוכח התחלואה בישראל". על הטענה כי יש להתיר כניסה של תיירי חוץ לישראל אמר "אנחנו מעבירים את המסר הזה באופן קבוע למשרד הבריאות יש פתיחות בנושא הזה לגבי קפסולות של תיירים ממדינות ירוקות ושל אנשי עסקים".

אבסורד נוסף שנוצר כתוצאה מאי הוודאות ומהדחף של העוסקים בענף לפתיחת השמים הוא שמתווה, זה שאמור להיות מגובש על ידי הממשלה כבר גובש על ידי גופים פרטיים בהם איגוד הטייסים ולשכת תיירות נכנסת. מבחינתם, כל עשייה שתקדם את האינטרס לפתיחת שמים היא מבורכת אבל כל מתווה מושך לאינטרס של אותה קבוצה.

כך למשל יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל סבור כי "המתווה שהצענו לניהול קבוצות תיירים מחו"ל הוא הבטוח ביותר שהוצג על ידי ענף כלשהו בישראל במהלך משבר הקורונה". למקבלי ההחלטות הוא פונה ואומר: "אשרו את המתווה עכשיו, תנו לנו להתחיל לעבוד ולהציל את הכלכלות של ערים הצמאות לתיירים כמו טבריה, נצרת, עכו, צפת וירושלים. במסגרת המתווה המפורט הצענו לקבל רק תיירים שעברו בדיקת קורונה 72 שעות טרם הגעתם ארצה, לבצע להם בדיקה נוספת עם הגעתם ארצה ואחת נוספת בזמן סיורם ובתחום הזמן של 72 שעות טרם שובם לארצם, כך במקרים מסוימים, יוכלו להימנע מהצורך בבידוד בשובם ממדינה אדומה".

מתווה הקפסולות שהוזכר בדיון על ידי ד"ר שלמון ועל ידי פלוס ממשרד החוץ אכן הונח על שולחן הדיונים יחד עם דרישה להקל על אנשי עסקים שמבקשים להיכנס לישראל. לפי שלמון מתווה הקפסולות דורש היערכות אחרת ועל כן הוא צפוי לקחת זמן. "מי שמכיר אותי כאיש משרד הבריאות יודע שאני לא בעד להזדרז", אמר בנוגע לסיכון הכרוך בהכנסת תיירות לישראל. מתישהו יש לקוות שגם זה יקרה.

ומה עם הבידוד לשבים ממדינות אדומות? איתן בן דוד מהמל"ל הבטיח בדיון הסוער כי נושא הבידוד ישתנה בהדרגה ובזהירות. "אין הרבה מדינות עם רמת תחלואה גבוהה כמו שלנו". התקווה שנטע היא לאזרחים זרים ממדינות ירוקות שיוכלו להיכנס לישראל. נציין אגב כי מדינות היעד הבולטות לתיירות מישראל הן מדינות אדומות (ארה"ב) או מדינות האיחוד האירופי שלא ימהרו לבוא לישראל האדומה ממילא. "רק אתמול בריטניה חייבה את הנוסעים מבלגיה ל-14 ימי בידוד. כל יום מתפרסמות רשימות חדשות של הגבלות. אני מצדד בבדיקות כמו הרבה מדינות בעולם שעושות בדיקות לפני ואחרי נחיתה", אמר בן דוד, שגם הוא התעקש שיש מתווה שיכול לצאת לדרך.

הצפייה בשידור הדיון רק הגבירה את הייאוש. "אני מרגישה רע יותר ממה שהיה בשבוע שעבר" אמרה שאשא-ביטון. "הדיון הזה הוא דיון בעלמא. אם יש מתווה ולא רוצים לחשוף אותו? זה חמור. אם אין מתווה גם זה חמור. לא יודעת במה אני בוחרת". אנחנו נבחר לא למהר לארוז.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים