גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקטר של המשק נבלם גם בלי סגר: הצריכה הפרטית נעצרה בחודש יולי

הצריכה המקומית, שמהווה כ-50% מהתוצר, נבלמה בחודש יולי לאחר תקופה קצרה של התאוששות • המשיכה היומית המוצעת מכספומטים ירדה ב-14% לעומת יולי אשתקד, למרות התאוששות בחודש יוני • שיפור בענפי המלונאות והמסעדות אחרי הסגר, אבל הם עדיין רחוקים משגרה

קניות בשוק הכרמל בימי קורונה  / צילום: בר לביא, גלובס
קניות בשוק הכרמל בימי קורונה / צילום: בר לביא, גלובס

התאוששות הצריכה הפרטית, הקטר של הכלכלה הישראלית, נעצרה ביולי על-רקע ההתפרצות המחודשת של נגיף הקורונה, כך עולה מבדיקת "גלובס".

למרות העובדה שהממשלה נמנעה מלנקוט צעדי סגר ומגבלות קיצוניות, הביאה התפרצותו המחודשת של הנגיף לעצירת ההתאוששות בצריכה הפרטית, האחראית ל-50% מהתוצר של המשק. הבלימה התבטאה, בין היתר, בירידה של כמעט 14% במשיכות המזומנים ממכשירי הכספומטים של שב"א (לעומת חודש יולי 2019) ובעצירת מגמת השיפור בהוצאות בכרטיסי אשראי בכל ענפי המשק העיקריים, שהחלה בחודש יוני.

המשמעות היא כי להתפרצות הקורונה יש השפעה ברורה על הכלכלה הישראלית, גם כשלא ננקטת מדיניות של סגרים. השפעה זו באה לידי ביטוי גם בהידרדרות מחודשת של אמון הצרכנים שחזר למת השפל של אפריל - שבאה לידי ביטוי בתוצאות מדד אמון הצרכנים ליולי שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (ראו מסגרת).

הבדיקה מסתמכת על נתוני חברת שב"א (שירותי בנק אוטומטיים) המהווים גם מקור מרכזי עבור בנק ישראל במעקב אחר ביצועי המשק. הנתונים כוללים את כל ההוצאות בכרטיסי אשראי של הישראלים בארץ (בקופות ובאונליין) וכן את נתוני משיכות המזומנים מהכספומטים. הנתונים אינם כוללים הוצאות בכרטיסי אשראי בחו"ל והוצאות באמצעות המחאות.

הנתונים הנוכחיים מצטרפים לנתונים על ירידה חדה בפדיון הקניונים ביולי, כפי שפורסם ב"גלובס" ("יולי השחור: הגל השני הכה בקניונים, הפדיונות צנחו כ-17% ביחס לאשתקד", 2.8.2020). 

רכבת-ההרים-של-הוצאות-הישראלים

ירדה במשיכה מזומן עם חזרת הנגיף

את נתוני הצריכה בחודש יולי יש לראות על-רקע העובדה שכמיליון ישראלים, שנוהגים לצאת במהלך החודש לחו"ל בכל שנה, נשארו השנה בארץ. מנגד, נתוני הימים הראשונים של חודש אוגוסט מצביעים על התאוששות מסויימת בהיקפי הצריכה, כולל בקניונים. אינדיקציה נוספת לקיפאון ניתן לקבל מענפים שאינם מושפעים בדרך כלל בעת מיתון ובראשם רשתות המזון, שם נרשמה עלייה של 17% בהיקף ההוצאה היומית ביולי השנה, לעומת יולי 2019.

בחודש יולי משכו הישראלים מוזמנים בהיקף 4.5 מיליארד שקל מהכספומטים של שב"א בבנקים, כמיליארד שקל פחות מהיקף משיכות המוזמנים ביולי 2019. במונחי ממוצע יומי מדובר על ירידה של 13.77% במשיכות המזומנים. מדובר בכ-40% מסך הכספומטים בישראל, שדרכם מתבצעות 60% ממשיכות המזומנים בארץ.

השימוש במזומן בשגרה בישראל נמצא בשנתיים האחרונות במגמת יציבות עם סימנים לתחילת מגמת ירידה, זאת לאחר שבשנים הקודמות גדל השימוש במזומן בקצב שנתי של 6%. הירידה החדה ביולי באה לאחר התאוששות במשיכות המזומנים ביוני. המשיכות ביוני 2020 היו נמוכות ב-1.71% בלבד מהמשיכות ביוני 2019.

הסבר אפשרי לירידות ביולי הוא ההתפרצות המחודשת של הנגיף בחודש זה שהעלתה את החשש של הישראלים מהידבקות בעת העמידה בתור לכספומט והשימוש בו.

מכה קשה לתעופה, שיפור בבתי המלון

כאמור, השוואת נתוני ההוצאות ליולי 2020 לאלה של יולי 2019 נעשית על-רקע ירידה של מעל 95% במספר הישראלים שיצאו בחודש זה השנה לחו"ל: על-פי נתוני הלמ"ס 25 אלף ישראלים בלבד נסעו השנה במהלך חודש יולי, לעומת 1.138 מיליון שיצאו במהלך יולי 2019.

הירידה בהיקף התיירות היוצאת והנכנסת באה לידי ביטוי בענפי התעופה וסוכנויות הנסיעות, שני ענפים שזוכים לעדנה בחודש יולי בימים כתיקונם: היקף הרכישות היומי בכרטיסי אשראי בענף התעופה בחודש יולי עמד על 74,399 שקלים בלבד לעומת 5.2 מיליון שקל ליום ביולי 2019 (ירידה של 98.5%). בסוכנויות הנסיעות עמדה ההוצאה היומית הממוצעת בכרטיסי אשראי על 5 מיליון שקל בחודש שעבר לעומת 40.4 מיליון ביולי 2019 ירידה של 88%).

במלונאות ובמסעדות מורגש שיפור בהיקפי ההוצאות, אך עדיין המצב רחוק מזה של שגרה: בענף המלונאות גדלה ההוצאה היומית של הישראלים ל-14.3 מיליון שקל לעומת 10.9 מיליון ביוני, אך היא עדיין נמוכה בכ-24% מההוצאה היומית על מלונות של הישראלים בחודש יולי 2019. לעומת זאת בימים הראשונים של אוגוסט ניכרת עלייה בהיקפי ההוצאה היומית על מלונאות, בין היתר על-רקע הצטרפות צרכנים דתיים שהמתינו עד אחרי צום ט’ באב.

בענף המסעדות נעצרה ההתאוששות שנרשמה ביוני: ההוצאות היומיות של הישראלים במסעדות הסתכמו בחודש יולי בכ-45.3 מיליון שקל, נתון המבטא ירידה של 18% לעומת יולי 2019, אך גם נמוך מהנתון היומי הממוצע שנרשם ביוני השנה, שעמד על 47.8 מיליון שקל. בענף הפנאי והבידור נרשם שיפור קל של כ-8% בהיקף ההוצאות לעומת חודש יוני, אולם ההוצאה היומית הממוצעת ביולי הייתה נמוכה בכ-20% מההוצאה ביולי אשתקד.

יציבות בענפי המזון ובתי המרקחת

ענף אחר שבלט בירידות היה התחבורה, בדגש על הציבורית. ההוצאות על התחבורה הציבורית, מוניות וכבישי אגרה ירדו בכמעט 50% ביולי לעומת יולי אשתקד (5.8 מיליון שקלים בממוצע ליום השנה לעומת 10.8 מיליון ב-2019). גם השימוש ברכב הפרטי ירד אם כי בהיקף מצומצם יותר: ההוצאות על דלק ירדו בכ-20% בהשוואה בין יולי השנה ליולי 2019, אם כי יש להביא בחשבון שגם מחיר הבנזין היה נמוך יותר משמעותית.

לעומת הירידות בהוצאות בענפי התיירות, המלונאות הפנאי בולטים לטובה ענפי המזון ובתי המרקחת, שאינם מושפעים במידה רבה ההוצאה היומית הממוצעת ברשתות המזון (קופות ואונליין) ביולי הייתה גבוהה בכ-17% מהנתון המקביל ביולי 2019. בולט אף יותר ענף המכולות והפיצוציות - שם ההוצאה היומית בחודש יולי הייתה גבוהה ב-58% יותר מההוצאה היומית ביולי 2019.

בתחומי ההלבשה וההנעלה ומוצרי חשמל וכלי בית היו ההוצאות בכרטיסי אשראי בחודש יולי גבוהות יותר מאלה שנרשמו ביולי 2019, בשיעורים של 13% ו-6.5% (בהתאמה), אך עדיין נמוכות מאלה שנרשמו ביוני השנה. הסבר אפשרי לכך הוא שהזינוק בהוצאות ביוני היה ביטוי לביקושים כבושים למוצרים אלה, כשישראלים רבים דחו את הקניות שתיכננו באפריל ובמאי, עד לפתיחתם מחדש של החנויות בענפים אלה. 

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר