גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבלו דחייה: אלכס ספיר מציע הסדר פריסה מחודשת לחובות האג"ח של ספיר קורפ

הצעתה של חברת הנדל"ן הפועלת בארה"ב כוללת פדיון מוקדם של 28 מיליון שקל,  בעוד שתשלום עיקר היתרה של חוב האג"ח, בהיקף של 110 מיליון שקל, יידחה בכשלוש שנים

הקשיים בפעילות שייצר משבר הקורונה לחברת הנדל"ן ספיר קורפ, שעוד טרם המשבר מצבה הפיננסי היה מאתגר, הובילו אותה לגבש הסדר פריסה מחודשת לחובות האג"ח שלה, שבמסגרתו היא מעוניינת לבצע פדיון מוקדם חלקי של החוב (בסיועו של בעל השליטה, אלכס ספיר) ולדחות את יתרת התשלום.

דירקטוריון ספיר קורפ התכנס בימים האחרונים לישיבת עדכון, שנערכה "לאור התמשכות המשבר ואי-הוודאות בדבר מועד היציאה מהמשבר", שבמסגרתה הוא "הסמיך את הנהלת החברה לפנות לנאמן לאג"ח" בבקשה לזימון אסיפה שתדון בהצעתה.

ספיר קורפ, הפועלת בתחום הנדל"ן המלונאי והיזמי בארה"ב, נסחרת בבורסה באמצעות סדרת אג"ח בהיקף של כ-150 מיליון שקל, בתשואה של כ-9%, שפירעונה מחולק לשתי מנות - בעוד כשנה וכשנתיים (יולי 2021, יולי 2022).

הצעתה של החברה כעת כוללת פדיון מוקדם של 28 מיליון שקל, שיתבצע לאחר קבלת אישור מחזיקי האג"ח, באמצעות סכום שיימשך (כ-8.5 מיליון דולר) ממסגרת אשראי שהעמיד אלכס ספיר לחברה.

זאת בעוד שהתשלום עבור עיקר היתרה, בהיקף של 110 מיליון שקל, ייפרס לשני תשלומים שווים שיידחו בכשלוש שנים - ליולי שנת 2024 ו-2025, כך שהמח"מ על האג"ח יעמוד על כ-3.7 שנים, לעומת 1.5 שנים כיום. את יתר חוב האג"ח שלה, בסכום כולל של כ-11 מיליון שקל, תשלם ספיר קורפ בתשלומים חצי-שנתיים, מתחילת השנה הבאה.

עוד כוללת הצעתה של ספיר העלאת היוון יתרת תזרים המזומנים הצפוי של האג"ח העומדות לפירעון מוקדם לפי תשואת אג"ח ממשלתי בתוספת 4% בחישוב שנתי, במקום 2%, כפי שקובע שטר הנאמנות, וכן תוספת ריבית של 1.2% "בגין התקופה שתחל במועד תשלום הפדיון המוקדם החלקי ועד למועד הפירעון הסופי" (כך שתעמוד על 6%).

לפי ספיר קורפ, עד כה התקבלו "אינדיקציות ממחזיקי איגרות חוב המחזיקים כ-70% מהערך הנקוב של סדרת איגרות החוב, על כוונתם לאשר את הצעת החברה".

בספיר קורפ מפרטים לגבי השפעות המשבר על נכסיה, ולגבי הפעילות המלונאית מציינים פגיעה משמעותית בהכנסות, שנרשמה בעקבות "קיטון משמעותי בתפוסות, מיעוט הזמנות עתידיות וביטול רב של הזמנות עתידיות שהוזמנו טרום המשבר".

כן מציינים בספיר כי צו שנכנס לתוקף בניו יורק באמצע חודש מרץ הוביל להפסקת פעילות המזון והמשקאות בבית המלון שבו היא מחזיקה ברחוב קרוסבי שבמנהטן, ובהמשך, מגבלות התנועה וההאטה הכלכלית, "הביאו לפגיעה נוספת בהכנסות המלון במהלך הרבעון השני".

בתחום הפעילות היזמית שלה, בפרויקט המרכזי שהיא מקדמת, סרפסייד שבמיאמי, היא מדווחת על ירידה במספר המבקרים המתעניינים ברכישה מול התעניינות שנרשמה בדירות הפרויקט לצורכי שכירות, ומניחה כי מכירת הדירות שתוכננה להתבצע במהלך השנה הנוכחית תידחה לשנה הבאה. נוסף על שני נכסים אלה, ספיר מחזיקה גם בזכויות בשני פרויקטים העומדים למכירה.

צמצום כוח אדם וצעדים נוספים

החברה גם מפרטת לגבי הצעדים שנקטה בהתמודדות עם המשבר, ובהם צמצום כוח האדם והוצאות נוספות בקשר לבית המלון שלה, שינוי מתכונת הפעלתו, נטילת הלוואה ממשלתית של כ-3 מיליון דולר למימון פעילותו וקבלת הקלות זמניות בתנאי החוב הבכיר על הנכס. עוד מציינים בספיר התקשרות שביצעו מול בעל השליטה, אלכס ספיר, "להעמדת קווי אשראי", וכן על "קבלת הקלה בתנאי ההפקדה לרזרבות הנדרשות על פי הסכם הלוואת הבנייה בפרויקט סרפסייד".

בדירקטוריון ציינו בין היתר, כי קבלת הצעת החברה תהווה הקלה משמעותית על תזרים המזומנים שלה, ותאפשר "תשלום של החובות לאחר מכירה של הדירות בפרויקט סרפסייד, כמו גם לאחר שיקום פעילות המלון עם היציאה ממשבר הקורונה", וכי ייעוד ההצעה הוא "הרחקת החברה מסביבה של חוסר יציבות פיננסית".

עוד הדגישו בדירקטוריון, כי אין בהצעה "משום ויתור של מחזיקי איגרות החוב על חובות החברה אליהם, אלא בדחיית תשלומים תוך ביצוע פדיון מוקדם חלקי בהיקף מסוים והעלאת שיעור הריבית על איגרות החוב".

הצעתה של ספיר קורפ מתפרסמת זמן קצר לאחר שנחשף סכסוך קשה בין בעל השליטה בחברה, אלכס ספיר, לבין גיסו לשעבר, רותם רוזן, אחרי שנים ארוכות של שיתוף פעולה עסקי.

לפי פרסום ב"בלומברג" מחודש יולי, במסגרת תביעה לפיצוי של לפחות 100 מילון דולר שהוגשה לביהמ"ש העליון בניו יורק, טוען ספיר בין היתר כי רוזן מעל באמונם של בני המשפחה ומעל בכספי החברה המשפחתית, כשלקח עשרות מיליוני דולרים מפעילות הנדל"ן שלה.

עורכי הדין של רוזן דחו את הטענות שהוגדרו כחסרות ערך ושקריות, ובשבועות האחרונים פנו בשמו בתביעה נגד אלכס ספיר וחברה בבעלותו, בסכום של קרוב ל-50 מיליון דולר, נוסף לנזקים שנגרמו לו. זאת לאחר שבעבר פורסם בתקשורת הזרה כי רוזן תובע 103 מיליון דולר עבור עבודתו בעסקי הנדל"ן של משפחת ספיר.

רוזן טוען בתביעתו כעת, בין היתר, כי ספיר השתמט מהתחייבויות תשלום בגין נכסים משותפים שלהם, בשדרות מדיסון, וטוען גם כי התביעה שהגיש ספיר נגד רוזן מהווה הפרת התחייבות הדדית.

רוזן, בעבר בכיר בעסקי הנדל"ן של אפריקה ישראל ופולאר השקעות בארה"ב, הצטרף בשלהי העשור הקודם לעסקיה של משפחת ספיר, אחרי שהתחתן עם זינה ספיר (ממנה נפרד בהמשך), בתו של המיליארדר תמיר ספיר, מייסד עסקי הנדל"ן של המשפחה, שנפטר לפני כמה שנים. רוזן שימש כמנכ"ל קבוצת ספיר, העוסקת בנדל"ן ומתרכזת בפעילות בארה"ב, לצידו של אלכס ספיר, בנו של תמיר, ששימש בתפקיד הנשיא.

רוזן מחזיק כיום יחד עם שותף בחברה הזרה אמ.אר.אר (MRR) העוסקת בנדל"ן למלונאות בארה"ב, ונסחרת בבורסה המקומית באמצעות אג"ח שהנפיקה בהיקף של 265 מיליון שקל, בתשואה של כ-11%. 

עיקרי ההסדר שמציעה ספיר קורפ - פריסת אג"ח בהיקף של 150 מיליון שקל

28 מיליון שקל- פירעון מוקדם לאחר קבלת אישור המחזיקים

55 מיליון שקל - פירעון מוקדם ביולי 2024

55 מיליון שקל - פירעון מוקדם ביולי 2025

11 מיליון שקל - תשלומים חצי-שנתיים החל מתחילת 2021

עוד כתבות

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא הגיע לגיל 55. ואז הקים את החברה החשובה ביותר בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א ביומד מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.3% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך