גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיוע מחו"ל? באל על בוחנים מינוי של בנק ג'פריס כחתם ההנפקה כדי לעניין משקיעים זרים

מועד ההנפקה לגיוס של 150 מיליון דולר נקבע לסוף אוגוסט אך הוא צפוי להידחות לנוכח אי הוודאות באשר למצב החברה ויישום תכנית החילוץ שלה ● מתעניין חדש ברכישת מניות אל על: מאיר גורביץ, בעלי חברת הנדל"ן המקרטעת ארזים

לקראת הנפקת המניות המתוכננת של חברת התעופה אל-על, בחברה בוחנים אפשרות כי את המהלך יוביל בנק ההשקעות האמריקאי ג'פריס וזאת כדי לנסות לעניין בהנפקה משקיעים מחו"ל - כך נודע ל"גלובס". באל על מסרו היום כי טרם נבחר חתם להנפקה וכי ג'פריס הוא אחד מהחתמים שנבחנים .

מועד ההנפקה, לצוך גיוס של 150 מיליון דולר,  נקבע לסוף חודש אוגוסט, אך בשלב הנוכחי נראה כי בשל חוסר הוודאות ההולך וגדל באשר למצב החברה, וסימני השאלה המתרבים סביב המתווה להצלתה, גיוס ההון המתוכנן יידחה, והמועד בו יוכל לצאת לפועל לוט בערפל .

כאמור, כדי לאפשר את הצלחת ההנפקה המתוכננת, נבחנת באל על  האפשרות כי מי שיוביל את הגיוס יהיה ג'פריס, וזאת במטרה לייעד את עיקר המניות שיוצעו במסגרת הגיוס למשקיעים זרים. ג'פריס היה הבנק שהוביל את הנפקת המניות הראשונית (IPO) המוצלחת שביצעה הבורסה לני"ע בתל-אביב בשנה שעברה, יחד עם לידר הנפקות, השותף הישראלי של ג'פריס בפעילותו בארץ .

באחרונה נודע כי הבנק האמריקאי הוא גם הגוף הצפוי להוביל את הנפקת המניות הראשונית (IPO) שמתכננת רשת המוצרים המוזלים מקס סטוק, בשליטתה של קרן אייפקס, שוב,  במטרה לעניין משקיעים זרים ברכישת המניות .

בשוק ההון היו מי שהעריכו היום כי במצב הדברים הנוכחי, האפשרות להוציא לפועל הנפקת מניות באל על לא גבוהה, וזאת "כל עוד המדינה לא תחליט באופן סופי וחד-משמעי מה היא רוצה בנוגע לחברה. כדי שהנפקת מניות תצא לפועל, המדינה צריכה לקבל החלטות".

בינתיים, לפי אותם גורמים, "כל פעם עולה רעיון אחר על השולחן, אבל מצבה של אל על דורש מהמדינה לנהל את האירוע ולקבל החלטות, כל זאת בהנחה והיא לא רוצה שהחברה תגיע לפשיטת רגל".

עוד לדברי גורמים בשוק, "אמנם יש רצון לפנות למשקיעים זרים, אבל במצבה הנוכחי של אל על קשה לראות איך החברה מבצעת הנפקת מניות. קשה לגייס כסף לחברה בלי שאף אחד יודע איך היא תיראה לאחר ההנפקה. כל עוד לא תיסגר ההלוואה בגיבוי המדינה לאל על העומדת על הפרק, יהיה קשה לבצע את ההנפקה ".

לפי מתווה החילוץ שבו בחרה אל על, הנשלטת כיום ע"י חברת כנפיים אחזקות של תמי מוזס בורוביץ', החברה אמורה להנפיק מניות בשווי של כ-150 מיליון דולר עד לסוף חודש אוגוסט. המדינה התחייבה לרכוש את המניות שיוצעו בהנפקה, במקרה בו לא יירכשו על-ידי הציבור. לאחר מכן, לפי התכנית, אל על תקבל אישור לערבות מדינה בשיעור של 75% להלוואה בנקאית של 250 מיליון דולר. גם כאן הדברים עדיין לא סגורים ובבנק לאומי, שעמו הייתה אל על אמורה להתקשר, סרבו להתייחס לאפשרות כי חזר בו מכוונתו להעמיד את ההלוואה .

גם מאיר גורביץ מתעניין בחברה

לקראת ההנפקה האפשרית של מניות אל על מתברר כי ישנו לפחות עוד מתעניין אחד ברכישת נחת משמעותי ממניות החברה - מאיר גורביץ, בעל השליטה בחברת הנדל"ן המקרטעת ארזים .

גורביץ הגיש בקשה להיתר החזקה, המהווה תנאי מקדים לרכישת מניות החברה, ובקשתו הועברה על-ידי החברה לרשות החברות הממשלתיות. גורביץ לא הגיש לאל על הצעה בה הוא נוקב בסכום ובמחיר למניה .

ההיתר שמבקש גורביץ נמצא במדרגת שליטה של 25% ועד 39.9%, בשונה מהמתעניין הוותיק אלי רוזנברג, אשר שמו נמצא כבר שבועות ארוכים על הפרק בקשר לרכישת מניות אפשרית של אל על, שהגיש הצעה להנפקה פרטית במסגרתה ישלם כ-260 מיליון שקל תמורת כ-45% מהחברה .

פעילותו של גורביץ', בעצמו בעל רישיון טייס, מתמקדת בעיקר בנדל"ן מניב, ובשוק ההון המקומי הוא מוכר בעיקר בשל החזקתו בשליטה בחברת ארזים, העוסקת בנדל"ן מניב באנגליה, ומצבה הפיננסי הולך מדחי אל דחי כבר שנים ארוכות .

במרכז הנפגעים מהתדרדרות מצבה של ארזים עומדים מחזיקי האג"ח שלה, למרות שכפי שהעיד גורביץ בפניהם לקראת הסדר החוב הראשון שביצעה החברה, "המפסיד הכי גדול בארזים הוא מאיר גורביץ ".

אחרי שהשתלט על ארזים בשנת 1997 כשרכש את השליטה בה כמשקיע אלמוני תמורת פחות מ-2 מיליון דולר, גורביץ הפך את ארזים לאחת מחברות הנדל"ן הישראליות הבולטות בהשקעותיה בחו"ל, כשבמוקד פעילותה ניצב השוק הבריטי, ואשר בשיאה שוויה הגיע ל-1.1 מיליארד שקל .

אולם בהמשך, מסע הרכישות האגרסיבי שהוביל גורביץ בארזים פגע בה, ועם פרוץ המשבר העולמי ב-2008 היא הפכה לאחד מסמלי המשבר, כשגררה אחריה התחייבויות של כ-1.6 מיליארד שקל והתקשתה להגיע להסדר מול מחזיקי האג"ח .

מאז ארזים לא התאוששה, ולאחר מה שהיה אחד מהמשאים ומתנים הארוכים ביותר בשוק ההון המקומי, במהלך שנת 2012 ביהמ"ש אישר סופית הסדר חוב בין מחזיקי האג"ח ובין ארזים, בהיקף של כ-400 מיליון שקל .

בהמשך, בשל חוסר יכולתה להתאושש, נאלצה ארזים לגבש הסדרי חוב גם בשנים 2016 ו-2017 - בהיקף של כ-400 מיליון שקל נוספים .

בתקופה האחרונה קיימו מחזיקי האג"ח של ארזים כמה אסיפות לדון במצב החברה, ולא מן הנמנע כי אם לא יירשם שיפור במצבה, ארזים עלולה להגיע להסדר חוב נוסף, וזאת כשאת דוחותיה הכספיים מלווה הערת "עסק חי", תוך הפניית תשומת לב המשקיעים לגירעון של כ-52 מיליון שקל בהונה העצמי .

כיום נסחרת ארזים בבורסה באמצעות שתי סדרות אג"ח בהיקף מצרפי של יותר מ-150 מיליון שקל, בתשואות "זבל" של 18%-29%, אחרי שמניותיה נמחקו מהמסחר לפני כמה שנים "עקב אי עמידת החברה בדרישה להון עצמי מזערי שבכללי השימור ".

מלבד פעילותו בארזים, שמו של גורביץ עלה בשנים האחרונות לכותרות במסגרת מאבק שניהל מול מי שנחשב ל"מלך השלדים הבורסאיים" ירון ייני, על חברת ההחזקות אולטרה אקוויטי, שהייתה אז נטולת פעילות עסקית .

גורביץ מיוצג בארץ ע"י עו"ד רונן ציטבר ממשרד ציטבר גלאור ושות '.

רוזנברג מאשים את דירקטוריון אל על ברשלנות

בתוך כך ממשיך המשקיע אלי  רוזנברג להאשים, באמצעות עוה"ד עדי זלדמן ויוסף בנקל ממשרד שבלת ושות', את חברי הדירקטוריון של אל על ברשלנות ובעיכוב מהלך שיכול להזרים לחברה 260 מיליון שקל, כשהוא מפקפק בהיתכנות של מבנה הסיוע לחברה כפי שרקח משרד האוצר .

לטענתו המדינה אינה יכולה לרכוש את מניות אל על בהנפקה שכן לפי המחיר שהצעיה היא עשויה להגיע להחזקה של מעל 60% מההון בעוד שפי חוק החברות רכישה של יותר מ-45% מהון המניות יכולה להיעשות רק בהצעת רכש מיוחדת. "לאור הסטנדרטים המחמירים להם נדרשת המדינה ובשים לב להצעת מרשנו (אלי רוזנברג) להזרמת כספים בשיעור 50% מהסכום המפורט במתווה המשולב לסיוע מכספו הפרטי, אנו מתקשים לראות כיצד המדינה תוכל להצדיק הזרמת כספי ציבור לאל על שנעשית ביודעין תוך הפרה של חוק ני"ע והראות חוק החברות ושאין בצידה רכישת השליטה באל על וקבלת זכויות ההצבעה". ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה .

בסביבת רוזנברג משוכנעים אגב כי הנפקה לא תצא אל הפועל וכי הצעתו היא היחידה הרלוונטית כיום להצלת אל על. מנגד, האחראי על אגף התקציבים באוצר שאול מרידור אמר בוועדת הכלכלה כי הנפקה תתרחש כמתוכנן .

יצוין כי הסכמי העבודה שאל על חתמה עם ועדי העובדים שלה (ההסכם עם הטייסים שנחתם על ידי ההסתדרות מצוי במחלוקת לאור דרישתם לבטלו) תקפים רק כאשר יבשיל המתווה שמפורט לעיל (הנפקה+הלוואה). כלומר שאם ייכנס רוכש לתמונה והנפקה לא תתקיים - ההסכמים ייפתחו לדיון מחדש .

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח