גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית לקדם בניית מתקני ספורט: הממשלה תשקיע יותר כסף, הרשויות ייתנו פחות

במשרד הספורט מקדמים תוכנית להקטנת הסכום הנדרש מהעיריות למימון מתקנים בשטחן • מאז תחילת שנת 2020 לא יצא שקל אחד לבניית אולמות ומגרשים חדשים, למרות תקציב של 265 מיליון שקל • משרד התרבות והספורט: נעזור לרשויות חלשות שזקוקות לסיוע

משחקים בים. המחסור במגרשים מוביל לפתרונות יצירתיים  / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
משחקים בים. המחסור במגרשים מוביל לפתרונות יצירתיים / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

כשמדברים על מצב הספורט הרעוע בישראל, ההסבר הראשון שעולה הוא מצב התשתיות והמתקנים. המתמטיקה היא פשוטה: אין דרך לשפר את הספורט במדינה שבה שיעור האוכלוסייה גדל מדי שנה, כאשר כמות המתקנים נמצאת בחסר תמידי. במיפוי מקיף שנערך לפני כעשור נקבע כי בישראל היו חסרים 620 אולמות ספורט ו-100 מגרשי כדורגל.

מאז יצאו לדרך תוכניות שונות שנועדו לסגור את הפער בין המצוי לרצוי ברמת תשתיות הספורט, המאפשרות לרשויות לזכות במימון מכספי קרן המתקנים של הטוטו, כאשר הן נדרשות להשלים את היתרה מכיסן בשיעור של 10%-75% (מאצ’ינג) - תלוי בדירוג הלמ"ס שלהן. בפועל מה קרה? הרשויות, גם אם חלקן היה מינורי ואף אפסי במקרים מסוימים, העדיפו לוותר.

המצב לא השתנה הרבה: גם כיום עומד שיעור המימוש של רשויות הזכאויות למימון מתקני ספורט על פחות מ-30%. במילים אחרות: בישראל חסרים אלפי מתקני ספורט ברשויות, למרות שהמדינה מעניקה מימון גבוה לבנייתן. התושבים סובלים. הספורט נשאר מאחור.

בדרך לשינוי? התוכנית של חילי טרופר

בחודשים האחרונים מנסים במשרד הספורט לקדם את הרשויות צעד נוסף לטובת השקעה בתשתיות ספורט. שר התרבות והספורט, חילי טרופר, חתם על תוכנית שנועדה להגדיל את שיעור המימון של המדינה בהקמת מתקני ספורט, בין היתר מתוך חשש כי משבר הקורונה יוביל את הרשויות לעצור לחלוטין בניית מתקני ספורט בשטחן.

בכל שנה מקצה המדינה כרבע מיליארד שקל מתקציב הספורט לבניית מתקני ספורט. בשנת 2020 אמורה הייתה המדינה להקצות 265 מיליון שקל לבניית מתקנים. בפועל, בשל משבר הקורונה ואי הוודאות הכלכלית ולמרות שאנו כבר בשליש האחרון של השנה, לא יצא שקל אחד.

לפי התוכנית של טרופר, יעלה חלקה של המדינה במימון מתקני ספורט וכך יקטן חלקה של הרשות ב"מימון המשלים" (מאצ’ינג). רשויות בדירוג הלמ"ס 1 יידרשו להשלים 15% בלבד מסך הסכום עבור מתקן ספורט, כאשר יתרת הסכום (85%) תגיע מהמדינה. במידה שמדובר ביישוב דירוג למ"ס 1 מיישוב עדיפות לאומית, הסכום שתידרש הרשות להשלים יעמוד על 10% בלבד. לפי התוכנית, שיעור המאצ’ינג המקסימלי שאליו תידרש רשות שנמצאת בדירוג למ"ס 10 ("רשות עשירה") יעמוד על 60% בלבד.

למה לדחוק את הרשויות בתקופה כזאת לבניית מתקני ספורט? כי גם ככה קיים פער עצום ברמת השירותים שמעניקות הרשויות המקומיות לתושבים בתחום תשתיות הספורט. אבל ישנו חשש נוסף - הצטברות של כסף לא ממומש עלולה להוביל לשאיבתו לקופת האוצר, שמחפש כל שקל פנוי בעת הזאת.

עד כמה רחוקות הרשויות המקומיות והעיריות מלממש את הזכאות שלהן לבניית מתקני ספורט? לפי תוכנית שמיפתה את הזכאות של רשויות למתקני ספורט בשטחן (כמות מתקני ספורט ביחס למספר תושבים ברשות), נכון למאי 2020 זכאיות הרשויות השונות למימון בנייה של 258 מגרשי כדורגל. מתוכם כמה מומשו בפועל? כ-75. כ-140 רשויות העדיפו שלא לממש בכלל את הזכויות שלהן לבניית מגרש כדורגל. למשל, העיר אשדוד שקיבלה זכאות לבנות שני מגרשים לא מימשה אף אחד.

הרשויות: דורשים מאיתנו מתקנים יקרים

למה הרשויות לא ניגשות לממש את הזכות שלהן? קודם כול כי רובן נמצאות במצב כלכלי לא טוב, ואפילו שיעור מאצ’ינג נמוך לא מפתה אותן להשקיע במתקן ספורט. בעיה נוספת היא העלות של מתקן ספורט. עירייה שמעוניינת לקבל מימון מחויבת לעשות זאת לפי "תיק מוצר" של משרד הספורט. הטענה המרכזית של הרשויות הן שתיקי המוצר הללו דורשים אלמנטים רבים ומורכבים, שלא תואמים דרישה בסיסית ממתקן. ומי שרוצה מתקן קצת יותר בסיסי, בלי חדרי הלבשה או מזגנים וכו’? במצב כזה הוא לא יוכל לקבל מימון.

העלויות הן בהחלט לא מבוטלות. עלות "אולם ספורט גדול" לפי תיק המוצר היא 8.51 מיליון שקל; מגרש כדורגל סינטטי עולה 5.06 מיליון שקל; אומדן עלות בריכת שחייה בגודל 33X25 מטר היא 20.7 מיליון שקל (לא כולל תכנון, ניהול ופיקוח שמוערכת ב-12% מהעלות).

ניקח לדוגמה עירייה מדירוג למ"ס 4 שצריכה לבנות בריכת שחייה - לפי התוכנית החדשה של שר הספורט היא תידרש למימון של 30% בלבד מכיסה, כלומר תצטרך להביא כ-6-7 מיליון שקל מכיסה - עדיין סכום גבוה מאוד.

כך נוצר מעגל לא בריא: רשויות ועיריות מוותרות על הזכאות, המתקן לא נבנה, ותושבים נותרים לא בריכת שחייה/מגרש טניס/מגרש כדורגל. במקביל האוכלוסייה ממשיכה לגדול והצורך במתקן רק גדל.

במשרד הספורט אומרים כי הם מודעים לטענה שעולה מהשטח כי "תיקי המוצר שלנו מיושנים, ושבאירופה עברו לבנייה קלה שמוזילה עלויות, עד כדי בניית מתקן ברבע מחיר. רק אצלנו עובדים עדיין עם בטון, ונצטרך לבחון את תיקי המוצר שלנו. בכל מקרה, האחריות שלנו היא לתקן את זה".

אם מודעים במשרד לבעיה מדוע לא מתקנים אותה? כאן כדאי לזכור כי קרן המתקנים עברה רק לאחרונה למשרד הספורט מהטוטו, וכל הנושאים הללו - כולל העלות היקרה של תיקי המוצר - היא "ירושה" שקיבל המשרד מאנשי הטוטו. בכל מקרה, התוכנית של טרופר היא צעד מצוין להביא את העיריות למימוש הזכאות שלהן. יש רבע מיליארד שקל בכל שנה לבניית מתקני ספורט, רק צריך לגרום לעיריות ללכת על זה.

ממשרד התרבות והספורט נמסר: "במסגרת הליך התארגנות לפרסום קולות קוראים פורסמו מבחני תמיכה לבינוי ושיפוץ מתקנים להליך של הערות הציבור כמקובל. במסגרת הליך זה, קבע המשרד מנגנון תמיכה מיטיב עם הרשויות והאשכולות הלמ"ס הנמוכים, בדגש על אזורי עדיפות לאומית. בתקופה שבה קיים חוסר ודאות כלכלי, המשרד והשר רואים חשיבות עליונה בסיוע מוגדל לרשויות המקומיות. השר הנחה לקבוע מנגנון תמיכה מיטיב עם הרשויות הזקוקות לסיוע, ורואה בתקופה זו חשיבות רבה להנגשת ספורט ומתקני ספורט ראויים, מתוך הבנה כי ספורט ותרבות הם כלים חשובים להמשך תפקודנו כחברה בריאה". 

למה עיריות לא ממהרות לבנות - עלות מתקן ספורט בישראל:

בריכת שחייה - 20.7 מיליון שקל
אולם ספורט גדול -8.51 מיליון שקל
אולם ספורט קטן - 5.1 מיליון שקל
מגרש כדורגל סינטטי - 5.1 מיליון שקל
מגרש כדורגל דשא רגיל - 4.21 מיליון שקל
מגרש טניס - 4.3 מיליון שקל

* העלות לפי "תיק מוצר" של משרד הספורט; לא כוללות תכנון, ניבול ופיקוח ועלויות פיתוח האתר

נתונים: משרד הספורט

תוכנית טרופר - כמה יעלה מתקן ספורט לרשות:


ישוב מדירוג למ"ס 2 שמעוניין לבנות בריכת שחייה:

עלות כולל לפי תיק מוצר: 20.7 מיליון שקל; מימון נדרש מהרשות: 20%
סה"כ עלות לרשות - 4.14 מיליון שקל

ישוב מדירוג למ"ס 8 שמעוניין לבנות מגרש כדורגל סינטטי:

עלות כוללת לפי תיק מוצר: 5.1 מיליון שקל; מימון נדרש מהרשות: 50%
סה"כ עלות לרשות - 2.55 מיליון שקל

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; פלסאון תעשיות קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזיג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה ● חברת הלואו קוסט לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות, בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על הביטולים לטיסות באיי יוון ויעדים קרובים נוספים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר