גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהו תחום האד-טק ואיך הוא מרוויח מהריחוק החברתי שכופה הקורונה

שוק צריכת ההשכלה גדל בקצב גבוה יותר מהיכולות של בתי הספר הממשלתיים לספק את הביקוש ● אל הוואקום הזה נכנסות חברות מסחריות שמציעות מגוון שירותי חינוך בעלות מופחתת ● האם הקורונה היא רק זרז בדרך למהפכה?

ראשי GSX Techedu בהנפקה בניו יורק. המניה זינקה מתחילת השנה ב־330%   / צילום: Richard Drew, Associated Press
ראשי GSX Techedu בהנפקה בניו יורק. המניה זינקה מתחילת השנה ב־330% / צילום: Richard Drew, Associated Press

נגיף הקורונה פגע אנושות בתחומים רבים בחיינו, אך מנגד, תרם לצמיחתם של לא מעט סקטורים. אם נבחן את המשבר על פי הבורסה, שכן היא משקפת את הכלכלה, המדדים המובילים בוול סטריט התאוששו די מהר מהמצב, והם כבר נסחרים בשיא כל הזמנים.

ואולם, מבט מדוקדק אל מרכיבי המדדים מגלה שלצד חברות שנפגעו קשה בעקבות המשבר (כגון תעופה ותיירות), ישנן חברות שהציגו ביצועים נאים, בעיקר בתחומי הטכנולוגיה, בהובלת מניות ה-FAANG - פייסבוק, אמזון, אפל, נטפליקס וגוגל.

תחום חשוב שמרוויח מאיסור ההתקהלויות והריחוק החברתי הוא האד-טק, שמניותיו מככבות לאחרונה. בין החברות המובילות בתחום ניתן לציין את חברת GSX Techedu, מפעילת פלטפורמת לימודים מקוונת בסין, שמנייתה נסחרת בבורסה של ניו יורק, ושהתחזקה מתחילת השנה ב-330% לשווי חברה של 23 מיליארד דולר.

הוצאות-בשוק-ההשכלה-הגלובלי

ישנה גם חברת TAL EDUCATION GROUP, שמניותיה נסחרות בניו יורק, והיא פועלת בתחום החינוך באמצעות רשת מוסדות לימודים משלימים ברחבי סין. המניה זינקה מתחילת 2020 ב-51% לשווי חברה של 44 מיליארד דולר. וכמובן אי אפשר שלא לציין את זום, שהיום כבר לא מעבירים בלעדיה שיעור אונליין. מנייתה זינקה ב-250% לשווי חברה של 66 מיליארד דולר.

שוק ענק שקיבל זריקת זירוז

רכישת השכלה היא אולי הדרך הטובה ביותר להישאר רלוונטי בשוק העבודה התחרותי של ימינו. תהליך הרובוטיזציה המסיבי, בשילוב עם התפתחות הבינה המלאכותית, מהווים איום הולך וגובר בעיקר על עובדים בדרג נמוך, ככל שהמשימות הבסיסיות בעבודה הופכות אוטומטיות.

אך גם עובדים בעלי מיומנות גבוהה לא יכולים לשקוט על השמרים, שכן הכישורים שדורשים המעסיקים מהעובדים שלהם מתרבים כל הזמן, במקביל לקצב הצמיחה של הטכנולוגיה. מה גם שהאפשרות לעבוד מכל מקום בימי הקורונה העבירה את הכוח אל המעסיקים, שיכולים לגייס עובדים ממגוון רחב של מועמדים שלא היה כמותו.

אם לא די בכך, גם המקצועות הולכים ומשתנים. על פי מחקר של חברת Dell ושל המכון לעתיד בקליפורניה (IFTF), המקצועות של כ-85% מהתלמידים שנמצאים היום במערכת החינוך, ויגיעו לשוק העבודה בשנת 2030, עדיין לא הומצאו אפילו.

אז עד כמה שוק ההשכלה גדול? על פי מאגר המידע העולמי לתחום טכנולוגיות החינוך Holon IQ, הצורך ברכישת השכלה מתמדת בשוק העבודה של ימינו מייצר ביקוש חזק לחינוך, וההכנסות העולמיות צפויות לעלות מ-6.5 טריליון דולר ב-2020 ל-10 טריליון דולר ב-2030 (ראו טבלה).

בית הספר הממשלתי לא עומד בדרישות

רוב בתי הספר בעולם מנוהלים על-ידי הממשלות, והם בקושי מצליחים לעמוד בדרישות הבסיסיות העכשוויות, ובקצב ובאתגרים הרבים ששוק העבודה מכתיב. גם בתי הספר הפרטיים, שאולי נותנים מענה לבעיה זו, מגבילים את הגישה אליהם באמצעות שכר הלימוד הגבוה, ונותרים נחלתם של עשירים בלבד. בנוסף, בתי הספר המסורתיים לעיתים קרובות לא מציידים את תלמידיהם בכלים וכישורים שיתרמו לקריירה העתידית שלהם.

החסרונות של מערכות החינוך מייצרים הזדמנויות יוצאות מן הכלל לחברות מסחריות, ופותחים עולם שירותים לחברות האד-טק (Ed-Tech), שמציעות שירותי חינוך שמושתתים על מודלים עסקיים ייחודיים, וביחד עם מינוף של טכנולוגיה גורמים הפחתת עלויות והרחבת גישה לחינוך ולמצוינות.

החסם המרכזי להשכלה - העלות הכלכלית

בכל העולם העלות הכלכלית מהווה חסם משמעותי להשגת השכלה. בארה"ב עלות ההשכלה גבוהה מאוד וממשיכה לעלות במהירות. משנת 2010 עד 2019, שכר הלימוד הממוצע לתואר ראשון עלה ב-17% והגיע ל-35,800 דולר, בעוד שהשכר השבועי החציוני גדל ב-5% בלבד באותה תקופה.

למרבה המזל, הטכנולוגיה מאפשרת גם את הפחתת חסמי העלויות של החינוך. ראשית, כיתות וירטואליות מנטרלות את ההיבטים הפיזיים היקרים של כיתות לימוד. כמו כן, למידה וירטואלית חוסכת לסטודנט חלק מהתקציב החוץ-לימודי, כמו השכרת חדר במעונות או תשלום על תחבורה לצורך הגעה ללימודים.

ישנן עוד אפשרויות לחיסכון על-ידי מודלים עסקיים שמבוססים על חברות האד-טק, שיכולים לסייע בהפחתת עלויות אחרות הקשורות לחינוך. לדוגמה, הסטודנט הממוצע במכללה בארה"ב מוציא כ-1,200 דולר על ספרים וציוד לשנה אקדמית.

בחברת שירות השכרת ספרי לימוד מקוונים צ'ג (Chegg) טוענים שהם יכולים לעזור בהפחתת עלויות אלה, ולחסוך לסטודנטים ששוכרים דרכם את הספרים עד 90%. באתר האינטרנט שלה משכירה החברה ומוכרת ספרים, וגם מציעה עזרה בשיעורי הבית, קורסים ועוד.

מניית החברה, שנסחרת בניו יורק לפי שווי שוק של 9 מיליארד דולר, התחזקה ב-89% מתחילת השנה, ודיווחה על הכנסות של 131 מיליון דולר ברבעון בראשון של 2020, עלייה של 35% לעומת אשתקד, ומעל תחזיות האנליסטים שעמדו על 120 מיליון דולר. לרבעון השני של השנה צופה צ'ג הכנסות של 136 מיליון דולר.

גם חברת Pearson, שמניותיה נסחרות בבורסה של לונדון, והיא מפרסמת ספרי הלימוד הגדולה בעולם, אימצה לאחרונה אסטרטגיה חדשה והכריזה כי כל המהדורות העתידיות שלה, בהיקף של 1,500 כותרות, יראו לראשונה אור בפרסום אלקטרוני. החברה פרסמה בספטמבר 2019 אזהרת רווח בעקבות ירידה בהכנסות בחטיבת ההשכלה שלה בארה"ב, ומנייתה השילה כ-31% מתחילת 2020 ועד פרוץ משבר הקורונה במרץ, אך היא טיפסה כבר את כל הדרך חזרה, ונראה כי היא נמצאת במגמה חיובית.

בינה מלאכותית ומציאות מדומה בשירות החינוך

בעזרת הטכנולוגיה, חברות האד-טק מובילות את תחום החינוך לשלב הבא ומספקות הרבה יותר מגמישות לוגיסטית או חיסכון תקציבי. הן תורמות לתוצאות החינוכיות והופכות את הטכנולוגיה לחלק מהותי בלימודים.

אל שלל הפיתוחים האחרונים הצטרפה לאחרונה גם הבינה מלאכותית (AI), שיכולה למשל להבין טוב יותר את הצרכים האישיים של כל תלמיד - הרבה יותר מאשר מרצה בכיתה גדולה, ולהתאים את תוכניות הלימודים באופן אישי לכל אחד. הבינה המלאכותית יכולה גם לייעל את עומסי העבודה של המורים ולחסוך להם זמן שאותו יוכלו להקצות ליעד אחר. אנו כבר יכולים לראות יישום המוני של טכנולוגיה כזו בסין, ומתחילים לראות הפעלות פחות מתוחכמות שלה בארה"ב.

טכנולוגיות נוספת שיכולות לתרום רבות לתחום האד-טק הן המציאות הרבודה והמציאות המדומה (AR ו-VR) שיכולות להביא את התלמידים אל "מחוץ" לכיתות ולחוות אירועים כאילו הם קורים מולם. גם משחקי וידיאו חינוכיים טומנים בחובם פוטנציאל חינוכי גבוה.

לסיכום, עד 2025 צפויות ההכנסות הגלובליות של חברות EdTech להגיע ל-6 מיליארד דולר, וההתקדמות הטכנולוגית והתחרות העולמית יביאו להערכתי להישגים גדולים בענף החינוך. תחום החינוך תמיד היה ותמיד יהיה מנוע הצמיחה של האנושות, וההשקעה בו ללא ספק משתלמת, הן בהיבט החינוכי וכעת גם בהיבט הכלכלי. 

הכותב הוא מנכ"ל Global X ETFs, חברת תעודות הסל המובילה בארה"ב. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק, המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא, ואינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות