גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוכל יפואי. כן, יש דבר כזה, וכדאי להכיר אותו

יפו מרימה ראש בזמן האחרון: מרכז תרבות וקולינריה לצד מסעדות חדשות, תוך גיבוש זהות של המטבח היפואי ● יש דבר כזה, מתברר, והוא שונה מהמטבח הערבי של הצפון, המוכר יותר ● זוהי יפו, ילדה

מרכז התרבות "דה יאפא" / צילום: אפיק גבאי
מרכז התרבות "דה יאפא" / צילום: אפיק גבאי

הווה: האוכל כמספר סיפור

צהרי שבת, והחלל היפהפה שהתמקם בו לאחרונה מרכז התרבות "דה יאפא" שומר על קרירות בזכות העיצוב הייחודי והתקרות הגבוהות (נו טוב - וגם קצת בזכות המזגן). כמו הרבה חללים גבוהים בגובה פני הרחוב ביפו, עד תחילת המאה ה־20, שימש המבנה שבפאתי רחוב בית אשל כאורווה. מגרש חנייה לסוסים ופרדות, כלי התחבורה והמטען של ימי האימפריה העות’מנית.

הרעיון מאחורי דה יאפא הוא להציג את המורשת והתרבות היפואית תוך דיאלוג בין עם אורחיו, תיירי פנים וחוץ. "כמרכז שמופעל במלואו על-ידי נשים יפואיות וצא בבעלותן, דגש מיוחד מושם על מקומן בעיר", מספרת היזמית והבעלים, ספא יונס. בנוסף לאירועי תרבות (חפשו בפייסבוק את עמוד המרכז, de yaffa), מתקיימים כאן גם ארוחות ושוק אוכל, שמשמשים כאמצעי לספר את הסיפור הרחב יותר של העיר, ואמונות עליו נשים יפואיות שלהן הוא מעניק תעסוקה.

ספא יונס, היזמית של מרכז התרבות / צילום: אפיק גבאי

שוק האוכל מתקיים בימי שישי, כשבתפריט מככבים מנסף (תבשיל טלה, שקדים ופירות יבשים על אורז), ממולאי קיץ מקישואים, עלי גפן וחצילים; מג'דרה עם בורגול ועוד.
בצהרי שבת מתקיימת כאן ארוחת טעימות של (130 שקלים לאדם, מינימום 4 סועדים להזמנה). על השולחן עולים תחילה סלטים מקומיים כמו מוטאבל (חצילים קלויים בטחינה), סלט חצילים עם עדשים ורימונים, פאטוש וכן פיתה ממולאת זעתר ומאפים ממולאים גבינה.

  מאפי ספיחה מקומיים במרכז התרבות "דה יפא" / צילום: אפיק גבאי

לעיקריות מוגש מנסף לצד ממולאים, ורבעי פיתה דקה מגולגלת וממולאת בעוף, בצל וסומאק - וריאציה מודרנית על מנת המסחן הפלסטינית - פרוסות עוף ובצל מטוגן על מצע פיתה.

בתום הארוחה מתקיים בחדר הסמוך לחלל האוכל דיון - מרתק ממש - בהנחייתה של יונאס על המטבח המקומי ועל המורשת היפואית בכלל. הוא מתחיל בסיפורה האישי ונמשך לסיפור של דה יאפא. במהלך השיחה, לצד קפה מבושל, מוגשים שני סוגי פטאייר - פנקייק חלומי, מקופל וממולא גבינה מתוקה או אגוזים, רוחץ ברוטב סירופ מתוק והדרי. נפלא.

"המטבח היפואי שונה מזה של הצפון, הסורי-גלילי, בזה שהוא לוקח בחשבון את החום והלחות פה. אוכל מתקלקל בקלות בקיץ, ולכן המאכלים שמבשלים פה הם ככלל עמידים יחסית, בוודאי בהתחשב בעובדה שעד לפני כמה עשרות שנים לא היו מקררים בנמצא", מספרת יונאס.

"גם אין מנות 'ירוקות' עם שפע עשבי תיבול כמו בצפון, כי ההיצע של הירק מוגבל יותר. מטבח שמצד אחד הושפע קולינרית מהתנועה הערה של הנוסעים והמבקרים שהגיעו לעיר ‘ומצד שני יחסית פשוט ולא מתיימר, פחות מפואר כמו בנצרת למשל - ויותר ענייני וביתי".

עבר: מתכונים משפחתיים עתיקים

בשנים האחרונות הקולינריה משמשת יותר ויותר כנדבך בגיבוש זהות לאומית. מפרו וסקנדינביה (ע"ע נומה והמטבח הנורדי, שהוא עצמו לא ידע שהוא קיים עד לבואו של השף רנה רדזפי) ועד הים התיכון ההגדרה הלאומית החדשה כוללת גם מתכונים וחומרי גלם ייחודיים.

את המטבח הלבנטיני-ערבי בהגדרתו הצרה מגדירים חומרי גלם כמו גרגירי חומוס, טחינה ופריקה, ותבליני סומאק וזעתר. גם ישראל נכנסת כאן, למגינת ליבם של רבים; מטבחה הכניס לפנתאון העדכני של מזרח הים התיכון מרכיבים ותבלינים שהפכו לחלק בלתי נפרד בייצוג שלו בתפוצות - פתיתים למשל, או איזראלי קוסקוס, כמו שאוהבים לקרוא לו באנגלית.

מאז אמצע העשור הקודם, מושם דגש רב על מיקרו-זהויות בתוך המרחבים הקולינריים. כך מוקדשים ספרי בישול למטבח העזתי, לירושלמי, לנצרתי-גלילי, לעכואי, לדמשקאי ועוד. ספרי מטבח פלסטיניים פופולריים מאוד בשנים האחרונות באירופה ובארצות הברית, וכותרים נוספיםמצטרפים מדי שנה לאלו הקיימים.

איפה יפו נכנסת כאן לסיפור? או. למרות שהייתה במשך שנים נקודת מעבר חשובה, יפו לא נחשבה לעיר עם אוכלוסייה מבוססת באופן היסטורי. על כך מעידים תיאורים של אינספור נוסעים וספרי המסעות שכתבו על ביקור בנמלה.

מטבחה של יפו בהתאם, מבוסס על אוכל אומנם נהדר, אבל כזה שמכינים ממרכיבים פשוטים וזמינים: חומוס ועדשים, מרכיבי יסוד עוד מימי המקרא במטבח המקומי, אטריות מהחיטה המקומית וכמובן פיתות שמשתלבות בתוך ולצד המרכיבים המקומיים. כמו בירושלים, גם כאן מיץ לימון מתווסף למנות רבות ובנדיבות - זכר לימי טרום המקררים והמזגנים, אז סייע לשימור המזון.

עתיד: מרכז תרבותי מוביל

מאז ימי ספרות המסע של מארק טווין, שסייר ב־1869 בארץ ישראל ובארצות השכנות והשמיץ אותן קשות, נשברו גלים רבים על שוברי הגלים של נמל יפו. עיר הנמל הקרתנית הפכה ב־20 השנים האחרונות למרכז תרבותי מוביל של הערבים בגבולות ישראל, שני רק לחיפה.

"יש גל של נוסטלגיה בקרב ערביי יפו, למנות הביתיות שמכירים מחיק המשפחה", מספר אחמד חט’ב, שפתח לאחרונה את "קלחה", חומוסייה יפואית (אבל איזו חומוסייה!) שמשחזרת מתכונים משפחתיים של חט'ב, משפחה שעברה לעמאן ופתחה שם רשת מסעדות פופולרית שנושאת אותו שם.

בתפריט מככבת הפאתה - חומוס יפואי עם קרעי פיתה פריכים ומטוגנים, גרגירי חומוס חמים, יוגורט, טחינה, צנוברים מטוגנים, קוביות שייטל מטוגנות וחמאה מזוקקת. המנה מוגשת חמה, כשריבועי הפיתה עדיין פריכים - וכן, היא נפלאה בדיוק כמו שהיא נשמעת ומתבססת על מתכון משפחתי ("וסודי!", מדגיש הנחתום) בן 100 שנה.

החומוס היפואי המפואר של "אל קלחה"   / צילום: איל יצהר, גלובס

המאכל הלבנטיני - סוג של מסבחה משודרגת - היא מנת דגל של מטבחי החוף בים התיכון, מעזה ועד ביירות. ממסעדות יפו נעלמה במרוצת השנים - אולי בשל ערבוביית החלב והבשר, שבעטייה הוחלף במסעדות הערביות של ישראל בחומוס עם בשר טחון. "האוכל ביפו, שפחות נמצא במסעדות ויותר בבתים הוא לימוני ובלי יותר מדי טחינה. כך גם הפאתה - חמצמצה ונותנת לגרגירים את הכבוד".

מלבד פאתה, מגיש חט'ב, שעובד במקום לצד אמו, מספר מצומצם של מאכלים יפואיים אותנטיים (ואגב: במחירים משתלמים ממש, כשעיריית תל אביב גם מעניקה לפרקים הנחה למשלמים ב-colu ביפו). אצבעות פלאפל אימתניות ואווריריות להפליא, חומוס יפואי, חמצמץ בטעמו ובבקרים - פול עם ביצת עין מטוגנת בחמאה מזוקקת, למשל. "מנה ששווה להתעורר בשבילה", אומר חט'ב. רשמנו לפנינו. 

מתכון

פאתה

מתכון שיצרתי בהשראת זה של אל קלחה. טיפ: לצורך ההכנה וקיצור התהליכים, אני משתמש בגרגירי חומוס משומרים - אל תעוו פנים לפני שניסיתם אותם! - מתוצרת איטליה ובאיכות מעולה של ״טעם הטבע״. משומר, משומר - אבל שלום ולא להתראות להשריות ובישול של שעות, רק לסנן היטב ולחמם קלות לפני ההגשה.

מרכיבים (למנה זוגית):

1 כוס גרגירי חומוס, מושרים ללילה בהרבה מים, קפואים או מקופסת שימורים (לא לפחד - היום יש גרסאות איכותיות ממש שחוסכות הרבה זמן ומאמץ)
2 פיתות, גזורות במספריים לריבועים בגדול 2x2 ס״מ
1-2 שיני שום כתוש
2 כפות טחינה גולמית
1 מיכל יוגורט שמן - רצוי עזים או יווני
1/4 כוס שקדים פרוסים או 1/8 כוס צנוברים
30+30 גרם חמאה, רצוי מזוקקת
מלח ופלפל
חמאה מומסת או שמן זית לשימון הפיתות
200-250 גרם שוק טלה, מפורק וקצוץ לקוביות - בקשו מהקצב שיעשה זאת עבורכם. אפשר להחליף בכמות זהה של פרגית, או בנתחי שייטל או סינטה בקר

הכנה:
שוטפים היטב את גרגירי החומוס - המשומרים, הקפואים, או המושרים - ומעבירים לסיר מלא במים רותחים. מבשלים כשעתיים ועד לריכוך.

מורחים בעזרת מברשת את ריבועי הפיתה בחמאה או שמן זית. מסדרים על תבנית מחופה בנייר אפייה ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות טורבו כ-10 דקות ועד שהריבועים פריכים וזהובים מאוד.

במקביל, מטגנים את קוביות הטלה במחבת חמה מאד עם מחצית כמות החמאה המזוקקת עד להזהבה מכל הצדדים. שומרים בצד, כולל השמן. באותו אופן מטגנים את השקדים או את הצנוברים במחצית כמות החמאה שנותרה. גם פה שומרים את החמאה שבמחבת.

הגשה:

מסדרים את קרעי הפיתה בתחתית קערה גדולה . מעל מוסיפים - בסדר הזה - את גרגירי החומוס המסוננים, קוביות הבשר והחמאה בה טוגנו, טחינה ויוגורט. מעטרים פרוסות שקדים או צנוברים והחמאה מזוקקת בה טוגנו . מגישים מיד ונאנחים בהנאה.

מה שותים ליד מזטים

שני משקאות משתדכים נפלא למזטים: אוזו מצד אחד ויין קר ובהיר מצד שני,
לא משנה מאיזו עדה - רוזה, מבעבע או לבן.

ברנקאיה הוא יקב חתרני, כמעט כמו היומרה להגיש יין עם חומוס. מי שטס במחלקות העסקים של סוויס מכיר את היקב הזה, מכיוון שהוא סוג של יקב בית על סיפון מטוסי החברה.

היקב הוקם לפני 30 שנים בקיאנטי שבלב טוסקנה ומייצר מאז, מאחורי תוויות מרובעות ומינימליסטיות, הכי רחוקות שיש מבקבוקי הקש המסורתיים, יינות מסעירים, מזנים לא איטלקיים במובהק, שלוקחים את הטרואר המקומי למקומות בהם לא צעד קודם לכן.

היין הלבן של ברנקאיה מתבסס על בלנד לא שגרתי, בוודאי לארץ המגף, של סוביניון בלאן עם טאץ' של סמיון, שהוא הילד הארטיסטי במשפחת זני הענבים שמזוהים עם העולם הישן. התוצאה כיפית לשתייה, בוודאי בתג מחיר משתלם של 59 שקל (ועל כך יש להוריד את הכובע בפני היבואן, רשת "יין בעיר", שעושה מהפכה במחירי יינות יבוא בשנים האחרונות).

ספרו לאורחים שהיין עלה פי שלושה אם שואלים - הוא נראה ומרגיש ככה, זה בטוח - ושתו קר מאוד, עם או בלי חומוס ופאתה.

עוד כתבות

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; איליי לילי מזנקת ב-7%, טסלה יורדת ב-3%

דאו ג'ונס יורד ב-0.6% ● פיפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את התחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"