גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית הרמזור של גמזו אושרה; שנת הלימודים תיפתח גם בערים אדומות

הקבינט צפוי לאשר גם את פתיחת אולמות האירועים מחדש ● גורם במשרד הבריאות: "המערכת אמנם יכולה להמשיך עוד ולא הגענו לסף הרשמי, אבל כבר עכשיו הצוותים שחוקים"

פרופ' רוני גמזו במהלך ביקור ב"שיבא" / צילום: לע"מ
פרופ' רוני גמזו במהלך ביקור ב"שיבא" / צילום: לע"מ

קבינט הקורונה (ועדת השרים לענייני מאבק במחלה) החליט הערב לאשר את תוכנית הרמזור של פרופ׳ רוני גמזו. ברקע עמד איום של גמזו לפרוש מתפקידו אם הממשלה לא תאשר את התוכנית. אישור התוכנית התעכב זמן רב (כאשר השרים דחו את אישורה לאורך שלוש ישיבות קבינט), וזאת למרות שגמזו העלה את התוכנית מיד אחרי מינויו. גם לאחר אישור התוכנית, יישומה עשוי להיות מורכב, ודורש סנכרון בין גופים רבים והתגייסות של הרשויות המקומיות. יתר על כן, גם לאחר שתוטמע באופן מלא ברשויות, יידרשו לפחות שבועיים בכדי לבדוק האם בכוחה להתמודד עם התחלואה הגבוהה בישראל במבחן המציאות.

לחצו כאן למצגת תוכנית הרמזור

בנוסף, הוחלט כי מערכת החינוך תוחרג מן המודל, כך שגם בערים אדומות יתקיימו לימודים, אלא אם כן יוחלט אחרת באופן נקודתי בשל הדבקות מרובות במוסד הלימודים. ההחלטה התקבלה על ידי הדרג הפוליטי למרות שהיא מנוגדת לעמדתו של פרופ' גמזו וממוחי בריאות, שלדידם פתיחה של מוסדות לימוד בעיר אדומה עלולה לגרום להתפשטות חסרת של התחלואה שעלולה לצאת מכלל שליטה. 

לאחר גרירת הרגליים של קבינט הקורונה ואישורה המאוחר של התוכנית, מתווה הרמזור ייכנס לתוקף ב-6 בספטמבר ולא ב-1 בספטמבר כפי שתוכנן תחילה, זאת כדי לאפשר לרשויות המקומיות זמן היערכות.

הדיון בקבינט התקיים הערב לאחר שביום חמישי לפני כשבועיים הופסק הדיון בקבינט לאחר מחלוקת קשה בין השר ליצמן לבין פרוייקטור הקורונה פרופ' גמזו באשר למודל הרמזור, התבקש גמזו לבצע שינויים והתאמות במודל, ולהביאו היום לדיון מחודש.

מודל הרמזור נועד להעביר את הניהול הארצי של המגפה אל הרשויות המקומיות, באופן שבו כל רשות קובעת את גורלה. לרשויות יחולק צבע - מאדום לירוק, ובהתאם לצבעים תקבענה המגבלות בהן יידרשו העסקים והשירותים השונים ברשות לעמוד. 

קבינט הקורונה צפוי לאשר את פתיחת אולמות האירועים

קבינט הקורונה  צפוי לאשר במסגרת התקנות החדשות את פתיחתם של אולמות האירועים. האולמות יורשו לפעול ביישובים ירוקים וצהובים, בתפוסה של עד 100 בני אדם (בניכוי עובדים), בשמירה על תנאי ריחוק ובהושבה בלבד, וללא ריקודים. זאת, למרות שהגל השני של הקורונה בישראל החל 10 ימים לאחר פתיחת אולמות ארועים ב 15/6, ונבלם לאחר החלת מגבלות התקהלות. מומחי בריאות קושרים בין הדברים, וטוענים כי האירועים אחראים במידה רבה להתפרצות המחודשת.

"התרת אירועים עד 250 איש באמצע יוני הייתה במיוחד בעייתית במצב שבו התחלואה כבר הייתה רחבה, כנראה עקב ההתפרצויות בבתי הספר כי הם הובילו להדבקה בין דורית ולעליית החולים שנדרשו לאשפוז בבתי החולים", אומר פרופ’ דורון גזית מצוות ניטור התחלואה של האוניברסיטה העברית והדסה. "יש לציין כי המצב כעת שברירי יותר מזה של אמצע יוני, בגלל העומס הקיים כיום בבתי החולים, שהוא גבוה משמעותית מהתקופה של לפני הגל השני, וכן מספר הנדבקים הגבוה מדי יום. לכן, החשש הוא שפתיחה מחודשת של האירועים יכולה להוביל להחמרה נוספת של המצב. ואמנם, אירועים במגבלות חמורות עד 100 איש במרחב פתוח, כפי שמתאפשר באזורים ירוקים לפי תוכנית הרמזור, הם הרע במיעוטו, שככל הנראה יאפשרו מעקב של הציבור אחר מגבלות ההתקהלות בצורה טובה יותר מאשר בחודש האחרון. למרות הסיכון באירועים אלו, התקווה היא שהם ימנעו חלק מהאירועים הפיראטיים".

שיא במספר חולי הקורונה הקשים

מספר חולי הקורונה המאושפזים במצב קשה הגיע לשיא, ועומד על 441 בני אדם המאושפזים במחלקות הטיפול הנמרץ בבתי חולים ברחבי הארץ. מספר החולים במצב בינוני עומד על 192 בני אדם, ומספר המונשמים על 121 (בשיא הגל הראשון, האמיר מספר המונשמים ל-140 בני אדם). בסך הכול מתמודדים בישראל בנקודת הזמן הזו 20,151 בני אדם עם מחלת קורונה פעילה בדרגות שונות.

לאור העלייה במספר המאושפזים במצב קשה, אומר גורם במשרד הבריאות ל"גלובס": "המערכת בשחיקה. אומנם היא יכולה להמשיך עוד ולא הגענו לסף הרשמי, אבל כבר עכשיו הצוותים שחוקים, ושוחקים אותם עוד בשביל להשאיר את המשק פתוח, וזה בשיא הקיץ. אם זה מה שקורה עכשיו, מה יהיה המצב כשנגיע לחורף?".

בניגוד לגל הראשון, בו התמודדו בתי החולים עם חולי הקורונה בזמן שהפעילות האלקטיבית הושבתה והציבור הרחב נרתע מלגשת לבתי החולים, כעת נדרשים הצוותים הרפואיים להתמודד עם ניהול החזיתות הרבות, ולהיערך לעונת החורף הקרובה, בזמן שתחלואת הקורונה איננה מתמתנת ומספר החולים במצב קשה הולך וגדל.

טיפול בחולה קורונה במחלקת טיפול נמרץ דורש כוח אדם רב - מאחיות ואחים יעודיים למרדימים, צוותי טיפול נמרץ וכוח אדם מיומן. יתר על כן, רבים מהחולים נותרים מאושפזים לאורך זמן רב בבתי החולים, מה שיכול להוות אתגר משמעותי בחורף - אז תדרש מערכת הבריאות להתמודד גם עם מחלות עונתיות דוגמת שפעת, כשהן משולבות בתחלואת קורונה.

לאחר 3-4 שבועות של יציבות במספר החולים במצב קשה החדשים, בשבוע שעבר חל גידול של 10% בקשים החדשים. לפי פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן המנטר את התחלואה, העליה אמנם לא גדולה - אבל ייתכן ונשברה היציבות והחלה מגמת עליה מדאיגה. בכך, שולי הביטחון קטנו עוד, כאשר סף הספיקה של חולים במצב קשה לפי משרד הבריאות, מוגדר ב-800 בני אדם. כעת, הצוות של סגל מעריך כי ביום שישי הקרוב עשויים להיות 425-519 חולים קשה בביה״ח, כלומר - מגמת העלייה צפויה להימשך.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים