גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין מתאוששת, בטוחה בעצמה ובועטת בעולם

בשעה שהדמוקרטיות התעשייתיות מדדות, הדיקטטורה הקומוניסטית חוגגת את ניצחונה על נגיף הקורונה, ומודיעה לשאר העולם שכל התנגדות לרצונותיה היא חסרת תקווה ● כך סין משילה עכבות, ועוברת לפאזה של יהירות אגרסיבית

צעירים בפסטיבל מוזיקה במחוז צ'ונגלי בצפון סין. בלי מסיכות ובלי התנצלויות - סין חוגגת ניצחון אסטרטגי במאבק נגד הנגיף / צילום: Ng Han Guan, Associated Press
צעירים בפסטיבל מוזיקה במחוז צ'ונגלי בצפון סין. בלי מסיכות ובלי התנצלויות - סין חוגגת ניצחון אסטרטגי במאבק נגד הנגיף / צילום: Ng Han Guan, Associated Press

הציפייה להתאוששות כלכלית בצורת V, זאת אומרת מן התחתית לפסגה במכה אחת, פרנסה את תקוותיו הפוליטיות של דונלד טראמפ באביב ואולי בתחילת הקיץ. הדרך מן הקורונה, הוא הבטיח ואולי האמין, תרשום שיאים היסטוריים של פעילות כלכלית.

שנת הבחירות עדיין לא הסתיימה. חודשיים בדיוק לפנינו. מי יודע, אולי עוד יהיה V, ואולי עוד יהיה חיסון, ואולי שמאלנים ישרפו איזו עיר. אבל בינתיים אין לנשיא ארה"ב ברירה אלא לחרוק שיניים; ואם אין לו די סיבות פנימיות לחרוק אותן, הנה ניתנה לו בסוף השבוע שעבר סיבה חיצונית: התאוששות־V נרשמה במקום אחר, אחר מאוד.

סין רשמה בחודש אוגוסט את העלייה הגדולה ביותר זה עשר שנים בייצור התעשייתי. הנתון הזה (המיוסד על מדד פרטי) אישר את מה שאנחנו יודעים זה זמן מה - העגלה, שתקעה את כולנו בבוץ בתחילת השנה, נחלצה מן הבוץ הרבה לפני כל האחרים. ג'יי.פי. מורגן עתה זה הכפילה את תחזית הצמיחה השנתית שלה לסין. בשנה שבה המעצמות התעשייתיות של המערב תוהות אם התמ"ג שלהן יצטמק ב־12% או רק ב־8%, סין עומדת לרשום עלייה של 2.5%. זה מספר מאוד לא מרשים בשביל ארץ ש־7% היו המינימום שלה, וקפיצות דו־ספרתיות נהגו להיות הנורמה. אבל 2.5% כאשר שאר העולם מתכווץ הוא מספר מרשים.

פירושו של דבר ש"הווירוס הסיני", כפי שהנשיא טראמפ קורא לנגיף הקורונה מפעם לפעם, הופך להיות המשווה הגדול. בזכותו, מגמת השתוותה של כלכלת סין לכלכלת ארה"ב תואץ בשנתיים. ב־2028, ארה"ב תאבד את בכורתה, במספרים שווי־דולרים.

אכן, את קול חריקת השיניים, הבוקע לא רק מן הבית הלבן, כי אם גם מערי בירה באירופה ובאסיה, אין קושי לשמוע. החורקים לוחשים לעצמם: לא מגיע להם.

"ניצחון אסטרטגי"

ב־15 באוגוסט נערכה בעיר ווהאן מסיבה ענקית בבריכת שחייה מקומית. לא היו מסכות, לא היה מרחק ביטחון. זו ווהאן, שבמשך חודשים אחדים הייתה עיר הבירה העולמית של "הווירוס הסיני". 11 מיליוניה הוחזקו בתנאים של מחנה מעצר ענקי. מסיבת הבריכה בישרה שווהאן הביסה את הקורונה. זה שלושה חודשים לא נרשמה בה אף הידבקות אחת.

דובר משרד החוץ הסיני, גבר סימפטי להחריד ששמו ג'או ליג'יאן, השמיע הודעה הולמת. מסיבת הבריכה, הוא אמר, "משקפת ניצחון אסטרטגי של ווהאן ושל ממשלת סין במאבק נגד הנגיף".

ג'או נעשה בשנה האחרונה הנציג הבולט ביותר של דור "הדיפלומטים הזאבים", שסין התחילה לשלוח אל העולם החיצון. הם שמו קץ לפרופיל הנמוך והנימוס המופלג, שאפיינו את שליחי סין ברבע המאה הראשונה של הרפורמות הכלכליות.

"הניצחון האסטרטגי" שבו התברך ג'או נוגע כמובן ליתרונותיה של מדינת המשטרה הריכוזית על הדמוקרטיות החלושות, נטולות ההעזה וחסרות כוח הרצון. סין עושה זה זמן מה נפשות לאמונתה, שהיא פיתחה את שיטת השלטון היעילה ביותר, והביסה אחת ולתמיד את יומרותיה המיסיונריות של הדמוקרטיה המערבית. למרבה העצב והתדהמה, יש לא מעט אנשים בדמוקרטיות המערביות הנוטים להאמין לה.

אין התאפקות טבעית

הניצחון על הווירוס וההתאוששות הכלכלית, לצד הבריכה בווהאן, מכניסים את המשטר הסיני ואת הדיפלומטיה שלו אל אופוריה מוגברת. נמהלים בה שיעורים חסרי תקדים של יוהרה ושל אגרסיביות. אמנם אי אפשר להגיד שסין השילה את כל העכבות, אבל היא משילה אותן בזו אחר זו. שטות תהיה להניח שאפשר עוד לסמוך על התאפקותה הטבעית.

יש דוגמאות קטנות וגדולות, שאת חלקן פשוט אי אפשר להבין אלא בקונטקסט המוצע כאן של אופוריה אגרסיבית. התנהגותה של סין לאורך הגבול הרגיש והמסובך עם הודו, בהרי ההימליה, היא אולי הדוגמא המדאיגה ביותר.

בסוף מאי התחוללה תקרית בגבול, שאינו אלא קו הפסקת אש, מאז מלחמה שסין אסרה על הודו כמעט לפני 60 שנה. הסינים הרגו לפחות 20 חיילים הודיים. הודו המושפלת, שתפסה בינתיים את מקום ווהאן כמרכז ההומה ביותר בעולם של הידבקויות מקורונה (עד 80 אלף ביום, 65 אלף מתים), נחשפה במלוא חולשתה. שני הצדדים אמנם לא רצו בהסלמה, אבל השבוע הודיע הודו על פרובוקציות סיניות חוזרות.

סין רשאית להכחיש כאוות נפשה. היא טוענת לבעלות על שטחים ניכרים בצפון הודו, כולל מדינה אחת של הפדרציה ההודית ומחוז אוטונומי אחד. הטענות אינן חדשות, אבל הדחף האגרסיבי הוא חדש. הדיקטטורה הסינית שואבת את הלגיטימיות שלה, בין השאר, מהתחייבותה החוזרת להשיב על כנה את שלמות המולדת. היא רוצה לחזור ולשרטט גבולות בין לאומיים שנכפו עליה בימי האימפריאליזם האירופי. התפשטות טריטוריאלית, יבשתית וימית, סמוכה עכשיו לראש סדר היום שלה.

הצ'כי ישלם "מחיר כבד"

בחודש שעבר בייג'ינג שמה סוף סוף קץ לאוטונומיה של הונג קונג באמצעות אכיפת חוק "בטחון לאומי" דרקוני, המאפשר לה להפליל כל התנהגות אזרחית. עכשיו היא רשאית לעצור, להעמיד לדין ולהשליך לכלא לשנים ארוכות את מבקרי המשטר בעוון חתירה תחת שלמות המולדת.

כלי רכב צבאים הודיים בחבל קשמיר לאחר פרובוקציה סינית על הגבול השבוע / צילום: Mukhtar Khan, Associated Press

טייוואן מוסיפה להיות קוץ בבשרה. קשה להעלות על הדעת משהו החורה לדיקטטורה הסינית יותר מן החיזיון של 24 מיליון סינים, החיים בדמוקרטיה מלאה, נהנים משגשוג כלכלי, ומצליחים להביס את הנגיף בכוחות עצמם.

בזכות מאמצי בייג'ינג, טייוואן איבדה את קשריה הדיפלומטיים עם העולם החיצון (חוץ מ־14 ארצות, מהן מיקרוסקופיות). אבל היא מוסיפה לקיים קשרי מסחר ענפים. אחת משותפותיה הגדולות באירופה היא צ'כיה. משלחת צ'כית גדולה בהיקף של 90 חברים, הגיעה לטייוואן בתחילת השבוע. בראשה עומד נשיא הסנאט הצ'כי, מילוש וסטריצ'יל, סגנו, יושבי ראש הוועדות העיקריות וראש עיריית פראג. וסטריצ'יל הכריז כי הביקור הזה מתיישב עם מורשתו של ואצלאב האבל, שהנהיג את המהפכה נגד המשטר הקומוניסטי לפני 30 שנה ויותר.

רק זה היה חסר לסין. תגובותיה, כרגיל, חסרות כל פרופורציה. כמובן, הדובר ג'או הנ"ל גינה את "המעשה הנקלה הזה". חבר מועצת המדינה, וואנג יי, הממונה על ענייני החוץ של סין, הכריז כי וסטריצ'יל "ישלם מחיר כבד". לא ברור איזה מחיר סין יכולה לגבות ממנהיג פוליטי בארץ זרה. סוף סוף, היא אינה יכולה לגרור אותו לכלא, לשפוט אותו לתקופות מאסר ארוכות, או לענות אותו. הלוא כן. בכלל, לאיים על צ'כיה ב"מחיר כבד", בהתחשב בהיסטוריה של מחירים כבדים שהיא שילמה מאז 1938, אינו מעשה המכבד את בעליו.

בהמה עלובה

כאשר קנדה השעתה בחודש יולי הסכם הסגרה עם הונג קונג, משרד החוץ הסיני הגיב בציטוט מן הברית החדשה (!), לפחות בנוסח האנגלי. הוא חזר על עצתו של ישו משיחם לשליחו שאול התרסי, ש"לא לבעוט בדרבונות". זו מימרה השאולה מפרקטיקה של חרישה באמצעות שוורים בעת העתיקה. הדרבונות מעמיקים להינעץ בבשרו של השור, אם הוא מנסה להתנגד לנוכחותם. לשון אחר, הדיקטטורה הקומוניסטית אמרה לקנדה הדמוקרטית, זיכרו־נא שאתם אינכם אלא בהמה עלובה הנתונה לחסדינו.

מצב הרוח האגרסיבי, שהנשיא שי ג'ינפינג משרה על פקודיו, מעודד אותם להשיל עכבות. שי עצמו השיל כמה מהן בשבוע שעבר, כאשר נתן פומבי לתכניותיו לעתיד טיבט. לא זו בלבד שהחבל הזה נמצא תחת כיבוש צבאי נוקשה זה 60 שנה ויותר, לא זו בלבד שמתיישבים סינים מציפים אותו כדי להפוך את הטיבטים למיעוט בארצם, אלא שהנשיא שי מבטיח עכשיו לבולל את טיבט לחלוטין בתוך המולדת הסינית, ולכונן בה "סוציאליזם מודרני". הוא אפילו מדבר על "סיניזציה" של הדת הבודהיסטית, הסמל המובהק ביותר של הזהות הטיבטית.

אגב, מדיניות דומה של מחיקת זהות עוררה השבוע התנגדות פומבית חסרת תקדים בחבל מונגוליה הפנימית, שהוא חלק מסין. מונגולים פנימיים הפגינו ברחובות נגד הכוונה להחליף את לשונם בסינית בבתי ספר מקומיים. נקל לשער איזה "מחיר כבד" ייגבה, או כבר נגבה, מן הבוגדים ההם.

אין ספק שסין מפיקה תועלת ישירה וממשית ממשבר הקורונה העולמי. היא מנצלת אותו להגברת הדיכוי מבית ולחתרנות ולהסתה מחוץ. השאלה היא אם היא תצליח לאבד את רצונם הטוב של אנשים שנטו להעניק צידוקים נדיבים לדיקטטורה שלה, כמו הצלחתה המוכחת להעלות מאות מיליונים אל מעל קו העוני. זה בהחלט הישג גדול, אבל זה אינו יכול להיות הקריטריון היחיד לבחינתו של משטר דיכוי.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny־globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"