גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על הדשא, בלי דירה: מה יעשו המשקיעים בדירות הסטודנטים אם הלימודים יתקיימו אונליין?

האוניברסיטאות בכל העולם עוד לא החליטו האם הלימודים יתקיימו גם פיזית או רק באופן מקוון, ובעלי הנכסים ליד הקמפוסים יצטרכו להתמודד עם סטודנטים שיעדיפו לחסוך בהוצאות ולהישאר לגור אצל ההורים • "ליד המוסדות ששייכים לליגת הקיסוס תמיד יהיה ביזנס”

סטודנטים באוניברסיטת תל אביב/ צילום: איל יצהר
סטודנטים באוניברסיטת תל אביב/ צילום: איל יצהר

בין הגורמים שהושפעו משמעותית מהקורונה אפשר למנות גם את האוניברסיטאות בכל העולם. נכון לעכשיו, מרבית האוניברסיטאות עדיין לא גיבשו החלטה לגבי האופן שבו יפעלו בשנה הבאה: האם יעברו ללימוד מקוון באופן מלא, האם ישלבו לימוד מקוון עם לימוד פיזי, או שמא יקיימו לימודים פיזיים.

בחו"ל אי אפשר לקפוץ פעם-פעמיים בשבוע, אולם יש להניח כי לפחות חלק מהסטודנטים לא יראו סיבה להתגורר בסמוך לאוניברסיטה אם הלימודים יתקיימו רק אונליין. לכל זאת, יש כמובן השפעה גם על המתכונת של מגורי הסטודנטים - ועל המשקיעים בהם.

ארה"ב: "למוסדות טובים תמיד יש רשימת המתנה"

ביולי השנה הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי סטודנטים זרים שלומדים באוניברסיטאות אמריקאיות שיעברו ללימוד מקוון, לא יקבלו ויזת סטודנט. הרציונל היה שאם הלימוד נעשה מרחוק, הסטודנטים הזרים אינם חייבים להתגורר בארצות הברית. ההנחיה הקימה עליה את האוניברסיטאות החזקות, שהסטודנטים הזרים מניבים להן הכנסות של מיליוני דולרים: בשנת הלימודים האקדמית 2018-2019 למדו בארה"ב למעלה ממיליון סטודנטים זרים - המהווים כ-5.5% מאוכלוסיית הסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה. בתוך שבוע התקפלו רשויות ההגירה בארצות הברית, וההנחיה הזו בוטלה.

אז הסטודנטים הזרים יוכלו להיכנס לתוך ארה"ב גם אם הלימודים יתקיימו אונליין, והשאלה היא כמה מהם יצטרכו דירות, והיכן.

גד רגנסבורגר, יזם ישראלי הפועל בצפון מזרח ארה"ב, מתמחה במקבצי דיור ובדיור לסטודנטים. הוא מחזיק מגורים לסטודנטים באוניברסיטת בראון, בפרובידנס, רוד איילנד. מלבד עסקי הנדל"ן הפרטיים שלו, הוא משמש מנהל פיתוח עסקי בקבוצת פיין, המחזיקה מגורי סטודנטים ליד אוניברסיטת קורנל, באיתקה שבמדינת ניו יורק, באוניברסיטת טורונטו, וליד אוניברסיטת קולומביה בניו יורק. כעת יוזמת החברה הקמת בניין למגורי סטודנטים ליד אוניברסיטת בראון.

רגנסבורגר, שבעצמו עשה את התואר השני שלו בבראון, מתמקד במגורי סטודנטים ליד אוניברסיטאות הנמנות עם ה-IVI League - ליגת הקיסוס, הכוללת את שמונה האוניברסיטאות הפרטיות היוקרתיות ביותר בחוף המזרחי, בראון ביניהן. "לומדים שם ילדי העשירים שבעשירים. אני למשל למדתי עם הבת של ביל גייטס. באלה תמיד יהיה ביזנס", הוא אומר. "אנשים תמיד ירצו ללמוד בהרווארד, ייל, בראון. אלה אוניברסיטאות שיש להן שם טוב ומסורת והן יישארו גם בעידן של למידה מקוונת. זה שוק קשיח".

אוניברסיטת בראון בסתיו שעבר. "יש מעונות שנסגרו, אז הסטודנטים מחפשים איפה לגור בעיר" / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

הוא מעדיף להשקיע במגורי שממוקמים מחוץ לקמפוסים, אך קרובים אליהם מאוד: דקה עד חמש דקות הליכה. בעקבות מגבלות הקורונה, מסביר רגנסבורגר, האוניברסיטאות צמצמו משמעותית את היקף המגורים במעונות הסטודנטים שלהן. למשל, במקום שמונה סטודנטים בדירה, כעת ניתן להכניס רק מחצית. במקרים מסוימים, האוניברסיטאות סגרו לגמרי את המעונות. "כתוצאה מכך", הוא אומר, "הסטודנטים שנשארו באוניברסיטה מחפשים דיור מחוץ לקמפוס, ומי שמחזיקים נכסים בסמוך לאוניברסיטאות, נהנים מהמעבר ממגורי הסטודנטים, לדירות בבעלותם".

בשל הקורונה, האוניברסיטה גם עברה למתכונת של לימוד במסגרת שלושה סמסטרים, במקום שניים, כדי לרווח, כך שהסטודנטים מתגוררים בסמוך לאוניברסיטה לאורך כל השנה. "דווקא בתקופת הקורונה", אומר רגנסבורגר, "חתמתי על יותר חוזים חדשים בבראון".

בקורנל המצב שונה: קבוצת פיין מחזיקה בקורנל נכסי נדל"ן גם בקולג' טאון, שם מתגוררים רק סטודנטים, וגם בדאון טאון, שם יש מיקס של שוכרים: מחציתם סטודנטים, ומחציתם עובדים. בקולג' טאון, אומר רגנסבורגר, אמנם 5% מהיחידות התפנו, אולם המחיר עלה; ובמגורים בדאון טאון נרשמה ירידה בהיקף השכירויות, בעיקר בגלל השוכרים מקרב העובדים, שחלקם פוטרו או נקלעו למצוקה כלכלית.

אלחנן רוזנהיים, הבעלים של פרופימקס, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב יותר מ-20 שנה, מספר שהחברה נמנעת מהשקעות במגורי סטודנטים, לאחר שהשקעה אחת של פרופימקס במגורי סטודנטים באוהיו, ערב המשבר הפיננסי הגלובלי של 2008, ירדה לטמיון. זה קרה עקב ירידה דרסטית במספר הסטודנטים שנרשמו ללימודים וכתוצאה מכך ירידה בשווי ההשקעה.

לדברי רוזנהיים, הסכנה במגורי סטודנטים בארה"ב טמונה במודל העסקי, המבוסס על כך שהסטודנטים נוטלים הלוואות לצורך לימודיהם, ומחזירים אותן באמצעות שכר העבודה שהם משתכרים לימים. אלא שכיום, בשל המצוקה בשוק העבודה, יש סכנה לדעתו שכל המודל יקרוס. להבדיל ממשבר 2008, הוא אומר, שהיה משבר כלכלי, כאן מדובר במשבר בריאותי שגרם למשבר כלכלי, ובמצב כזה, היכולת לשלוט עליו מוגבלת.

באופן כללי, מסכם רגנסבורגר, "לאוניברסיטאות הטובות תמיד יש רשימת המתנה".

בריטניה: עלייה בהרשמה לשנה הבאה

מגפת הקורונה הכתה קשה בבריטניה. אופיר הררי, יועץ להשקעות נדל"ן באנגליה, מלווה משקיעים בין היתר במגורי סטודנטים במדינה. הוא מסביר שבמגורי סטודנטים יש דירות שני חדרים, המיועדות ל-4-8 סטודנטים, בעלות של 90-130 פאונד לשבוע, ואילו הוא עצמו משווק יחידות פרטיות, מאובזרות כליל, וממוקמות במתחם הכולל חדר כושר, מכבסה, אזורי לימוד משותפים, אזור ברביקיו, בעלות של כ-165 פאונד לשבוע.

 אופיר הררי. "יש יזמים שניצלו את המצב"  / צילום: אורן טסלר

לדברי הררי, עם תחילת סגר הקורונה, סטודנטים רבים עזבו את המגורים. המשכירים לא מיהרו להחזיר את הכסף ששילמו מראש, אך האוניברסיטה הודיעה כי כל מי שלא ישיב את הכסף, לא ייכלל ברשימת הממליצים שלה.

"יש יזמים שניצלו את המצב", אומר הררי, המשקיע במגורי סטודנטים בניוקאסל ובשפילד, "אבל היזם שאני עובד איתו עשה מאמצים להשאיר את דירות הסטודנטים בתפוסה (גם אם לא מלאה). בניוקאסל אלה מגורים שממוקמים ליד הפקולטה ללימודי רפואה, והיזם קיבל אישור לשכן שם רופאים או אחיות בהתמחות או רופאים שמגיעים לכמה ימים, כך שהוא הצליח עדיין לקבל דמי שכירות ולהשיג למשקיעים תשואה מסוימת. היו יזמים שאמרו למשקיעים שמדובר בכוח עליון, ולא רק שהמשקיעים לא קיבלו תשואה, גם דרשו מהם לשלם בגין הוצאות אחזקה וכדומה".

אוניברסיטת ניוקאסל בבריטניה. עלייה לעומת ספטמבר שעבר   / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

מה אתם מצפים שיקרה בשנה הקרובה?
"בעקבות המצב הכלכלי ציפינו לראות השנה ירידה בהרשמה ללימודים באוניברסיטאות", הוא אומר, "אבל לא רק שלא הייתה ירידה, אפילו היתה עלייה, ובדיור סטודנטים שבו אנו משווקים יחידות אנחנו רואים עלייה בשכירות לקראת ספטמבר לעומת השנה שעברה".

בכלי התקשורת באנגליה דווח כי ארגון האוניברסיטאות והקולג'ים דיווח על עלייה של 1.6% בהרשמה לשנת הלימודים הקרובה. אפשר שבתקופה שבה שוק העבודה חלש, וטיול בעולם אינו אפשרי, רבים מנצלים את המצב ללימודים אקדמיים שישפרו את מצבם התעסוקתי בעתיד.

הררי מעריך שהלימודים ייערכו בשילוב בין מתכונת אונליין ללימודים פיזיים. "באנגליה מתוך כ-2.3 מיליון סטודנטים, יש כ-450 אלף סטודנטים זרים, והממשלה הכריזה שהיעד הוא להגיע עד סוף העשור ליותר מ-600 אלף סטודנטים זרים. זה מכניס המון כסף למדינה. יש היום 56 נשיאים, מלכים וראשי מדינות, בנוסף למאות שרים ואלפי מנכ"לי חברות ברחבי העולם שלמדו באנגליה, והאנגלים מעוניינים להמשיך מסורת חשובה זו".

גרמניה: "אם תהיה פגיעה, היא תהיה מינורית"

ישראל זהבי, יועץ להשקעות נדל"ן בגרמניה, אומר כי לא ידוע לו על שינוי מגמה בנושא מגורי סטודנטים, שניתן לייחסו לתקופת הקורונה. לדבריו, הוא לא צופה שהקורונה תשפיע על הביקושים בתחום, למעט אולי ירידה קלה בקרב אוכלוסיות סטודנטים זרים שיתקשו לחזור לגרמניה עקב הקורונה. עם זאת, הוא מוסיף, אישור לימודים נחשב בגרמניה כסיבה מוצדקת לחזרה למדינה, "כך שנראה שהפגיעה, אם בכלל, תהיה מינורית".

לדבריו, עדיין לא נקבעה מדיניות ברורה של לימוד מקוון וספציפית בברלין, בשל הביקוש העצום הגבוה בהרבה מההיצע, ירידה כזו בקרב הסטודנטים תיספג בקלות בסך כל הביקושים בעיר. "נכון להיום יש ברשותנו מאות דירות להשכרה, חלקן לסטודנטים, ואף לא דירה אחת ריקה. יש רשימת ממתינים ארוכה. אני באמת מקווה שהמגמה לא תשתנה אבל נכון להיום ובטרם החלה שנת הלימודים החדשה, אני לא רואה ירידה בביקושים". 

ישראל: השינוי ייראה בשוק החופשי ובמרכז

ומה בישראל? האוניברסיטאות והמכללות עדיין לא הודיעו באיזו מתכונת יתקיימו הלימודים. בארץ יש מעט בנייני מעונות אם כי בשנים האחרונות נבנים עוד חדרים, בדרך כלל במתכונת של חברה שבונה על קרקע עירונית ומשכירה את הדירות לסטודנטים, או מוכרת אותן באופן שהבעלים יוכלו להשכיר רק לסטודנטים. פרויקטים כאלה נבנו או נבנים ליד המכללה האקדמית ת"א, בגבעת שמואל ליד אוני' בר אילן, בקרית אונו לא הרחק מהקריה האקדמית, בראשל"צ ליד המכללה למינהל ועוד. השאלה היא האם נוכח המרחקים הקצרים יחסית בארץ, יהיה ביקוש למעונות.

ניר סירוטה, סמנכ"ל הנדסה ונכסים מניבים בשיכון ובינוי, המנהלת ומתפעלת שני מתחמים של מגורי סטודנטים ליד אוני' ת"א, אומר כי כרגע, הביקושים למגורים במעונות הסטודנטים עדיין עולים על ההיצע. המתחם הראשון שמתפעלת שו"ב הוא קמפוס איינשטיין הוותיק, ברחוב איינשטיין, ששופץ לפני כשבע שנים. הוא כולל 960 יחידות דיור בשבעה בניינים - דירות שותפים ודירות ליחידים. סירוטה: "מתגוררים בו סטודנטים מחו"ל, מקבלי מלגות, וכן סטודנטים ישראלים העומדים בקריטריונים".

עלות השכירות נמוכה משמעותית מזו שהיו נדרשים לשלם לו היו שוכרים דירה בשוק החופשי: 1,260 שקל למגורים בדירת שותפים, ו-1,700-1,900 שקל למגורים ביחידות.
בקמפוס החדש יותר - קמפוס ברושים, יש 11 בניינים הכוללים 1,415 מיטות. לאחרונה הושלמה הקמתם של שלושה בניינים נוספים הכוללים 484 יחידות דיור, יותר מ-200 מהן כבר אוכלסו אכלוס מוקדם, והצפי הוא לתפוסה מלאה, אומר סירוטה.

הודעת אוניברסיטת תל אביב כי מרבית הקורסים בסמסטר א' הקרוב יהיו מקוונים לא הביאה לירידה בביקוש למעונות, אומר סירוטה. "עקב הקורונה והסגר, היו סטודנטים שבחרו לעזוב, ולכל אחד מהם מצאנו מחליף כך שאף דירה לא נשארה ריקה. כרגע אני רואה ביקושים קבועים שעולים על ההיצעים".

לסטודנטים הלומדים במכללת תל חי יש אפשרות לגור במעונות, בשכירות בקריית שמונה, או ביישוב סמוך. בחברת YG, המציעה דירות למשקיעים בקריית שמונה, לא מרגישים בשינוי. הבעלים אדיר יונסי ועומרי גלילי רוכשים דירות של 70-90 מ"ר בעיר, משפצים ומאבזרים אותן, והן נמכרות למשקיעים, המשכירים אותן לסטודנטים. יונסי: "בתל חי, 80% מהסטודנטים אינם תושבי האזור, והם לא יגיעו פעמיים-שלוש בשבוע לקריית שמונה". אולי הסיבה לכך שהסטודנטים נשארים, בלי קשר לשאלה אם הלימוד יהיה מקוון או לא, היא המחיר הנמוך יחסית עבור שכירות בקריית שמונה, להבדיל מהמרכז: כ-2,200-2,400 שקל, לדירת שני שותפים של שלושה חדרים ועד 3,000 שקל לדירת 4 חדרים.

אדיר יונסי, מנכ"ל משותף YG השקעות. "80% מהסטודנטים בתל חי הם לא מהאזור"  / צילום: שרון פייס

נראה כי השינוי בהיקף הדירות להשכרה ייראה בשוק החופשי של דירות להשכרה בתל אביב ובמרכז. מתווכי דירות בת"א מציינים שעדיין מוקדם לדעת, שכן שוק השכירויות של הסטודנטים מתעורר לחיים כשלושה שבועות לפני תחילת הלימודים. מפתה להתגורר לבד, אך בנסיבות הקיימות - לימוד מקוון, ושוק עבודה חלש - זה נראה כמו לוקסוס. 

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע