גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עדיין חוששים מאי-וודאות בשווקים? השקעות חברתיות כמפלט מהתנודתיות

קרנות P2P מנגישות את תחום ההשקעות החברתיות לציבור הישראלי ● הן מציעות השקעה אלטרנטיבית ללא קורלציה ישירה לתנודתיות בשוק ההון, באמצעות מתן הלוואות ללווים פרטיים

הבורסה לא משנה. השקעות חברתיות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
הבורסה לא משנה. השקעות חברתיות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף הלמן-אלדובי

למרות ההתאוששות החלקית של המסחר בבורסה ועליות המדדים של התקופה האחרונה, רבים עדיין זוכרים את התנודתיות הגבוהה שאפיינה את שיאו של המשבר. על רקע הגל השני בישראל ובעולם והחיסון שבינתיים נמצא רחוק באופק, קיים עדיין חוסר ודאות באקלים הכלכלי (והבריאותי) לטווח הרחוק.

בשיאו של המשבר, לראשונה מאז המשבר הכלכלי הגדול של 2008, נכנסנו לשוק דובי, ירידה של מעל20% מרמת השיא בשווקים, מדד הפחד (VIX) עלה על 50%. מאז, מדד ה-S&P 500 התאושש ועבר להציג תשואה חיובית של כ-5% מתחילת השנה; בעוד ת"א 35 מציג ירידה של כ-15% בתקופה הדומה. השאלה הגדולה שמטרידה משקיעים רבים גם בתקופה הנוכחית היא מה צופן העתיד, חלקם מחפשים בתקופה זו מפלט מהתנודתיות הבאה שעשויה להתרחש.

אי הוודאות הזו פוגעת במיוחד במשקיעים "שונאי סיכונים", כאלו שמחפשים קרקע יציבה יותר למרות הדואליות המבנית של שוק ההון. אותם משקיעים התרגלו לצבע הירוק הכמעט תמידי ששלט בבורסות עד אמצע פברואר האחרון, מאז משבר 2008. כעת, הם אינם בטוחים אם אנו צפויים להמשיך בגל הירוק או שהתנודתיות תחזור. לאותם "שונאי סיכונים" ברור כי בטווח הרחוק ההשקעות במניות עשויות להניב תשואה נאה, אולם בטווח הקצר הם מחפשים חוף מבטחים במסלולי השקעה שלא מושפעים מהשווקים.

שימוש במאגר נתוני אשראי

אחת מאלטרנטיבות ההשקעה שיכולות לשמש מפלט למשקיעים שחוששים מהתנודתיות בבורסה היא השקעות (P2P (Peer to Peer - השקעה בשוק ההלוואות החברתיות. אפיק המאפשר למשקיע להעניק הלוואות מבוזרות לעשרות, מאות ואפילו אלפי לווים פרטיים בו זמנית וליהנות מהריבית מהחזר ההלוואה. בישראל ובעולם התחום התפתח בעיקר בזכות טכנולוגיות פינטק וביג דאטה, שאפשרו לפלטפורמות ממוחשבות שונות לתווך בין המשקיעים (המלווים) ללווים.

ההלוואות המדוברות ניתנות לאנשים פרטיים, שמחפשים אלטרנטיבה לקבלת אשראי והריבית עליהן נעה בגבולות קבועים. לכן, באופן טבעי, שוק השקעות P2P אינו מושפע באופן ישיר מהתנודתיות בבורסה.

להשקיע מבלי לחשוב על התנודות בשוק ההון. לפרטים הקליקו כאן >>

מדוע, אם כן, התחיל שוק השקעות ה-P2P לפרוח בעולם? התשובה לכך טמונה במאגר נתוני האשראי על לווים, המשמש את המלווים. הדבר מאפשר שקיפות לגבי מצב הלווים. עבור המשקיעים המשמעות היא ביטחון שכספם יושקע במתן הלוואות שיחזרו אליהם עם ריבית בסבירות גבוהה. ארה"ב ובריטניה היו חלוצות תחום נתוני האשראי, וניתן לומר שכיום התחום בארה"ב הוא המפותח והמשוכלל ביותר בעולם. כמו כן, נציין שגם בישראל הוקם בשנה האחרונה מאגר נתוני אשראי, אך הוא עדיין בראשית דרכו.

קרן ה-P2P הלמן-אלדובי, למזער את התנודתיות / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

אחד השחקנים המובילים בתחום ה-P2P בישראל הוא בית ההשקעות הלמן-אלדובי*, אשר בשנת 2017 הקים את קרן ההשקעות P2P הציבורית הראשונה בישראל, שבעצם חשפה את הציבור המקומי לאפיק זה, מהמוסדיים ועד למשקיעים הפרטיים.

השקעה בשוק עם רגולציה

קרן השקעות ה-P2P של הלמן-אלדובי פתוחה להשקעות הציבור, משום שהיא מגייסת על פי תשקיף מדף, וכפופה להוראות ממשל תאגידי של שותפויות מוגבלות ציבוריות. נכון להיום, הקרן משקיעה בשוק האשראי הצרכני האמריקני בלבד. היא עובדת מול שלוש פלטפורמות ההלוואות החברתיות Upstart ,Prosper ו-Landing Club ומשתפת פעולה עם חברות בתחומי הפינטק והביג דאטה.

היתרון של השקעה בשוק האמריקני הוא בכך שהמשקיעים נהנים מהשקעה בשוק עם רגולציה מתקדמת, דירוג אשראי ושקיפות גדולה לגבי ההשקעה. סכום ההשקעה המינימלי בקרן הוא 50 אלף דולר, כשהנזילות היא בינונית** - השקעה למינימום טווח של תשעה חודשים עם פדיון בהתראה מראש של שלושה חודשים, בהתאם ובכפוף להוראות הסכם השותפות.

תהליך ההשקעה הוא פשוט. המשקיע מעביר את סכום ההשקעה לקרן והקרן באמצעות המערכת הממוחשבת של פלטפורמות ההלוואות החברתיות בחו"ל, רוכשת את ההלוואות בהתאם להקצאה ולנתונים שנקבעו מראש. נתונים כגון איכות הלווים, יכולת ההחזר שלהם ופרמטרים נוספים שנקבעו על פי מדיניות ההשקעות וועדת ההשקעות של הקרן.

בבית ההשקעות מסבירים כי ההלוואות מוענקות ללווים עם ציון FICO - דירוג אשראי בארה"ב שנקבע על ידי שלוש לשכות אשראי פדרליות שונות ובלתי תלויות - של כ-700 בממוצע. ציון שנחשב גבוה (המדרג הוא בין 350 ל-800). עוד מציינים שם כי כ-80% מההלוואות הן הלוואות למטרות מיחזור של הלוואות קודמות. מצב זה נחשב יתרון עבור המשקיעים, שכן כך יש מידע לא מועט על הלווים ויכולת ההחזר הפיננסי שלהם ומתאפשר לקבל החלטה טובה יותר לגבי מידת הסיכון וכדאיות ההשקעה. עניין שאין להמעיט בערכו בתקופה של משבר כלכלי, שעשויה להיות לו השפעה על יכולת החזר ההלוואות.

מהמוסדיים לציבור - מתנודתיות ליציבות

בהלמן-אלדובי מדגישים כי אם בעבר התחום של השקעות P2P היה מונגש רק לגופים מוסדיים ומשקיעים כשירים בישראל, הצעתו לכלל הציבור תחת חובת פרסום תשקיף, מעניקה אלטרנטיבה להשקעה. ההחלטה לפתוח את הקרן לכלל המשקיעים נובעת, לדברי גורמים בבית ההשקעות, מזיהוי הפוטנציאל הרב בשוק ומהרצון לייצר לציבור חלופות השקעה שאינן תלויות בתנודתיות הבורסה וכן מהיכולת להיחשף לדולר באמצעות ההשקעה בקרן***.

אפשרויות ההשקעה בקרן הן מגוונות. ניתן להתחיל מסכום קטן יחסית של 50 אלף דולר, כאמור, ולהגדיל אותו בהמשך, להעביר רק חלק מפורטפוליו ההשקעות, או להתמקד רק באפיק הזה.

גורם הסיכון המשמעותי העומד בפני המשקיעים, בייחוד לאור חוסר הוודאות מהתפשטות וירוס הקורונה, הוא משבר אשראי בשוק האמריקני, שעלול להקשות על החזר האשראי של הלווים.

בשורה התחתונה, בין אם הבורסה תשוב להיות תנודתית בקרוב או לא, קרנות ה-P2P שומרות על יציבות יחסית. קרן השקעות ה-P2P של הלמן-אלדובי עשויה להוות חלופה למשקיעים שרוצים לאזן את ההשקעה שלהם ולמזער את התנודתיות שכרוכה בהשקעה בבורסה, בייחוד בתקופה כמו זו.

להשקיע מבלי לחשוב על התנודות בשוק ההון. לפרטים הקליקו כאן >>

*בשמה הרשמי הלמן-אלדובי איי2פ1, שותפות מוגבלת.

**המידע נועד להסב את תשומת הלב בלבד אינו מהווה הצעה לרכישה או למכירה של יחידות ההשתתפות של הקרן. אין בו כדי להוות תחליף לייעוץ או לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו של כל אדם. כל אדם המבקש לקבל מידע מתבקש לעיין בפרסומי השותפות במפורסמים באתר רשות ניירות ערך כאן. אין בנתונים במסמך זה כדי להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד או להבטיח תשואה כלשהי. השקעה בקרן כרוכה בסיכונים שונים לרבות סיכון לאובדן ההשקעה וסיכונים כמפורט בכריכת תשקיף הקרן כגון סיכונים מקרו כלכליים המושפעים מהכלכלה העולמית על שוק הלוואות ה-P2P וכן סיכונים הנובעים מהעובדה שההלוואות אינן מובטחות בבטוחות; בדיקת הלווים נעשית על-ידי צד שלישי; וכן תלות באיכות שירות החובות. כמו כן, בהתאם להוראות הסכם השותפות, באירועים מסוימים רשאית השותפות לבצע פדיון שאינו במזומן. לפרטים נוספים, ראו פרק א' לדו"ח התקופתי של השותפות לשנת 2019, שפורסם ביום 23, מרץ 2020 (מס' אסמכתא: 2020-01-024940), תשקיף המדף של השותפות, שפורסם ביום 27 במאי, 2020 (מס' אסמכתא: 2020-01-047740) ודוחותיה של השותפות ליום 30 ביוני, 2020 שפורסמו ביום 21 באוגוסט, 2020 (מס' אסמכתא: 2020-01-092061).

***לעיון בתשקיף הקרן לחץ כאן.

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו