גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תכירו: שחפת. האיום הבריאותי הבא כבר מעבר לפינה

מגבלות התנועה, הפגיעה הכלכלית והסטת כוח האדם הרפואי לטיפול בקורונה עלולים להוריד לטמיון את ההישגים שהושגו במיגור שחפת, איידס ומלריה • חוקרות מובילות בתחום השחפת מדברות על הקשיים שמערימה הקורונה על המאבק במחלה ● מדעי הקורונה, פרויקט מיוחד 

קליניקה ניידת לבדיקות קורונה בדרום אפריקה. נעשו מאמצים להגביר את הבדיקות בקרב חולי שחפת / צילום: Dino Lloyd, רויטרס
קליניקה ניידת לבדיקות קורונה בדרום אפריקה. נעשו מאמצים להגביר את הבדיקות בקרב חולי שחפת / צילום: Dino Lloyd, רויטרס

כמעט 900 אלף איש מתו עד כה מקורונה בכל העולם. בכל שנה מתים כ-1.5 מיליון משחפת. מדוע אנחנו לא רואים בה חלק מחיינו? כנראה משום שהיא פוגעת בעיקר באוכלוסיות החלשות ביותר במדינות חלשות ממילא. אבל גם במדינות חזקות כלכלית ופוליטית יש שחפת, והמומחים שעסוקים זה שנים במיגורה חוששים שהקורונה פוגעת בטיפול במחלה ונראה בשנים הקרובות יותר נדבקים במחלה.

 

לשחפת יש טיפול וניתן גם למנוע את התפרצותה. ב-2015 הכריז ארגון הבריאות העולמי יחד עם קונסורציום של מובילי מערכות בריאות, עמותות וחברות תרופות ברחבי העולם שעד 2030 ניתן יהיה להגיע לעולם ללא שחפת. לרדת בתוך פחות משני עשורים מ-1.5 מיליון מקרים בשנה לכמעט אפס.

כבר ב-2019 היה ברור שהיעד הזה מאתגר מאוד עד בלתי אפשרי, הן בגלל עיכובים ביישום תוכניות ההתערבות והן בגלל התפתחות של זן שחפת עמיד יותר לטיפול. בכל זאת, הייתה התקדמות. "התחלנו לאתר ולטפל בחולים שעד אז לא הצלחנו להגיע אליהם, שזה האתגר הכי גדול", אומרת ד"ר לוצ'יקה דיטיו, מנהלת מיזם Stop TB, יוזמה של כ-1,500 עמותות וארגונים במדינות שונות העוסקים במאבק בשחפת. "ואז אמרנו, 'אוקיי, המצב עדיין לא מדהים, אבל אנחנו כבר לא בתחתית ההר. ואז הגיעה הקורונה ומחקה את כל ההצלחות".

מספר הבדיקות ירד ב-59%

"כרבע מאוכלוסיית העולם יידבקו בשחפת ויהיו בסיכון להתפרצות המחלה", אומרת ד"ר תרזה קסייבה, ראש תחום השחפת בארגון הבריאות העולמי. "השחפת נפוצה מאוד במדינות מסוימות, אבל היא קיימת בכל מקום. ככל שהמצב החברתי והכלכלי קשה יותר, כך השחפת פוגעת בעוצמה רבה יותר. לכן אנחנו מאוד מודאגים.

"אנחנו מעריכים, על פי המודלים הקיימים שלנו, שהקורונה תמשיך להשפיע לרעה על הטיפול בשחפת במדינות שמצבן הוא הקשה ביותר בתחום זה, למשך עוד כ-25-50 חודשים. התוצאה תהיה עלייה של כ-400 אלף מקרים ב-2020 ואולי גם ב-2021, לכמעט 2 מיליון מקרי מוות בשנה".

המשמעות של הנתונים שמציגה קסייבה היא ששניים מתוך עשרת אלפים איש בעולם ימותו משחפת. לשם השוואה, מחלות לב, גורם התמותה המוביל בעולם, יהרגו כ-18 מיליון איש בשנה בשנים הבאות.

שחפת מידבקת יותר מקורונה. אדם אחד יכול להדביק 16 איש נוספים, ללא אבחון וטיפול. מתוך כ-10 מיליון חולים פעילים בשנה, 1.5 מיליון איש מתים מהמחלה. הדבר שמתסכל כל כך את העוסקים במיגור המחלה הזאת הוא שיש לה טיפול שמאפשר החלמה. השחפת נותרת רדומה בגוף, אך עד התפרצות אפשרית נוספת היא אינה מורגשת ואינה מידבקת.

"בין 2010 לתחילת 2020 הצלחנו להוריד את רמות התחלואה בשחפת בדרום אפריקה מ-224 לכל 100,000 איש לכ-110 לכל 100,000", אומרת פרופ' קריישה עבדול קרים, מבכירות חוקרי האיידס והשחפת בדרום אפריקה, וחוקרת באוניברסיטת קולומביה בארה"ב ואוניברסיטת קואזולו-נטל בדרום אפריקה. "ההצלחה הייתה בזכות בדיקות משופרות, שאפשרו אבחון מהיר יותר, זיהוי של המחלה בקרב מי שחולים גם באיידס וכן הבדלה בין סוגים שונים של שחפת הדורשים טיפול שונה".

ואז הגיעה הקורונה. מה היא עשתה לטיפול בשחפת?
עבדול קרים: "מאז פריצת מגפת הקורונה, ירד מספר בדיקות השחפת ב-59%, לא רק בגלל הסגר אלא כי משתמשים באותם כלים כדי לבדוק קורונה. 57% מהציבור חששו להיבדק בקליניקות ולקבל טיפול לשחפת בגלל החשש לחלות בקורונה על גבי השחפת. זה לא חשש מופרך כשהחולים מטופלים באותן המרפאות.

"בנוסף, נפגעה התחבורה הציבורית והוטלו מגבלות תנועה. 13% מחולי השחפת אמרו כי לא יכלו להגיע לקבל את התרופה שלהם בתקופת הסגר. הפגיעה הכלכלית של הקורונה קשה יותר בקרב אנשים עניים, ובעיקר בקרב נשים שהן עובדות-יום ללא רשת ביטחון כלכלית. העוני הזה מגדיל את הסיכון שלהן להעמיד את עצמן במצב שמסכן אותן בשחפת".

פרופ' קריישה עבדול קרים / צילום: צילום מסך מתוך סרטון של קרן לוריאל

עם זאת, מדגישה עבדול קרים, ננקטו גם צעדים כהכנה להתפרצות, כמו מעבר למשלוח תרופות לבתים באמצעות שירותי משלוחים ואפילו באמצעות רחפנים, והמדינה כן אפשרה די מהר אחרי תחילת הסגר למי שצריך תרופות חירומיות לצאת מהבית".

דיטיו: "הסגר מנע מאנשים להגיע לקבל את התרופות שלהם. בתחילת המחלה ובמשך כמה חודשים, עליהם להגיע בכל יום למרפאה כדי לקבל את התרופה, ולאחר מכן שלוש פעמים בשבוע, במשך ארבעה-חמישה חודשים. ללא הטיפול הזה, המחלה מחמירה ונעשית מידבקת יותר.

"בתקופה של הסגר ומגבלות התנועה, החולים פשוט לא הצליחו להגיע לקליניקות. אם הם הצליחו להגיע, נתנו להם את כל מנות התרופה שאפשר להנפיק בפעם אחת - לרוב מנות המספיקות לחודש - כדי שיוכלו לקחת אותן בבית, אבל בהיעדר פיקוח רופא על כל מנה ומנה, החולים לא תמיד עומדים במשטר התרופות והם עלולים לדלג על מנה, או להפסיק לגמרי".

מה יש לך, קורונה או שחפת?

דיטיו מצביעה על בעיה נוספת: אבחון צולב. "אנחנו לא יודעים אם אדם חולה בקורונה או בשחפת עד לביצוע בדיקה לשתיהן, כי יכול להיות שיש לו קורונה וגם שחפת. ומי שחלה בתקופת הסגר, לא ידע מה לעשות. אם יש לו קורונה, אסור לו לצאת מהבית. אם יש לו שחפת, הוא חייב לנסוע להשיג טיפול כמה שיותר מהר. מי שנשאר בבית עם שחפת הדביק את כל המשפחה.

"בנוסף, כוח האדם המטפל בשחפת הוא ברובו רופאי ריאות, וכאשר החלה הקורונה, הם נקראו לטפל בחולים האלה. גם המעבדות, מכשירי הבדיקה והציוד הרפואי הוסבו לטפל בקורונה. ההשקעות שעשינו כל השנים האחרונות בחוקרים אפידמיולוגים, במנורות אולטרה-סגולות, פשוט לא הופעלו בתקופה הזו או שהוסבו לקורונה".

קסייבה: "הגיוני לטפל בקורונה, שהיא האיום המיידי, אבל חייבים לטפל בשחפת. אסור להזניח אותה".

מה קורה למי שלוקה בקורונה ושחפת גם יחד?
קסייבה: "כרגע חסר מידע מבוסס עובדות בנושא, ואנחנו זקוקים לו כדי להחליט איך לטפל. אנחנו עדיין לא יודעים מספיק על התנגשויות בין תרופות ועל החמרה של מחלה אחת בגלל האחרת. ישנה השערה כי חיסון ה-BCG, שמגן ביעילות של כ-70%-80% מפני מופעי השחפת הפופולריים בילדים (אך לא מגן על המבוגרים), יעיל גם להפחתת הסיכון להידבק בקורונה או לפתח מחלה פעילה. אנחנו עדיין חוקרים את ההשערה הזאת ולא גיבשנו המלצה".

עבדול קרים: "הגיוני לחשוב שחולי השחפת שמערכת החיסון שלהם פגועה יחלו בקורונה בעוצמה חזקה יותר אך שמחנו לראות במחקרים ראשוניים שזה לא בהכרח המקרה. הקורונה מסוכנת לקהל המבוגר ורוב חולי השחפת לא מגיעים לגילאים האלה".

כשהמדינה בבלגן, התחלואה עולה

האם יש סיכון אמיתי שהשחפת תהפוך לדאגה משמעותית בקהילות שבהן היא על אש נמוכה היום?
קסייבה: "ברגע שמערכת הבריאות של המדינה בבלגן, והבעיות הכלכליות והחברתיות מתחזקות, הסיכון להתפשטות של שחפת עולה. למשל, כאשר ברית המועצות התפרקה, היא נכנסה בהתחלה לתקופה של אי-יציבות, וזה השפיע מאוד על השכיחות של השחפת ועל הקטלניות שלה. כשהמדינה עוברת תהפוכות, קשה יותר להגיע לטיפול, קשה יותר לוותר על יציאה מהבית כדי לעבוד, החיים צפופים יותר ואנשים לוקים במחלות נוספות שמחלישות אותם.

"זה נכון כמעט בכל מקום שיש בו מלחמה או כאוס, ואנחנו חוששים כרגע שיש מדינות שהפכו פחות יציבות מבעבר. למעשה, הקורונה זורעת אי-יציבות מסוימת כמעט בכל המדינות, בכל מערכות הבריאות והרווחה. מנגד, האתגרים הכלכליים במדינות שבהן השחפת כבר נפוצה עלולים להוביל להגירה מרובה יותר, וכך להפצה של המחלה למדינות נוספות".

דיטיו: "הבעיה עם השחפת היא החולים הלא מאובחנים, שסוחבים את המחלה איתם במשך זמן רב כשהם מידבקים ולא תמיד מודעים לכך, בעיקר עכשיו כשהם בטוחים ששיעול ממושך הוא קורונה ורוב הסיכויים שהוא פשוט יעבור. החשש שלנו הוא שאנחנו בכלל לא מודעים להתפרצויות של שחפת בקהילות החלשות היום, וב-2021 נגלה שהמספרים הם ענקיים. ככל שהמחלה מחמירה, הטיפול נעשה פחות אפקטיבי. נוצרים חורים בריאות שכבר לא יחלימו. זה השלב שבו מתחילים להשתעל דם, וגם מי שייפטר בשלב זה מהחיידק,לא יוכל להיפטר מהנזק".

ד"ר תרזה קסייבה / צילום: תמונה פרטית

הקורונה גם עוזרת לשחפת

ראינו שהתפשטות הקורונה מושפעת מאוד מתפיסות חברתיות, כמו החשיבות היחסית שמקנות חברות מסוימות לחיי קהילה לעומת הישמעות להנחיות. אילו גורמים חברתיים ותרבותיים משפיעים על המלחמה בשחפת?
דיטיו: "במלחמה בקורונה, אני באמת לא מבינה מדוע האנושות הורסת לעצמה. לגבי שחפת, הבעיה הגדולה היא הסטיגמה. זו בעיה של אנשים עניים, בבתים צפופים, בתת תזונה. אצל רוב האנשים שחלו בשחפת, זו רק אחת הבעיות שלהם בחיים. זו מחלה שיכולה לתקוף אנשים בזנות, אסירים, זו מחלה של השוליים, ואנשים סובלים זמן רב לפני שהם הולכים לרופא.

"נראה שאנשים מוכנים היום לומר שיש להם איידס בקלות רבה יותר מאשר שיש להם שחפת, כי יש לזה יותר מימון וכי זה פחות מידבק. בגלל ההידבקות הנפוצה מאוד במשפחה, ישנה שמועה לא מבוססת שמדובר במחלה גנטית שתוקפת משפחות מסוימות. בפועל, מדובר בווירוס שעובר באוויר כמו קורונה, אבל כנראה גם במגע ובאוכל.

"מבחינה אחת הקורונה היא ברכה, כי מסכות וריחוק חברתי מועילים גם למניעת הדבקה בשחפת, אם כי לא בתוך הבית. אני מקווה שהמסכות יהפכו לחלק מהתרבות שלנו, גם אחרי הקורונה. הן יכולות להועיל נגד המון מחלות מידבקות אחרות, ולא רק של העולם השלישי".

עבדול קרים: "ראינו שהניסיון של דרום אפריקה בניהול מגפות האיידס והשחפת הוביל לתגובה מהירה ומוצלחת לקורונה. הרופאים שלנו מנוסים מאוד בטיפול בחולים במחלות זיהומיות גם בקהילה, גם בקהילות מאוד רגישות, גם כשאין אפילו מים זורמים בבתי המטופלים".

דיטיו: "בעקבות הקורונה הוקמו מפעלים לייצור של ציוד הגנה מפני מגפות במדינות שבעבר היו מייבאות את הציוד הזה. יכול להיות שכעת הוא יהיה זמין יותר גם לרופאים המטפלים בשחפת".

האם החולים מרגישים שנטשו אותם לטובת הטיפול בקורונה או דווקא מקווים שהעניין המחודש במחלות זיהומיות ישפיע גם עליהם?
דיטיו: "הם מרגישים זנוחים לגמרי על ידי הממשלות, לא מהיום ולא רק בהקשר של השחפת, אבל עכשיו זה החמיר. אדם מגיע למרפאה ואומרים שלקחו לו את הרופא כדי שיטפל במחלה אחרת ואין לו דרך לקבל את הטיפול. ואם יש לך שחפת עמידה לתרופות, ואתה נוטל את הטיפול החדש שגם גורם לבלבול קוגניטיבי, ואז אתה מוסיף לזה בידוד וסגר - באמת, זה ממש נורא".

עבדול קרים: "בדרום אפריקה אני לא עדה לתחושה שלילית של החולים. הם דווקא מרוצים מהמחויבות הפוליטית לטיפול במגפה, ובעניין העולמי חסר התקדים במגפות בכלל. אזרחי דרום אפריקה, שיש להם היכרות קרובה עם מגפות, אימצו במהירות התערבויות כמו רחיצת ידיים, מסכות וריחוק חברתי. זה חלק מהתרבות האפריקאית של אובונטו - ערבות הדדית". 

מה צריך כדי להילחם בשחפת

מחקר ותרופות חדשות

ד"ר לוצ'יקה דיטיו: "השחפת לא זכתה להכרה מספקת כמחלה מסוכנת על ידי הציבור והמנהיגים, בעיקר במדינות המערב. לא הוקצתה מספיק תשומת לב מחקרית, תשומת לב ניהולית של מקבלי ההחלטות או תקציב. כשאנחנו נפגשים עם מנהיגי מדינות, רבים מהם לא יודעים כמה המחלה הזו נפוצה וקטלנית במדינה שלהם עצמם.

"הטיפול הקיים הוא משנת 1968 בערך. חלה התקדמות כשארזו לנו קוקטייל של חמש תרופות ביחד, אבל משך הטיפול ותופעות הלוואי לא השתפרו. חברות הפארמה לא כל כך רוצות להיכנס לתחום הזה כי קיים טיפול זול ויחסית יעיל למדינות שלא יכולות לשלם הרבה.

"היה נחמד אם המוצר הקיים היה מגיע בצורת מדבקת שחרור מושהה, כך שלא צריך להגיע לקליניקה כל יום. כמו כן חייבים לפתח תרופה לשחפת העמידה בפני הטיפולים הקיימים. לקורונה שקיימת רק שנה, יש מעל 100 חיסונים במחקרים קליניים ואילו לשחפת אין. ההערכה שלנו היום היא שרק ב-2027 אולי נראה חיסון חדש לשחפת ורק אם התקציב לתחום יגדל. אנחנו מדברים על יותר מ-10 מיליון מתים עד אז".

בדיקות

עבדול קרים: "אנחנו זקוקים לבדיקות מהירות, באמצעים ניידים. אותן בדיקות המפותחות לקורונה יכולות להיות הבסיס לכך. בכינוס של האו"ם לדיון בשחפת, שנערך ב-2018, נאמר שהתקציב הדרוש לטיפול במחלה עד 2020 הוא 13 מיליארד דולר".

קסייבה: הדבר הכי חשוב כרגע הוא לפתח בדיקות משולבות שיבדלו בין שחפת לקורונה, כי יש דמיון בתסמינים, לצאת בתוכנית למניעת הדבקות ולתת את השירות לחולים, על פי ההנחיות החדשות שמציעות טיפול בבית. דרוש שילוב בין המגזר הציבורי והפרטי, אך חשוב שהאחריות תהיה בידי הממשלה".

תרומות

קסייבה: "מאז 2015, כשהכרזנו על עולם ללא שחפת, הצלחנו לגייס 3 מיליארד דולר, אבל עכשיו אנחנו צריכים פי שניים או שלושה, והתרומות פחות זמינות. אנחנו מנסים לעשות מה שאפשר כדי למשוך את תשומת הלב של מקבלי ההחלטות.

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"