גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם בכל העולם מחזירים את ההגבלות כמו בישראל?

ראש הממשלה נתניהו טען אתמול עם ההכרזה על הסגר כי "זה מה שקורה עכשיו בכל העולם: פתחו, התחלואה עלתה, ואז מתחילים להגביל ולסגור" ● האם כיווץ אקורדיון הסגר הוא מגמה עולמית? כן, אבל אף אחד לא מכווץ כמונו ● "המשרוקית של גלובס"

בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות

איך מכריזים על סגר שני בלי להכיר בכישלון? הפיתרון של ראש הממשלה בנימין נתניהו, כדרכו, היה השוואה בינלאומית מחמיאה. "כשפתחנו את הכלכלה אני אמרתי: זה יהיה כמו אקורדיון", הוא אמר בתחילת מסיבת העיתונאים ביום ראשון. "פותחים כשהתחלואה יורדת, מכווצים כשהתחלואה עולה. זה בדיוק מה שקורה עכשיו בכל העולם - במדינות האלה (מצביע על גרף שהיה תלוי לידו) וגם במדינות אחרות. באוסטריה ובאוסטרליה, בספרד ובצרפת, בגרמניה ובריטניה - בכל המדינות פתחו, התחלואה עלתה, ואז מתחילים להגביל ולסגור". כמה מהן, לדבריו, אפילו הטילו סגרים מלאים ברמה המקומית.

כמה אמת יש בהשוואה הזאת? עלייה בתחלואה בקורונה אכן נרשמת בחודשים האחרונים ברוב המדינות שנתניהו הזכיר. בכמה מהן מספר הנדבקים דומה ואפילו גבוה מאשר בגל הראשון. בכולן הממשלות החזירו אי-אלו הגבלות שבוטלו עם פתיחת המשק. אבל האם האקורדיון שלהן התכווץ במידה שמתקרבת לשלנו? נסתכל בשש המדינות שנתניהו הזכיר בשמן, ובארצות הברית ואיטליה שהופיעו בגרף שלו.

אוסטריה. התחלואה החדשה כבר מגיעה לרמות שנרשמו במרץ, אם כי כמו ברוב היבשת, שיעור התמותה נמוך בהרבה. אף על פי כן, החיים נמשכים. הגזרות החדשות היחידות, שנכנסות לתוקף השבוע, הן החובה לחבוש מסכות בחנויות, בנייני ממשלה ובתי ספר, וצמצום מתון של התפוסה באירועים: התקהלויות בלי מקומות מסומנים מוגבלות ל-100 איש בחלל פתוח ו-50 בחלל סגור. שאר הכינוסים מוגבלים ל-3,000 איש בחלל הפתוח ו-1,500 בחלל סגור.

אוסטרליה. התחלואה הולכת ויורדת מאז הגל השני באוגוסט, שהיה חמור יותר מהגל הראשון. רוב ההגבלות לא תקפות לאוסטרליה כולה, אלא נקבעות ברמה המדינתית. במדינת ויקטוריה, כפי שנתניהו ציין בצדק, הוטל לפני כמה שבועות סגר דומה לזה שמתוכנן בישראל: יציאה מהבית רק לצרכים חיוניים, מסכות בכל מקום, רוב בתי הספר סגורים ואין שמחות ואירועים. אפילו פעילות ספורטיבית מוגבלת לחמישה ק"מ מהבית. כעת תתחיל הקלה הדרגתית: בתי הספר ייפתחו חלקית, ויתאפשרו התקהלויות של חמישה אנשים משני משקי בית ותפילות בקבוצות של חמישה. בריכות ומגרשי משחקים ייפתחו, למרות שמגבלת המרחק מהבית תישמר. גם מלבורן תתחיל השבוע לרככך משטר קשוח של ריחוק חברתי שהונהג בה.

ספרד. אף שמספר הנדבקים היומי כבר טיפס ל-10,000, יותר משיא ההתפרצות במרץ, ראש הממשלה הבטיח לפני שבועיים שלא יוטל סגר כללי. הצעד החריף ביותר ברמה הלאומית נעשה ב-14 באוגוסט: סגירת מועדוני הלילה וההופעות, ברים ומסעדות יושבתו אחרי אחת בלילה, לא יהיו מסיבות רחוב. מצד שני, מחוזות יוכלו להטיל סגרים מקומיים. סגר מחמיר כזה הוטל למשל באוגוסט בעיירה בשם ארנדה דה-דוורו, והוסר אחרי שבועיים. סגר קל יותר, בעיקר על ברים ומסעדות, הוטל בעיירה טיאלמס. עיריית מדריד הפחיתה בתחילת ספטמבר את הצפיפות המותרת בחללים סגורים. התפוסה בכנסיות, אולמות שמחות, ושורה של מקומות בילוי, למשל, אמורה לרדת מ-75% ל-60%. אבל פרט לפעילויות בודדות, כמו מלחמות שוורים, הכול ממשיך לעבוד.

גרמניה. למרות עלייה מתונה בשלושת החודשים האחרונים, התחלואה והתמותה מקורונה עדיין נמוכה פי כמה מאשר בשיא המגפה. בתי הספר חזרו לפעילות באוגוסט, הלימודים נמשכים, ונראה שאין הרבה הדבקות. הממשלה קבעה למדינות הגרמניות רף אחיד להחזרת ההגבלות: יותר מ-50 חולים מאומתים ל-100 אלף נפש במשך שבעה ימים. בינתיים, ברוב המקומות, בילוי בפאבים ובמסעדות - וגם בהפגנות - מותר בתנאי ששומרים על ריחוק חברתי.

צרפת. למרות שיא חדש שנרשם בשבת, יותר מ-10,000 נדבקים, בתי הספר שנפתחו ב-1 בספטמבר ממשיכים לפעול. כשראש הממשלה דיבר ביום שישי על משבר הקורונה, הוא לא הציג שינויים במדיניות. גם ברמה המקומית נראה שאין רצון לחזור לסגר. באמצע אוגוסט, פריז ומרסיי החזירו לתוקף את החובה לחבוש מסכות במקומות הומים. עם זאת, ראש עיריית מרסיי, רופאה בהכשרתה, מתנגדת להגבלת שעות הפעילות של מסעדות ובארים, שהיום יכולים לפעול עד חצי שעה אחרי חצות, כדי לא להסיט את המפגשים החברתיים לאזורים סגורים ולא מבוקרים. בפריז כללי הזהירות בבתי הספר לא הוחמרו מפתיחת השנה. הם עדיין כוללים הפחתה של מספר התלמידים בכיתה, שמירה על היגיינה אישית, הגבלת כניסה של הורים למוסד, וחבישת מסכה מגיל 11.

בריטניה. ביום שישי התגלו 3,539 נדבקים חדשים, שיא שלא היה כמוהו מאז חודש מאי. אבל התגובה בינתיים מתונה. השבוע, בפעם הראשונה מאז ההקלות בחודש מאי, תיכנס לתוקף הגבלה חדשה: "Rule of Six", תקנה שתפחית את מספר המשתתפים המותר במפגש מ-30 לשישה בלבד. בסקוטלנד ובוויילס ילדים לא ייספרו. בכמה אזורים במדינה עדיין חלות הגבלות מחמירות יותר, אבל סגר אין: מערכת החינוך פועלת כסדרה, ומקומות כמו חדרי כושר, מקומות תפילה, חתונות ולוויות פטורים מהגבלות ההתקהלות.

ארה"ב. מאז השיא של חודש יולי, התחלואה בירידה, ובמידה מסוימת גם התמותה. המספרים עדיין גבוהים: 35 אלף חולים חדשים ו-850 נפטרים ביום. מכל מקום, לא מצאנו מגמה של החזרת הסגר - לא ברמה הפדרלית, ולא במדינות. האיסור על קונצרטים, מצעדים ומשחקי ספורט בתיכונים עומד בעינו. בענפים מסוימים נקבעו הנחיות חדשות. חלק מבתי הספר - למשל שני שלישים מהמוסדות באיידהו - ממשיכים בלמידה מרחוק כמו בשנה הקודמת.

איטליה. באמצע אוגוסט, כשמספר הנדבקים החדשים עלה מחדש ל-500, משרד הבריאות האיטלקי החזיר לחיים כמה מגבלות. בין השאר נאסר על פתיחת מועדוני לילה ונקבעה חובה לחבוש מסכה גם במפגשים באוויר הפתוח. אבל למרות שהמניין היומי עלה בינתיים ל-1,500 ומספר המאושפזים בטיפול נמרץ מטפס, אין חזרה לסגר. בתי הספר ייפתחו השבוע לראשונה מאז שנסגרו בחודש מרץ. הם יחזרו לפעילות במתכונת קורונה: מסכות, תלמיד אחד בשולחן וכדומה. העסקים במדינה פועלים ואין הגבלות על אירועים ומפגשים פרטיים.

בשורה התחתונה: דברי נתניהו מטעים. כל המדינות שציין הטילו הגבלות חדשות לנוכח עלייה בתחלואה, וכמה מהן הטילו סגרים מקומיים, אבל עד כה הצעדים היו מוגבלים בהרבה מהסגר הכללי שהוכרז בישראל.

 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות