גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מותה של רות ביידר גינסבורג דוחף את העליון עמוק אל תוך שדה הקרב הפוליטי

מותה של שופטת העליון שהפכה לאייקון תרבותי עשוי לבסס את הרוב לשמרנים בבית המשפט ולהכריע את הנורמות החברתיות בארה"ב ● טראמפ כבר הצהיר כי ימנה מחליפה בהקדם והדמוקרטים מאיימים להשתמש בכל הכלים שברשותם כדי להעביר את המינוי להכרעתו של הנשיא שייבחר בנובמבר

שופטת העליון רות ביידר גינסבורג / צילום: Charles Dharapak, Associated Press
שופטת העליון רות ביידר גינסבורג / צילום: Charles Dharapak, Associated Press

מותה של שופטת העליון, רות ביידר גינסבורג, שהפכה בשנים האחרונות באופן יוצא דופן גם לאייקון תרבותי ולמודל להערצה של צעירים ומבוגרים בעולם כולם, דוחף כעת את בית המשפט העליון של ארה"ב עמוק לתוך המלחמות הפוליטיות המרות של האומה האמריקאית, שהוחרפו ביתר שאת בחודשים האחרונים בגלל הבחירות המתקרבות.

השופטת גינסבורג, שכיהנה בעליון במשך 27 שנה, הייתה אחת מארבעה שופטים ליברלים בבית המשפט, שבו תשעה שופטים בסך הכול. בהם גם הנשיא השמרן, השופט ג'ון רוברטס.

האיזון האידיאולוגי בין שמרנים לליברלים בבית המשפט העליון חיוני לקביעותיו בסוגיות החשובות והרגישות ביותר באמריקה. למעשה חלק ממקור הכוח שלו הוא אותו איזון שהקנה לו אמון בקרב הציבור הרחב. כך, בסקר של גאלופ מהחודש שעבר זכה בית המשפט לשיעור האמון הגבוה ביותר בעשור מצד דמוקרטים ורפובליקאים - 58%. זאת הרבה בזכות העובדה שהנשיא רוברטס ריכך לא פעם את הרוב השמרני בבית המשפט (5-4) על ידי תמיכה בפסיקות של הליברלים.

מינוי שופטים לעליון בארה"ב הוא סוגיה פוליטית. הנשיא בוחר את המועמד שלו לתפקיד ומביאו לאישור הסנאט. מאה הסנטורים יכולים לאשר או לדחות את מועמד הנשיא. מבחינת העליון, המשמעות של מותה של גינסבורג היא שאם הרפובליקאים יאשררו את בחירת הנשיא לפני הבחירות, יחסי הכוחות יוטו באופן ברור ומכריע לעבר השמרנים.

לא בכדי צוטטה נכדתה של גינסבורג ב-NPR, מספרת בשבת את מה שאמרה לה סבתה לפני מותה. "המשאלה הכי עזה שלי היא שלא יחליפו אותי בתפקיד עד שיושבע נשיא חדש", היא אמרה על פי הדיווח.

מטבע הדברים הכוח שנמצא בידיים של נשיא ארה"ב בעניין זה הוא עצום, מכיוון שמשרה של שופט העליון בארה"ב היא בעלת תוקף לכל החיים (או עד שהמועמד מחליט לפרוש). טראמפ, שכבר מינה שני שופטי עליון בקדנציה שלו - השופטים ברט קוואנו ב-2018 וניל גורסץ' ב-2017 - בהחלט מודע לכך שמינוי שופט שמרן שלישי (3-6 לטובת השמרנים בעליון) ישפיע על סוגיות ליבה אמריקאיות משמעותיות שיצוצו גם עשרות שנים קדימה.

"הוצבנו בעמדת הכוח הזו כדי לקבל החלטות עבור האנשים שבחרו בנו בגאווה, והחשובה שבהן היא בחירתם של שופטי בית המשפט העליון של ארצות הברית. יש לנו החובה הזו, ללא דיחוי!", מיהר לכתוב הנשיא בטוויטר בשבת זמן קצר לאחר שנודע על מותה של גינסבורג ("היא הייתה אישה מדהימה. אני עצוב לשמוע את זה", הוא אמר לאחר עצרת הבחירות במינסוטה).

נכון לעכשיו הרפובליקאים שולטים בסנאט עם 53 קולות מול 47 דמוקרטים ועצמאים (שנוטים לדמוקרטים). המספרים הללו לא היו מבטיחים אישור עד לאחרונה: במשך דורות נדרשו 60 קולות למרבית הפעולות הגדולות בסנאט, אך מכיוון שהקונגרס משותק לעתים כה קרובות, נדרש כעת רוב פשוט, של 50 או 51, כדי לאשר שופט בעליון.

בהיותו של טראמפ נשיא רפובליקאי, שאי­-מחויבותו למסורות או למנהגים היא מן הידועות שבתכונותיו, נראה שמרחפת כעת סכנה מעל האיזון הייצוגי בין הליברלים לשמרנים בבית המשפט העליון, שלפתחו מגיעות סוגיות ציבוריות רבות משמעות לאומה האמריקאית הדינמית.

"אציע מועמד כבר בשבוע הבא. זו תהיה אישה", אמר הנשיא בעצרת בחירות בצפון קרוליינה ביום שבת. ההסבר לא איחר להגיע. "אני חושב שזו צריכה להיות אישה כי אני אוהב נשים הרבה יותר מגברים", הוא אמר.

כמה שעות מוקדם יותר טראמפ כבר העלה בפומבי את שמותיהן של שתי שופטות המכהנות בבתי משפט פדרליים לערעורים - איימי קוני בארט וברברה לגואה. שתיהן שופטות שמרניות שמינוי של כל אחת מהן אכן יטה את האיזון בבית המשפט העליון לטובת הרפובליקאים.

כמה זמן לוקח למנות שופט לעליון

השאלה כעת היא באיזו מהירות יפעלו הרפובליקאים, אם אכן טראמפ יחליט על מיצוי המינוי בטרם הבחירות. אם להסתמך על הציוץ של טראמפ, נראה כי הוא מעוניין להיות אחרי המינוי עוד לפני הבחירות ב-3 בנובמבר או עד תום כהונת הסנאט הנוכחי ב-3 בינואר (הקדנציה של הנשיא טראמפ, אם יפסיד, נמשכת עד 20 בינואר).

בחינה של ההיסטוריה מלמדת שמאז שנות ה-70 נדרש זמן ממוצע של קצת יותר מחודשיים כדי לאשר מינוי של שופט (כזכור, נותרו רק עוד כ-40 יום עד לבחירות לנשיאות). לפני כן, בתקופות פחות חצויות, זה היה אפילו מהיר יותר.

בינתיים, הדמוקרטים כבר מצחצחים חרבות לקראת המלחמה. חלקם כבר הבטיחו, בימים הקצרים שחלפו מאז מותה של גינסבורג, להפעיל את כל כלי המאבק שנמצאים בארגז הכלים שלהם כדי למנוע מינוי לפני הבחירות - טקטיקות עיכוב חקיקתיות ואיומי נקמה. כמה דמוקרטים אפילו מדברים בקול רם על נקיטת צעדי תגמול דרסטיים אם הם ישיגו את השליטה בסנאט ובבית הלבן בנובמבר. חלקם אפילו מהרהרים בגלוי על שינוי היסטורי בהרכב העליון על ידי הגדלת מספר השופטים במטרה מובהקת לדלל את הרוב השמרני.

הפוליטיקאים מתדפקים על שערי העליון

בשנים האחרונות "המפלגתיות" האמריקאית מקשה יותר על העברת הצעות חוק בקונגרס מאשר לפני כמה עשורים. דבר זה הביא את המפלגות להסתמך לעתים קרובות על בית המשפט העליון כדי לפתור סכסוכים פוליטיים. עם מותה של גינסבורג, נראה כי עתידן של כמה עתירות שהוגשו לעליון, שיחס השמרנים-ליברלים בו עומד כעת על 5-3 לטובת הראשונים, נראה יותר בהיר.

כך לדוגמה אובמה­קר - חוק שהעביר הנשיא ה-44 שהרחיב את הביטוח הבריאותי למיליוני אנשים ללא תנאים מוקדמים - נראה כעת בסכנת ביטול חמורה. דיונים בתיק זה יחלו ב-10 בנובמבר. מקרה נוסף שיידון מיד לאחר הבחירות הוא סוגית זכותם של מוסדות דת במימון ציבורי להדיר זוגות חד-מיניים. גם כאן, נראה כי במצב הדברים החדש, העתירה תידחה.

עוד סוגיה לוהטת שיכולה להתגלגל לידיהם של שופטי העליון היא תוצאת הבחירות לנשיאות. זאת כפי שקרה בשנת 2000 כאשר העליון הפסיק את הספירה-מחדש בפלורידה ובכך "הכתיר" את ג'ורג' וו. בוש הבן לנשיא ארצות הברית. לאור הקרבות שמתנהלים כבר עכשיו, בעיקר בזירה התקשורתית, סביב פתקי ההצבעה בדואר - לא מן הנמנע שהמפסיד יערער על תוצאות הבחירות וההכרעה תתגלגל שוב לידי שופטי העליון. טראמפ עצמו הצהיר מספר פעמים שהוא לא בהכרח יקבל את תוצאות הבחירות.

הורים יהודים, מצטיינת בלימודים

חייה של גינסבורג היוו השראה לספרים וסרטים - עלילתיים ודוקומנטריים. בשנים האחרונות לחייה היא זכתה למעמד מפתיע שלו זוכים כיום כוכבי הוליווד ולא שופטי עליון.

גינסבורג נולדה בשנת 1933 למשפחה יהודית בברוקלין בניו יורק. האב היה מהגר מאודסה והאם נולדה להורים יהודים-אמריקאים עם שורשים אוסטריים. כבר בילדותה הצטיינה רות בלימודיה ואת התיכון היא סיימה כבר בגיל 15. בשנת 1956 החלה גינסבורג את לימודי המשפטים בהרווארד כאחת מתוך תשע נשים בלבד מתוך מחזור של 500 סטודנטים.

"איך הייתה ההרגשה להיות אחת מתשע נשים במחזור של יותר מ-500 גברים?", מעלה גינסבורג את השאלה בסרט דוקומנטרי שנעשה עליה לפני שנתיים, "הרגשתי שאני כל הזמן נבחנת. אז אם התבקשתי לדבר בכיתה, חשתי שאם לא אשיב תשובה נכונה, אני נכשלת לא רק אישית, אלא בשביל כל הנשים. גם הייתה לי תחושה לא נוחה שמפקחים עליי. בארוחה של הדיקן לכבוד הנשים שהתקבלו ללימודים בבית הספר למשפטים, הוא ביקש מכל אחת מאיתנו לקום ולהסביר לו למה אנחנו תופסות מקום שיכול היה לשבת בו גבר".

אף שסיימה את לימודיה במקום הראשון במחזור, היא התקשתה למצוא עבודה בתחום. בשנת 1960, לדוגמה, שופט העליון פליקס פרנקפורטר דחה את מועמדותה לסייעת-משפטית, אך ורק משום שהייתה אישה.

בשנת 1963, כשהיא בת 30 בלבד, היא קיבלה מינוי של פרופסור בבית הספר למשפטים ראטגרס בניו ג'רזי. באותה שנה היו רק 20 נשים פרופסוריות בכל ארה"ב.

ב-1972 הקימה גינסבורג קליניקה לזכויות נשים במסגרת הארגון האמריקאי לזכויות אזרח. גינסבורג עצמה הובילה תיקים שהמשמעות של ניצחון בהם יצרו תקדימים בעלי השפעה רחבה מאוד. התיקים האהובים על גינסבורג היו תיקים שבהם התקיימה הפליה מובהקת נגד נשים למשל בתנאי קבלה ושכר (היא עצמה קיבלה שכר נמוך מעמיתיה כשמונתה לפרופסרית), הדרה והדחה של נשים מתפקידים ומשרות.

בחירת התיקים עצמם הייתה אחת התפקידים המשמעותיים ביותר שלה כיועצת המשפטית של הקליניקה. היא הפכה לאדריכלית של אסטרטגיה משפטית להבאת תיקים לבתי המשפט, שיבטיחו כי התיקון ה-14 לחוקה - זכויות שוות לנשים וגברים - יישמר וייאכף.

"הדרה קטגורית של נשים"

לאחר שמונתה ב-1993 על ידי הנשיא ביל קלינטון לבית המשפט העליון של ארה"ב ("אחרי שיחה של רבע שעה", כפי שסיפר באחד הריאיונות), גינסבורג קידמה פסיקות ליברליות-מתקדמות כולל בסוגיות שנחשבות נפיצות מאוד בחברה האמריקאית: זכויות הפלה, נישואים חד מיניים, זכויות הצבעה, הגירה, שירותי בריאות ואפליה מתקנת.

גינסבורג עם הנשיא ביל קלינטון זמן קצר לפני ההכרזה הרשמית על מועמדותה לעליון, יוני 1993 / צילום: Doug Mills, Associated Press

אף שפסקה בתיקים רבים, אחת מחוות הדעת הידועות ביותר שלה היא בתיק "ארה"ב נגד וירג'יניה", שם כתבה כי מדיניות הקבלה של גברים בלבד ל"מכון הצבאי של וירג'יניה" שממומן מכספי מדינה, אינה חוקתית, שכן היא מדירה נשים שאינן יכולות ללמוד במוסד. "ההפרה החוקתית במקרה זה היא ההדרה הקטגורית של נשים מהזדמנות חינוכית יוצאת דופן שניתנה לגברים", כתבה ב-1996. בשנת 2015 הובילה גינסבורג את השופטים הליברליים בעליון בהצבעה בעד נישואים חד מיניים.

במאמר שפורסם לאחר מותה ב"הארץ", ספדה לה השופטת ונשיאת העליון לשעבר, דורית ביניש. "המאבק לשוויון מגדרי בהתאם לפרשנויות של החוקה האמריקאית, ובדגש על חוסר הצדק שהיה מנת חלקן של נשים במשך דורות רבים, הפך למשימת חייה ולתרומתה המרכזית... עמדותיה בכל משפט, דיון ופסיקה, גם כשהייתה בדעת מיעוט, השפיעו, השאירו חותם וקידמו את הנושא שלמענו נלחמה. פסיקות ומשפטים רבים שניהלה הפכו לאבני דרך... גינסבורג הרוויחה ביושר את הערצתם של רבים בארצות הברית ובעולם ומהערצה זו נהנה גם בית המשפט שם. אני מקווה שקולה, מלחמתה העקבית ועמדתה הנחושה למען צדק ושוויון יישארו איתנו גם אחרי לכתה. אנו זקוקים לקול הזה בימים קשים אלה", כתבה ביניש.

מי הן המתמודדות המובילות של טראמפ להחלפת גינסבורג?

ברברה לגואה: אמריקאית-קובנית מבית המשפט לערעורים ה-11 באטלנטה. היא הייתה השופטת ההיספנית הראשונה בבית המשפט העליון בפלורידה. אם תמונה לעליון של ארה"ב היא תהיה השופטת ההיספנית השנייה בו, יחד עם השופטת סוניה סוטומיור הליברלית. כמו כן בעבר היא שימשה תובעת פדרלית. לגואה נשואה לעורך דין ויש להם שלוש בנות.

איימי קוני בארט: חברת בית המשפט לערעורים השביעי בשיקגו, חביבת השמרנים הדתיים, ידועה בדעותיה נגד הפלות ומחשיבה את עצמה "קתולית אדוקה". היא ביטאה בעבר דעות בעד זכויות אחזקת נשק מתירניות. קוני בארט נשואה לעורך דין, ולהם שבעה ילדים.

קייט קומרפורד טוד: סגנית יועצת בבית הלבן, זוכה לתמיכה רבה בתוך הבית הלבן. בעבר שימשה כסמנכ"לית בכירה ויועצת ראשית למרכז הליטיגציה בארה"ב.

מה עושה בית המשפט העליון?

בית המשפט העליון בארה"ב הוא לעתים קרובות המילה האחרונה בנושא חוקים שנויים במחלוקת, סכסוכים בין המדינות לממשל הפדרלי וערעורים סופיים על הוצאה להורג.

בשנים האחרונות הרחיב בית המשפט את חוקיותם של נישואי להט"ב לכל 50 המדינות, אישר את איסור הכניסות לארה"ב ממדינות ערב שונות (איראן, לוב, סוריה, תימן ועוד) של הנשיא טראמפ, ועיכב תוכנית אמריקאית לצמצום פליטת הפחמן.

מדוע בית המשפט העליון בארה"ב כה חשוב?

הוא עוסק גם בסוגיות שמטרידות את הציבור האמריקאי כמו הפלות - אחת הסיבות העיקריות שחלק מהשמרנים שמתנגדים להפלות רוצים לחסל את האיזון בעליון ולהטות אותו באופן מובהק לטובתם (גם לפני מותה של גינסבורג הוא היה לטובתם עם 5-4).

זה מה שרות ביידר גינסבורג אמרה

על זכויות נשים וגברים

"נשים ישיגו שוויון אמיתי רק כאשר הגברים ישתתפו איתן באחריות המלאה לגידול הדור הבא" - נאום בפני לשכת עורכי הדין של ניו יורק, 2001

על מספר הנשים בעליון

"אנשים שואלים אותי לעתים מתי יהיו מספיק נשים בבית המשפט העליון? והתשובה שלי היא 'כאשר יהיו שם תשע שופטות'. אנשים המומים מהתשובה הזאת. אבל במשך שנים רבות היו תשעה גברים ואף אחד לא תהה לגבי זה" - אוניברסיטת קולורדו, 2012

על שוויון אזרחי

"אין בחוקה האמריקאית משפט שאומר שגברים ונשים הם בני אדם בעלי זכויות אזרח שוות. בכל חוקה אחרת בעולם שנכתבה אחרי 1950 יש משפט כזה. מאז שנות החמישים... אז אני הייתי שמחה לראות יום אחד משפט כזה בחוקה שלנו" - NYU LAW, אוניברסיטת ניו יורק,  2018 

על אמא שלה

"אמא שלי חזרה ואמרה לי שני דברים. הראשון, 'תתנהגי כמו ליידי, והשני 'תהי עצמאית'. לימודי משפטים היו יוצאי דופן לנשים בדור שלי. בשביל בנות שגדלו בשנות ה-40 של המאה הקודמת, התואר הכי חשוב מבחינתן לא היה תואר ראשון אלא תואר 'גברת'" - ריאיון למגזין של האיגוד האמריקאי לחירויות אזרחיות (ACLU)

על אכזבה בבית המשפט

"אני מדוכאת, אבל רק לרגע, כשאני לא מצליחה להשיג את ההצבעה החמישית למשהו שאני חושבת שהוא חשוב מאוד. אבל אז אני ממשיכה לאתגר הבא ונותנת שם את כל כולי. אתה יודע שהנושאים החשובים האלה לא הולכים להיעלם. הם יחזרו שוב ושוב. תהיה עוד הזדמנות, עוד יום" - נאום בפני לשכת עורכי הדין של ניו יורק, 2001

על הפליה

"אני מנסה ללמד דרך הדעות, דרך הנאומים, כמה שזה טעות לשפוט אנשים על בסיס המראה שלהם, צבע העור שלהם, או היותם גברים או נשים" - ריאיון MSNBC , 2015

על פמיניזם

"פמיניזם... אני חושבת שההסבר הפשוט ביותר, שמתמצת את הרעיון, הוא שיר שמרלו תומאס שר, 'חופשי להיות אתה ואני'. חופשי להיות, אם היית ילדה - רופאה, עורכת דין, או צי'יף אינדיאנית. כל מה שאת רוצה להיות. ואם אתה ילד ואתה אוהב ללמד, או רוצה להיות אחות או רוצה שתהיה לך בובה, - זה גם בסדר. הרעיון הזה שכל אחד מאיתנו צריך להיות חופשי לפתח את הכישרונות שלנו, יהיו אשר יהיו, ולא להיחסם באופן מלאכותי על ידי מחסומים מעשה ידי אדם, בוודאי שלא מחסומים משמיים" - ריאיון לתנועת MAKERS 2012

על הקולגות בבית המשפט העליון

"אכפת לנו מהמוסד הזה יותר מהאגו האישי שלנו וכולנו מסורים לשמור על בית המשפט העליון כפי שהוא, כרשות השלישית של ממשל, ואני חושבת שגם כמודל לעולם לקולגיאליות ולעצמאות של השופטים" - C-SPAN, 2011

על איך היא רוצה שיזכרו אותה

"מישהי שהשתמשה בכל הכישרון שיש לה כדי לעשות את עבודתה כמיטב יכולתה. כמישהי שעזרה לתקן את הקרעים בחברה שלה ופעלה לעשות דברים קצת יותר טובים באמצעות כל היכולת שהייתה לה. לעשות משהו, כמו שהקולגה שלי דייוויד סוטר היה אומר, מחוץ לעצמי. כי קיבלתי הרבה יותר סיפוק מהדברים שעשיתי שלא שילמו לי עליהם" - ריאיון MSNBC, 2015

על הקהילה הלהט"בית

"בשנים האחרונות אנשים החלו לומר 'זה מי שאני'. ואחרים הסתכלו סביבם, ואנחנו גילינו שזה השכן שלנו שאנחנו מחבבים, או שזה החבר הכי טוב של ילדינו, או אפילו הילד שלנו. אני חושבת שככל שיותר ויותר אנשים יצאו ואמרו ש'זה מי שהם', כולנו זיהינו שהם אחד מאיתנו" - ריאיון בלומברג, 2015

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

איראן נחלה כישלון חרוץ בתקיפת ישראל, אך האם זה יבלום את הביקוש לכטב"מים שלה?

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"