גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר איגוד רופאי הציבור חגי לוין: "שיטת האקורדיון היא אסון"

ועדת הקורונה דנה הבוקר בהיערכות ליום שאחרי הסגר ● פרופ' גרוטו: "אסטרטגיית היציאה כוללת שלושה מרכיבים: חזרה הדרגתית למודל הרמזור, איתור וקטיעת שרשראות הדבקה והתעצמות בתי החולים" ● משרד הבריאות: "3,994 רופאים ואחיות בבידוד. 1,700 רופאים ואחיות מאומתים"

ועדת הקרונה בראשות ח"כ יפעת שאשא ביטון / צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת
ועדת הקרונה בראשות ח"כ יפעת שאשא ביטון / צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת

ועדת הקורונה מתכנסת הבוקר לדון בהיערכות ליום שאחרי הסגר, נוכח היעדר תוכנית ממשלתית. הדיון מתקיים לאור חילופי המהלומות אמש בין ראש הממשלה נתניהו ליו"ר ועדת קורונה יפעת שאשא-ביטון.

בפתח הדיון אמרה ח"כ שאשא-ביטון כי "אחד הדברים החשובים הוא שנראה איך אנחנו מתארגנים ליום שאחרי, אחת המערכות העיקריות המרכזיות שצריך לתגבר זו מערכת הבריאות כי בסוף הם החיילים שנמצאים בחזית וצריכים להתמודד עם התחלואה שעולה".

שאשא-ביטון ציינה כי הגישה בנושא מספר שאלות למשרד הבריאות וכן ציינה שבתי חולים נדרשים לצעדי התייעלות למרות שהם באמצע ההתמודדות עם הקורונה. "אנחנו יודעים שהושקעו הרבה מאוד כספים במשרד הבריאות ואנחנו רוצים לדעת כיצד זה בא לידי ביטוי בשטח. אנחנו נעסוק בכל ההיבטים, כולל באסטרטגיית היציאה". היא התייחסה גם לוויכוחי אמש ואמרה "חשוב לי לומר גם כלפי הממשלה: כולנו באותו צד ורוצים להילחם בדבר האיום הזה שהתרגש עלינו. יש לנו חילוקי דעות לאורך הדרך אבל הכל בסדר, ככה זה בדמוקרטיה. כל עוד ננהל את זה בצורה מכובדת זה בסדר".

יפעת שאשא-ביטון בוועדת הקוורנה / צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת

גרוטו מתנגד לקיצור ימי הבידוד

בדיון משתתף גם פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות. גרוטו ציין כי ישראל תוכל לצאת מהסגר רק כאשר ירדו מספר הנבדקים החיוביים מ-12% ל-7% בלבד וכן ירידה במספר החולים קשה, ולצד זה מדד נוסף של מקדם הדבקה של פחות מאחד. לצד הנתונים האלה מבקשים במשרד הבריאות לתגבר את מערך החקירות כדי להיות מוכנים לקטוע את שרשראות ההדבקה בזמן.

לדברי פרופ' גרוטו, "אסטרטגיית היציאה כוללת שלושה מרכיבים: חזרה הדרגתית למודל הרמזור, החלק השני איתור וקטיעת שרשראות הדבקה - אנחנו ממשיכים לתגבר את פיקוד העורף ומגייסים במשרד הבריאות כוחות נוספים. מרכיב שלישי - התעצמות בתי החולים, פתיחת מחלקות קורונה והיערכות למחלות החורף. הפרטים עדיין לא מוכנים אבל כוונתנו להביא את זה תוך ימים ספורים לדיון בקבינט הקורונה".

גרוטו סירב לקיצור ימי הבידוד. "באשר לשאלת ימי הבידוד וקיצורם, כל המדינות בעולם שלא שינו כלום במדיניות הבידוד הצליחו להתמודד עם הקורונה כמו טייואן, יפן ודרום קוריאה. כל קיצור בידוד, אפילו ביום, יומייים או שלושה, יביא לכך שייפלטו מהבידוד אנשים שיכולים להדביק".

גרוטו התייחס לכך שבישראל הבדיקות מחמירות יותר לעומת העולם. "אם התוצאה חיובית, זה אומר שהאדם נשא קורונה וכמובן שאנשים אסיפטומטיים מדבקים קצת פחות. חיובי גבולי יכול להיות בשני מצבים, בשלב העלייה שהוא השלב האקטיבי ביותר במחלה וחלק מהמקרים זה בסוף המחלה. השאלה היא אם אנחנו מתכוונים ליישר קו עם העולם ולטפל ברגישות של הבדיקות כי בסוף אנשים שיוצאים חיוביים בישראל, יוצאים שליליים במקומות אחרים. אני חושב שבמצב שאנחנו נמצאים במצב שבו אסור לנו לפספס אפילו את החיובים הגבוליים". גרוטו הסביר כי לא מדובר במסות קריטיות של בדיקות גבוליות,  אלא במספרי שוליים שבמשרד הבריאות מעדיפים לתכלל פנימה כדי להימנע מסיכון של חולה קורונה לא מאובחן. 

"יש  תחושת עומס אמיתית וקושי של המערכת ושחיקה"

ד"ר שושי גולדברג, אחות ראשית במשרד הבריאות, הציגה נתונים בפני הוועדה על כוח האדם שנמצא נכון להבוקר בבידוד ונדבקו בקורונה: "3,994 רופאים ואחיות בבידוד. 1,700 רופאים ואחיות מאומתים. כל איש צוות חדש לא יכול לתת את אותו מענה כמו איש צוות מיומן שיוצא מהמערכת".

ד"ר גולדברג ציינה גם כי "קיבלנו 600 תקנים לרופאים, 375 רופאים איישו את התקנים בפרק זמן מאוד קצר. אמור להצטרף גם כוח אדם של סטאז'רים. מדי שבוע אנחנו רואים את קצב ההתקדמות המהיר באיוש התקנים. 1,550 תקנים לאחיות מהם אויישו 83%. בחמישי האחרון הייתה בחינת רישוי נוספת שבה נבחנו 2,500 אחיות נוספות, ככה שיש תוספת של 2,500 אחיות נוספות למערכת". 

ד"ר גולדברג נשאלה אם מדובר בתקנים זמניים: "מבחינתנו כל אחות שנקלטת במערכת תישאר במערכת, זו הבטחה של קובעי המדיניות". 

הח"כים תקפו את ד"ר גולדברג וביקשו לשמוע כמה אחיות חדשות, וכמה הן  החלפה לכאלו שיצאו לפנסיה. היא השיבה להם שמדובר רק בתקנים חדשים והח"כים הקשו עליה שוב, כך יו"ר הוועדה שאשא-ביטון שאמרה שמנהלי בתי חולים מתלוננים על מצוקת כוח אדם מתמשכת בבתי החולים.

 "יש לנו היום במערכת קרוב ל-5,000 אנשי צוות שלא נמצאים, זה מספר שיא שלא הגענו אליו", אמרה ד"ר גולדברג. "כל מספר שלא תכניסי של אנשי צוות צעירים, עדיין יש  תחושת עומס אמיתית וקושי של המערכת ושחיקה". ד"ר גולדברג מתייחסת לנקודה כואבת בהתמודדות עם משבר הקורונה - למרות שמתגברים את התקנים ומוסיפים אנשים, למערכת אין יכולת להתמודד עם המחסור באנשי הצוות שנדבקים או שנמצאים בבידוד. "מה עוד אפשר לעשות? תנו תקציב למרכזי הכשרת אחיות שאין לנו", שאלה ד"ר גולדברג. 

"האוצר במסלול של עסקים כרגיל מול מערכת הבריאות - זו שערורייה"

שאשא-ביטון שאלה על נושא התקצוב כדי לאפשר כוננויות נוספות בבתי החולים, כי משרד האוצר בולם תקצוב כוננויות נוספות: "אנחנו במלחמה, תשחררו את הפרוצדורה הזאת".

רפרנט בריאות באוצר, דניאל פדון: "יש מנגנון קיים שאיתו מערכת הבריאות עובדת בימים כתיקונם. משרד האוצר התחייב שנתקצב ישירות את בתי החולים באופן ישיר אם זה לא יספיק".

שאשא ביטון: "ביקשנו כבר בשבוע שעבר שתשחררו את החסמים. מה קורה עם זה?".

פדון: "משרד הבריאות עוד לא אייש את המנה הראשונה שאיפשרנו".

שאשא ביטון: "אנחנו רוצים שתשחררו את החסם הזה, שיהיה אפשר לקלוט את המנה השנייה עוד לפני שקלטו את הראשונה".

פדון: "חוץ מהפניה שלך בשבוע שעבר לגבי נהריה, לא קיבלנו פניות ממשרד הבריאות. במידה שמשרד הבריאות יפנה אלינו נעזור ונשחרר חסמים כמה שנוכל. יש היערכות יותר משמעותית בגל השני לעומת הגל הראשון. מספר המיטות גדל ממאות לכמה אלפים. בגל הראשון היו 2,100 מכונות הנשמה, היום יש 5,600 ותוספות כוח אדם משמעותיות של 600 תקני רופאים ואלפי אחיות. תוקצבו למעלה מ-3,500 מיטות חדשות למערכת, מתוכן 1,700 מיטות כבר נבנו". 

שאשא ביטון התקשתה להשתכנע: "הלב שלי בוכה פה. אין מספיק כוח אדם. אנחנו בשבוע הבא נקיים דיון נוסף ואני רוצה שבשבוע הבא תספרו לי שכבר טיפלתם וכבר שחררתם חסמים. אנחנו לא מצליחים לקבל תשובות בסיסיות".

ח"כ תמר זנדברג הוסיפה כי "לא צריך לפתוח מחלקות קורונה חדשות. צריך להוריד את התחלואה. ובמקביל המאמץ הוא לחזק את מערכת הבריאות גם בימי שגרה כדי שנוכל להגיע לחורף בבטחה. זה שמחלקות הקורונה מתמלאות זה מאמץ אחד, זה שהאוצר במסלול של עסקים כרגיל מול מערכת הבריאות, זו שערורייה. חסר למערכת הבריאות תקציב וכדי שנוכל לעבור את החורף הקרוב בשלום בנוסך לקורונה - אנשי התקציבים באוצר צריכים להרגיש שזה מצב חירום".

פרופ חגי לוין: "האזהרות שלנו מתחילת האירוע לגבי מצבה של מערכת הבריאות לא נענו וזה מטורף. השיטה של אקורדיון היא אסון. זה בלתי נתפס. זו גישה לא נכונה. אנחנו צריכים להשקיע במערך החקירות, שהוא זה שמשרת אותנו בקורונה, להוסיף כוח אדם למערך בריאות הציבור ולא למשרות זמניות. את המערך המפואר שהקימו בפיקוד העורף צריך למשוך למשרד הבריאות ומשם שינהל את האירוע".

שאשא ביטון סיכמה את הדיון: "הציבור יעזור למנוע את ההתפשטות ואני קוראת לציבור, בשם כל חבריי לוועדה, לשמור על הכללים. שכל אחד ירגיש אחריות על עצמו והסביבה שלו". היא ביקשה נתונים נוספים על התפוסה בבתי החולים באופן כללי ובמחלקות הקורונה ממשרד הבריאות עד מחר בבוקר ובהמשך יתקיים דיון נוסף.

עוד כתבות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"