גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בורסות וול סטריט קטעו רצף עליות של שלושה ימים וננעלו בירידות קלות

מדדי דאו ג'ונס ו-S&P 500 ירדו בכ-0.5% ומדד נאסד"ק נחלש ב-0.3% ● הנפט ירד בחדות וננעל בשפל של שבועיים ● דאקס איבד 0.4%, פוטסי 100 נחלש ב-0.5% וקאק 40 ירד ב-0.2% ● מספר המתים מנגיף הקורונה ברחבי העולם חצה את רף המיליון

זירת המסחר בוול סטריט / צילום: Lucas Jackson , רויטרס
זירת המסחר בוול סטריט / צילום: Lucas Jackson , רויטרס

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

23:00

רצף של שלושה ימי עליות בוול סטריט נקטע והמסחר הסתיים בירידות שערים קלות. מדדי דאו ג'ונס ו-S&P 500 ירדו בכ-0.5% ומדד נאסד"ק נחלש ב0.3%.

ברקע לירידות, התגברות החששות מהתפשטות הקורונה ועלייה במספר המקרים ברחבי העולם. ראש עיריית ניו יורק ביל דה בלאזיו אמר כי שיעור הבדיקות החיוביות בעיר עלה על 3% לראשונה מזה חודשים.

מניות התעופה הובילו את הירידות: ג'ט בלו ירדה ב-5%, אמריקן איירליינס ב-4%, יונייטד איבדה יותר מ-3% וסאות'ווסט כמעט 2%.

22:10

נפט מסוג ברנט למסירה בנובמבר איבד 3.3% וננעל במחיר של 41.03 דולר לחבית.

21:45

החששות הגוברים מפני האטה בביקוש לאנרגיה בשל החמרה במצב הקורונה בארה"ב שלחו את מחירי הנפט מטה. חוזה נפט מסוג WTI למסירה בדצמבר איבד היום 3.2%, או 1.31 דולר, וננעל במחיר של 39.29 דולר לחבית, שפל של שבועיים.

בוול סטריט המסחר מתנהל ביציבות יחסית, מגמה מעורבת. מדד נאסד"ק עולה ב-0.1%, הדאו ו-S&P 500 נחלשים ב-0.1%.

20:45

הזהב התחזק ב1.1%: חוזה זהב למסירה בדצמבר ננעל היום בעלייה של 20.9 דולר למחיר של 1,903.2 דולר לאונקיה.

19:40

המסחר בוול סטריט מוסיף להתנהל במגמה שלילית. מדד דאו ג'ונס יורד ב-0.6%, נאסד"ק נחלש ב-0.1% ומדד S&P 500 נסוג ב-0.5%.

נפט מסוג WTI מאבד כמעט 5% למחיר של 38.65 דולר לחבית. נפט מסוג ברנט מאבד 4.2% למחיר של 40.65 דולר לחבית.

מניית ביונד מיט מזנקת ב-10% לאחר שיצרנית תחליפי הבשר הודיעה על הרחבת עסקת ההפצה שלה עם וולמארט. החל מהשבוע הבא, מוצרי ביונד מיט יוצעו ביותר מ-2,400 סניפי הרשת ברחבי ארה"ב, לעומת כ-800 עד כה.

מניות התעופה יורדות לאחר שני ימי עליות, בשל עלייה בחששות ממצב הקורונה בארה"ב. מניית יונייטד איירליינס מאבדת 4%, אמריקן איירליינס יורדת 3.7% ודלתא נחלשת ביותר מ-2%. מניית יצרנית המטוסים בואינג נחלשת בכ-1.5%.

מניית ג'י.פי מורגן מאבדת יותר מ-1% לאחר חדשות כי הבנק יישלם 920 מיליון דולר כדי ליישב שלוש חקירות אודות פרקטיקות סחר והאשמות על מניפולציות בשווקי המתכות והאג"ח הממשלתיות.

את הצד החיובי בנאסד"ק מובילות מניות החומרה, AMD מטפסת 3%, ווסטרן דיגיטל מתקדמת יותר מ-2% ומיקרון עולה בכמעט 2%. נייקי מובילה את הדאו עם עלייה של 1.6%.

18:50

מגמה שלילית בוול סטריט: הדאו מאבד 0.8%, נאסד"ק נחלש ב-0.3% ומדד S&P 500 נסוג ב-0.6%.

מחירי הנפט צוללים. נפט מסוג WTI מאבד 4.4% למחיר של 38.8 דולר לחבית, נפט מסוג ברנט יורד ב-4% למחיר של 40.7 דולר לחבית.

באירופה ננעל המסחר בירידות, כשברקע הברקזיט וחוסר הוודאות הפוליטי בארה"ב. בפרנקפורט מדד דאקס איבד 0.4%, בלונדון פוטסי 100 נחלש ב-0.5% ובפריז קאק 40 ירד ב-0.2%. מדד סטוקס 600 הכלל אירופי ירד ב-0.5%. לאחר חידוש המו"מ על יישום הברקזיט אותתו היום בריטניה והאיחוד האירופי כי ייקח עוד זמן להגיע להסכמה.

17:30

המסחר בוול סטריט מתנהל סביב רמות הפתיחה, עם תנועות קלות במדדים המובילים. בשעה זו עולה מדד S&P 500 בכ-0.1%, מדד נאסד"ק נסחר בצד החיובי של רמת הפתיחה ואילו הדאו בצד השלילי.

התשואה על אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים יורדת מעט ל-0.651%. הדולר נחלש מול סל המטבעות ב-0.42%. מול הין היפני מתחזק המטבע האמריקאי ב-0.1% לשער של 105.58 ין לדולר. הליש"ט מתחזקת מול הדולר ב0.3% לשער של 1.287 דולר לליש"ט והאירו מוסיף 0.6% לשער של 1.174 אירו לדולר. הנפט נחלש ונפט מסוג WTI מאבד 1.9% למחיר של 39.8 דולר לחבית. נפט מסוג ברנט מאבד 1.3% למחיר של 41.87 דולר לחבית. הזהב מתחזק ב-0.8% למחיר של 1,897.1 דולר לאונקיה.

16:40

מאקרו ארה"ב: הגירעון המסחרי של ארה"ב בתחום הסחורות גדל באוגוסט ב-3.5% לשיא של 82.9 מיליארד דולר. יבוא סחורות גדל ב3.1% ל-201.3 מיליארד דולר, בדומה לרמה שלפני פרוץ הקורונה. לעומת זאת, היצוא עלה ב-2.8% באוגוסט ל-118.3 מיליארד דולר, אך עדיין נותר נמוך בכ-13% ביחס לתקופה שלפני פרוץ המגפה.

16:30

המסחר בבורסות ניו יורק נפתח ביציבות עם נטייה שלילית קלה. מדדי דאו ג'ונס, נאסד"ק ו-S&P 500 נחלשים בכ-0.1%.

15:45

באירופה מתנהל המסחר במגמה שלילית. מדד דאקס מאבד 0.3%, פוטסי 100 יורד ב-0.4% וקאק 40% נסחר ביציבות מהצד השלילי.

בוול סטריט החוזים העתידיים צופים פתיחה יציבה במגמה שלילית קלה. לאחר נעילת המסחר בניו יורק צפוי להיערך היום העימות הראשון במרוץ לנשיאות ארה"ב והמשקיעים עוקבים אחר התוכניות שיציגו המתמודדים לשיקום כלכלת ארה"ב ממשבר הקורונה. יש מי שסבורים כי ניצחון של המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן יביא להגברת תוכניות הסיוע והתמריצים לכלכלה. עם זאת, באופן מסורתי השווקים נוטים להעדיף נציג רפובליקאי בבית הלבן.

14:30

החוזים העתידיים על המדדים המובילים בוול סטריט נסחרים ביציבות לקראת העימות הראשון בין הנשיא טראמפ למועמד הדמוקרטים לנשיאות ג'ו ביידן. 

לדברי גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי: "ישנה מידה הולכת וגוברת של דאגה מפני עלייה בתנודתיות בשווקים בעת תקופת אי-הבהירות לגבי היעדר תוצאות חד משמעיות בבחירות במשך תקופה מסוימת. תנודתיות זו צפויה להיות מושפעת מכך שהגישות באשר למדיניות כלכלית, מדיניות חוץ וסוגיות מרכזיות אחרת של המתמודדים לנשיאות שונות מאוד. מדובר בפערים ניכרים בתחומים כמו מיסוי חברות, מס רווחי הון, עלויות של שירותי בריאות, שכר מינימום, יחסי סחר חוץ, האסטרטגיה להתמודדות עם הקורונה, כמו גם הבדלים בהשקעות המוצעות בתשתיות ובאנרגיה ירוקה.

"התעוררות המסחר במכשירים פיננסיים המגנים מפני תנודתיות גוברת בשווקים סביב הבחירות החלה לבלוט עוד בראשית 2020, אך מאז הפוטנציאל לדרמה גדל מאוד וכך גוברת הפעילות בשווקי הנגזרים הרלוונטיים לכך. השווקים הפיננסים, ובמיוחד שוק ה-VIX שעוקב אחר התנודתיות במדד S&P500, כבר מצביעים על צפי לתהליך בחירות סוער במיוחד לנשיאות ארה"ב ב-3 בנובמבר, ותוצאות שעלולות להיות מבולבלות ומבלבלות מאוד", אמר בפמן. 

12:00

מגמה שלילית בבורסות אירופה. בחוזים על מדדי וול סטריט נרשמות ירידות קלות.

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, מציין בסקירתו השבועית כי " לא רק בישראל הפעילות הכלכלית מתקשה להתאושש בשל העלייה המחודשת בתחלואה, הדבר קורה גם באירופה: מדד מנהלי הרכש הראשוני לספטמבר אכזב כאשר ירד ל-50.1 נקודות. אך גם פה יש שונות בין הענפים כאשר ענף התעשייה מצליח, כצפוי, להסתגל לעבודה במגבלות הריחוק החברתי וכך סנטימנט החברות בענף עלה לרמה הגבוהה ביותר מזה קרוב ל-3 שנים במיוחד הביקושים ליצוא. הדבר מטיב במיוחד עם גרמניה בה התעשייה מהווה משקל גבוה מהתוצר. מנגד, כצפוי, ענפי השירותים מתקשים לתפקד, במיוחד תיירות, הסעדה ותרבות שמהווים משקל גבוה מהתוצר במיוחד במדינות הפריפריה".

"להערכתנו, ההיחלשות הזו בספטמבר תגלוש לרבעון האחרון של השנה ותוביל את הבנק המרכזי לעדכן כלפי מטה את תחזיותיו ולאחר מכן להרחיב את מדיניותו, דבר שאיננו תומך בחוזקו של האירו. אך אנו חוששים שלאור קצב התגובה האיטי של הבנק הדבר לא יקרה לפני ההחלטה האחרונה בדצמבר", כותב קליין.

10:00

המסחר בבורסות אירופה נפתח בטריטוריה האדומה. מדד הדאקס הגרמני מאבד 0.6%, הקאק הצרפתי יורד ב-0.4 והפוטסי הבריטי משיל 0.3% מערכו.

07:35

יום המסחר בבורסות אסיה מתנהל במגמה מעורבת, לאחר שאתמול נרשמו עליות חדות בניו יורק. במסחר בחוזים על מדדי וול סטריט נרשמות עליות קלות.

בטוקיו רושם מדד מדד הניקיי ירידה של כ-0.5% ואילו מדדי המניות בשנחאי, הונג קונג וסיאול מטפסים בשיעורים קלים.

מניית ZTO אקספרס מזנקת ב-9% ביום המסחר הראשון שלה בהונג קונג.

מספר החולים המאומתים בקורונה בארץ ובעולם ממשיך לעלות. מספר המתים מנגיף הקורונה ברחבי העולם חצה את רף המיליון, על פי נתונים של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס. ארבע מדינות אחראיות על כמחצית מכלל המתים, לפי הנתונים המדווחים - ארצות הברית, ברזיל, הודו ומקסיקו. 

בארה"ב חצה מספר המתים מקורונה את רף ה-200,000 ויותר מ-7 מיליון אזרחי המדינה נדבקו בנגיף, יותר מכל מדינה אחרת על פני כדור הארץ. על פי ג'ונס הופקינס, נגיף הקורונה שהוכרז כמגפה עולמית לפני למעלה מחצי שנה, היכה כמעט בכל מדינה ברחבי העולם, ופגע בכלכלה העולמית, תוך כדי שגרם למיליוני מובטלים, סגירת עסקים והשבתת מערכות חינוך. 

בגזרת הסחורות, הזהב חזר לטפס בימים האחרונים וגם היום נסחר בעלייה קלה סביב 1,888 דולר לאונקיה (חזה לדצמבר). הנפט מסוג ברנט רושם ירידה קלה לרמה של 42.25 דולר לחבית. הדולר נחלש בכ-0.1% מול האירו ונסחר סביב 1.167 דולרים לאירו.

היום (בשעות הערב בארה"ב) יחול העימות הראשון בין הנשיא דונלד טראמפ למועמד המפלגה הדמוקרטית גו' ביידן. ה"ניו יורק טיימס" חשף אתמול כי טראמפ לא שילם במשך 10 שנים מס הכנסה וכי יש לו חובות והלוואות בסך של יותר מ־400 מיליון דולר. הכתבה מתפרסמת בזמן רע מאד לנשיא טראמפ - פחות מ-40 יום לפני הבחירות שייערכו ב­-3 בנובמבר. התחקיר מעלה את ההוכחות החותכות ביותר, עד כה, כי האימפריה העסקית של הנשיא אינה מצליחה כפי שהוא טען במשך שנים רבות בראיונות ונאומים. 

עוד כתבות

מהגרים אינדונזים – מקבלים חוזה הגירה ל־3 שנים, ולא יכולים לחזור ליפן / צילום: Reuters, Masaki Akiduki

המדינות שלא רוצות מהגרים, וזאת שמקבלת אותם בזרועות פתוחות

ארה"ב דורשת שמהגרים יצאו מהמדינה כדי לקבל ויזה, ביפן עבירת תנועה יכולה לשלול את אשרת השהייה ובאיחוד האמירויות אין כמעט אפשרות לקבל אזרחות

אבי אורטל, מייסד קרן ההשקעות מנור אוורגרין / צילום: שלומי יוסף

האקזיט של קרן מנור: מוכרת מניות אר.פי אופטיקל ב-250 מיליון שקל

קרן ההשקעות מנור ניצלה זינוק של פי 4.5 בשוויה של החברה הביטחונית כדי למכור יחד עם המייסדים מניות בכ-315 מיליון שקל ● הקרן, בניהולם של יוצאי לאומי פרטנרס כבר מורווחת בכ-630 מיליון שקל על ההשקעה שביצעה לפני קצת יותר משנתיים

ישראייר / צילום: מוני שפיר

מועדוני הטיסות לוהטים: ישראייר מצטרפת לרמי לוי וישראכרט

רשת רמי לוי, ישראכרט וישראייר הודיעו על הקמת מועדון לקוחות משותף ● במסגרת ההסכם, תרכוש ישראייר 10% ממניות חברת המועדון המשותפת, ישראכרט תחזיק ב-18% ורמי לוי תחזיק ביתרת המניות, 72% ● המועדון החדש יציע ללקוחות צבירת דולרים למימוש ברכישת טיסות וחופשות בישראייר, לצד ההטבות הקיימות ברשת רמי לוי ובאתרי המכירות של הקבוצה

ערן שכטמן, מנכ''ל מחצבות כפר גלעדי / צילום: ליאור מרזדה

ניהל את ייצור טנק המרכבה, והיום מוביל תחת אש מחצבה שמגלגלת מאות מיליוני שקלים

"70% מהחברה בבעלות הקיבוץ. יש בזה יתרונות אבל זה גם אחד האתגרים הגדולים. המשימה היא לקחת את זה לשלב הכלכלי־קפיטליסטי - מבלי לשבור את המורשת" ● שיחה קצרה עם ערן שכטמן, מנכ"ל מחצבות כפר גלעדי

גיל ג'יבלי ואמו מתוך ''תווי פנים'' / צילום: צילום מסך

לא רק קלסתרונים ואיורים: סרט חדש מספק הצצה לראשו של גיל ג'יבלי

גיל ג'יבלי, המאייר של גלובס וצייר קלסתרונים, משחזר פנים של אנשים שעברו מן העולם ודולה אותם מתוך זיכרונות של אנשים ● הסרט "תווי פנים", שיוצג בפסטיבל דוקאביב שנפתח השבוע, שופך אור על שיטת העבודה של האיש שהוא מספר סיפורים ומדובב משטרתי בחבילה אחת

אילוסטרציה: Shutterstock

כך מפספסים רוב המשקיעים רווחים של מיליוני דולרים

שלל מחקרים איתרו נקודות כשל של המוח האנושי והפסיכולוגיה החברתית בבואם של אנשים לבצע השקעות ● כשמחברים את הממצאים, התמונה ברורה: המשקיעים היום סוחרים כי הם מחפשים ריגוש, מושפעים מאחרים, או חשים צורך לעשות משהו נוכח הכאוס סביב ● כתבה שלישית בסדרה

ארוחה בקפה ספארו / צילום: דניאל סוויסה

בבית קפה ותיק במושב קטן אכלנו את הלזניה הכי טובה בארץ

קפה עם השראה מפינלנד, פיצות בין חמניות, יינות מסחררי חושים וארוחת בוקר שסוחפת מבקרים מכל הארץ ● יום טעים במיוחד בטל שחר

יירוטים מעל קריית שמונה (ארכיון) / צילום: ap, Leo Correa

לאחר התרחבות הירי: פיקוד העורף החמיר את ההנחיות לתושבים בצפון

צה"ל התריע מפני הרחבת הירי לאזור הצפון, וחיזבאללה שיגר רקטות לצפת וגם לנהריה • זוהו נפילות בשטחים פתוחים, לא ידוע על נפגעים ● פיקוד העורף הודיע: מחר לא יתקיימו לימודים בקו העימות ● ארה"ב מודה שסוגיית הגרעין עשויה להידחות להמשך: "מאמינים שבחלוף הזמן איראן תוותר על שאיפותיה" ● כל העדכונים

הפקולטה. גם בעידן ה–AI מומחיות אנושית היא חשובה / צילום: Shutterstock

המלכודת במנוע החיפוש שאנחנו לא מודעים אליה - וחוסמת את היצירתיות של הטאלנטים

AI ומנועי חיפוש עלולים לפגוע ביצירתיות - במיוחד אצל מומחים, כך עולה ממחקר חדש בהובלת חוקרים ישראלים, שמראה כי אלגוריתמים "לוכדים" משתמשים בבועות רעיונות שמגבילות חשיבה מקורית ● היתרון: חשיפה יזומה למידע מגוון ובלתי צפוי ושימוש חכם יותר בכלי החיפוש כדי לפרוץ גבולות

צלף אוקראיני באזור חרקוב. ראש נפץ של רחפן יכול לגרום נזק רב יותר מקליעים / צילום: Reuters, Jose Colon

הרחפנים לא השאירו מקום להסתתר: סופו של עידן הצלפים הצבאיים

הכניסה המוגברת של כטב"מים לזירות לחימה מייתרת את הצלפים, וגם הטוען לשיא עולם בירי לא יצא לירות שנה וחצי: "רחפנים הפכו את תפקידו המסורתי של הצלף למסוכן הרבה יותר" ● בצבא ארה"ב מתעקשים: "הצלף האנושי הוא נכס קריטי ולא ניתן לשיבוש"

כלי שייט חדש של הצי הטורקי / צילום: ערוץ היוטיוב של Naval News

האיום החדש של טורקיה על מדינות הים התיכון

טורקיה מאיצה את פיתוח יכולות הלחימה הימיות שלה ומתכננת להצטייד בכ־100 כשב"מים ממולכדים ● במקביל, הצי האמריקאי מודה כי מערכות הלייזר הימיות עדיין רחוקות ממבצעיות, ובאוקראינה מתמודדים עם אסטרטגיית לחימת כטב"מים רוסית חדשה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר מתחת ל-2.8 שקלים: אלו ארבעה תרחישים שיכולים לעצור את הקריסה

בתעשייה גובר הלחץ על האוצר ועל בנק ישראל לפעול על מנת לעצור את קריסת הדולר, שלא פסקה חרף הורדת הריבית השבוע ● משינוי כיוון בוול סטריט, דרך התערבות אגרסיבית ועד להצעה שתאפשר לבנק ישראל לפעול מתחת לרדאר - מספר תרחישים שיכולים להפוך את המגמה בשוק המט"ח

מתחם חסן עראפה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הנכס הכי לוהט במגדלי המשרדים הוא בכלל מתחת לאדמה: מחירי החניה ממשיכים לטפס

נתוני דוח Natam חושפים: למרות מהפכת הקורקינטים, מגמת העבודה מהבית ופעילות הרכבת הקלה, הביקוש לחניה בתל אביב רותח ● דמי השכירות לחניה בעיר עלו ב־4%, ובמתחם הבורסה ב־15%

אלי אביסרור, מנכ''ל חברת אביסרור / צילום: כדיה לוי

עם יותר מ-30 דירות לא מכורות: אביסרור רוצה להנפיק לפי שווי של 2.6 מיליארד שקל

בצל ההאטה בשוק הנדל"ן, חברת הייזום הוותיקה שבבעלות בני משפחת אביסרור תבקש לגייס 660 מיליון שקל, כחלק מהנפקת מניותיה בבורסה המקומית ● האם היא תצטרף לתדהר, שנאלצה להתפשר על השווי שלה בדרך לת"א?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות, בהובלת מניות הקלינטק

מדד ת"א 35 טיפס בכ-0.6% ● המסחר התנהל בצל הדיווחים על הסכם מסתמן בין ארה"ב ואיראן להארכת הפסקת האש ● וול סטריט שברה אתמול שיאים חדשים, בהובלת מניות השבבים ● בית ההשקעות שמזהה סקטורים שיכולים לצבור תאוצה במשבר הנפט ● וגם: בתמיכת קדחת ה-AI - מניית המחשוב דל טסה במסחר המאוחר בקרוב ל-40%

לשכת גיוס תל השומר / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בזירה הפוליטית מסתובבים הרבה מתווי גיוס. מה ההבדלים ביניהם?

נושא גיוס החרדים מעמיק את המתיחות לא רק בקואליציה, אלא גם בתוך האופוזיציה ● גנץ, ביסמוט, איזנקוט וליברמן - כולם יצאו ביוזמות לפתור את המשבר ● מה בפועל אומרות כל ההצעות, ועד כמה הן באמת שונות זו מזו? ● המשרוקית מסבירה

תל אביב / צילום: Shutterstock

דירות ארבעה חדרים משכו את כל השוק בת"א למעלה, ואחריו את המדד

שינוי בדפוסי הרכישות בעיר גרם לעלייה במדד מחירי הדירות בתל אביב, ומחק את הירידות שנרשמו במדד הארצי מתחילת השנה

גברים נעשו אובססיבים לבריאות הזרע שלהם, והמותגים מרוויחים / צילום: Shutterstock

300 דולר לחפיסה: זו האובססיה החדשה של גברים בארה"ב

שפל היסטורי בפוריות בארה"ב מזין חרדה לאיכות הזרע ● על הגל הזה רוכב שוק הוולנס הגברי: סטארט-אפים מגייסים מיליונים, כדורים נמכרים במאות דולרים, משפיענים משווקים שינויים באורח החיים וטראמפ כבר מחלק מענקים לתינוקות חדשים ● הבהלה אל הזרע

פיטר תיל / צילום: ap, Rebecca Blackwell

מיליארדר ההייטק הידוע עובר דירה, לארגנטינה

על פי דיווח בניו יורק טיימס, המיליארדר פיטר תיל, רכש אחוזה באחת השכונות היוקרתיות של בואנוס איירס ורשם את ילדיו לבית הספר המקומי ● מה עומד מאחורי הצעד המפתיע?

הילה ויסברג ונבו שפיר בשיחה עם איתן יוחננוף / צילום: גבע טלמור

איתן יוחננוף בטוח: זו הסיבה ליוקר המחיה בישראל

שיחה עם איתן יוחננוף, מנכ"ל ומבעלי רשת יוחננוף ● על הסיבה שהוא כקמעונאי חושש מהמחירים הגבוהים, ההשקעות בנדל"ן והקושי בגיוס עובדים: "דור ה-Z לא יעבוד בסופר"