גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוהו ובוהו בשידור חי: טראמפ לא הפסיק להפריע, ביידן קרא לו "שקרן"

ויכוח הטלוויזיה הראשון בין הטוענים לנשיאות ארה"ב היה 90 דקות של תוהו-ובוהו חסר תקדים ● טראמפ היה זקוק לשינוי-דינמיקה, אך ספק אם הוא השיג את מבוקשו ● ביידן היה חלש, אבל אולי לא חלש מדי

העימות הראשון בין ג'ו ביידן ודונלד טראמפ  / צילום: Patrick Semansky, AP
העימות הראשון בין ג'ו ביידן ודונלד טראמפ / צילום: Patrick Semansky, AP

על השאלה "מי ניצח" בעימות הטלויזיה הראשון בין הטוענים לנשיאות ארה"ב אפשר לנסות ולהשיב רק לאחר שננסה להגדיר "ניצחון"; ורק לאחר שננסה לא להגדיר "ניצחון".

זו לא הייתה תחרות אולימפית, הנמדדת על פי העזה אקרובטית, או על פי אסתטיקה, או על פי רהיטות. כמובן, לא יזיק להצטיין בכל שלוש הקטגוריות, אבל הניקוד של חבר השופטים לא ילמד אותנו הרבה.

הגדרה חיובית של ניצחון צריכה להיות מיוסדת על המטרות המוקדמות של כל אחד מן המתעמתים.

אחד מהם היה צריך לשנות מעיקרה את הדינמיקה של מערכת הבחירות, מפני שהסקרים מעמידים אותו בעמדה ברורה למדי של הפסד, חמישה שבועות לפני יום הבחירות. השני היה צריך לכל הפחות לבסס את יתרונו. תמיד טוב להגדיל יתרון, אבל כאן היה חשוב הרבה יותר למנוע את הישמטותו, או את כירסומו. מערכות בחירות בעבר הראו שקשה לסגור הפרש של 6% עד 7% בחמישה שבועות, אבל אין זו משימה בלתי אפשרית.

הוויכוח הראשון (מתוך שלושה) עמד להתחיל את הצימצום. פרשן מנוסה אחד ב"וול סטריט ג'רנל" הקדים לכתוב, שבעצם לא כל 90 הדקות של הוויכוח חשובות, אלא רק 30 הראשונות: הן יספיקו לצורך התרשמות.

ואמנם 30 הדקות הראשונות של הוויכוח הספיקו. הן הניבו תוהו-ובוהו.

המתפרץ הסדרתי

שורה של פרשנים פתחו הבוקר במלים "אני מעולם לא ראיתי ויכוח כזה". אני מרשה לעצמי להתחיל באותן המלים עצמן, ולהסביר אותן.

ויכוח הטלויזיה הראשון באמריקה היה במערכת הבחירות של 1960, קנדי נגד ניקסון, האמא של כל הוויכוחים. אחר כך הייתה הפסקה של 16 שנה. רק ב-1976 התחדשה המסורת, ולא פסקה עוד. אני צפיתי בכל הוויכוחים מאז 1976. אני מסוגל להגיד לפחות משהו על כל אחד מהם. אף אחד מהם לא התקרב כלל אל מה ש-100 מיליון אמריקאים ראו  אתמול בלילה.

בפעם הראשונה בתולדות הוויכוחים, המנחה (כריס וואלאס מרשת "פוקס", איש מקצוע ותיק ללא משוא-פנים), איבד את השליטה. מאין לו היכולת לכבות מיקרופונים הוא הוכרח להסתפק בתחינות חוזרות שאחד המתווכחים יואיל להניח ליריבו לדבר. הוא לא הניח. המתפרץ הסדרתי היה נשיא ארה"ב, אלא מה.

רפובליקאים ותיקים, התומכים בטראמפ, ביקרו אחר כך את הופעתו. הסנאטור לשעבר דיק סנטורום, בעצמו טוען לשעבר לנשיאות, אמר שהנשיא חיבל במאמציו שלו, והזיק לסיכוייהם של מועמדי המפלגה לכהונות אחרות. מושל ניו ג'רזי לשעבר, כריס כריסטי, ידיד קרוב של טראמפ שהשתתף בהכנות לוויכוח, הודה שהנשיא היה "חמום מוח מדי" (הוא השתמש במלים too hot).

אם מטרתו של טראמפ הייתה "לשנות את הדינמיקה", כפי שכתבנו למעלה, "הוא הצליח רק לקבע אותה", בלשונו של דייויד אקסלרוד, יועצו הבכיר לשעבר של הנשיא אובמה.

רגע האמפתיה המוחמץ

במידה שמומחי הבחירות של טראמפ יעצו לו לנסות ולהגיע אל לבן של "נשים לבנות בפרוורים" (הקבוצה הדמוגרפית המבוקשת ביותר בבחירות האלה), הוא לא טרח במיוחד.

אין זאת אומרת שהוא לא יגיע אליהן. לפני ארבע שנים הן התייצבו לצדו אפילו לאחר שדלפה קלטת בת עשר שנים שבה נשמע מתרברב בנסיונות אונס. אולי זה יקרה גם הפעם. אבל ספק אם זה יקרה בזכות הוויכוח הזה.

היה רגע אחד ב-90 דקות הוויכוח שבו טראמפ היה יכול לשווק את עצמו בעטיפה של אנושיות ושל אמפתיה, שתי תכונות שמעולם לא איפיינו את אישיותו הפומבית. זה היה כאשר ג'ו ביידן הזכיר את בנו בכורו בו (Beau), אשר התנדב לשרת בצבא האמריקאי בעיראק, חלה בסרטן לאחר שובו הביתה, ומת בגיל 46. חיי ביידן היו משופעים בטרגדיות משפחתיות. אשתו ובתו הקטנה נהרגו בתאונת מכונית כמעט לפני 50 שנה.

הנשיא היה יכול להנמיך את קולו, לרכך את הבעת פניו, ולהגיד משהו מעין, "אני יודע את כאבך ג'ו, גם אני אב לבנים, ואני רוצה להביע לך את חמימותי". תחת זאת הוא התפרץ, "על איזה בן אתה מדבר, על האנטר?", ועבר לתקוף את בנו השני של ביידן על התמכרותו לקוקאין בצעירותו.

זדון, קטנוניות וחוסר נדיבות בקעו מן הרגע ההוא. חלק ניכר של האמריקאים מעדיפים להניח שנשיאיהם הם אנשים הגונים ואוהבי-בריות. חלק ניכר של החלק הניכר אמנם התרגלו להנמיך את ציפיותיהם מטראמפ, לפחות בעניינים של אופי. אבל אין זה מן הנמנע שהפעם הוא חצה את הגבול גם בעיניהם.

אשה אחת במדינת אוהיו אמרה לקבוצת מיקוד של "CNN" מייד לאחר הוויכוח, שהיא הצביעה בעד טראמפ ב-2016, והיא תומכת במדיניותו, אבל התנהגותו בוויכוח מילאה אותה סלידה, והיא אינה מתכוונת לחזור ולתמוך בו.

"CNN" עשתה סקר בזק בין צופים בוויכוח. 60% מהם חשבו שביידן ניצח, ו-28% חשבו שטראמפ. אני לא חשבתי כך. ביידן הפגין חולשה. רוב תשובותיו היו רפות, או לקויות, או חסרות. כרגיל אצלו, משפטים התחילו אבל לא הסתיימו. הוא אמר דברים שלא היה צריך להגיד, למשל הוא קרא לנשיא "מוקיון" ו"שקרן". גם אם טראמפ ראוי לתארים האלה, השימוש בהם אינו מועיל למועמד האופוזיציה.

אבל ביידן לא קרס, בוודאי לא במידה שאליה ייחלו הרפובליקאים. הטון הלא-ציווילי של הנשיא האפיל במידה כזאת על מהלך הוויכוח עד שהוא טישטש את חולשות ביידן.

ביידן ו"הסוציאליסטים"

אנחנו עוסקים באריכות רבה בכוריאוגרפיה של הוויכוח על חשבון תוכנו. טראמפ נתן את הטון, וקבע את כיווני הוויכוח. ביידן נקלע רוב הזמן לעמדת התגוננות, שלא תמיד הייתה אפקטיבית. הנשיא ניסה לדחוק את ביידן שמאלה, ולסחוט ממנו הסכמה עם "הסוציאליסטים" במפלגתו.

כשביידן נמנע במפגיע מלקבל עמדות של השמאל בעניינים כמו ביטוח בריאות אוניברסלי, או הפסקת המימון של כוחות משטרה מקומיים, טראמפ חזר ולגלג, "הפסדת את קולות השמאל". זו בהחלט אסטרטגיה סבירה, מפני שהשמאל אמנם חושד בנטיותיו המרכזיות של ביידן. חשדנות כזאת כלפי הילרי קלינטון ב-2016 השאירה מצביעים שמאליים בבית, והקלה על טראמפ לנצח בהפרש קטנטן.

כיוצא בזה, סבירה בהחלט הייתה תזכורתו של טראמפ שמדיניותו הכלכלית ערב משבר הקורונה העשירה לא רק את העשירים ביותר, אלא גם את המעמד הבינוני, שהפנסיה שלו תלויה במידה רבה במה שמתרחש בבורסה. סיבה מרכזית לשגשוגה של הבורסה תחת טראמפ, אפילו בימי הקוביד, היא רפורמות המס של תחילת כהונתו. ביידן חזר בוויכוח על הבטחתו שהוא יעלה את מסי החברות שטראמפ הוריד (מ-21% ל-28%) אם ייבחר לנשיא. או אז, הזהיר טראמפ, אמריקה תידרדר אל "השפל הכלכלי החמור ביותר בתולדותינו".

בעניין המסים, הכול ציפו שמס ההכנסה האישי של טראמפ יתפוס מקום בולט בוויכוח. ערב הוויכוח גילה ה"ניו יורק טיימס", שהנשיא שילם רק 750 דולר לממשלה הפדרלית בשנה הראשונה של כהונתו; ולא שילם כלל ב-10 מ-11 השנה הקודמות. נקל לשער מה טראמפ היה עושה במספרים כאלה. אל נכון הוא היה קורא לביידן פעם אחר פעם "מר 750 דולר". חולשתו של ביידן כמתווכח התחוורה היטב, כאשר התקפתו על טראמפ הסתיימה בקול ענות חלושה.

חכו בדריכות, נערים גאים

נקודת השפל של טראמפ בוויכוח הייתה סירובו לגנות במפורש גזענות לבנה. הוא נשאל קונקרטית על קבוצה גזענית אחת, המכנה את עצמה "הנערים הגאים". אנשיה הופיעו בחגור צבאי מלא ברחובות העיר פורטלנד, בצפון מערב ארה"ב, באקט שנחשב לפרובוקציה. טראמפ הכריז כי המסר שלו ל"נערים" הוא "הניחו את נשקכם, והמתינו דרוכים" (תרגום לא מילולי של stand back and stand by).

תגובתו עוררה תדהמה רחבה, גם מצד אנשים בימין. הליגה נגד השמצה, שהיא הארגון היהודי הוותיק ביותר למען זכויות אדם בארה"ב, מיהרה לתבוע מן הנשיא להסביר מדוע נמנע מלגנות גזענות.

הוויכוח הסתיים באופן דרמטי, בשאלת-השאלות של הימים האלה: האם בדעת הנשיא לכבד את תוצאות הבחירות. הוא נמנע מלהבטיח, וחזר והאשים כי הצבעה באמצעות הדואר כרוכה בזיופים מסיביים. על פי הערכה, אולי חצי מהאמריקאים יצביעו בדואר. אם הנשיא ינסה להשיג את פסילת הצבעתם, לארה"ב מזומנים ימים מסובכים מאוד.

אגב, בערך מיליון אמריקאים כבר הצביעו, ורבים נוספים יצביעו בקלפיות מוקדמות בימים הבאים. יום הבחירות הרשמי הוא אמנם שלושה בנובמבר, אבל הבחירות כבר התחילו, ויכוח או לא ויכוח.

הוויכוח הבא, אם יהיה כזה, מיועד להתקיים ב-15 באוקטובר.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים