גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלה שדרכם "דברים קורים" - הטאלנט שלא מתחת לפנס

לא מספיק לצאת בהכרזות של "חשיבות ההון האנושי" ● ההגדרות הישנות של מיהו טאלנט, איך מגלים ואיך מטפחים אותו, מחייבות חשיבה מחדש

איך מגלים ומטפחים טאלנט / איור: חן ליבמן
איך מגלים ומטפחים טאלנט / איור: חן ליבמן

לאחרונה קיבלתי מחברים במתנה שלט משעשע ובו כתוב: "האם תרצה לדבר עם הגבר האחראי בפועל, או עם האישה שיודעת באמת מה קורה"? מעבר לאמירה השוביניסטית עליה אעבור הפעם לסדר היום, יש בשלט מסר ברור: יש בארגונים, אפילו בבית הפרטי שלי, פער בין מי שמנהל בפועל את מה שקורה, ויש מי שבתכל'ס מזיז את העניינים.

לעיתים קיימת ביניהם הלימה, אולם במקרים רבים היא לא באמת קיימת, וכאשר באים למפות את "המנועים", מחפשים את המטבע מתחת לפנס ולא היכן שהם באמת נמצאים. אירוע כזה התרחש לאחרונה בחברת דרקונייט (השם בדוי, המקרה - אמיתי).

דרקונייט היא חברת תקשורת גלובלית, המונה כ-1,200 מועסקים ברחבי העולם. בארץ יושבים המטה ומרכז הפיתוח, ובעולם בעיקר משרדי מכירות ותמיכה טכנית. החברה בבעלות פרטית. בדרקונייט מכהן מנכ"ל ותיק, עם מועצת מנהלים מורכבת, הכוללת חמישה שותפים שהיו מעורבים בהקמת החברה.

למרות שאין להם תפקיד ניהולי רשמי, הרשו לעצמם המייסדים להתערב בעבודת המטה של ניהול החברה וגרמו לבעיות ולמורכבויות בתהליכי קבלת החלטות. בכך חיבלו, שלא במזיד כמובן, במערכות יחסים בתוך צוותי הניהול הרשמיים ובין המנהלים השכירים לכלל עובדי החברה.

חברי הדירקטוריון פנו ישירות לעובדים והתערבו השכם והערב בהחלטות המנכ"ל. סמנכ"לים ותיקים פוטרו ובמקומם הובאו אנשים מבחוץ, במקום למנות אנשים ראויים מתוך החברה. כל המרקם החברתי התערער, וקולות של אי שביעות רצון ומרירות הלכו וגברו סביב המינויים החיצוניים; "אחרי כל השנים שהשקענו בחברה, אי אפשר היה למצוא בינינו אנשים שמגיע להם להיות סמנכ"לים? ומה הדירקטוריון מתערב כל הזמן, המנכ"ל אומר דבר אחד, והם 'חותכים' אותו ואומרים דבר אחר, איך אפשר לעבוד ככה?! שמעתי שבמיקרוסופט מחפשים אנשים טובים....".

למפות את האנשים הנכונים

מנכ"ל דרקונייט הבין כי עליו לעשות צעדים מהירים לזיהוי ולשימור הטאלנטים שלו, כדי להניע עבודה טובה ומסודרת אשר תאפשר לחברה למקסם את ההזדמנויות הרבות שמאפשרת לה הטכנולוגיה הטובה שפיתחה. החברה שיתפה בתהליך חברת ייעוץ.
במקרה זה הפנייה הייתה לחברת סטפאהד (StepAhead), חברה ישראלית שפיתחה אלגוריתם המבוסס על זיהוי רשתות חברתיות בתוך ארגונים.

המנכל"ית, שרון רנדליך והמדען הראשי (CTO), ד"ר יובל קליש, התבססו על אלפי מחקרים מתוך הבנה כי ניתן למפות צמתי תקשורת ובעלי תפקידים, אשר עם או בלי קשר לתפקידם הרשמי ודרגתם בארגון הם אלה שדרכם "הדברים קורים".

יחד עם המנכ"ל בנתה סטפאהד פרויקט מקיף שכלל קריטריונים להגדרת טאלנט מקצועי וניהולי, אבחון וזיהוי שלו וכן בדיקת חשיבותו האמיתית לחברה, ללא קשר למקומו בהיררכיה. האמצעי שנבחר היה סקר, שהועבר בכל הארגון והתייחס למנהלים ולאנשי מקצוע כאחד. נשאלו ארבע שאלות בלבד: 1.למי תפנה להתייעצות מקצועית? 2. עם מי תרצה לקדם פרויקט חדש? 3. על מי אתה סומך? 4. את מי אתה מחשיב כחבר שלך?

אחוזי ההשבה היו גבוהים מאד ועמדו על-86%. כתוצאה מהסקר סיפקה חברת סטפאהד ללקוח (מנכ"ל דרקונייט) רשימה שמית, מסודרת, בה צוינו טאלנטים ניהוליים, מקצועיים וחברתיים, ואילו המשלבים בין המיומנויות.

מעבר לרשימות השמיות נבנה דו"ח אישי לכל טאלנט, הכולל התייחסות לפערים עליהם יש לתת את הדעת במינויים, קידומים ותוכניות ההכשרה, אל מול האסטרטגיה של החברה. כמו כן ניטרה המערכת נתונים בנוגע למנהלים ואנשי מקצוע שהם מרכזיים, נחוצים - ובסכנת נטישה.

כתוצאה מהמהלך נבנתה בדרקונייט קבוצה מוגדרת המונה כחמישים מנהלים ואנשי מפתח טכנולוגיים. התייחסות ארגונית מסודרת ניתנת לאנשי הקבוצה. חלק קודמו, חלק "מסומנים" לקידום. חלק קיבלו - ומקבלים הכשרות ותהליכי התפתחות אישיים. בשנים האחרונות, עם המורכבויות של הארגון, השוק ואתגרי התקופה, רמת העזיבה נמוכה ועומדת על פחות מ10%.

מיהו טאלנט?

בשנים האחרונות קיימת התייחסות רצינית לנושא ה"טאלנטים", אנשי מקצוע ומנהלים שמזוהים כעוגנים מהותיים בעת הוצאה אל הפועל של תוכניות האסטרטגיה. בסוף שנות החמישים של המאה הקודמת הוציאו צמד החוקרים פרנץ' ורייבן מאמר שהפך לנכס צאן ברזל: מקורות הכוח. בפסיכולוגיה חברתית כוח הוא הבסיס של פרט, או קבוצה, להשפיע על אחרים, ומכאן חשיבותו הרבה.

החוקרים חילקו את מקורות הכוח שזיהו לשתי קבוצות: סמכות והשפעה. סמכות מורכבת מהכוח לתגמל, או להעניש, או בקיצור - מיקומך בהיררכיה והשפעה מגיעה ממערכות יחסים, מידע וידע ושייכות חברתית. בתקופה שבה התפרסם המחקר, לא היו ארגונים מורכבים, הייתה היררכיה, והתמונה הייתה ברורה. קידום בסולם הדרגות הוא לאנשים שהארגון תופס אותם כחשובים ונחוצים לעתידו, וטאלנטים הם אותם אלה שנמצאים גבוה במדרג.

בעשרות השנים שעברו מאז נכתבה התיאוריה עברו הרבה מים במיסיסיפי ובירדן, וניתנה הדעת על מורכבות נושא הטאלנטים. נוצר מנגנון זיהוי וקידום למומחי תוכן ולמנהלים, דור ה-Y הביא אמיתות חדשות בנוגע למנגנוני הנעה ושאלת ה"מה חשוב", אולם בכל מקרה קיימת תנועה איטית ועקבית של מעבר זיהוי טאלנטים מאלה שהם בעלי סמכות לאחרים המשתמשים בידע, או בהפעלה נכונה של מערכות יחסים עם אחרים, על מנת להניע אותם לפעולה.

ברמת המורכבות הקיימת כיום בארגונים, כאשר התנועה היא מהירה ואיננה לינארית, מיומנויות השפעה להנעת אנשים ותהליכים חשובות פי כמה מאשר דרגות, יכולות תגמול ויכולות ענישה. היררכיה הורגת התקדמות אפקטיבית בסבך המציאות הכאוטי. הגדרות של מיהו טאלנט ומהן תוכניות לשימורו ולטיובו, חייבות לצאת מאמירות שבלוניות של "חשיבות ההון האנושי" ולדייק בהגדרת כמות, איכות, הכשרה - ותזמון.

גם לאחר שבוצע תהליך מקצועי, עם או בלי מערכות מידע, חברת יעוץ מומחית ואלגוריתמים מתוחכמים, חשוב לזכור: "תרבות ארגונית אוכלת אסטרטגיה לארוחת בוקר", אמר פיטר דרוקר. הטאלנטים הם זרעים. מטופחים ככל שיהיו, הם נטמנים בסוף באדמת התרבות הארגונית. גם אם השקענו בהם זמן ומשאבים, בתרבות רעילה הם לא יוכלו למצות את הפוטנציאל הטמון בהם. ארגון שיבחר את המשפיעים האמיתיים שלו אולם ימשיך לקדש תרבות הירארכית, ייצר נזק גדול יותר מאשר אם לא היה ממפה ומאתר את הזרעים הללו מלכתחילה.

על "האדמה" להיות תואמת, להלכה ולמעשה, את הרציונל כי "אצלנו דברים זזים במהירות באמצעות אנשים מוכשרים, והביורוקרטיה (והאגו) הם יבליות אותם נעקור בעונת השתילה של הסתיו כדי לתת למי שבאמת מתאים לנו - לפרוח". הזמן הוא עכשיו, לפני הגשם הראשון, אחרי החגים.

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים