גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך יכולה העיר פתח תקווה להפסיק אחת ולתמיד את הבדיחות על חשבונה?

דרור פויר, יליד העיר פתח תקווה, קרא השבוע על הטרמיט המזיק בעולם שפלש לעירו - ולדעתו זוהי דווקא שעתה הגדולה אם תהפוך להיות "העיר שהביסה את הפורמוסי"

דרור פויר /  צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. "הטרמיט המזיק ביותר בעולם התגלה בפתח תקווה", זעקו הכותרות השבוע, אבל אף שמדובר בעניין רציני למדי - המזיק ביותר בעולם! - זעקתן כמעט ולא נשמעה בתוך הקקופוניה הרועמת של מה שפעם נקרא סדר יום. התגובות היחידות היו, כמצופה, הלצות ברמה נמוכה עד מתונה על העובדה שהדבר ארע דווקא בפתח תקווה, האבן השואבת של כל בדיחות הקרש. יש בזה גם יתרונות; האמת שאם זה לא היה קורה בפתח תקווה, סביר להניח שגם אני לא הייתי שומע על כך שעיר ילדותי הפכה להיות אם מושבות הטרמיטים של ישראל חה-חה-חה.

●  מפלצת משוכללת של ארס והרס בגודל מילימטר וחצי: נמלת האש משתלטת על ישראל

מי שפילס את דרכו מעבר להלצות ולכותרות אל הידיעות עצמן, אולי צחק פחות כמו שאומרים אצלנו. מי שפילס למד שהטרמיט הפוֹרמוֹסי (formosan subterranean termite), הפולש החדש לארצנו, הוא טרמיט-על שמחזיק ביכולות האכילה והרבייה הגבוהות ביותר מכל מיני הטרמיטים הידועים לאדם; שמושבה אחת יכולה למנות מיליוני פרטים (פי עשרות מטרמיטים רגילים), מה שמכפיל פי כמה את מהירות האכילה וההרס שנגרמים, כמו גם את מהירות ורמת התפשטותו במרחב. יש לו חיבה מיוחדת לאדני רכבת, אבל הוא יאכל כל עץ שאפשר, חי או מת, ובדרכו ילעס דרך כל מה שינסה לעצור אותו - לוחות בידוד בקירות, טיח, אספלט, פלסטיק ואפילו דרך שכבות דקות של עופרת ונחושת, פוגע בקווי תקשורת וחשמל וגורם לקריסת מבנים. טרמיט רציני זה.

יש לי קטע אישי עם טרמיטים, לפני המון שנים גרתי בג'ונגל באקוודור ואת מיטב זמני העברתי במלחמה בטרמיטים. לפעמים אני חושב שרק מי שביקע קן טרמיטים בגודל שני מטרים עם גרזן, שפך פנימה חומר דליק, דחף לפיד בוער וצפה בעולם שלם, מופלא ונהדר, על אינספור תושביו, עולה באש ושמע את התפוצצות כל השריונות הזעירים שמייצרת מעין צווחת מוות הבוקעת מהקן, אוואוווואוווווהההההששששסס, חרישי, מובס וכואב - רק הוא יוכל להבין אותי באמת. עם כל השאר זה רק סמול טוק.

מה למדתי ממלחמתי בטרמיטים? שאין דבר כזה מלחמה בטרמיטים, יש רק הגנה נואשת על גבולות צרים. תמיד יהיו יותר טרמיטים.

ב. כל התכונות המקסימות הנ"ל הפכו את הטרמיט הפוֹרמוֹסי למזיק היקר ביותר בעולם, הגורם לנזקים של מאות מיליארדי דולרים, ואולי גם לקטלני שבהם: הטרמיטים בפני עצמם לא מסוכנים לבני אדם, אפשר אפילו לאכול אותם, אבל אומרים שהטרמיטים הפורמוסים שחפרו מתחת לסכרים ולסוללות המגן שהגנו על ניו אורלינס היו מהאחראיים לקריסתם כמגדל קלפים במהלך הוריקן קתרינה ב-2005. כאלפיים איש מתו והנזק הכלכלי היה עצום.

אז נכון שפתח תקווה היא עדיין לא ניו אורלינס, מכל מיני בחינות שלא זה המקום לפרט את כולן, ואין סיבות להיכנס לפאניקה מיותרת, הבתים שלנו לא יפלו עלינו, אבל הוריקן קתרינה זו אסוציאציה שהגיעה בדיוק בזמן: "מה שהתחיל כאסון טבע", הגדיר את זה יפה נשיא ארה"ב לשעבר אובמה, "הפך מאוד מהר לאסון מעשה ידי אדם. היה כאן כישלון של הממשל בדאגה לאזרחים שלו".

מזכיר לנו משהו, לא?

לגורמים הרשמיים עדיין אין מושג איך הגיע הטרמיט הפורמוסי לישראל, אבל אני יכול להרגיע אתכם, ויותר מכך את הטרמיטים: הוקמה ועדה. הועדה תחקור, תבדוק, תדריך ותמליץ על נקיטת צעדים כאלה ואחרים, שכנראה לא יינקטו במסגרת אילוצים כאלה ואחרים ומגבלות שונות ומשונות. התחזית הזו מבוססת על הטיפול ברוב המוחלט של המינים הפולשים לישראל. כתבתי על זה לא מעט בגלובס לאורך השנים: דגים, ציפורים, צמחים, חרקים - ישראל היא גן עדן לפולשים. מזג אוויר נוח, אוכלוסייה שקל להשתלט עליה וממשלה שלא מצליחה להתארגן על תגובה הולמת. מזכיר לנו משהו, לא? זה הרי סיפורה של ישראל, רק הווליום משתנה. הרמקולים שלנו הם כמו של הלהקה בסרט "ספיינל טאפ" - הם מגיעים עד 11.

סוכות / איור: תמיר שפר

"אנחנו מקווים שהטרמיט נמצא רק בפתח תקווה", אמרה ד"ר גל זגרון מנהלת אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה. לא רוצה לבאס אף אחד, אבל לא נראה לי. כשיש טרמיטים, אז יש טרמיטים. הם לא באים כמו זכיות בלוטו, פגיעות ברק או אהבות אמת; כשהם באים, זה בקבוצות גדולות. מוצאו של הטרמיט הפורמוסי, כמו עוד כל-כך הרבה דברים טובים, מסין. כבר במאה ה-17 היגר ליפן, משם דרך האיים להוואי, באמצע המאה העשרים נחת בכמה ממדינות דרום-מזרח ארצות הברית. עוד קודם לכן הגיע לדרום אפריקה. בעשור האחרון יש עדויות שהוא כבר באירופה, והחל מהשבוע גם (או לכל הפחות) בפתח תקווה.

ג. עובדה משעשעת: מעולם, בשום מקום, לא הצליח האדם לגרש את הטרמיטים הפורמוסים כשאלה הגיעו והתבססו באזורו. שום דבר לא עוזר. אלה כשהם באים, הם נשארים.

אני יודע מה אתם חושבים עכשיו כי חשבתי על זה קודם: מי היחידים שיוכלו להצליח איפה שכולם נכשלו? בדיוק! והרי זוהי שעתה הגדולה של הפתח תקוואים, לא רק לנער מעליהם את כל ההלצות סרות הטעם, אלא להמריא גבוה ולהפוך לעיר שכל חובב טרמיטים בעולם נושא אליה עיניים; העיר שהביסה את הפורמוסי. העיר שתיתן תקווה לכל-כך הרבה אנשים, לכל-כך הרבה מקומות - והרי התקווה היא כבר בשם של העיר - וכל האנשים בכל המקומות ממש צריכים את התקווה הזאת עכשיו, לא ככה?

ואם התקווה כבר לא נותנת מספיק מוטיבציה - וצריך להודות שזה המצב כבר הרבה זמן - אולי כדאי לשקול את האלטרנטיבה. בכתב העת העברי המרתק "קוּטִיקוּלָה", המוקדש להדברה, בריאות הציבור ואיכות הסביבה, קראתי על הדרך היחידה שבה בכל זאת הצליח האדם להכחיד את הטרמיט באזור מסוים של דרום אפריקה. יהא הסיפור הזה אות אזהרה לאחיותיי ולאחיי הפתח תקוואים, וכל שאר אזרחי ישראל.

הדרך היחידה להכחיד את הטרמיטים הייתה להספיג את האדמה והצומח בכמויות עצומות של אורגנוכלורין, מהרעלים האיומים ביותר שקיימים, מעורב בחומר דליק, ואז להעלות את כל האזור באש שבערה ימים. האדמה בערה, כולל כל מה שמעליה וכל מה שמתחתיה. דבר לא נותר בחיים ודבר לא גדל שם מאז. אני מדמיין את האנשים שגרו באזור עוזבים את ביתם, את אדמתם, ונודדים. אולי גרים בסוכה, אולי חושבים קצת על ההבדל בין הקבוע והארעי. אותו סיפור, כל הזמן, בכל מקום. תכלס, הסוכות הזה לא צריך סוכה, הכול גם ככה מרגיש מאוד שברירי וארעי ופרוץ לרוח ומתכרסם מלמטה. חג שמח, אגב!

האם התרחיש הנוראי הזה יכול לקרות לעירי? לארצי? התחזור פתח תקווה ותהפוך שוב לעמק עכור? אחרי כל מה שעברנו יחד, הפורמוסי - זה מה שיגמור הכול? לא במשמרת שלי! בדמיוני, אני רואה את עצמי שב לעיר הולדתי, יורד בקו 66, המצ'טה חגורה על ירכי הימנית, גרזן על ירכי השמאלית, פח דלק בידי, הולך לעשות את מה שאני יודע לעשות הכי טוב: להציל את המצב.

הרהור: רק מי ששמע את התפוצצות השריונות בצווחת אוואוווואוווווהההההששששסס חרישית מסוגל להבין אותי.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?