גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' יעקב נחמיאס חשב שבשר מתורבת זה "דבילי". היום החברה שלו כבר גייסה 17 מיליון דולר

כששמע על כך לראשונה, חשב פרופ' יעקב נחמיאס שבשר מתורבת זה "רעיון דבילי" ● היום הוא עומד בראש חברה שגייסה 17 מיליון דולר, ולדבריו קרובה מאוד לשווק את הקציצה המתורבתת הראשונה (או השנייה) בעולם: "עושים מבחני טעימה ואנשים עפים על זה" ● תוצרת-הארצניישן, פרויקט מיוחד 

מייסד פיוצ'ר מיט, פרופ' יעקב נחמיאס / צילום: איל יצהר, גלובס
מייסד פיוצ'ר מיט, פרופ' יעקב נחמיאס / צילום: איל יצהר, גלובס

לפני שלוש שנים, בזמן ששהה בשנת שבתון ב-MIT בארה"ב, התקשר לפרופ' יעקב נחמיאס מדען מישראל ושאל אותו מה הוא חושב על הרעיון של בשר מתורבת. "עניתי לו שזה אחד הרעיונות היותר דביליים ששמעתי עליהם", נזכר נחמיאס. מה שגרם לו להטיל ספק גדול כל כך ברעיון הוא ההנחה שלו שלא ניתן לייצר כמות מספקת של תאים במעבדה באופן שיפחית את מחירי הבשר המתורבת ויוריד אותם מרף של אלפי דולרים לקילוגרם.

 

אבל הרעיון המופרך כל כך כנראה לא הרפה ממנו, וזמן קצר לאחר מכן, כשהוא יושב בבית הקפה הקרוב, הייתה לו הכרה: הוא הבין שיש דרך לעשות הכול אחרת, וכך להוריד את עלויות הייצור מ-200 דולר כיום לכעשרה דולר לקילוגרם בעתיד הקרוב - זול יותר אפילו מהדבר האמיתי.

היום הוא עומד בראשה של פיוצ'ר מיט, החברה שהקים, שעשויה להיות הראשונה שתניח על מדפי המרכולים ברחבי העולם בשר מבוסס תאים שיוצרו במכלי תסיסה.

הטכנולוגיה שהגה נחמיאס (46), מהנדס כימי וביולוג בהשכלתו, מתבססת על גידול של רקמות חיבור שמסוגלות בהמשך להפוך לרקמת שריר. בניגוד למיזמים אחרים בתחום, הפיתוח של פיוצ'ר מיט לא מבצע שימוש בתאי גזע, וכך מוזיל באופן משמעותי את העלויות, מה שמאפשר לרעיון הבשר המתורבת לקרום עור וגידים לקראת שיווק מהיר. למעשה, החברה שואפת להניח על מדפי המרכולים את מוצריה כבר בשנתיים הקרובות, בניגוד לתחזיות בתחום הצופות הגעה למוצר מסחרי רק בסוף העשור.

כשנחמיאס חזר לארץ עם תום שנת השבתון, הוא נתקל במדען מוביל בטייסון פודס - ענקית מזון ויצרנית הבשר הגדולה בארה"ב - במסגרת הרצאה שלו בכנס, והצליח להלהיב אותו. "נשאבנו לצהריים ודיברנו, זו הייתה נקודת הפתיחה שלי", מספר נחמיאס. השותף המנהל בטייסון ונצ'רס הגיע לישראל לפגישה, ונחמיאס הזמין את המשקיעים הפוטנציאלים לארוחה ב'מחניודה'. הוא ביקש מהשף להניח במרכז השולחן גחל לוהט, הוציא מכיסו מבחנה קטנה, טפטף שתי טיפות על הגחל, והציף את המסעדה בריח משכנע של גריל עוף.

"זה בדיוק הרכיב הסודי, הגביע הקדוש שיהפוך את התחליפים לדבר האמיתי, משהו שיש לו ריח וטעם של בשר", אומר נחמיאס. מנהלי הענקית האמריקאית מיהרו לשלוף את הארנק - ואחריה הגיעו עוד ועוד משקיעים. עד כה גייסה החברה כ-17 מיליון דולר, ובין המשקיעות תמצאו את קרן ההשקעות S2G Ventures, שנכנסה להשקעה בהנפקת ביונד מיט; Emerald Technology Ventures השוויצרית; הנרי סוסנטו, מנכ''ל Monde Nissin, ממובילות תחום תחליפי הבשר; Manta Ray Ventures הבריטית והקרן הסינית Bits x Bites.

מנה עם בשר פיוצ'ר מיט. "קשה להבדיל בטעם ובריח בין מה שאנחנו מגדלים לבין המוצר מהחווה" / צילום: דודי מוסקוביץ

"עד 2022 על המדפים"

החברה הקטנה של נחמיאס צמחה במהירות. בשנה האחרונה היא גדלה משבעה עובדים ל-25 כיום, והשיקה מתחם גדול בשטח של 1400 מ"ר, הכולל בתוכו מעבדות ומתקן ייצור. "ראינו שאנחנו משיגים את כל מה שאנחנו רוצים הרבה יותר מהר ממה שחשבנו", אומר נחמיאס. "הטכנולוגיה שלנו אפשרה לנו להגיע לצפיפות של מעל 100 מיליארד תאים בליטר, שזה מטורף. הצפיפות הסטנדרטית המקובלת בתחום היא של מיליארד תאים בודדים בליטר. זה אומר שמכל נירוסטה בגודל של המקרר שלך בבית יכול לייצר 300 קילוגרם בשר כל שבועיים. או במילים אחרות, 1,500 תרנגולות שלא ימצאו את מותן בכל חודש, רק באמצעות מתקן אחד. נוכל לייצר ולייצא למדינות אחרות כמויות אדירות של ה'בשר' שלנו".

המוצרים הראשונים שתשיק החברה הם רצועות עוף, קבבים מתאי בשר כבש והמבורגרים מבקר. "אנחנו עובדים גם על טכנולוגיה לייצור סטייקים, אבל זה ייקח זמן", אומר נחמיאס. "אנחנו עושים מבחני טעימה ואנשים עפים על זה. קשה נורא להבדיל בין מה שאנחנו מגדלים לבין המוצר מהחווה. הריח, המרקם, הכל מאוד דומה. זו הרגשה שונה לחלוטין מלאכול ביונד מיט".

מתי המוצרים שלכם יהיו בחנויות?
"זו שאלה שלא תלויה בנו, אלא ברגולציה הישראלית. בארה"ב ה-FDA לא מוכן לבצע החלטות בנוגע לבשר מתורבת לפני הבחירות. כלומר, עד אמצע שנה הבאה, לא יהיה מתווה שלפיו נוכל להגיש את המסמכים. התרחיש הכי אופטימי הוא סוף 2021, והריאלי הוא 2022. אנחנו מקווים שמדינת ישראל ומשרד הבריאות ידעו לזוז יותר מהר. בנושא חדשנות במזון אנחנו אחת המדינות המובילות בעולם, ויהיה לנו חבל לחכות לאישורים אמריקאים. אנחנו מקווים שמשרד הבריאות יניע את התהליך ביחד איתנו כך שנוכל לקבל אישור רגולטורי בישראל עד סוף 2021, ונוכל להתקדם בתוך כמה חודשים לפיילוט לשיווק לצרכן".

אתם תהיו החברה הראשונה בעולם שתוציא מוצר כזה לשוק?
"למיטב ידיעתנו רק ממפיס מיט (החברה הוותיקה בעולם בתחום, שגייסה 180 מיליון דולר - ש"א) יכולה להתחרות בנו מבחינת המהירות. היא בונה עכשיו מתקן ייצור בדיוק כמונו. מי יצא ראשון, אנחנו או הם? נראה. יכול להיות שנצא באותו זמן. בכל מקרה נהיה בין הראשונים שיוציאו מוצר לשוק. ואם מדינת ישראל תסכים לתמוך ברגולציה מתקדמת ולהעמיד את התנאים שאנחנו צריכים לעמוד בהם, נקדים גם את ארצות הברית".

אז למה אנחנו זקוקים בכלל לחברות כמו פיוצ'ר מיט? תעשיית הבשר, מהחווה ועד הצלחת, מהווה את אחד הגורמים המרכזיים לפליטת גזי חממה בעולם, ובכך מתדלקת את משבר האקלים. 70% משטחי החקלאות בעולם מגדלים מספוא וסויה להאכלת בעלי החיים במשקים, כך שלמעשה מזון שלא מיועד ישירות למאכל אדם, גוזל שטח ומשאבים כשכל מטרתו היא לקיים את התעשייה המזיקה של מזון מן החי. וזה לא הכול. הפרות הפולטות לאוזון כמות אדירה של מתאן - גז החממה העוצמתי ביותר, מזיקות לו הרבה יותר מאשר כל המכוניות בעולם יחד. הן גם צורכות יותר מים מבני אדם ומזהמות את הקרקעות, ולמרות זאת המין האנושי ממשיך לאכול אותן.

ככל שאוכלוסיית כדור הארץ גדלה, אנחנו למעשה "אוכלים את הכדור". עוד ועוד שטחים מתווספים לתעשיית המזון מן החי - רבים מהם על חשבון יערות הגשם ההולכים ונכחדים. מערכת המזון שלנו מובילה להרס קרקעות ופליטה של 37% מגזי החממה באטמוספירה (כולל תהליכי שרשרת הייצור והאספקה, כגון אריזה ושינוע). הבשורות הטובות הן שהבחירות האישיות שלנו יכולות לעשות שינוי. וכאן נכנסת לפעולה החברה של פרופ' נחמיאס.

גם עולם הפיננסים מבין את הפוטנציאל הכלכלי העולה, ובשנים 2018-2015 הושקעו בחברות בתחום זה רק בארה"ב כ־73 מיליוני דולרים. שוק החלבון האלטרנטיבי כולו צפוי לצמוח בקצב מהיר מאוד בשנים הקרובות ולעקוף בגודלו שווקים משמעותיים אחרים. היום השוק מגלגל כ-27 מיליארד דולר אך לפי התחזיות הוא צפוי לגדול פי עשר עד 2030 והיקפו צפוי להגיע לכ-280 מיליארד דולר.

מבחינה סביבתית מדובר בשינוי דרמטי: הבשר של פיוצ'ר מיט פולט 80% פחות גזי חממה, זקוק ל-90% פחות שטח ול-95% פחות מים מתוקים, ומגיע לאותה רמה של ערך תזונתי, ללא כל שימוש בחומרי הדברה, ואנטיביוטיקה (זו, אגב, עוד נקודה שחורה לתעשיית הבשר: 90% מהאנטיביוטיקה בעולם משמשת את תעשיית המזון מהחי, מה שמוביל לעמידות זנים שונים של מחלות לאנטיביוטיקה בבני אדם).

נחמיאס מפרט עוד יתרון למוצר שלו, ההיבט התזונתי: "אנחנו יכולים לדאוג להפחתה ניכרת של שומן רווי בבשר שלנו, ומנגד להעמיס חומצות שומן בריאות כמו אומגה 3. אנחנו שואפים שחתיכת עוף שלנו תכיל את השומן הטוב שיש באצות ודגים, אבל עם טעם של עוף. במוצרים מתורבתים גם אין סלמונלה וקוליפורמים, וזה משמעותי מאוד עבור הביטחון התזונתי שלנו".

ד"ר שירלי ברנר, עובדת במעבדה של פיוצ'ר מיט / צילום: איל יצהר

ללא הנדסה גנטית

הטכנולוגיה של פיוצ'ר מיט איננה ההמצאה הראשונה של פרופ' נחמיאס. הוא חתום גם על הדפסת התלת מימד הראשונה של תאים אנושיים ועומד בראש מיזם נוסף - Tissue Dynamics - חברה המפתחת טכנולוגית אדם-על-שבב המייצרת מודלים זעירים של פיזיולוגיית האדם ומטרתה להחליף ניסויים בבעלי חיים בפיתוח תרופות ומוצרי קוסמטיקה. את התואר הראשון שלו עשה נחמיאס בטכניון, את הדוקטורט באוניברסיטת מינסוטה ואת הפוסט-דוקטורט בבית החולים הכללי של מסצ'וסטס.

ב-2010 הקים את המרכז לביו-הנדסה באוניברסיטה העברית והוא גם המייסד של התוכנית הישראלית ליזמות בהנדסה ביו-רפואית (BioDesign) שהולידה כ-10 חברות הזנק ובהן CardioVia ,BrainWatch ו-SwiftDuct.

בחזרה לפיוצ'ר מיט: המוצר הראשון של החברה יהיה למעשה "בשר היברידי" תעשייתי, שיתבסס על שילוב של שומן מתורבת וחלבון מן הצומח, ובניגוד לחברות אחרות בתחום יהיה חף לחלוטין מהנדסה גנטית. "התהליכים שלנו ספונטניים לחלוטין, אנחנו לא משתמשים בהנדסה גנטית. בנוסף יש לנו פטנט שמאפשר לתאים לגדול באופן שבו הם צפים כמו כדורים במיכל תסיסה רגיל. בניגוד לחברות אחרות - שחייבות לבנות מתקן ייצור ייחודי לגידול תאים שאין לאף אחד אחר. בניגוד אליהם, אני יכול לגדל את התאים שלי בכל מתקן ייצור נירוסטה בכל מקום. זה מאוד דומה למבשלת בירה. השאיפה שלנו היא למכור את הטכנולוגיה כך שחברות יוכלו להשתמש בה לייצור, ולא לייצר בעצמנו".

זה אומר שאת הבשר שלכם נוכל לגדל בתוך הערים שלנו, במתקנים צנועים?
"כדי לקחת נתח משמעותי מתעשיית הבשר, אנחנו מדברים על מיליארדי טונות בשנה. אלו מספרים אסטרונומיים. מי שחושב שהוא יכול לבנות מתקני ייצור ענקיים ליד כל עיר, טועה. זה לא יעבוד. בארה"ב יש רבע מיליון לולים שמספקים את העוף לכל המדינה. בגלל שהטכנולוגיה שלנו מאפשרת לכל אחד לייצר, היא תאפשר מודל דומה. נוכל לשים מתקן ייצור שלנו, במקום לול, על פחות שטח. בהיקפים של חוות של פרות וחזירים למשל, אנחנו צריכים עשירית או חמישית מהשטח. אנחנו יכולים לשחרר 90% מהשטח שמשמש היום למרעה בארה"ב. בעבר, גדלו על רוב השטח הזה יערות. אם נאפשר להם לגדול מחדש, הם יוכלו לתפוס 50 מיליארד טונות של פחמן דו חמצני ולהפוך את ארה"ב לנייטרלית מבחינת ייצור גזי החממה בעשור הקרוב, ובכך להדביק את יעדי הסכם פריז".

לא בכדי נחמיאס מזכיר את יעדי ההסכם העולמי שנועד לחתוך את פליטות הפחמן ולמנוע מהאנושות להתדרדר לעידן של אסונות אקלים תכופים. למרות הנזק העצום של תעשיית המזון מן החי, המדינות שחתמו על ההסכם המורכב והמסובך לא נגעו בכלל בנושא הפשוט ביותר - שינוי התזונה שלנו. ממשלות בעולם מספקות כיום 560 מיליארד ליש"ט בשנה בסבסוד חקלאי למשקים של בשר מהחי, הפוגעים בסביבה, ומובילים לכריתת יערות, זיהום והריגת חיות בר. במקביל, רק 1% מהכסף של הממשלות משמש להגנה על עולם החי. התקווה, אם כן, יכולה להגיע בשלב זה רק מהזירה העסקית ומההחלטות האישיות שאנחנו מקבלים.

המשקיעים רואים בפיוצ'ר מיט השקעה ירוקה?
"השקעה שתביא להם דולרים ירוקים? כן", מגחך פרופ' נחמיאס. "זה עסק כלכלי לחלוטין".

בין המשקיעים של פיוצ'ר מיט אפשר את הקרן משנגחאי Bits x Bites, המשקיעה בטכנולוגיות מזון. זה כמובן נתון מעניין לאור העובדה שסין היא מדינה שצריכת הבשר בה הולכת ועולה עם העלייה ברמת החיים. "לסין אין מספיק מים ושטחי מרעה כדי לייצר את הבשר לכל תושביה", אומר נחמיאס, "עוד לפני משבר הקורונה הייתה שם מגפה שהרגה להם כמות עצומה של חזירים. עבורם זו בעיה קשה כי הם משתמשים בחזיר ובחלקיו בכל תעשיית המזון. אם תתני להם טכנולוגיה שמאפשרת לייצר את אותה כמות חלבון בכמות מינימלית של שטח ומים, הם ייקחו אותה.

"עבורנו, טבעונות היא סוג של אמונה. זה שחור ולבן. בסין לעומת זאת, תמצאי תחליפי בשר שהיה אצלם לאורך ההיסטוריה דבר מאוד יקר, ולכן יש להם היסטוריה רצינית מאוד של שימוש ב'בשר' מן הצומח. אם תבואי אליהם עם תחליף בשר שיש לו טעם יותר טוב, האינטגרציה לשוק תהיה יותר קלה בגלל ההיסטוריה הקולינרית שלהם".

אז השיח על משבר האקלים לא קיים סביב שולחן המשקיעים שלך?
"כל המשקיעים שלנו מודעים לזה ומדברים על זה. הם מונעים מהסיבות הנכונות. מרצון לייצר יותר חלבון לכל העולם, להתמודד עם משבר האקלים, וגם מהרעיון של להפסיק לצרוך בעלי חיים. כשזה מגיע לבשר מתורבת, יש לך 'סערה מושלמת' - זה שילוב של כל האינטרסים בעולם. אינטרסים כלכליים, אקולוגיים, מסחריים, אתיים, מדעיים. כולם מצביעים בדיוק לאותו כיוון - של הפסקת השימוש בבשר מהחי - וזה לא קורה הרבה בחיים.

"אז כן, כולנו מבינים שאנחנו צריכים לשנות את ההתנהגות שלנו. כל המשקיעים שמגיעים מתעשיית המזון מאוד דואגים כי גם מהבחינה המסחרית אנחנו לא יכולים לייצר כמות גדולה יותר של חלבון בעולם. גמרנו, אין יותר שטח. וזה קורה בזמן שהאוכלוסייה גדלה. זה אומר שחברות כמו טייסון, שהיא חברה בורסאית, לא יכולות לגדול יותר, ושמחירי המוצרים שלה הולכים לעלות. ירצו או לא ירצו, אם לא נעשה משהו הילדים שלנו לא יוכלו לאכול בשר כמונו".

אבל, נחמיאס מדגיש, הבעיה בייצור המזון בעולם כיום, לא מתחילה ונגמרת בתעשיית הבשר. "זו לא רק תעשיית הבשר. המשבר האקולוגי ניזון גם מתעשיות של מזון מן הצומח; אם תסתכלי על רכיבים של מוצרים אחרים שהם טבעוניים, את תראי שם בלא מעט מקרים שמן דקלים. זה שומן רווי, שהופך את המוצר לעסיסי ולא יבש. הצריכה המוגברת והמתועשת של השמנים האלו, גם היא מובילה לבירוא יערות גשם באינדונזיה, בדיוק כמו אובדן יערות הגשם באמזונס בגלל ייצור בשר בקר".

מנה עם בשר פיוצ'ר מיט. פלא חומרי הדברה וללא אנטיביוטיקה / צילום: איל יצהר

"אשתי צמחונית - היא לא ניסתה את המוצר שלנו. זה מגעיל אותה"

תעשיית הבשר המתורבת לא לוטשת עיניים לעבר הטבעונים והצמחונים. הם, כך או כך, ביצעו בחירה מוסרית ולמדו להסתדר עם התחליפים, ולנחמיאס יש עדות חיה לעניין בבית. "אשתי צמחונית. עד עכשיו היא לא ניסתה את המוצר, בשר מגעיל אותה. היא לא תיגע בזה", הוא מספר. קהל היעד הוא בדיוק אלו שעד היום לא הסכימו להזיז את הבשר מהצלחת, וכעת יתקשו למצוא סיבות לוותר עליו.

אז מה הסיפור שלנו עם התאווה לבשר, ומדוע אצל צמחונים מתעוררת תחושת גועל ממזון מן החי - גם אם מקורו לא בהרג חיות? "כשמסתכלים על התפתחות המין האנושי, רואים שבפרימטים (קופי אדם בשלב אבולוציוני מוקדם, ש.א), המוח התחיל לגדול רק כשהם התחילו לצוד ולאכול בשר. הקפיצה המהותית הייתה עם המצאת האש, שאפשרה לצרוך חלבון ושומן בצורה יעילה יותר", אומר נחמיאס, "החלבון מאפשר לנו ליצור אנשים חדשים - ילדים. והשומן איפשר לנו לגדל את המוח האנושי. זו גדילה של המוח, שאפשרה את המהפכה החקלאית. המהפכה החקלאית אפשרה לנו לגדל חיטה, תירס ואורז ובשאריות שלהם התחלנו להאכיל בעלי חיים לבשר. ההתפתחות שלנו קשורה מהותית לבשר.

"בכל תרבות בכדור הארץ, הבשר הוא המנה המרכזית על השולחן. אנחנו, כבני אדם, מאוד רגישים לריח של בשר. אנחנו מסוגלים להריח מנגל מהצד השני של הרחוב. אנחנו מריחים את החומרים שנוצרים מבעירת שומן של חיה. מולקולות כאלו משתחררות גם כשמישהו אופה עוגה או מכין טופו, אבל בשר אנחנו מזהים מרחוק. כשאנחנו רואים תמונה של סטייק, אנשים מסוגלים לדמיין את הריח שלו. זה לא קורה עם טופו. אתה יכול להיות אפאתי לטופו, אבל בשר תמיד מעורר תגובה אמוציונלית. צמחונים יכולים להחליף תגובה חזקה כמו תאווה לבשר בתגובה חזרה אחרת כמו סלידה, אין להם אופציה אחרת. אין מה לעשות, זה חלק מהתרבות שלנו, וזה בדיוק מה שאנחנו מצליחים להביא במוצרי הבשר המתורבת שלנו".

פיוצ'ר מיט
יזם: פרופ' יעקב נחמיאס
מוצר: בשר מתורבת באמצעות רקמות חיבור שמסוגלות להפוך לרקמת שריר, ללא שימוש בתאי גזע
שנת הקמה: 2018
גיוס עד היום: כ־17 מיליון דולר; בין המשקיעות: קרן ההשקעות S2G Ventures, הקרן השוויצרית Emerald Technology Ventures והקרן הסינית Bits x Bites
מספר עובדים: 25

 

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

איראן נחלה כישלון חרוץ בתקיפת ישראל, אך האם זה יבלום את הביקוש לכטב"מים שלה?

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"