גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם פרסום תמלילי מנדלבליט מהווה עבירה פלילית? תלוי באינטרס המתחלף של הפרקליטות

כיצד הפרקליטות מגישה מסמך מרושל, מזלזל ומתנשא וסותרת את עצמה על פי האינטרס העכשווי? קשה להכיל נורמה בה הפרקליטות לא מייצגת את האינטרס הציבורי הרחב אלא פועלת כדי לנצח בכל תיק ובכל דרך ● כעת נותר לראות אם בית המשפט ירים את הכפפה או שיחליק את הסיפור המטריד הזה מתחת לשטיח

אביחי מנדלבליט / צילום: תמר מצפי
אביחי מנדלבליט / צילום: תמר מצפי

האם תמלילי שיחת אביחי מנדלבליט וגבי אשכנזי הינם תוצרי האזנת סתר ופרסומם מהווה עבירות פליליות? כנראה תלוי באיזה יום שואלים את הפרקליטות, או ליתר דיוק מה האינטרס של הפרקליטות באותו יום.

לאחרונה פרסמנו ב"גלובס" בקשה מעניינת של סנגור לבטל את כתב האישום של מרשתו המייחס לה ריבוי עבירות של האזנת סתר, זאת מכוח הגנה מן הצדק בשל אכיפה בררנית. לטענתו, העובדה כי עו"ד כנרת בראשי לא נחקרה לאחר שביצעה האזנת סתר והפרה צו איסור פרסום, מלמדת על אכיפה בררנית.

האם הפרקליטות סבורה כמו הסנגור, עו"ד קובי סודרי, שכנרת בראשי אכן ביצעה את העבירות האמורות? כאמור, כנראה התשובה לכך היא 'תלוי', תלוי בזמן ובאינטרס. קודם כל, בואו נתחיל בתיאור העובדות.

לפני כחודש הגישה עו"ד כנרת בראשי עתירה לבג"ץ, באמצעות עו"ד יורם שפטל, במסגרתה ביקשה כי ייאסר על היועץ המשפטי לממשלה להתערב במינויים בכירים במשרד המשפטים, זאת על סמך חלקים מתמלילי שיחות מ-2010 שהתקיימו בין מנדלבליט כשכיהן כפצ"ר לבין הרמטכ"ל דאז גבי אשכנזי, במסגרת הפרשה הידועה כ"פרשת הרפז".

לצד הגשת העתירה, בראשי הפיצה את קטעי התמלילים לכלי התקשורת וברשתות החברתיות. בעקבות כך, מיהרה פרקליטות המדינה לשלוח לכלי התקשורת כי מדובר בפרסום של תוצרי האזנת סתר והפרה של צווי איסור פרסום שהינם עבירות פליליות. "נבקש להבהיר למען הסר ספק, כי התמלילים המצוטטים בעתירה לקוחים מתוך שיחה שסווגה בשעתו ע"י הגורמים המוסמכים כהאזנת סתר, והדבר אף פורסם ברבים. כידוע, פרסום תוכנה של האזנת סתר וכן הפרה של צווי איסור פרסום, הם בגדר עבירות פליליות".

כך הזדרזה הפרקליטות להודיע גם לבג"ץ, עוד טרם נתבקשה להגיב לעתירה. בהודעת הפרקליטות לבג"ץ נכתב כי עמדת היועמ"ש שמדובר "בעשיית שימוש שלא כדין וביודעין בקטעי שיחה שברובם המוחלט מהווים האזנת סתר אסורה ותוך שהשיחה כולה חוסה תחת צו איסור פרסום שהוציא בית המשפט". הפרקליטות התייחסה אף לפרסום של בראשי ברשתות החברתיות לפיה היא ידעה מראש כי מדובר בהאזנת סתר אסורה. לטענת הפרקליטות מדובר בעבירות חמורות מסוג פשע.

בג"ץ אכן דחה על הסף את עתירת בראשי וציין כי "על פני הדברים ככל שאכן מדובר בתמלילים החוסים תחת צו איסור פרסום, יש בסיס לטענת המשיב כי קיים פסול בשימוש שעשתה העותרת בתמלילים אלו. קשה גם להלום הגשת בקשה לאישור הפרסום לאחר הגשת העתירה, בה בשעה שהעותרת כלל לא ציינה בעתירתה את דבר קיומו של צו איסור הפרסום בנושא".

החלטת הפרקליטות לא לחקור את כנרת בראשי מהווה אכיפה בררנית

בעקבות עתירת בראשי, הוגשה לבית המשפט השלום בתל-אביב בקשה לביטול כתב אישום נגד אישה הנאשמת בהאזנת סתר נגד בן זוגה לשעבר כחלק מסכסוך משפטי הקשור בגירושים. עורך דינה, קובי סודרי, הגיש בקשה לביטול כתב האישום "לנוכח אכיפה בררנית של הנאשמת לעומת אחרים, שעברו לכאורה עבירות דומות ואף חמורות מאלה המיוחסות לה, ואף על פי כן לא ננקט נגדם שום 'הליך שיפוטי'".

סודרי טען כי החלטת הפרקליטות שלא לחקור באזהרה את כנרת בראשי לאור התנהלותה מהווה אכיפה בררנית. לטענת סודרי, בראשי ועורכי דינה ביצעו שורת עבירות פליליות, ובכללן ריבוי עבירות של האזנת סתר. "על אף כל האמור, לא ננקט בעקבות כך שום הליך משפטי (לא חקירה ולא העמדה לדין), כלפי מאן-דהוא, ומחדל זה מקים לנאשמת טענת הגנה מן הצדק בדמות אכיפה בררנית". סודרי טוען כי "נסיבות עניינה של העותרת, חמורות מנסיבות עניינה של הנאשמת, במיוחד ביחס לאופן השגת תוצרי האזנת הסתר, לפרסומם וליסוד הנפשי שהתלווה לכך... אם רחמנא ליצלן, המחדל מלנקוט בהליך משפטי נגד העותרת, נובע, כטענתה, מהרצון לכסות על מזימת פשע, כי אז הפלייתה של הנאשמת חמורה ושערורייתית עוד יותר".

לפני מספר ימים הגיבה הפרקליטות לבקשת סודרי. סגן בכיר בפרקליטות מחוז תל-אביב עו"ד תמיר אלטיט דחה בתגובתו את הבקשה וכתב כי "הסתמכות ההגנה על כתבות עיתונאיות ועל פרסומים חלקיים ברשתות החברתיות, אינה מציגה ולו תשתית עובדתית ומשפטית מינימלית לביסוס הטענות ויש להניח כי היא לוקה בחסר ובחוסר דיוק בלשון המעטה".

מתגובת הפרקליטות עולה כי באופן קטגורי יש להניח שכתבות עיתונאיות הינן לוקות בחסר ובחוסר דיוק בלשון המעטה. הפרקליטות מפנה בעניין זה לפסיקת בג"ץ מן השנה שעברה, אולם כל שנכתב שם הוא כי אין להכשיר הגשת עתירות המבוססות באורח כמעט בלעדי על פרסומים בתקשורת שלא נבדקו ולא אומתו.

"קשה לדלות מסקנות שיהיה בהן כדי להצביע על שוני או דמיון בין המקרים"

אולם מעבר לכך, טענת הפרקליטות תמוהה במיוחד. ההגנה כלל וכלל לא הסתמכה על כתבות עיתונאיות ועל פרסומים חלקיים ברשתות החברתיות, אלא על הודעת הדוברות של הפרקליטות עצמה לכלי התקשורת בה נכתב כי מדובר בעבירות פליליות של האזנת סתר והפרת צו איסור פרסום, וכך נכתב כאמור גם בתגובת הפרקליטות לבג"ץ. יתר על כן, ההגנה לא הסתמכה על פרסומים ברשתות החברתיות כמקור עובדתי אלא טענה כי הפרסומים עצמם ברשתות החברתיות הן ביצוע העבירה.

הפרקליטות הוסיפה עוד בתגובתה לבקשת סודרי כי "מעבר לנדרש, נוסיף, כי מאחר והעותרת לא נחקרה בגין עבירה כלשהי, הרי שקשה לדלות נתונים או מסקנות שיהיה בהם כדי להצביע על שוני או דמיון בין המקרים". תשובה זו תמוהה אף יותר, שהרי היא דוחה את הטענה לאכיפה בררנית על כך שבראשי לא נחקרה והועמדה לדין, בכך שבראשי לא נחקרה בעבירה כלשהי ולכן קשה להשוות בין המקרים. קשה למצוא דוגמה יותר ברורה של תפיסת החבל בשני קצותיו, ואת כל זה עושה הפרקליטות כשמדובר על בקשה של אכיפה בררנית.

אך זה לא הכל. עוד נכתב בתגובת הפרקליטות כי "אין דומה בין מעשיה הלכאוריים של העותרת, כך על פי טענת הנאשמת, לפיהם הפרה צו פרסום, לבין המיוחס לנאשמת בעובדות כתב האישום, שם דובר על האזנת סתר לבן זוג... ובמשך תקופה ממושכת". הרי שבתגובה זו טוענת הפרקליטות כי מדובר בהפרת צו איסור פרסום בלבד ולא בשימוש אסור בתוצרי האזנת סתר, זאת בניגוד למה שנטענה לבג"ץ ובהודעתה לכלי התקשורת.

עו"ד סודרי השיב לבית המשפט וטען כי "תגובת המאשימה שגויה, לקויה ולמרבה הצער, היא מעוררת את הרושם של אחת שהוכנה כלאחר יד וללא כל בדיקה מוקדמת" לאור האמור לעיל.

האם הסנגור צודק בטענתו?

הסיפור, לדעתי, איננו אם עו"ד בראשי ביצעה עבירה או אם אכן צודק הסנגור בטענתו לאכיפה בררנית. הסיפור הוא כיצד הפרקליטות מגישה מסמך מרושל, מזלזל ומתנשא וסותרת את עצמה על פי האינטרס העכשווי. אם היה מדובר בסנגור פרטי, היינו אומרים שמדובר בטקטיקה לגיטימית כי האינטרס שלו הוא האינטרס של הלקוח שלו, הא ותו לא. אבל אנחנו לא מדברים על סנגור פרטי אלא על פרקליטות המדינה. קשה להכיל נורמה בה הפרקליטות לא מייצגת את האינטרס הציבורי הרחב אלא פועלת כדי לנצח בכל תיק ובכל דרך. הדבר מנוגד לאתוס של הפרקליטות. כעת נותר לראות אם בית המשפט ירים את הכפפה או שיחליק את הסיפור המטריד הזה מתחת לשטיח.

עו"ד קובי סודרי מסר ל"גלובס" בתגובה כי מדובר "בהתנהגות תמוהה של הפרקליטות. מצד אחד טוענים שהחוק הופר, מהצד השני לא חוקרים את ההפרה. ככה לא בונים אמון ציבור".

עו"ד כנרת בראשי לא מסרה תגובה.

עוד כתבות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד