גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגל השני של הקורונה סחף מטה את המדד - שאיבד בספטמבר 3%

מדדי הייחוס איבדו בחודש שעבר יותר מ-5% ● תת-מדד מדעי החיים איבד כ-2.8% לעומת יציבות יחסית במדדים המקבילים, ואילו תת-מדד הטכנולוגיה איבד בספטמבר 3.6%, לעומת ירידה של 4.8% במדד ת"א טכנולוגיה ושל 3.8% בנאסד"ק טכנולוגיה

הנפקת JFROG / צילום: SO&CO event management
הנפקת JFROG / צילום: SO&CO event management

בחודש ספטמבר, שבו התרחב הגל השני של הקורונה בישראל, נסחרו החברות הישראליות בוול סטריט במגמה שלילית. מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחר החברות האלו, ירד בספטמבר ב-3%, ובאותה תקופה מדד ת"א-125 איבד 5.5% ומדד נאסד"ק נחלש ב-5.2%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים איבד מערכו בספטמבר כ-2.8%, בזמן שמדד ת"א ביומד רשם עלייה מתונה של 0.3% ומדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה נותר יציב עם ירידה של 0.1%.

המצטרפת החדשה לתת-המדד החודש היא חברת PainReform שהשלימה גיוס של 23 מיליון דולר, עם שווי של 70 מיליון דולר אחרי הכסף. החברה מפתחת תרופה לטיפול בכאבים, על-ידי שחרור מושהה של משכך כאבים במשך 72 שעות, המשמש בעיקר להתאוששות לאחר ניתוחים. מההנפקה ועד סוף ספטמבר מנייתה ירדה ב-42.5%.

גלובס-פרומתאוס---ספטמבר-2020

חברה נוספת הראויה לציון היא נובוקיור, שזינקה בכ-35% בספטמבר, מה שמשלים עלייה של 65% בחצי השנה האחרונה, ומקנה לחברה שווי שוק של כ-11.2 מיליארד דולר. החברה קיבלה לאחרונה את אישור הרשות הלאומית הסינית למוצרים רפואיים לשווק את המוצר Optune, המשמש לטיפול בגידולים סרטניים מוצקים.

במקביל, תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה ירד בספטמבר ב-3.6%. באותה תקופה, מדד ת"א טכנולוגיה איבד מערכו 4.8% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה ירד ב-3.8%.

מצטרפת חדשה לתת-המדד החודש היא חברת JFrog, שהנפיקה במחיר של 44 דולר למניה וגייסה כ-352 מיליון דולר. JFrog סיימה את החודש עם נסיקה של 92.4% במחיר המניה ועם שווי שוק של 7.6 מיליארד דולר. JFrog היא חברת תוכנה ישראלית המתמקדת בתחום עדכוני התוכנה בענן על-ידי אופטימיזציה, מעקב והפצה. בין לקוחותיה ענקיות כמו גוגל, טארגט וסוני.

נציגת החודש: חברת הביוטק אבוג'ן

נציגת החודש במדד גלובס-פרומתאוס היא חברת הביוטק אבוג'ן, אשר נסחרת כיום בנאסד"ק בשווי של כ-121 מיליון דולר, לאחר עליות חדות בספטמבר.

אבוג'ן היא חברת ביולוגיה מחשובית ישראלית העוסקת בפיתוח מוצרים בתחומי בריאות האדם, החקלאות והתעשייה. לפי אייל שבח, שותף מייסד וראש תחום הטכנולוגיה בפרומתאוס ייעוץ כלכלי: "ליבת הפעילות של אבוג'ן מבוססת על סט של שלושה כלים עיקריים: ביג דאטה, בינה מלאכותית והבנה מדעית מעמיקה בביולוגיה. החברה פועלת באמצעות פלטפורמה שפיתחה לחיזוי ביולוגי המבוסס בינה מלאכותית, שנקראת CPB או Computational Predictive Biology, שמטרתה להעלות את סיכויי ההצלחה של פיתוח מוצרים מתחום מדעי החיים, תוך צמצום משך הזמן ועלויות הפיתוח".

בפרומתאוס מוסיפים כי תהליך המו"פ של אבוג'ן כולל שני שלבים עיקריים: שלב הגילוי - שבו מתבצע ניתוח חישובי לחיזוי המועמדים (לדוגמה, מולקולה/חיידק/גן) בעלי הסיכוי הטוב ביותר להפוך למוצר - ושלב הפיתוח, שבו מתבצעת אופטימיזציה, ושמתבצע אף הוא תוך שימוש בפלטפורמות הטכנולוגיות של החברה.

אבוג'ן נוסדה ב-2002 כספין-אוף של קומפיוג'ן, והתמקדה בראשית דרכה ביישום יכולות הביולוגיה המחשובית שלה בתחום החקלאות, בעיקר באמצעות הנדסה גנטית. שינויים בשוק החקלאות ובהעדפות הצרכנים הובילו את אבוג'ן להרחיב את הפעילויות לתחומים ופלחי שוק נוספים. גיוס ההון בסך 85 מיליון דולר בהנפקה לציבור ב-2013 אפשר לחברה לממש אסטרטגיה זו, ובשנים שלאחר מכן היא הרחיבה את היכולות הטכנולוגיות שלה בתחום הביולוגיה המחשובית, והתרחבה לתחומים נוספים בחקלאות, תעשייה ואף תחום בריאות האדם.

בפרומתאוס מציינים כי לחברה שני מודלים עסקיים: המודל הראשון הוא של שיתופי פעולה, שבמסגרתו אבוג'ן חוברת לחברות ענק בתחום מדעי החיים; אבוג'ן מבצעת את תהליכי המו"פ המוקדמים והמסוכנים באמצעות הפלטפורמה שלה, ובמקרה של הצלחה, החברות השותפות ממשיכות את התהליך עד למסחור המוצר. התמורה של אבוג'ן היא בדרך כלל בצורה של תשלום חד-פעמי או תשלומים עבור פעילות המו"פ ובהמשך תגמול לפי אבני דרך וכן תמלוגים מהמוצר הסופי.

פוטנציאל מסחרי משמעותי בחברות הבנות

המודל העסקי השני של אבוג'ן הוא פיתוח in-house של מוצרים שבהם תהליכי הגילוי והאופטימיזציה מבוצעים על גבי הטכנולוגיה שלה. מדובר במודל עסקי חדש יחסית, שבמסגרתו אבוג'ן מקימה חברות בנות (spin-offs) שמשתמשות בטכנולוגיה לפיתוח ומסחור מוצרים. בפרומתאוס מציינים את החברות הבנות של אבוג'ן, המציגות פוטנציאל מסחרי משמעותי.

ביומיקה - חברה בת (90%) המתמקדת בתרופות המבוססות על המיקרוביום האנושי. ב-2019 ביצעה החברה בהצלחה ניסויים ראשוניים (פרה-קליניים) על בעלי חיים. השנה נערכו מחקרים פרה-קליניים מורחבים שגם התוצאות שלהם היו חיוביות. ניסוי ההיתכנות הראשון בבני אדם צפוי להתחיל בשנת 2021.

קאנוניק (100%) - מתחום הקנאביס רפואי, עוסקת בהשבחת צמחי קנאביס לצורך פיתוח צמחים שבהם ישנה יציבות (הדירות) בכמות ובאיכות של החומרים הפעילים, כמות גבוהה של חומרים פעילים והרכב חומרים פעילים ייחודי, עם דגש על חומרים לטיפול בדלקת ובכאב. ככל שתירשם הצלחה בפיתוח העונה על קריטריונים אלו, יהיה למוצרים ערך מסחרי רב. ב-2022 צפויים מוצרי החברה להגיע לשלב המסחור.

אגפלנוס (98%) - מפתחת מוצרים כימיים להגנת הצומח וביניהם קוטלי עשבים, חרקים ופטריות. החברה הודיעה השנה על שיתוף פעולה אסטרטגי עם חברת קורטבע לפיתוח קוטלי עשבים, ונוסף על כך החלה בניסוי שדה שתוצאותיו צפויות להתקבל עד תום השנה. המשמעות של השגת תוצאות חיוביות היא התקדמות לשלב פיתוח מתקדם בתוכנית לקוטלי עשבים בעלי מנגנון פעילות חדש.

לביא-ביו (72%) - מתמקדת במוצרים משפרי יבול ומגינים מפני מזיקים לתחום החקלאות המבוססים על המיקרוביום של הצמח וסביבתו. המוצר המוביל, המשפר יבול בחיטה, נמצא כעת בניסוי שתוצאותיו צפויות להתקבל עד סוף השנה. תוצאות חיוביות צפויות לאפשר לחברה להשיק את המוצר ב-2022.

בתחילת ספטמבר אבוג'ן גייסה 10 מיליון דולר בהובלת קרן ההשקעות האמריקאית ARK Investment Management.

לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס, נכון להיום, הכנסות אבוג'ן עדיין אינן מהותיות והן הסתכמו בכ-373 אלף דולר במחצית הראשונה של 2020, בהשוואה לכ-540 אלף דולר בתקופה המקבילה.

בשורה התחתונה ההפסד הנקי של החברה במחצית גדל ביותר מ-50%, והסתכם בהפסד נקי של כ-12 מיליון דולר, בהשוואה לכ-8 מיליון דולר בתקופה המקבילה. זאת, כתוצאה מגידול של כ-21% בהוצאות המו"פ, גידול של כ-37% בהוצאות הנהלה וכלליות וגידול משמעותי של כ-48% בהוצאות פיתוח עסקי.

העלייה הניכרת בהוצאות תפעוליות אלו נבעה בעיקר מהוצאות שאינן כרוכות בתזרים מזומנים - בהיקף של כ-2.8 מיליון דולר - שנבעו מעלות תשלום מבוסס מניות בגין אופציות. נוסף על כך, בתקופה המקבילה נרשמו הכנסות מימון מהותיות שלא חזרו על עצמן במחצית הראשונה של 2020.

בפרומתאוס מציינים כי לאבוג'ן היו בסוף המחצית הראשונה מזומנים ופיקדונות בסך 38 מיליון דולר, ובסך הכול לחברה נכסים בשווי של יותר מ-61 מיליון דולר. מנגד, לחברה אין התחייבויות לבנקים, וסך ההתחייבויות עומד על כ-10 מיליון דולר. ההון העצמי שלה נאמד ב-51 מיליון דולר, בעוד ששווי השוק של אבוג'ן כיום הוא כ-121 מיליון דולר, כלומר החברה נסחרת מעל להונה העצמי.

לפי שבח, "בחצי שנה האחרונה מניית אבוג'ן זינקה ב-236%, וסביר להניח שהדבר קשור באסטרטגיה החדשה של החברה להקמת חברות בנות ולהפנמת הפוטנציאל על-ידי השוק".

שבח מוסיף, כי "נראה שלחברה יתרון טכנולוגי והיא מכוונת לביצועים משמעותיים וקריטיים לפעילות העסקית במהלך השנתיים הבאות. בכלל זה צופה החברה לדווח על מספר ניסויים במוצרי ליבה של החברות הבנות, ואם אלו יצליחו תתחיל החברה להניב הכנסות ממסחור המוצרים שלה, וכולנו תקווה שהיא תצליח לעמוד ביעדים הגבוהים שהציבה לעצמה". 

המדד, שהורכב על-ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

סערה בפתח הדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ: השופטים יקבלו עדכון במעמד צד אחד

רה"מ נתניהו מבקש למנות את האלוף דוד זיני לראש השב"כ בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי הוא בניגוד עניינים בגלל חקירות השב"כ נגד יועציו ● בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את המינוי, והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● כהונת סגן ראש השב"כ, ש', כמ"מ ראש השירות צפויה להסתיים באמצע יולי

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

אנשי כספים חוסלו, הבנק נפגע: כך שיתקה ישראל את צינור הכסף מאיראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?