גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגל השני של הקורונה סחף מטה את המדד - שאיבד בספטמבר 3%

מדדי הייחוס איבדו בחודש שעבר יותר מ-5% ● תת-מדד מדעי החיים איבד כ-2.8% לעומת יציבות יחסית במדדים המקבילים, ואילו תת-מדד הטכנולוגיה איבד בספטמבר 3.6%, לעומת ירידה של 4.8% במדד ת"א טכנולוגיה ושל 3.8% בנאסד"ק טכנולוגיה

הנפקת JFROG / צילום: SO&CO event management
הנפקת JFROG / צילום: SO&CO event management

בחודש ספטמבר, שבו התרחב הגל השני של הקורונה בישראל, נסחרו החברות הישראליות בוול סטריט במגמה שלילית. מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחר החברות האלו, ירד בספטמבר ב-3%, ובאותה תקופה מדד ת"א-125 איבד 5.5% ומדד נאסד"ק נחלש ב-5.2%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים איבד מערכו בספטמבר כ-2.8%, בזמן שמדד ת"א ביומד רשם עלייה מתונה של 0.3% ומדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה נותר יציב עם ירידה של 0.1%.

המצטרפת החדשה לתת-המדד החודש היא חברת PainReform שהשלימה גיוס של 23 מיליון דולר, עם שווי של 70 מיליון דולר אחרי הכסף. החברה מפתחת תרופה לטיפול בכאבים, על-ידי שחרור מושהה של משכך כאבים במשך 72 שעות, המשמש בעיקר להתאוששות לאחר ניתוחים. מההנפקה ועד סוף ספטמבר מנייתה ירדה ב-42.5%.

גלובס-פרומתאוס---ספטמבר-2020

חברה נוספת הראויה לציון היא נובוקיור, שזינקה בכ-35% בספטמבר, מה שמשלים עלייה של 65% בחצי השנה האחרונה, ומקנה לחברה שווי שוק של כ-11.2 מיליארד דולר. החברה קיבלה לאחרונה את אישור הרשות הלאומית הסינית למוצרים רפואיים לשווק את המוצר Optune, המשמש לטיפול בגידולים סרטניים מוצקים.

במקביל, תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה ירד בספטמבר ב-3.6%. באותה תקופה, מדד ת"א טכנולוגיה איבד מערכו 4.8% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה ירד ב-3.8%.

מצטרפת חדשה לתת-המדד החודש היא חברת JFrog, שהנפיקה במחיר של 44 דולר למניה וגייסה כ-352 מיליון דולר. JFrog סיימה את החודש עם נסיקה של 92.4% במחיר המניה ועם שווי שוק של 7.6 מיליארד דולר. JFrog היא חברת תוכנה ישראלית המתמקדת בתחום עדכוני התוכנה בענן על-ידי אופטימיזציה, מעקב והפצה. בין לקוחותיה ענקיות כמו גוגל, טארגט וסוני.

נציגת החודש: חברת הביוטק אבוג'ן

נציגת החודש במדד גלובס-פרומתאוס היא חברת הביוטק אבוג'ן, אשר נסחרת כיום בנאסד"ק בשווי של כ-121 מיליון דולר, לאחר עליות חדות בספטמבר.

אבוג'ן היא חברת ביולוגיה מחשובית ישראלית העוסקת בפיתוח מוצרים בתחומי בריאות האדם, החקלאות והתעשייה. לפי אייל שבח, שותף מייסד וראש תחום הטכנולוגיה בפרומתאוס ייעוץ כלכלי: "ליבת הפעילות של אבוג'ן מבוססת על סט של שלושה כלים עיקריים: ביג דאטה, בינה מלאכותית והבנה מדעית מעמיקה בביולוגיה. החברה פועלת באמצעות פלטפורמה שפיתחה לחיזוי ביולוגי המבוסס בינה מלאכותית, שנקראת CPB או Computational Predictive Biology, שמטרתה להעלות את סיכויי ההצלחה של פיתוח מוצרים מתחום מדעי החיים, תוך צמצום משך הזמן ועלויות הפיתוח".

בפרומתאוס מוסיפים כי תהליך המו"פ של אבוג'ן כולל שני שלבים עיקריים: שלב הגילוי - שבו מתבצע ניתוח חישובי לחיזוי המועמדים (לדוגמה, מולקולה/חיידק/גן) בעלי הסיכוי הטוב ביותר להפוך למוצר - ושלב הפיתוח, שבו מתבצעת אופטימיזציה, ושמתבצע אף הוא תוך שימוש בפלטפורמות הטכנולוגיות של החברה.

אבוג'ן נוסדה ב-2002 כספין-אוף של קומפיוג'ן, והתמקדה בראשית דרכה ביישום יכולות הביולוגיה המחשובית שלה בתחום החקלאות, בעיקר באמצעות הנדסה גנטית. שינויים בשוק החקלאות ובהעדפות הצרכנים הובילו את אבוג'ן להרחיב את הפעילויות לתחומים ופלחי שוק נוספים. גיוס ההון בסך 85 מיליון דולר בהנפקה לציבור ב-2013 אפשר לחברה לממש אסטרטגיה זו, ובשנים שלאחר מכן היא הרחיבה את היכולות הטכנולוגיות שלה בתחום הביולוגיה המחשובית, והתרחבה לתחומים נוספים בחקלאות, תעשייה ואף תחום בריאות האדם.

בפרומתאוס מציינים כי לחברה שני מודלים עסקיים: המודל הראשון הוא של שיתופי פעולה, שבמסגרתו אבוג'ן חוברת לחברות ענק בתחום מדעי החיים; אבוג'ן מבצעת את תהליכי המו"פ המוקדמים והמסוכנים באמצעות הפלטפורמה שלה, ובמקרה של הצלחה, החברות השותפות ממשיכות את התהליך עד למסחור המוצר. התמורה של אבוג'ן היא בדרך כלל בצורה של תשלום חד-פעמי או תשלומים עבור פעילות המו"פ ובהמשך תגמול לפי אבני דרך וכן תמלוגים מהמוצר הסופי.

פוטנציאל מסחרי משמעותי בחברות הבנות

המודל העסקי השני של אבוג'ן הוא פיתוח in-house של מוצרים שבהם תהליכי הגילוי והאופטימיזציה מבוצעים על גבי הטכנולוגיה שלה. מדובר במודל עסקי חדש יחסית, שבמסגרתו אבוג'ן מקימה חברות בנות (spin-offs) שמשתמשות בטכנולוגיה לפיתוח ומסחור מוצרים. בפרומתאוס מציינים את החברות הבנות של אבוג'ן, המציגות פוטנציאל מסחרי משמעותי.

ביומיקה - חברה בת (90%) המתמקדת בתרופות המבוססות על המיקרוביום האנושי. ב-2019 ביצעה החברה בהצלחה ניסויים ראשוניים (פרה-קליניים) על בעלי חיים. השנה נערכו מחקרים פרה-קליניים מורחבים שגם התוצאות שלהם היו חיוביות. ניסוי ההיתכנות הראשון בבני אדם צפוי להתחיל בשנת 2021.

קאנוניק (100%) - מתחום הקנאביס רפואי, עוסקת בהשבחת צמחי קנאביס לצורך פיתוח צמחים שבהם ישנה יציבות (הדירות) בכמות ובאיכות של החומרים הפעילים, כמות גבוהה של חומרים פעילים והרכב חומרים פעילים ייחודי, עם דגש על חומרים לטיפול בדלקת ובכאב. ככל שתירשם הצלחה בפיתוח העונה על קריטריונים אלו, יהיה למוצרים ערך מסחרי רב. ב-2022 צפויים מוצרי החברה להגיע לשלב המסחור.

אגפלנוס (98%) - מפתחת מוצרים כימיים להגנת הצומח וביניהם קוטלי עשבים, חרקים ופטריות. החברה הודיעה השנה על שיתוף פעולה אסטרטגי עם חברת קורטבע לפיתוח קוטלי עשבים, ונוסף על כך החלה בניסוי שדה שתוצאותיו צפויות להתקבל עד תום השנה. המשמעות של השגת תוצאות חיוביות היא התקדמות לשלב פיתוח מתקדם בתוכנית לקוטלי עשבים בעלי מנגנון פעילות חדש.

לביא-ביו (72%) - מתמקדת במוצרים משפרי יבול ומגינים מפני מזיקים לתחום החקלאות המבוססים על המיקרוביום של הצמח וסביבתו. המוצר המוביל, המשפר יבול בחיטה, נמצא כעת בניסוי שתוצאותיו צפויות להתקבל עד סוף השנה. תוצאות חיוביות צפויות לאפשר לחברה להשיק את המוצר ב-2022.

בתחילת ספטמבר אבוג'ן גייסה 10 מיליון דולר בהובלת קרן ההשקעות האמריקאית ARK Investment Management.

לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס, נכון להיום, הכנסות אבוג'ן עדיין אינן מהותיות והן הסתכמו בכ-373 אלף דולר במחצית הראשונה של 2020, בהשוואה לכ-540 אלף דולר בתקופה המקבילה.

בשורה התחתונה ההפסד הנקי של החברה במחצית גדל ביותר מ-50%, והסתכם בהפסד נקי של כ-12 מיליון דולר, בהשוואה לכ-8 מיליון דולר בתקופה המקבילה. זאת, כתוצאה מגידול של כ-21% בהוצאות המו"פ, גידול של כ-37% בהוצאות הנהלה וכלליות וגידול משמעותי של כ-48% בהוצאות פיתוח עסקי.

העלייה הניכרת בהוצאות תפעוליות אלו נבעה בעיקר מהוצאות שאינן כרוכות בתזרים מזומנים - בהיקף של כ-2.8 מיליון דולר - שנבעו מעלות תשלום מבוסס מניות בגין אופציות. נוסף על כך, בתקופה המקבילה נרשמו הכנסות מימון מהותיות שלא חזרו על עצמן במחצית הראשונה של 2020.

בפרומתאוס מציינים כי לאבוג'ן היו בסוף המחצית הראשונה מזומנים ופיקדונות בסך 38 מיליון דולר, ובסך הכול לחברה נכסים בשווי של יותר מ-61 מיליון דולר. מנגד, לחברה אין התחייבויות לבנקים, וסך ההתחייבויות עומד על כ-10 מיליון דולר. ההון העצמי שלה נאמד ב-51 מיליון דולר, בעוד ששווי השוק של אבוג'ן כיום הוא כ-121 מיליון דולר, כלומר החברה נסחרת מעל להונה העצמי.

לפי שבח, "בחצי שנה האחרונה מניית אבוג'ן זינקה ב-236%, וסביר להניח שהדבר קשור באסטרטגיה החדשה של החברה להקמת חברות בנות ולהפנמת הפוטנציאל על-ידי השוק".

שבח מוסיף, כי "נראה שלחברה יתרון טכנולוגי והיא מכוונת לביצועים משמעותיים וקריטיים לפעילות העסקית במהלך השנתיים הבאות. בכלל זה צופה החברה לדווח על מספר ניסויים במוצרי ליבה של החברות הבנות, ואם אלו יצליחו תתחיל החברה להניב הכנסות ממסחור המוצרים שלה, וכולנו תקווה שהיא תצליח לעמוד ביעדים הגבוהים שהציבה לעצמה". 

המדד, שהורכב על-ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ירוקה אחרי דוח התעסוקה; מניית אפל מזנקת ב-7%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל