גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחים מרשת המזון, המנהלים שהנפיקו והקיבוץ שהרוויח: בעלי העניין מוכרים מניות של עצמם באמצע המגפה

האחים שלומי ויוסי אמיר, בעלי פרשמרקט, מכרו לאחרונה כ-3% ממניות רשת המזון שבבעלותם תמורת 70 מיליון שקל, והם ממש לא היחידים ● שורה של בעלי עניין מימשו נתח מהחזקותיהם, במחירי שיא, או קרוב לכך

לצד הפגיעה המשמעותית שגרם משבר הקורונה לשורה ארוכה של חברות הנסחרות בבורסה, ישנן גם כאלה שעסקיהן דווקא מרוויחים מהמשבר, אשר תומך בצמיחת פעילותן בעקבות השינויים בתנאי השוק.

החסינות שאותן מפגינות חברות בתקופה מאתגרת זו באה לידי ביטוי בביצועי מניותיהן, שמתחילת השנה מציגות זינוקים דו-ספרתיים, ואף מעבר לכך. את העליות הללו מנצלים חלק מבעלי העניין באותן חברות לטובת מימוש נתח מהחזקותיהם, במחירי שיא, או קרוב לכך.

בשבועות האחרונים נראה כי מגמת המימושים התגברה, עם מכירות בעלי עניין בהיקף מצטבר של יותר מ-200 מיליון שקל, שבוצעו, בדרך כלל, בעסקאות מחוץ לבורסה. מי שבולט בראש המממשים הם האחים שלומי ויוסי אמיר (עמר), בעלי השליטה ברשת הסופרמרקטים פרשמרקט, שמכרו נתח של קצת יותר מ-3% מהון החברה, בחלקים שווים, תמורת כ-70 מיליון שקל.

המכירה בוצעה לפי מחיר מניה של 14 שקל - דומה למחיר השוק ונמוך באחוזים בודדים משווי השיא שאליו הגיעה המניה בספטמבר, סביב כ-15 שקלים. המימוש שביצעו האחים אמיר היה השני שהם מבצעים תוך פחות מחצי שנה, לאחר שבסוף חודש אפריל מכרו כ-7% ממניותיהם בפרשמרקט תמורת סכום כולל של כ-100 מיליון שקל, במהלך שבוצע לפי שווי מניה של כ-9.5 שקלים.

על רקע פריחת פעילות רשתות המזון בתקופת הקורונה, ובייחוד הסניפים השכונתיים שבהם פרשמרקט מתמקדת, טסה מניית החברה מאז אפריל ביותר מ-40%, ובסך הכול השלימה זינוק של כ-65% מתחילת השנה, והיא משקפת לרשת שווי נוכחי של כ-2.2 מיליארד שקל. לאחר המכירה נותרו כל אחד מהאחים אמיר עם החזקה של כ-32.5% ממניות פרשמרקט, בשווי שוק נוכחי של כ-700 מיליון שקל.

אלקו מכרה מניות אמ"צ ב-60 מיליון שקל

מניה נוספת הנהנית מהתאוששות, גם בזכות אירועים חד-פעמיים וגם בתמיכת צמיחת הפעילות השוטפת, היא יבואנית ומשווקת מוצרי החשמל, חברת אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ), ואלה תומכים בביצועים דומים לאלה שמציגה פרשמרקט מתחילת השנה - זינוק של כ-65%, לשווי שוק נוכחי המתקרב ל-2 מיליארד שקל.

מי שניצלה את הזינוק במניית אמ"צ היא בעלת השליטה בה, חברת ההשקעות אלקו, בראשות האחים דניאל ומיכאל (מייקי) זלקינד, שמכרה באחרונה מחוץ לבורסה נתח של כ-3% מהונה של החברה הבת, תמורת קרוב ל-60 מיליון שקל.

מיכאל (מימין) ודניאל זלקינד, בעלי חברת אלקו  / צילום: ישראל הדרי

המכירה נעשתה לפי מחיר מניה של 88 שקל - ששיקף הנחה של כ-7% על מחיר השוק של המניה באותה עת, שהיה רמת שיא שנתית שלה. לאחר המכירה החזקות אלקו באמ"צ עומדות על כ-51%, בשווי שוק נוכחי של כ-1 מיליארד שקל.

אמ"צ ריכזה לא מעט כותרות בחודשים האחרונים בעקבות מימוש מרשים של חברת התקשורת גולן טלקום, שנמכרה למתחרה סלקום, במהלך שייצר לאמ"צ רווח כולל של כחצי מיליארד שקל מאז הרכישה.

לאחר השלמת המכירה הודיעה אמ"צ על חלוקת דיבידנד שמן של כ-300 מיליון שקל לבעלי מניותיה, בראשות אלקו, ולצד זאת פרסמה תמצית דוחות כספיים לחודשים יולי ואוגוסט, שעליהם התבססה ההחלטה לחלוקת דיבידנד. מהדוחות עלה שיפור משמעותי בתוצאות החברה ביחס לתקופה המקבילה ב-2019, בין היתר בתמיכת עלייה במכירות מזגנים, גם זאת בהשפעת הקורונה (והחום הכבד).

מימון ישיר: המנהלים מכרו ב-34 מיליון שקל

מניה נוספת שריכזה כותרות בתקופה האחרונה היא זו של חברת האשראי הצרכני מימון ישיר. המשקיעים בבורסת ת"א קיבלו בחיבוק חם את החברה שבשליטת צור שמיר של משפחת שנידמן, ושלחו אותה להיסחר לפי שווי חברה של כ-1.5 מיליארד שקל, לעומת שווי של כ-1 מיליארד שקל שלפיו השלימה את הנפקת מניותיה הראשונית (IPO) לקראת סוף חודש אוגוסט האחרון.

מי שהזדרזו לנצל את עליית השווי המהירה הם תשעה ממנהליה, שמכרו נתחים מהחזקותיהם בחברה בתמורה כוללת של כ-34 מיליון שקל, בראשות המנכ"ל ערן וולף, שמכר מניות תמורת כ-11 מיליון שקל, וסמנכ"ל הכספים ופיתוח עסקי אורן שקדי, שמכר מניות תמורת קרוב ל-9 מיליון שקל.

המכירות, שנעשו מחוץ לבורסה, בוצעו לפי מחיר מניה של 510 שקל - נמוך בכ-10%-12% משווי המניה בעת המכירה ומשווייה כיום. ועדיין, מחיר המניה במכירה, המשקף למימון ישיר שווי חברה של כ-1.3 מיליארד שקל, גבוה בכ-30% ממחירה בהנפקה.

ערן וולף, מנכ"ל מימון ישיר / צילום: מימון ישיר

מניית אקסל זינקה 950% מתחילת השנה

בין החברות שבעליהן מימשו נתחים מהחזקותיהן בתקופה האחרונה בולטת חברת אקסל. החברה פועלת בתחום של "יבוא, הפצה ואינטגרציה של מוצרים ושירותים מבוססים טכנולוגיות מתקדמות בתחום הטלקומוניקציה". מניית החברה קפצה בכ-950% מתחילת השנה.

אקסל היא חברה צעירה שהוקמה בתחילת 2018 והצטרפה לבורסה לקראת סוף 2019 באמצעות מיזוג לשלד בורסאי, ובמסגרת פעילותה מעורבת בענפים הצומחים בקצבים גבוהים בתחום התקשורת, שנהנו גם הם מביקושים גוברים בתקופת הקורונה, דוגמת שירותי ענן, אבטחת מידע, תקשורת סלולרית ואינטרנט של דברים (IOT).

בעלי המניות הגדולים באקסל, קרנות שמרוק, יחד עם מאיר יעקובסון ובני משפחת ויל, החליטו בחודש שעבר ליהנות מהזינוק האדיר בשווי המניה, עם החלטתם למכור כ-18% ממניות החברה (שהיוו כ-41% מסך החזקותיהם) תמורת כ-26 מיליון שקל, ולפי מחיר מניה של קרוב ל-1.5 שקל.

מחיר המכירה, שנעשתה בעיקר לקבוצת הפניקס ובית ההשקעות מור, שיקף הנחה של כ-9% על מחיר השוק, אחרי זינוק של כ-840% מתחילת השנה. המימוש הגדול לא עצר את מניית אקסל מלהתקדם, ומאז היא טיפסה בכ-10% נוספים ונסחרת סביב רמות השיא, המשקף לחברה שווי נוכחי של כ-180 מיליון שקל.

לאחר המכירה, חלקם של שמרוק, יעקובסון ומשפחת ויל באקסל עומד יחד על כ-26%, בשווי שוק המתקרב ל-50 מיליון שקל. 

"עלייה בביקושים למוצרי הלוחות השקופים": גם קיבוץ רמת יוחנן מתרגם את בהלת הקורונה לרווחים

חברי קיבוץ רמת יוחנן החליטו לאחרונה לממש נתח מהחזקותיהם בחברת פלרם שבשליטתם, אחרי זינוק של כ-75% שרשמה המניה מתחילת השנה. הקיבוץ, הממוקם לא רחוק מחיפה, מכר כ-2% מהון מניותיה של פלרם תמורת כ-15 מיליון שקל, כך שנותרו בידיו 70.5% ממניות פלרם, בשווי שוק נוכחי של כ-550 מיליון שקל. זאת כשמניית החברה משקפת לפלרם שווי המתקרב ל-800 מיליון שקל.

פעילותה של פלרם, המתרכזת בפיתוח ובשיווק לוחות פלסטיק, נהנית מתנופה על רקע משבר הקורונה, אשר באה לידי ביטוי בשיפור משמעותי בתוצאותיה הכספיות למחצית השנה הראשונה, שאותה סיכמה החברה עם טיפוס של 12% בהכנסותיה, שהגיעו ל-866 מיליון שקל. בד בבד, נהנתה פלרם משיפור הרווח הגולמי והתפעולי, שהובילו אותה לרווח נקי נאה של 101 מיליון שקל, לעומת הפסד קטן במחצית הראשונה של 2019 (כ-850 אלף שקל).

מפעל פלרם בקיבוץ רמת יוחנן  / צילום: איל יצהר, גלובס

השיפור בולט במיוחד בסיכום הרבעון השני, עם טיפוס של 26% בהכנסות, שהגיעו ל-486 מיליון שקל, לצד רווח נקי של 73 מיליון שקל, אחרי שברבעון המקביל ב-2019 הפסידה פלרם יותר מ-4 מיליון שקל.

פלרם עוסקת בייצור ובשיווק לוחות פלסטיק שטוחים וגליים המיועדים למגוון רחב של שימושים לתחומי הבנייה, החקלאות, התעשייה, הפרסום ו"עשה זאת בעצמך".

בעקבות משבר הקורונה, מתחילת השנה החלה פלרם לפתח ולמכור "מוצרי מיגון שקופים ואטומים" להתמודדות עם הווירוס, בפרט "מגיני פנים ומחיצות שקופות ואטומות" מסוגים שונים, והיא מעדכנת בדוחותיה, כי היא "חווה עלייה בביקושים למוצרי הלוחות השקופים ולמוצרים המוגמרים כגון חממות ביתיות ומגיני פנים", שתמכו בעלייה במכירות ובתוצאות התפעוליות שלה.

עוד מציינת פלרם בדוחות, כי היא נהנתה משיפור הרווח הגולמי בזכות ירידה במחירי חומרי הגלם, במרכזם פוליקרבונט ופי.וי.סי, ירידה בתצרוכת החומרים, שינוי בתמהיל המכירות והתייעלות תפעולית.

פלרם מעדכנת בדוחות הרבעון השני, שפורסמו בסוף חודש אוגוסט, כי "למעט הביקוש למגיני פנים, אשר התמתן עד סוף הרבעון השני, מגמת עליית ביקושים כאמור ממשיכה עד למועד דוח זה".

העלייה בביקושים נרשמה בכל שוקי הפעילות שלה, ובהם אמריקה, אירופה, ושאר העולם (סין, אוסטרליה, הודו ועוד). לפלרם תשעה אתרי ייצור באירופה, אמריקה וישראל, ובסך הכול היא מעסיקה כ-1,520 עובדים, כ-830 מהם בישראל.

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"

ישראל החלה הבוקר בפינוי אוכלוסייה אזרחית מאזור רפיח ●  3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע