גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהמנצחים מתאהבים בסטטוס קוו: מה מדינות קטנות ומוקפות אויבים יכולות ללמוד זו מזו

לפני 16 שנה, מובלעת הררית קטנה באזרבייג'ן העניקה לארמנים טעם לא מוכר: ניצחון בשדה הקרב ושטחים חדשים ● הם חשבו שאין מה למהר בחזית המדינית ● הם משלמים עכשיו מחיר כבד ● מצלצל מוכר?

אדם ניצב השבוע על ביתו ההרוס בהפסקת האש בנגורנו־קרבך. מחיר כבד  / צילום: Umit Bektas, רויטרס
אדם ניצב השבוע על ביתו ההרוס בהפסקת האש בנגורנו־קרבך. מחיר כבד / צילום: Umit Bektas, רויטרס

ארמנים נגד אזרים הם מוטיב ישן ועבש של 120 השנה האחרונות. ידיהם היו אלה על גרונותיהם של אלה משחר המאה ה-20. ברית המועצות אומנם הפסיקה את מעגל הדמים, אבל מלאכותיותה של ההפסקה התבררה ברגע שהותרה במקצת הרצועה, בסוף שנות ה-80 של המאה ה-20, עוד לפני התמוטטות האימפריה הסובייטית.

אזרים וארמנים נזכרו אז שבעצם הם שונאים אלה את אלה, גם אם המוטו של העידן הסובייטי היה "דְרוּז'ְבַּה נַרוֹדוֹב", "הידידות בין העמים".

אני הייתי עד ראייה לחלק מן העוויתות. הגעתי לארמניה הסובייטית ביוני 1991, כאשר הארמנים התכוננו לבקש עצמאות (וחזרתי וביקרתי ארבע פעמים בחמש השנים הבאות). הארמנים היו היחידים בכל ברית המועצות שניסו להתנהג על-פי החוק הסובייטי: משאל עם, חמש שנות המתנה, עוד משאל עם. איש לא ידע שהזמן אוזל במהירות.

הלצת סטאלין המרושעת

שישה חודשים אחר כך, ברית המועצות הגיעה אל קיצה, ועל חורבותיה קמו 15 מדינות עצמאיות. זאת אומרת, 15 שהוכרו בינלאומית. היו גם מדינות דה פאקטו, בלי הכרה, שדרשו מקום קטנטן תחת השמש. אחת מהן הייתה נגורנו-קַרַבַּך (להלן, נ"ק), זאת אומרת "קרבך ההררית", שהארמנים קוראים "ארצאך": מובלעת קטנה באזרבייג׳ן, שבערך שני שלישים של 150 אלף תושביה היו ארמנים והשאר היו אזרים וכורדים.

שבעה קילומטרים מפרידים את נ"ק מארמניה. זו הייתה אחת מהלצותיו המרושעות של סטאלין. הוא העמיד פנים שהוא מעניק הגדרה עצמית למיעוטים אתניים, אבל תמיד הקפיד להחליש את ההגדרה הזו באמצעות הגדרות משנה. רפובליקות לאומיות קטנות הוכרחו להעניק אוטונומיה לקבוצות עוד יותר קטנות. בקווקז קל למצוא קבוצות קטנות, או קטנטנות, או זערוריות, הרוצות דרגה כלשהי של שלטון עצמי.

מדוע סטאלין היה צריך ליצור אוטונומיה בשביל מיעוט ארמני באזרבייג'ן, המתגורר בשערי ארמניה? אם היה חשוב להעניק אוטונומיה, מדוע לא צירף את נ"ק לארמניה? ואם היה חשוב להשאיר את נ"ק באזרבייג'ן, אז בשביל מה האוטונומיה? וכי כל מיעוט זקוק לאוטונומיה?

מדיניות הלאומים של סטאלין יצרה פצצות זמן לרוחב 13 אזורי הזמן של ברית המועצות. הן תִקתקו מבלי להישמע, ולבסוף התפוצצו כמעט בלי הזהרה.

תחליף ג'נוסייד

קומץ הארמנים של נ"ק נעשו מטאפורה על גורל הארמנים באשר הם. אחד ממייסדי תנועת העצמאות הארמנית הסביר לי אז, כי כל אימת שהוא וחבריו היו אומרים נ"ק, הם התכוונו בעצם להשמדת עמם בטורקיה העות'מנית בזמן מלחמת העולם הראשונה. הואיל וכבר לא היו ארמנים בטורקיה, נ"ק נעשתה תחליף-ג'נוסייד.

הפעם הארמנים גמרו אומר להילחם - ולהישאר בחיים. המלחמה התחילה בעצם ב-1988, בפוגרומים של ארמנים בתוך אזרבייג'ן, הרחק מקרבך. מאות אלפי ארמנים, שהתגוררו בעיקר בבאקו הבירה, נמלטו על נפשם. פגשתי אותם במחנות פליטים עלובים. עד מהרה פגשתי גם את מקביליהם האזרים.

הידידות בין העמים הפכה לסדרה של נקמות דם. חמישה חודשים לאחר התמוטטות ברית המועצות, צבא ארמני גירש את כל האוכלוסייה האזרית והכורדית מנ"ק ומסביבתה המיידית. בסתיו 1992 ראיתי את בתיו הנטושים של שושה, המרכז האזרי העיקרי בחבל, שהיה לעיר רפאים. עצרתי לילה אחד בעיירה כורדית, לאצ'ין, בדרך מנ"ק לארמניה. מצאתי בובות משחק של ילדות כורדיות מתגוללות ברחובות הריקים.

הארמנים גילו את שריריהם

גירושים הדדיים היו לחם חוקה של המלחמה הזו. המושג "טיהור אתני" אומנם נולד בבלקנים אבל השתיים האלה יכלו לטעון לקניין רוחני. האזנתי לפליטים משני עברי המתרס וסיפוריהם היו קורעי לב. קורעת לב הייתה גם הדמוניזציה ההדדית. היסטוריה שוכתבה כדי להצדיק אי-צדק. פוליטיקאים חובבניים חשבו שהנמכת טון תגזול מהם את הלגיטימיות.

קרה דבר מעניין מאוד: הארמנים, קורבנות קלאסיים של זמננו, גילו את הכוח המפתיע של שריריהם. כוח ארמני קטן, שכלל גם מתנדבים מהפזורה הארמנית במזרח התיכון ובצפון אמריקה, היכה את האזרים. לא רק נ"ק נפלה בידיהם, אלא גם האזורים שסביבה שלא היו מיושבים בארמנים, ולארמנים לא הייתה טענה היסטורית עליהם.

נ"ק הפכה למדינה דה-פאקטו, עם ממשלה יעילה למדי. צבאה הקטן והמאורגן עשה חיל. איש ממשל ארמני בכיר אמר לי אז, שאם ארמניה תעז להתייצב נגד שאיפותיה של נ"ק, הארמנים של נ"ק "יעלו על ירוואן [בירת ארמניה], יתפסו את השלטון, וייקחו את כל הדירות הטובות במרכז העיר".

עצמאות באזור עוין היא תעתוע דמיון?

מאז הפסקת האש של 1994 התפתח סטטוס קוו. לארמנים לא היה עניין בשינויו. אזרבייג'ן הייתה חלשה מכדי לנסות ולשנותו.

מדינה קטנה המפתיעה את אויביה בניצחון צבאי לא צפוי, כובשת שטחים המיושבים בזרים ומתאהבת בסטטוס קוו: נשמע מוכר? ישראל שילמה מחיר על התאהבות כזו במלחמת יום כיפור. כעת הארמנים משלמים מחיר. האזרים נחלו הצלחות, והם מודיעים שלא יניחו את נשקם עד הניצחון הסופי. בזמן כתיבת הטור הזה, חמישה ימים לפני פרסומו, רוסיה מודיעה על הפסקת אש. נראה.

לבי לארמנים. לפי הדיווחים, חצי מאוכלוסיית נ"ק נמלטה לארמניה. צבא נ"ק חסר אונים מהתקפות של מל"טים אזריים (חלקם או רובם תוצרת ישראל). טורקיה של ארדואן מסייעת לאחים האזריים. לארמניה אין עומק ועורף, ואם יכלו כל הקיצים רק רוסיה תוכל להצילה. זה מה שקרה ב-1921 למדינה הארמנית קצרת הימים שקמה בסוף מלחמת העולם הראשונה. האומנם יתברר לארמניה שעצמאות באזור כה עוין היא תעתוע דמיון?
למדינות קטנות ומוקפות אויבים יש די הרבה מה ללמוד זו מזו; גם, או בייחוד, כשנדמה להן שהן בלתי מנוצחות.

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס בהודעה רשמית: מסכימים לעסקה להפסקת אש

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום