גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשאסור לדבר, מתחילים לסמן: תורת האבולוציה של שפת הסימנים

איך מתפתחת שפת סימנים מקומית ומה יעשה עידן הווידיאו להתפתחות של שפות הסימנים בעולם • הבלשנית פרופ' וונדי סנדלר, מייסדת המעבדה לחקר שפת הסימנים באוניברסיטת חיפה, מסבירה מה אפשר ללמוד מההתפתחות של שפות סימנים מקומיות על לידתה של שפה בכלל

כיתה של ילדים חירשים ביפן.  משננים ריחוק חברתי בשפת הסימנים
צילום: רויטרס,
Kim Kyung־Hoon
כיתה של ילדים חירשים ביפן. משננים ריחוק חברתי בשפת הסימנים צילום: רויטרס, Kim Kyung־Hoon

להמצאת שפת הסימנים יש קרדיט רב משתתפים. למעשה, אפשר לומר שכל החירשים שותפים לה. כמעט בכל מקום שמתקבצים בו חירשים יחד, הם ממציאים שפה שבה יוכלו לשוחח אלה עם אלה. השפות האלה בדרך כלל אינן מתועדות בכתב. לכן שפות סימנים נולדו שוב ושוב. וכשפות שנולדות שוב ושוב, הן יוצרות הזדמנות נדירה לחקור את הלידה של שפה בעידן המודרני.

פרופ' (אמריטה) וונדי סנדלר, המייסדת והעומדת בראש המעבדה לחקר שפת סימנים באוניברסיטת חיפה, קוראת לשפות הסימנים החדשות הללו "שפת הבית". "חירשים שהשתמשו בשפות בית שמחו והתרגשו לגלות שמבחינה בלשנית, מדובר בשפה לכל דבר. שפה מורכבת, שלמה, שמכילה את כל האלמנטים המשמעותיים של שפה מדוברת. שפות בית, כמו שפות סימנים רשמיות, מכילות מילים מהעולמות התרבותיים של המדינה שבה הן נוצרות, אבל מלבד זאת אין קשר בינן לבין השפה המקומית.

"מבחינת מבנה, שפה הסימנים הישראלית, או 'שפת הבית' שפותחה על ידי הבדואים משבט א-סייד (שבט עם שיעור גבוה במיוחד של חירשים, מסיבות גנטיות) אינן דומות במבנה שלהן לעברית או לערבית יותר מאשר לשפות אחרות בעולם".

פרופ’ וונדי סנדלר
תמונה פרטית

השפה של שבט א-סייד

סנדלר זכתה לחקור את השפה שהתפתחה במשפחת א-סייד - מהדור הראשון של דוברי השפה, אחרי שהתפתחה המוטציה הגנטית, ועד הדור הנוכחי, שיש בו 130 חירשים באוכלוסייה של 4,000 איש. כך, היא יכלה לענות על כמה שאלות מהותיות בבלשנות. לדוגמה, האם שפה חדשה שנוצרת יש מאין מופיעה כאוסף של סימנים מופשטים מיד או מתפתחת מתוך מחוות גוף שהולכות ומשתכללות? האם היא מופיעה מיד עם הכללים הדקדוקיים שלה או שתחילה הדקדוק הוא פרימיטיבי ולאחר מכן מתפתח בהדרגה?

במהלך המחקר, התברר שבדור הראשון של דוברי "שפת הבית" של משפחת א-סייד, השפה הייתה פחות מורכבת, והיא כללה בעיקר שמות עצם ללא סימנים דקדוקיים. משפטים רבים כללו מילה אחת בלבד. לדובר בשפה הזאת יש עדיין יכולות קוגניטיביות מאוד מורכבות, אבל השפה פשוטה, והיא מעין שעטנז בין מימיקה לבין מילים. בדור השלישי, שפת הבית כבר כללה את כל האלמנטים של שפה, כולל תחביר וחלקי משפט.

בעוד הדובר של הדור הראשון השתמש בפנים ובגוף להעברת רגש, דובר הדור השלישי כבר משתמש בפנים ובגוף להעברה של רגש אך גם לסימון המבנה הדקדוקי של המשפט. הדבר דומה לשימוש באינטונציה של הקול אצל דוברי שפות קוליות - גם להבעה של רגש וגם לסימון החלקים הדקדוקיים של המשפט. למשל, במשפט "אם לא יירד גשם, ניסע לטייל", עלייה קלה בקול במילה "גשם" מציינת שעומד להיות חלק שני למשפט.

הגילוי של סנדלר, שהדקדוק התפתח לאורך הזמן, היה ממצא ייחודי בבלשנות, שרלוונטי לא רק לשפת הסימנים. "אנחנו רואים שהדקדוק ומורכבויות אחרות מתפתחים מוקדם יותר בקהילה גדולה שיש לחבריה מעט ידע משותף, לעומת קהילה קטנה עם הרבה ידע משותף", היא אומרת. ככל הנראה, הסיבה לכך היא שבקהילה עם ידע משותף רב אפשר לשוחח באופן פחות פורמלי, כולם כבר מבינים זה את זה.

"יש הרבה עניין בממצאים שלנו מצד אנשים שמתעניינים באבולוציה של השפה. כמובן, אנחנו לא רואים אבולוציה בשלושה דורות, אבל לפחות זה אמפירי. אנחנו לא יודעים מזה בהכרח איך בני האדם פיתחו יכולות שפה, אבל אנחנו יכולים לראות איך זה היה יכול לקרות".

קיבוץ גלויות של שפות

הרומן של סנדלר עם שפת הסימנים התחיל כשהיא למדה לתואר ראשון באוניברסיטת ג'ורג'טאון שבארה"ב. כיוון שידעה שהיא מעוניינת לחזור לישראל, היא בחרה בלימודי בלשנות, שנראו לה מתאימים להעמקה במדינה שמדברים בה שפות רבות.

"באותו זמן, הציעו לי ללמד עברית באוניברסיטה לחירשים בוושינגטון. זו אחת האוניברסיטאות היחידות בעולם שבה כל התלמידים לתואר ראשון הם חירשים, וכך גם חלק גדול מהסגל. זו אוניברסיטה מאוד טובה. לא ידעתי אז לדבר בשפת הסימנים האמריקאית, אבל כמה שבועות לפני כן ראיתי במקרה פרק של '60 דקות' על סטודנטית חירשת, והיא התראיינה בשפת הסימנים. כבלשנית זה מאוד סיקרן אותי. כך למדתי את שפת הסימנים האמריקאית, והשתמשתי בה כדי ללמד עברית.

"כשהייתי יושבת בפאב או עם הסטודנטים והמרצים, בחנתי את השפה שלהם וראיתי שיש בה אלמנטים רבים של מה שהבלשנים מגדירים 'שפה', אבל בשפת הסימנים עושים אותם קצת אחרת, כמו הדוגמה שנתתי עם השימוש בהבעות הפנים והגוף כדי לייצג את הדקדוק של המשפט. או מיקום שונה של הסימן לפי הגוף. אם אני אומרת את המילה 'לימדתי', שזה בעצם 'נתתי לך ידע', אז אנחנו משנים את המיקום של הסימן לפי ההקשר. אם אני נתתי לך - אסמן קרוב לגוף שלך, אם את נתת לי - אסמן קרוב לגוף שלי. או אם אני נתתי לכולם, אז אסמן כמה פעמים בכמה כיוונים".

סנדלר התמחתה בהמשך בשפת הסימנים הישראלית. "ישראל מיוחדת בכך שיש לנו כמה שפות סימנים, דיאלקטים, אבל גם יש לה שפת סימנים עיקרית, שנוסדה ממפגש של חירשים שעלו לארץ בעליות הראשונות בשנות ה-30.

"חלק מהחירשים לא ידעו קרוא וכתוב, אלא רק את שפת הבית שבה דיברו עם המשפחה השומעת שלהם. לעומת זאת, הקבוצה שהגיעה מברלין, הגיעה מבית ספר לחירשים בעיר שהיה מאוד מוצלח, והם ידעו גרמנית מבית הספר וגם את שפת הסימנים הגרמנית. הם כובדו בקהילת החירשים הישראלית כמשכילים, ולכן בשפת הסימנים הישראלית ישנם סימנים רבים שמגיעים מגרמנית. לאחר מכן הגיעו בבת אחת חירשים רבים ממרוקו ומאלג'יר, והם הביאו איתם שפה שנוצרה בקהילות היהודיות במקומות הללו. ישנם עדיין קשישים שדוברים את השפה הזו דווקא.

"שפת הסימנים הישראלית היא בסך הכול בת 90-100 שנה, והיא לא מבוססת על העברית המסורתית. כל שפות הסימנים שאנחנו מכירים היום הן יחסית צעירות, משום שהן לא משאירות סימן כתוב. השפה הראשונה שאנחנו מכירים היא מבית ספר לחירשים בבריטניה לפני 300 שנה. התיעוד הראשון לקיומה של שפת סימנים הוא מטורקיה, לפני מאות רבות של שנים, אבל אנחנו לא מכירים את השפה הזו, רק יודעים שהיא התקיימה".

זו בעצם עדות לכך שקל להמציא שפה?
"אם את ואני היינו החירשות היחידות בקבוצת שומעים, כנראה בתוך כמה ימים היינו ממציאות לנו שפת סימנים בסיסית, שהיא לא רק מחוות ידיים אלא עם מאפיינים של שפה ממש".

שפה שונה פירושה תרבות שונה?
"שפת הסימנים היא בהחלט התרבות של החירשים. אני חושבת שעבור רוב החירשים מלידה, זו שפת האם ותרבות האם. היא קשורה לתרבות הישראלית, אבל היא לא זהה לה. במערכת החינוך הישראלית, רק לאחרונה התחילו לראות בשפת הסימנים יותר מקביים עד ללימוד עברית, אבל בעיניי לכל אדם יש זכות לשפת אם, ושפת הסימנים היא שפה יפה ומורכבת שיכולה להביע כל דבר".

האם העובדה ששפת הסימנים הישראלית מכילה הרבה סימנים משפת הסימנים הגרמנית משמעותה שהחירשים בישראל מושפעים מהתרבות הגרמנית?
"לא, אין קשר. הם לא הביאו את התרבות הגרמנית אלא את שפת הסימנים שהחירשים המציאו במקרה בגרמניה. החירשים המבוגרים סיפרו לי לאורך השנים שבעוד שהישראלים התקבצו כל אחד לתוך קהילתו, החירשים התחברו מהר יותר בגלל החירשות, ויש להם תרבות חירשים ישראלית משותפת מאוד חזקה. הם מבינים חירש אחר באופן עמוק ומיידי יותר מאשר ישראלי מהשכונה שלהם.

"היה לי חבר חירש שנסע לנופש בספינה. פתאום כרזו משהו שהוא לא שמע, וכולם ירדו מהספינה. נותרו מבולבלים על הסיפון הוא ואשתו, וזוג חירשים נוסף מיוון. הם מיד זיהו האחד את השני וצחקו, ומאותו רגע בילו את יתר הטיול יחד, ולא עם ישראלים אחרים".

הם הצליחו לשוחח ביניהם למרות שאלה דוברי שפת סימנים ישראלית ואלה יוונית?
"זו לא בדיוק אותה שפה, אבל משהו בדקדוק הוא דומה ומי שמוכשר בשפות יכול להתגבר על הפער ולשוחח לפחות בצורה בסיסית".

ושומעים שלא מכירים שפת סימנים, גם הם יכולים להבין אינטואיטיבית משהו ממה שנאמר בשפת סימנים, בגלל הקשר הוויזואלי בין הסימן למסומן?
"מעט. הסימנים התחילו כדומים למסומנים אבל עם הזמן התרחקו מהם".

שפת סימנים מפעילה במוח אזורים המזוהים עם שפה או המזוהים עם תמונה?
"זה לא תחום המחקר שלי, אבל למיטב ידיעתי היא מפעילה את כל האזורים הקשורים לשפה, כמו שפה מדוברת, ועוד כמה אזורים הקשורים לראייה".

אילו אלמנטים נוספים קיימים בתרבות החירשים הייחודית, מלבד השפה?
"הקמנו תיאטרון בשפת הסימנים, כחלק מפרויקט מחקר שלי במימון המועצה האירופית למחקר. הבמאי בנה לנו הצגה ששילבה אימפרוביזציה ופנטומימה עם שפת סימנים וההצגות היו מלאות. צוות השחקנים כלל שישה חירשים ועוד מתורגמנית משפת הסימנים, שהחירשים קוראים לה גם חירשת כמחמאה. זה היה נפלא כי פתאום גם השומעים בקהל ראו שיש לחירשים תרבות, שיש להם קהילה, שזה מעבר ללקות. נכון שזה חוש שאבד, וצריך להסתדר בלעדיו, אבל גם מרוויחים משהו. זה מאוד הרשים אנשים ששומעים. זה קצת שונה ממה שקורה אצל אנשים עיוורים או נכים שאינם הולכים. גם להם יש קהילה, אבל אין להם שפה ייחודית להם, וזה הבדל גדול".

מעבדת התיאטרון בשפת הסימנים "אביסו" במימון המועצה האירופית למחקר / צילום: צילום מסך

שפה לא רק לחירשים

שפת סימנים יכולה להיות כלי יעיל גם לשומעים בנסיבות מסוימות. אם היא מתפתחת בטבעיות כזו, מדוע היא לא מפתחת אצלנו לצד השפה המדוברת?

"יש קהילות מסוימות של שומעים שאסור להם לדבר ופיתחו שפת סימנים. לדוגמה, בקרב הילידים באוסטרליה יש קהילות שבהן קיים איסור בדיבור על אלמנות ויתומים, והם פיתחו שפת סימנים. אנחנו רואים את זה גם אצל נזירים שאסור להם לדבר. נוצרת מערכת סימנים שהיא ממש שפה. לשבטים הילידים בארה"ב, יש הרבה שפות מורכבות ומעניינות, אך כדי לתקשר בין כל השבטים בשפה אחידה, הם פיתחו דווקא שפת סימנים, בלי קשר לחירשות או לאיסור דיבור.

"לגבי ילדים שומעים שגדלו להורים חירשים, אפשר לומר שהם דו-לשוניים, ואז כמו ילד דו-לשוני אחר, הם לפעמים מערבבים, ובמקום מילה הם זורקים סימן פה ושם, ובהבעות הפנים הם משתמשים אחרת".

בעבר לא היה תיעוד רב לשפת הסימנים, כי קשה לתעד אותה בכתב. היום אפשר להעביר מסרי וידיאו. האם המשמעות היא שהתרבות הזאת תתחיל לאסוף יותר נכסים מדור לדור וקצב המצאת השפות החדשות יפחת?
"כבר היום סיפורים עוברים מדור לדור בתרבות החירשים באמצעות מסורת של מספרי סיפורים בשפת הסימנים. לכן יש סיפורים ואגדות ששפת הסימנים היא שפת המקור שלהם, וגם שירה. ערכנו לאחרונה ערב סיפורים ושירה בשפת הסימנים והזמנו משורר הולנדי נפלא. יש אלפי שפות חירשים ולכל אחת יש מסורת סיפורים משלה. בהחלט יכול להיות שהווידיאו יאפשר להעביר את הנכסים התרבותיים של קהילת החירשים מדור לדור ומקהילה לקהילה במדינות שונות בצורה נוחה יותר". 

חירשות בזמן קורונה: "כולנו מבולבלים מההנחיות, והחירשים מבולבלים במיוחד"

אף שלחירשים יש תרבות ייחודית שהם גאים בה, הם עדיין סובלים כמו בעלי מגבלה אחרים מחוסר בהנגשה. בתקופת הקורונה, הדבר הפך לצורך בוער במיוחד.

"בישראל יש 300 אלף כבדי שמיעה", אומרת סנדלר. "ממילא קשה להם להבין את החדשות, בעיקר כשבועת הדיבור קטנה כל כך - צריך להגדיל אותה לפחות פי 2. כשהדוברים עוטים מסכה, זה גרוע יותר. קוראי השפתיים לא יכולים לראות את השפתיים וגם מי שלא קוראים שפתיים מסתמכים מאוד על הבעות הפנים כדי להבין את 'טון הדיבור'. כשהפנים מכוסות מסכה, זה נמנע מהם. הם מקבלים תחושה שכאשר נציגי הציבור עומדים ומדברים אל אזרחי ישראל, החירשים וכבדי השמיעה לא כלולים. כולנו מבולבלים היום מההנחיות, והחירשים מבולבלים במיוחד". אם בעבר בן משפחה שומע יכול היה לשבת איתם בזמן החדשות, היום הם לעתים קרובות לבד או בתא משפחתי שכולל רק חירשים.

"זה נכון לא רק לחדשות, אלא גם לחיי היומיום בתקופה הזאת. קהילת החירשים המציאה מסכה שקופה, אך היא מתמלאת באדים מיד. שמעתי שבבית החולים שיבא המציאו מסכה שקופה שעובדת טוב יותר".

בעת קבלת טיפול רפואי בתקופת הקורונה, הבעיה הופכת למסוכנת ממש. "מבקשים מהם להיכנס לבד לרופא, אבל אין להם בהכרח יכולת לתקשר איתו. הם רגילים להיכנס עם מתורגמן. אחד הפתרונות הוא טאבלט שמתרגם משפת הסימנים לעברית".

אפשר לכתוב.
"הצעירים בהחלט כותבים. לעומתם, חלק מהחירשים המבוגרים יותר בארץ מעולם לא למדו לכתוב היטב בעברית. זה יותר טוב מכלום, נכון, אבל הדרך הכי טבעית בשבילם להתבטא ולהבין היא בשפת הסימנים.

"אני מכירה עורך דין חירש שחלה בקורונה. לקחו אותו למד"א. הוא הבין ששואלים אותו אם יש לו אלרגיה אבל הוא לא היה יכול לענות. ממילא למי שאין קול פיזי קשה להישמע במרחב של השומעים. אלה אנשים מוכשרים, משכילים ושקופים".

סנדלר תרמה למאמץ והשיקה את "ספר הקורונה". "החזון היה של קולגה שלי, פרופ' דונה ג'ו נאפולי, סופרת ילדים ובלשנית מאוניברסיטת סוות'מור בארה"ב", מספרת סנדלר. "לפני כעשור היא התחילה להתעניין בשפת הסימנים ותרגמה חלק מהספרים שלה לשפה הזאת. בתחילה פרסמה ספרי נייר, שכללו לצד הטקסט הכתוב גם סימנים בשפת הסימנים האמריקאית, כדי שילדים שומעים יוכלו להכיר אותם. היום היא מפרסמת ספרים לקריאה באמצעים דיגיטליים, שמשלבים בין טקסט, הקראה בקול וסימון. הם נועדו לאפשר קריאה משותפת להורה וילד שאחד מהם חירש, והם הופיעו בכמה שפות".

"ספר הקורונה" הוא פיתוח משותף של סנדלר ונאפולי. זהו ספר ילדים שמסביר בשפת סימנים ובעברית במקביל מהי הקורונה וכיצד היא משפיעה על חיינו. סנדלר יזמה את התרגום שלו לעברית ולשפת הסימנים הישראלית. "היינו צריכים לתרגם אותו לעברית ואז לשפת הסימנים, ואז משפת הסימנים חזרה לעברית תואמת. זה לקח שלושה חודשים", היא אומרת. על התרגום לעברית הייתה אחראית דלית אבנון, ולשפת הסימנים דבי מנשה ואורה אוחנין. לאיורים אחראי אקסל שפלר, המוכר מספרים כמו "לקוף יש בעיה".

"למרות שמדובר בספר שמיועד קודם כול לילדים חירשים, החלטנו להוסיף פסקול גם בעברית, ובאמת אני רואה את הילדים במשפחה שלי, שהם ילדים שומעים, מאזינים לספר ומתחילים לחקות את הסימנים וללמוד אותם". 

"קורונה" בשפת הסימנים

כך תתגברו על מכשול המסכה בתקשורת עם אנשים חירשים

1. העדיפו מסכה שקופה, כדי שאפשר יהיה לקרוא שפתיים
2. אפשרו לאדם חירש להיעזר במתורגמן, לדוגמה במפגש עם רופא
3. שימו לב לתנועות שמנסות למשוך תשומת לב גם ללא קול
4. היעזרו בכתיבה בטאבלט ובשיחון עברית-שפת הסימנים

פרופ' וונדי סנדלר

ראש המעבדה לחקר שפת הסימנים באוניברסיטת חיפה • דוקטורט בבלשנות מאוניברסיטת טקסס • הקימה את מעבדת התיאטרון בשפת הסימנים "אביסו", ושותפה להוצאת ספר הילדים "סיפור הקורונה" • נשואה, אמא לבת וסבתא לשלושה

עוד כתבות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות