גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום יוכרע האם להרחיב את חוק הפיקדון. הנה 5 סיבות לעשות זאת

חוק הפיקדון נועד להסדיר מיחזור של מכלי משקה ולתמרץ את הצרכן להשיבם לנקודות האיסוף ● ההחלטה להרחיב את החוק צפויה להיתקל בהתנגדות עזה ● אבל הרחבתו תהווה איתות לאזרחים ולחברות: אנחנו מצויים במשבר סביבתי, וסדר העדיפויות צריך להשתנות

השרה גילה גמליאל / צילום: רפי קוץ, לע"מ
השרה גילה גמליאל / צילום: רפי קוץ, לע"מ

היום, (א'), לאחר תקופה ארוכה ללא החלטה, צפויה השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל להודיע לבג"ץ על עמדת משרדה בנוגע להרחבת חוק הפיקדון לבקבוקי משקה גדולים העשויים מפלסטיק, בעקבות עתירת ארגון "אדם, טבע ודין". לאורך שנים, נמנע המשרד להגנת הסביבה תחת השר אלקין מהרחבת החוק, והעדיף להטיל קנסות על חברות המשקאות שלא עמדו ביעדי איסוף הבקבוקים, כפי שנקבעו בחוק.

חוק הפיקדון נועד להסדיר מיחזור של מכלי משקה, שנפחם קטן מליטר וחצי, ולתמרץ את הצרכן להשיבם לנקודות האיסוף בכדי לקבל 30 אגורות מסכום הרכישה. בעת הדיונים על החוק ולאור הלחצים הגדולים שהופעלו על הכנסת, הוחלט להחיל את החוק רק על בקבוקי משקה קטנים, למרות שהבקבוקים הגדולים הנצרכים בבתים, מהווים את רוב פסולת הפלסטיק הנוצרת בשל מכירת הבקבוקים (בשנה נמכרים בישראל 1.2 מכלי משקה קטנים - בהם גם מכלי זכוכית ופחיות מתכת, ואילו כ- 750 אלף גדולים, שנפחם גדול יותר והפלסטיק בהם רב יותר). החוק, אמנם, השאיר לשר להגנת הסביבה את האפשרות להרחיב את הפיקדון לבקבוקי משקה גדולים, באם לא יעמדו החברות ביעדי האיסוף שהוצבו להן. ואכן, החברות לא עמדו ביעדי האיסוף, אך המשרד להגנת הסביבה העדיף לקנוס אותן ולא להרחיב את החוק.

ההחלטה להרחיב את החוק צפויה להיתקל בהתנגדות עזה, ודורשת אומץ פוליטי שעד כה אף שליח ציבור לא מיהר לגלות. אך בכל זאת, מדובר בהחלטה הנכונה ביותר שיכולה להתקבל, תוך שהיא מהווה איתות לאזרחים ולחברות: אנחנו מצויים במשבר סביבתי, סדר העדיפויות צריך להשתנות, המחיר האישי שנשלם הוא זניח ביותר לעומת התועלת. לקראת החלטת גמליאל, אלו חמש סיבות להרחבת החוק השנוי במחלוקת.

1. רוב הפלסטיק בעולם לא מתמחזר. החברות צריכות להבין שיש להן אחריות לכך ולשלם על הזיהום שהמוצרים שלהן יוצרים

זקני השבט בוודאי זוכרים את ימי הזכוכית. שנים אחורה, המשקאות נמכרו בבקבוקי זכוכית שבהם נעשה שימוש חוזר, במערכת שהזינה את עצמה. אך הפלסטיק שכבש את המדפים והפך להיות חומר הגלם הזמין, הזול והנוח עבור החברות שגם הסירו כל אחריות למוצר שלהן לאחר העברתו לצרכן, הפך להיות מטרד סביבתי גדול, המתעצם משנה לשנה. למרות שחברות המשקאות קראו לאורך השנים לצרכן "למחזר" את הבקבוקים וגלגלו אלינו את מלוא האחריות, רק כ-9% מכלל הפלסטיק שיוצר אי פעם הובאו לכדי מחזור. מיליוני טונות של פלסטיק מגיעים מדי שנה לאוקיינוסים, אחרים מזהמים את הסביבה בדרכים אחרות או מובלים להטמנה. החומר המזיק לסביבה נותר בה לנצח, שכן הוא לא מתכלה, אלא הופך לשברירי מיקרופלסטיק שהתגלו כמעט בכל פינה - שוממת ככל שתהיה - על פני כוכב הלכת שלנו.

ובעוד שתמונות של לוויתנים שהתגלו מתים כשבטנם מלאה מוצרי פלסטיק ידי אדם או חיות אחרות שהסתבכו במוצרים המזיקים שהתגלגלו אל הטבע ממשיכות להופיע ולצוץ, האדם ממשיך בשלו וייצור הפלסטיק עולה משנה לשנה, והופך זול וזמין יותר. חברות המשקאות מייצרות 500 מיליארד בקבוקים חד פעמיים בשנה, ואין להן אינטרס להפסיק מעצמן את השימוש בחומר המזיק או לדחוף לפתרונות כלכלה מעגלית שיצמצמו את השימוש בחומר בתולי, ללא לחץ צרכנים ופעילות ערה של הרגולטור.

הפתרון האולטימטיבי הוא כמובן להפסיק לצרוך את הבקבוקים הללו ולהבין שמדובר בבעיה סביבתית ולא אחת גם בריאותית, עליה כולנו משלמים את המחיר. אך ככל שצריכת הבקבוקים הללו נמשכת, הרחבת חוק הפיקדון היא סמלית, ותגרום לכך שגם החברות וגם הצרכנים יפנימו טוב יותר את אחריותם למשבר הסביבתי, וייקחו אחריות על המוצרים הללו בבחינת 'זיהמת, שילמת'. כך או כך, תוספת של 30 אגורות לבקבוק היא כאמור סמלית בלבד, ולא משקפת את העלות הסביבתית והבריאותית האמתית של אותם בקבוקים - עלות שקופה שאיננה מתומחרת.

2. תמורות כלכליות לערים ולצרכנים

בעוד שחברות המשקאות, הקמעונאים ותאגיד האיסוף מתנגדים לחוק, בדיקות שנעשו מראות שלצד ניקיון המרחב הציבורי, להרחבת החוק ישנן גם תמורות כלכליות. לפי חברת BDO , החוק יכניס למשק 170 מיליון שקלים, ואילו לפי ניתוח חדש של חברת פארטו עבור המשרד להגנת הסביבה (נזכיר: פקידות המשרד התנגדה לאורך שנים להרחבת החוק, והעדיפה לנסות 'לחנך את הציבור', מהלך שכאמור נכשל בעוד הפלסטיק עולה על גדותיו), החלת חובת פיקדון גם על בקבוקים גדולים תוביל גם לחלוקה מאוזנת של הנטל.

כיצד? לצרכנים היא צפויה להביא תועלת של כ-57 מיליון שקל בשנה, לאספנים הקטנים (בתי ספר, אנשים פרטיים) - תועלת כוללת של כמעט 30 מיליון שקל, ושאר גורמי האיסוף - לתועלת של כ-16 מיליון שקל בשנה. הרשויות המקומיות, הנדרשות כיום להתמודד בעצמן עם נטל הפינוי והטיפול בבקבוקים הנזרקים לפח הירוק, צפויות לחיסכון של למעלה מ-5 מיליון שקל בשנה. הגופים המרוויחים ממכירת הבקבוקים אכן יישאו בנטל כבד יותר, תחת עיקרון ה"מזהם משלם", אך רשתות השיווק, למשל, ירוויחו בטווח הרחוק באם יציבו בשטחן מכונות אוטומטיות לאיסוף הבקבוקים.

עד כמה יועילו המכונות האוטומטיות? ראשית כל, הן יפחיתו את הנטל על עובדי הרשתות, וישימו סוף ל'טריקים' שונים בהם נתקלים הצרכנים (סירוב לקבל בקבוקים בשעות מסוימות או טענה לפיה משרד הבריאות אוסר על קבלת הבקבוקים). כ-57% מהבקבוקים צפויים להיאסף דרך מכונות, ולהוביל לחיסכון של 6 אגורות לבקבוק עבור הקמעונאים. אגב, המכונות הללו עשויות אף להיות יעילות יותר מהמיחזוריות, שכן ישנם דגמים שביכולתם לאסוף 13 אלף בקבוקים ביום - כמו 15 כלובי בקבוקים.


3. השכבות החלשות דווקא ירוויחו מהרחבת הפיקדון, בעוד שהניסיון מלמד שהבקבוקים לא צפויים להתייקר בשיעור חד, אם בכלל

הרחבת חוק הפיקדון היא מהלך בעל משמעות חברתית. השכבות החלשות דווקא מרוויחות מהרחבת החוק; אלו אשר רוכשים את הבקבוקים אך אין להם צורך במרווח פיקדון, משאירים את הבקבוקים מחוץ לביתם, בעוד שאלו שידם אינה משגת אוספים אותם ומתפרנסים מהם. מחקר שנעשה באוסטרליה הראה שחוק הפיקדון יושם בהצלחה דווקא באזורים עניים.

כלוב בקבוקים בתל אביב / צילום: שני אשכנזי, גלובס

האם הצרכנים ישלמו יותר? בקבוקי משקה ממותקים אמנם אינם מוצר צריכה בסיסי, אך אחת הטענות הנשמעות היא שהטלת פיקדון תוביל להתייקרותם. ואולם, לפי בדיקה שערכה חברת BDO כאשר הוחל חוק הפיקדון על הבקבוקים קטנים, התברר שמחירם לא עלה בסכום הזהה לפיקדון, אלא ב־2% ממנו בלבד (8 אגורות). שני שלישים מהפיקדון כלל לא גולגלו לצרכן ונספגו על ידי חברות המשקאות. גם במקרה של הבקבוקים הגדולים, ייתכן שהחברות יעדיפו לספוג לפחות את מרבית ההתייקרות, מה שדווקא יכול להניב רווח לשכבות החלשות.

4. מרבית בקבוקי השתייה הם גדולים, אבל רק בישראל החוק מפוצל. לא מדובר על צורך של הציבור אלא בחולשת הרגולטור שהסכים לכך

חוק הפיקדון איננו המצאה ישראלית, אך חוק פיקדון לבקבוקים קטנים בלבד הוא שיטה מקומית המשקפת את חולשת הרגולטור מול לחצים. 750 מיליון מכלי משקה גדולים נמכרים בישראל מדי שנה, אך הם שקופים עבור החוק. מדינות רבות בעולם, ובהן מדינות האיחוד האירופי, ארה"ב ואוסטרליה, מפעילות חוקי פיקדון לטיפול במכלי המשקה בכל הגדלים.

בכעשר מדינות באיחוד, שיעור האיסוף הממוצע גבוה מ-90%. בשנים הקרובות מדינות נוספות צפויות להחיל חובת פיקדון, ובהן צרפת, בריטניה, אוסטריה, בלגיה, ספרד, ופורטוגל. ישראל לא יכולה להרשות לעצמה להישאר מאחור ולהתכופף בפני חברות המשקאות, כשבעולם רגולטורים גילו עוז מולם, למרות הלחצים שהופעלו גם במדינות אחרות.

5. כלובי בקבוקים שיוצרים לכלוך ברחובות וגוזלים קרקע, ייעלמו מהשטח 

הרחבת החוק תוביל לכך שכלובי הבקבוקים שהפכו להיות חלק מהנוף העירוני, יצומצמו משמעותית או ייעלמו מהשטח, ואת מקומם ייתפסו מכונות אוטומטיות במרכולים הגדולים ובנקודות מפתח. בעוד שהרשויות המקומיות מוציאות מיליונים על ניקיון המרחב הציבורי, הן משלמות 5 מיליון שקלים על סילוק מכלי המשקה מהמרחב. לא בכדי, במשאל שערך ארגון "אדם טבע ודין" מול מנהלי מחלקות ואגפי שפ"ע ברשויות המקומיות, נמצא כי 86% מהרשויות מעוניינות בהרחבת החוק.

כלובי הבקבוקים - כ-24 אלף במספרם - דורשים שינוע יקר ופינוי, שעלותו תפחת שכן מכונות אוטומטיות מסוגלות לדחוס כמות גדולה יותר של בקבוקים ולצמצם את העלות הסביבתית של הפינוי במשאיות מזהמות הנכנסות ללב הערים. יתר על כן, ישנה עלות סמויה נוספת לכלובים הניצבים על המדרכות והכבישים בערים: המיחזוריות בערים תופסות שטח של כ-50 דונם עליהם החברות אינן משלמות ארנונה או מסים עירוניים אחרים. במקום פינוי מקום נוח למחזורית לצד הכביש, יכולות העיריות לגבות סכום נאה על חניה בכחול לבן (אם מקום חנייה בכחול לבן מניב לרשות מקומית 47 ₪ ליום, מדובר בהכנסה של כ-50 מיליון שקלים בשנה), או לפנות דרך לשבילי אופניים. ואילו המדרכות - הן תהפוכנה נגישות ונעימות יותר עבור תושבי הערים, ודאי עבור בעלי המוגבלויות.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה