גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טובעים בפסולת? במעלה אדומים מחכים למתקן לשריפת אשפה

השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל אמנם ביטלה את התוכניות להקמתם של מתקני שריפת פסולת, אבל מתקן אחד שכבר אושר אמור להיבנות ליד מעלה אדומים • ראש העירייה הוותיק, בני כשריאל, בטוח שהעיר רק תרוויח מזה, וגם הסביבה

מטמנה בישראל. 14 אלף טון פסולת מוטמנת בישראל בכל יום  / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מטמנה בישראל. 14 אלף טון פסולת מוטמנת בישראל בכל יום / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

המתקן הגדול הראשון בישראל להפקת חשמל מפסולת יתחיל לפעול בעוד חמש שנים באזור התעשייה מישור אדומים שליד העיר מעלה אדומים. כמה גדול המתקן? אם כמות הפסולת המוטמנת במדינת ישראל מגיעה ל-14 אלף טון ליום, יוכל המתקן החדש לקלוט לא פחות מ-2,000 טון. המתקן, יוקם בשיטת PPP (שותפות ציבורית-פרטית, שבה גורם פרטי יבנה את המתקן בפועל ויתפעל אותו). שריפת הרכיבים האורגניים בפסולת תאפשר למפעילי המתקן להפיק חשמל בהספק של עד 50 מגה-ואט חשמל לשעה, כמות שיכולה לספק את צרכיה של עיר כמו מעלה אדומים.

■ העולם רץ קדימה, וישראל רוצה פתרון עתיק ולא רלוונטי להרי הפסולת | שני אשכנזי, דעה

באוצר ובמשרד להגנת הסביבה קידמו את הפרויקט הזה במשך שנים, וראו בו צעד חשוב להקטנת היקף הפסולת המוטמנת בקרקע (עם שיעור הטמנה של 76% מהפסולת, ישראל מדורגת באחד המקומות האחרונים בין המדינות המפותחות בעולם).

נוסף למתקן במישור אדומים קידמו משרדי הממשלה מתקנים דומים בשלושה אתרים נוספים במרכז הארץ, אבל בתחילת יוני, זמן קצר אחרי כניסתה לתפקיד, הודיעה השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל כי החליטה להקפיא את הליכי התכנון של המתקנים הנוספים והקימה ועדת מומחים שאמורה לבחון את הצורך בפרויקטים האלה.
ברקע להחלטה של גמליאל עמדו ביקורת על מתקני ההשבה (או המשרפות) מצד גורמים סביבתיים אבל גם התנגדות של ראשי ערים שתושביהן לא רצו את המתקן בחצר האחורית שלהם.

גורמים אחרים בממשלה סבורים שאין ברירה אלא להקים את מתקני השריפה. "בעולם אוטופי שבו אין עלויות לשום דבר - זה לא צריך להיות הפתרון הראשון. התפיסה הנכונה היא שילוב: גם הפרדה במקור וגם שריפה וגם מחזור וגם תשלום עבור כל פח שאתה מפנה. העיקרון הכי נכון הוא לחייב כל משפחה לשלם לפי כמות האשפה שהיא מייצרת. אבל בישראל אין היתכנות פוליטית להנהיג תשלום דיפרנציאלי ואחרי כל ההפרדות במקור שעשינו שיעור ההטמנה ירד מ-80% ל-76%.

"מתקני ההשבה זו השיטה היחידה שיכולה לתת פתרון למסות של אשפה וגם בצרפת ובבריטניה מקימים כל הזמן מתקנים חדשים בטכנולוגיה שרק הולכת ומשתפרת. וצריך לזכור שבזמן שאנחנו מתווכחים קוברים כאן בכל יום בבורות באדמה עשרת אלפים טון אשפה שמשונעת לדרום במאות משאיות".

"גם הפרדה, גם שריפה, גם מיחזור"

הקפאת הבנייה של מתקני ההשבה אינה חלה על הפרויקט המתוכנן במעלה אדומים, משום שהקמתו אושרה כבר בממשלה ב-2017.

מפתיע לגלות שראש עיריית מעלה אדומים בני כשריאל תומך בפרויקט בלב שלם, ומשתמש דווקא בשיקול הסביבתי להצדקת הפרויקט.

בני כשריאל. מכהן כראש עירייה כמעט 30 שנה   / צילום: איל יצהר, גלובס

"במשך שנים פעלה ליד מעלה אדומים מטמנה שהייתה מפגע סביבתי", מסביר כשריאל. "לפני עשור הוחלט לסגור את המטמנה. אבל מאז הסגירה היישובים השכנים שלנו בעזריה, באבו-דיס בא-זעיים, שופכים את הפסולת שלהם בגוש עציון בצורה לא מוסדרת. אין להם תקציב לשנע את הפסולת אז הם שורפים אותה ולמינהל האזרחי קשה מאוד להשתלט על זה. שורפים צמיגים וחלקי פלסטיק של כבלים - והעשן והריחות מגיעים לבתי התושבים במעלה אדומים".

אתה לא חושש שגם השריפה במתקן תשחרר לאוויר גזים רעילים?
"להקים מתקן כזה עולה 1.5 מיליארד שקל כשמחצית מהעלות הולכת להתקנת מערכות הסינון והפילטרים. יש מתקנים כאלה שפועלים בווינה ובציריך בתקנים הרבה יותר מחמירים מאשר בישראל.

"אני יותר מוטרד מהפליטות של הקמינים הביתיים. אסרנו על השימוש בהם במעלה אדומים אבל ביישובים הישראליים השכנים יש קמין בכל בית שני".

מומחי סביבה טוענים ששריפת פסולת לייצור חשמל זו טכנולוגיה מיושנת ושהפרויקט הזה יבוא על חשבון תוכניות למחזור פסולת - שנחשבות לפתרון הרבה יותר נכון מבחינה סביבתית.

הטמנת פסולת

"זה ממש לא נכון. עובדה שבסינגפור מקימים היום מתקן כזה וגם באבו דאבי. בצרפת יש יותר מ-100 מתקנים עובדים. המתקן שיוקם במעלה אדומים יהיה בטכנולוגיה הרבה יותר מתקדמת מהמתקנים שפועלים היום באירופה, והוא ימחזר חלק גדול מהפסולת שתגיע אליו. האשפה שמגיעה למתקן עוברת הפרדה ומיון. פלסטיק, ניירות, מתכת, עץ - את כל זה ימחזרו. המתקן שורף רק את שאריות הזבל האורגני".

התושבים של העיר שלך לא חוששים מהמתקן?
"הייתה התארגנות של תושבי יישובים מחוץ למעלה אדומים כמו כפר אדומים שהגישו עתירה לבג"ץ עם עמותת צלול, אבל הבג"ץ לא עצר את הפרויקט. יש שש קבוצות שעברו את המיון המוקדם בהליך המכרז ויגישו הצעות במכרז. כבר עשינו בדיקות קרקע ועכשיו אנחנו עושים את סקר איכות האוויר".

איך המתקן ישרת את תושבי היישובים הפלסטינים הסמוכים?
"הפסולת למתקן תגיע גם מהיישובים הפלסטיניים בסביבה, מיריחו ועד בית לחם, ממעלה אדומים והיישובים הישראלים שלידה ומירושלים רבתי. מעבר לכך המתקן יספק משרות. באזור התעשייה שלנו עובדים למעלה מ-4,500 עובדים פלסטינים, לפי חוקי העבודה בישראל, ולאחר שנפתח את הדיזיין סנטר נגיע ל-6,000 עובדים".

"נתחרה על כיסם של תושבי גוש דן"

לצד תעסוקה, צפוי מתקן שריפת הפסולת לספק לעירייה הכנסות גדולות מארנונה. תקציב העירייה נשען עדיין במידה קטנה על מענקי איזון ממשרד הפנים, המהווים כ-7% מהתקציב, אך כשריאל הציב כיעד להביא את העירייה לעצמאות תקציבית מוחלטת.
על הרקע הזה תולה כשריאל תקוות רבות בפרויקט דיזיין סיטי המוקם במישור אדומים בהשקעה של כ-250 מיליון שקל, על ידי קס גרופ שבבעלות היזם חנוך קס. הפרויקט, שייחנך כבר באפריל הקרוב, שיתחרה לדבריו על כיסם של תושבי גוש דן שקונים במרכז שהוקם בבני ברק. "ראיתי את המרכז שהוקם בבני ברק", מספר כשריאל. "הוא קטן מאוד, הוא יכול להיות אגף במרכז שאנחנו מקימים. אני מדבר על למעלה מ-60 אלף מ"ר בנוי, כשלמעלה מ-85% מהם כבר מושכרים. הרעיון הוא לרכז את כל המוצרים לבית במקום אחד עם דיזיינרים, יועצים".

אתה רואה תושבי גוש דן מגיעים לערוך קניות במעלה אדומים?
"אני רואה את תושבי כל הארץ. בעוד פחות משלוש שנים, כשתיפתח מנהרת הגבעה הצרפתית, אפשר יהיה להגיע ממעלה אדומים לתל-אביב ב-50 דקות ללא אף רמזור. חוץ מקניות לבית, יהיו גם פארק שעשועים ופארק מים מקורים והמשפחות שיגיעו לכאן ליום שלם יוכלו להישאר ללון במלונית".

מעבר למסחר מקדמת מעלה אדומים גם ארבעה בתי מלון.
כשריאל מכהן בתפקידו קרוב ל-30 שנה. במעלה אדומים, שהוכרזה כעיר בשנת 1991, חיים כ-43 אלף תושבים המתגוררים בכ-10,200 יחידות דיור. בצנרת תוכניות לכ-7,000 דירות נוספות: 3,300 דירות בשכונת נופי המזרח ועוד 1,200 בשטח המכונה E1, (שטח שנוי במחלוקת מדינית משום שהוא יוצר רצף טריטוריאלי בין מעלה אדומים לירושלים). כשריאל מעריך כי בשני המתחמים תתחיל הבנייה בעוד כשנתיים.

בשלבי תכנון ראשוניים יותר נמצאות עוד כ-2,500 יחידות דיור, מהן כ-360 יחידות דיור במצפה נבו ועוד כ-2,000 בשכונת 07. לבחירת שמות השכונות אחראי העיתונאי הוותיק דן כנר, תושב העיר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית