גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חנות בדירה ובית כנסת במשרד: דוח חדש חושף לראשונה המלצות תכנוניות לשכונות לחברה החרדית

דוח חדש של משרד השיכון והמכון החרדי למחקרי מדיניות, שנחשף כאן לראשונה, מציג את החזון התכנוני לשכונות חרדיות: בתי כנסת במרכזים מסחריים, משרדים וחנויות בתוך דירות, נגישות לתחבורה ציבורית ומרחב בטוח לילדים

רחוב בבני ברק / צילום: Ariel Schalit, Associated Press
רחוב בבני ברק / צילום: Ariel Schalit, Associated Press

תקופת משבר הקורונה, והחודשים האחרונים בפרט, המחישו באופן בולט את עומק הפער שבין האוכלוסייה החרדית לבין "הציבור הכללי". עוד לפני הגל השני, בחודש מאי האחרון, פרסם המכון החרדי למחקרי מדיניות נייר עמדה שקבע כי ככל שצפיפות האוכלוסין ביישוב גבוהה יותר, שיעור החולים המאומתים גבוה יותר. בנייר העמדה ציינו המחברים, אסף צחור-שי וניצה (קלינר) קסיר, כי ביישובים החרדיים הצפיפות גדולה יותר מאשר בקרב הציבור הכללי. צפיפות האוכלוסין גבוהה פי שלושה עד ארבעה מהממוצע בארצי ביישובים לא חרדיים.

לאוכלוסייה החרדית, זה ברור, יש צרכים והרגלים שונים, והיא מתמודדת עם מצוקת דיור קשה. בשנת 2016 פרסם משרד הבינוי והשיכון הערכה שלפיה יידרשו ב-20 השנים הבאות כ-200 אלף יח"ד חדשות עבור האוכלוסיה החרדית.

ילדים בתחנת אוטובוס. "או שדברים יקרו בצורה לא ליגלית, או בצורה מסודרת"   / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

עתה הכינו במשרד השיכון ובמכון החרדי למחקרי מדיניות מסמך עדכני, "התדריך לתכנון עירוני של שכונות לאוכלוסייה החרדית", אשר "גלובס" מפרסם קטעים ממנו כאן לראשונה. התדריך אמור להיות המכשיר שיבטיח בנייה איכותית חדשה לציבור זה. נקודת המוצא של המסמך היא שהציבור החרדי בישראל מחזיק במאפיינים משותפים המבדילים אותו מקבוצות אחרות בחברה, וזקוק למענה.

המכון החרדי לחקר מדיניות הוקם על ידי אלי פלאי, איש עסקים שהוא הבעלים של קבוצת התקשורת הגדולה במגזר החרדי, "משפחה". המכון שם לעצמו למטרה להכניס שיח מקצועי בכל מה שקשור לקבלת החלטות הנוגעות לחברה החרדית. ד"ר שלומית קסלר, חוקרת בכירה במכון, מבהירה שהאתגר שעמד בפני צוות המכון שהכין את המסמך היה להבין מה מאפייני היומיום החרדי.

"החניות התת קרקעיות הופכות לדירות"

"משפחות הציבור החרדי הן גדולות ומצטופפות בדירות קטנות", אומרת ד"ר קסלר. "ומכאן, שיש צריכה מאוד גדולה של השטח הציבורי. יש מספר גדול מאוד של ילדים שמסתובבים עצמאיים בשטח ויש להם תפקידים רבים יותר מאשר לילדים בציבור הכללי - הם הולכים למכולת בעצמם, נוסעים בתחבורה ציבורית לבד ומסתובבים לבד בגנים. הצריכה בתרבות החרדית אינה חלק מתרבות הפנאי. במקום זה עומד במרכז חיי הקהילה בית הכנסת הקהילתי בשכונה, ולכן מובן שהצורך במבני חינוך ודת בחברה החרדית הרבה יותר גדול".

ד"ר שלומית שהינו־קסלר, המכון החרדי לחקר מדיניות    / צילום: המכון החרדי לחקר מדיניות

ד"ר קסלר מוסיפה שבשונה ממרבית יישובי הארץ הרי שהשכונות החרדיות הן לא מתוכננות מראש: "כשאתה מסתובב אתה לא יכול שלא לשים לב לזה שהבנייה, והכוונה שלי היא להשלמת הדירות וגם למוסדות ציבור, היא בסגנון טלאי על טלאי, בצורה לא מסודרת ולא תמיד בטיחותית. החניות התת-קרקעיות הופכות להיות עוד יחידת דיור, או מחסן. חדרי המדרגות צפופים ועמוסים באופניים ובעגלות ילדים. יש להזכיר את הצפיפות הרבה בשטחי הלימוד, וגם, את החסך הגדול בשטחי תעסוקה ומוסדות דת".

הצוות בדק ארבע שכונות מגורים חרדיות: רמת שלמה בירושלים, רובע ז' באשדוד, רובע C באלעד, ורובע ב' ברמת בית שמש. ברמת שלמה, למשל, אף שהיא השכונה הראשונה בירושלים שתוכננה מלכתחילה לציבור החרדי, ואפילו בה, תוכננו לפי הפרוגרמה 46 בתי כנסת, אולם בפועל קיימים בה 70 בתי כנסת, רבים מהם על שטחים שלא הוקצו לכך.
המסמך החדש מציע כמה חידושים שלא מקובלים בשגרה העירונית המוכרת ובהחלט מעוררים מחשבה: ההנחיה היא שכמות בתי הכנסת בשכונה תהיה לפי מפתח של בית כנסת לכל 80 עד 100 יח"ד ושמחציתם ישולבו במוסדות ציבור ואפילו במבנים מסחריים; שהבנייה המסחרית תהיה פחות בכיוון של קניונים, שמאפשרים התקהלות ועירוב, ויותר של חנויות בקומות הקרקע הפונות לרחוב; לאפשר בתוך דירות מגורים חללים שיוקדשו למסחר ותעסוקה; לאפשר תוספת קומות משרדים במבני מגורים וציבור.

מספר ילדים ממוצע לאישה

המדריך מקדיש פרק מיוחד העוסק בתחום בניית מוסדות חינוך. בין היתר, המדריך מציע לאפשר שימוש בקומות הקרקע של מבני המגורים לטובת מעונות. על פי רוב, הבנות בחינוך החרדי לומדות במוסדות הנמצאים קרוב לבית, ואילו הבנים נוסעים למוסדות ייעודיים לכל קהילה. המדריך מציע אפוא לפזר בתי ספר לבנות ברמת השכונה ולהקים בתי ספר לבנים במתחמים שיאפשרו לתת מענה לקהילות שונות על מגרש אחד, במרכז השכונה; כמו כן, מוצע לאפשר חינוך בלתי פורמלי במרכזים הקהילתיים, וגם, לשלב מוסדות ציבור ו/או מוסדות הכשרה על-תיכונית במרכזי התעסוקה הרובעיים.
הרגלי התנועה של הציבור החרדי נשענים בעיקר על תחבורה ציבורית והליכה רגלית. זה קשור גם לרמה הנמוכה של ההכנסות, וגם למוסכמות חברתיות המגבילות את השימוש ברכב. מחברי המסמך ממליצים על התווית רשת רחובות במתכונת שתי וערב, כך שההגעה ממקום למקום באופן רגלי תהיה נוחה ככל האפשר. הדגש על עדיפות לתחבורה ציבורית קובע את מיקום מוסדות החינוך ואפילו את אופן עיצוב הרחוב. כך למשל, תקני החניה בשכונות החרדיות החדשות יהיו מופחתים ובמגרשי החניה, לכשיוקמו, תהיה אפשרות להשתמש במועדים וחגים כמגרשי משחקים.

תנאי דיור בישראל

"לאפשר לשני הצדדים לחיות יחד"

ד"ר קסלר מציינת שהגמישות המוצעת בתדריך החדש היא כורח המציאות: "בסופו של דבר זה יקרה בצורה לא ליגלית, או בצורה מתוכננת ומוסדרת. אם אנחנו מנסחים את כל הדברים האלה בפרוגרמות התכנון אז תהיה שמירה על הנראות, על הבטיחות".

ויש כאן עניין נוסף: היכולת לייצר יישובים מעורבים שיאפשרו לחרדים להשתלב ביתר קלות בשוק העבודה. "אם אנחנו מאפשרים את כל השימושים האלה ברמת השכונה זה מאפשר להקים שכונות חרדיות בערים מעורבות. מאפשר לשני הכיוונים לחיות זה לצד זה. אנחנו רוצים צמיחה כלכלית ושניתן יהיה למצות את האפשרויות הכלכליות. ניתן לומר שזה אינטרס של כלל החברה הישראלית", אומרת קסלר.

ורד סולומון-ממן, האדריכלית הראשית של משרד הבינוי והשיכון, אומרת שהחשיפה של החברה החרדית גדלה לאחרונה בעקבות משבר הקורונה, אך לדבריה משרד הבינוי והשיכון מתעסק כבר זמן רב עם הנושא: "אנחנו זיהינו שיש בחברה החרדית מצוקת דיור רבה יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. זה ציבור עם משפחות גדולות, שחי בדוחק.
"מעבר לזה, הגידול בדרישה לדיור אצל האוכלוסייה החרדית הוא עניין כלכלי גרידא וצריך לעניין את היזמים. התדריך שלנו נועד גם לאלה שבונים לשוק הפרטי. כל מי שמתכנן לאוכלוסייה החרדית יחטוף את המדריך הזה כמו לחמניות חמות".

ורד סולומון־ממן. האדריכלית הראשית של משרד השיכון / צילום: לע"מ

נראה שהמדריך לתכנון בחברה החרדית הולך יותר רחוק ממה שמתאפשר בתכנון ה"רגיל". כתבתם, למשל, שאתם מעודדים הקמת בתי עסק ומסחר בתוך דירות מגורים.
"גם מינהל התכנון מוביל היום עירוב שימושים, ביתר שאת. על רקע משבר הקורונה הרבה אנשים עובדים מהבית, כולל משרדי ממשלה, ואני לא חושבת שזה בעיה שעסק או משרד יהיו בתוך דירת מגורים. להיפך. זה יפחית את העומסים על הכבישים".

יאיר פינס, מנכ"ל משרד הבנוי והשיכון: "התדריך שבנה משרד הבינוי והשיכון נועד להוות בסיס ידע לאדרכילי ערים, ולאפשר הבנה טובה ונכונה יותר של צרכי האוכלוסייה בערים. בניית התדריך מהווה יישום חשוב של החלטת הממשלה ואין לי ספק כי עצם כתיבתו מהווה צעד חשוב בראייה צופה פני עתיד של תכנון ראליסטי ומכיל לערים בישראל".

ד"ר חיים זיכרמן, מרצה בקריה האקדמית אונו וחבר בוועדת ההיגוי לתדריך, טוען שבזמן הקורונה הפכה שאלת התכנון לחרדים לקריטית: "הקורונה מוטטה את מודל האיים. המודל הנכון שצריך לדבר עליו זה מודל הסיפונים - כולנו נמצאים על סירה אחת שיש בה סיפונים שונים. מה שנעשה בטייבה ובשכונת רמת שלמה בירושלים משפיע באותה מידה על הוד השרון. אין איים. לא צריך לתכנן ערים חרדיות, צריך לתכנן שכונות חרדיות".

המלצות לתכנון בשכונות לחברה החרדית

חינוך

להוסיף מעבדות, ספריות, כיתות מדעים ומחשבים בתלמוד תורה

להוסיף חדרי ספח הדרושים בחינוך המיוחד

להקצות שטחי ציבור ל"ישיבה גדולה" ולא בלב השכונה בגלל שעות הפעילות

בתי כנסת

להקצות בית כנסת לכל 80-100 יחידות דיור

להקים בית כנסת אחד גדול לקהילות חסידיות של 200-300 משפחות

לשלב כמה בתי כנסת על מגרש אחד או לצד מוסדות חינוך כדי לחסוך במקום

מרחב ציבורי

ליצור רקמת הליכה בטוחה לילדים

לבנות מדרכות רחבות להליכת גברים ונשים בריחוק

למקם מתקני ספורט בשולי השכונה ולא במרכזה

לפזר בשכונה ספריות קטנות לשימושם של ילדים

להקצות מבנים לשימושו של נוער נושר

מסחר

לאפשר גישת ילדים לחנויות מזון

למקם חנויות לאורך הרחוב ולא בקניונים

לספק מבנים לשירותי בריאות

להנגיש אולמות שמחה קטנים בשכונה ובעיר

תעסוקה

לאפשר חללי מסחר ותעסוקה בדירות מגורים

לאפשר תוספת קומות משרדים במבני מגורים

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית