גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרקליטות: חברת ב.יאיר פועלת במכוון לירידת ערכה בשל האישום נגד יאיר ביטון

הפרקליטות מבקשת לתפוס דיבידנד של 8 מיליון ש', שהקבלן יאיר ביטון צפוי לקבל בחודש הבא מחברת הבנייה הציבורית שבבעלותו ● זאת, בנימוק שחלוקת הדיבידנד, כמו חלוקות בעבר, תביא לירידת שווי המניות של ביטון שנתפסו ע"י המדינה במסגרת ההליך הפלילי נגדו

יאיר ביטון. קיבל דיבידנדים של כ-66 מיליון שקל / צילום: שלומי יוסף, גלובס
יאיר ביטון. קיבל דיבידנדים של כ-66 מיליון שקל / צילום: שלומי יוסף, גלובס

הפרקליטות מבקשת מבית המשפט המחוזי בתל אביב לתפוס דיבידנד בשווי של 8 מיליון שקל, שהקבלן יאיר ביטון צפוי לקבל בחודש הבא מחברת הבנייה הציבורית ב.יאיר שבבעלותו ושאותה ייסד. זאת, בנימוק שחלוקת הדיבידנד תביא לירידת שווי המניות (40%) של ביטון בחברה שנתפסו על ידי המדינה במסגרת ההליך הפלילי המתנהל נגדו. ביטון מואשם, בין היתר, בעבירות של מרמה והלבנת הון.

בקשת הפרקליטות הוגשה בעקבות הודעת החברה מה-15 באוקטובר על חלוקת דיבידנדים נוספת, שבמסגרתה עתיד לקבל ביטון כאמור כ-8 מיליון שקל נוספים. לדברי הפרקליטות, חלוקת הדיבידנדים הצפויה תפחית את שווי המניות של ביטון התפוסות בידיה פעם נוספת לשווי של 47 מיליון שקל.

לטענת הפרקליטות, מאז הגשת כתב האישום נגד ביטון בשנת 2015, חילקה ב.יאיר דיבידנדים בהיקף נרחב של 167 מיליון שקל, מתוכם קיבל ביטון 66 מיליון שקל. לדברי המדינה, החברה "פעלה אופן שיטתי להתפרקות מנכסיה ובכך גרמה לירידת ערכה של החברה ולירידת מניותיה באופן ניכר".

ירידת ערך מכוונת

יאיר ביטון מחזיק בכ-40% ממניות חברת ב.יאיר, לצד אחיו יוסי ביטון המחזיק גם הוא בכ-40%. מניותיו של יאיר ביטון בחברה נתפסו כבר בשנת 2016 במסגרת ההליך הפלילי המתנהל נגדו. זאת, בעקבות בקשת הפרקליטות לתפוס את המניות לצורך חילוט עתידי, במידה וביטון יורשע.

על מנת להבטיח חילוט בסופו של ההליך, במידה וביטון יורשע, הורה בית המשפט המחוזי ביוני 2016 על תפיסת מניות של ביטון בשווי של 60 מיליון שקל. "לא תיעשה כל דיספוזיציה (שינוי בעלות, נ' ש') במניות חברת ב.יאיר הלא סחירות בהיקף של 60 מיליון שקל לפי שווי חברה של 300 מיליון שקל, המוחזקות על ידי יאיר ביטון וחברת ב.יאיר", קבע ביהמ"ש.

אלא שלטענת הפרקליטות, מאז החלטה זו, חברת ב.יאיר הביאה במכוון לירידת ערכה באופן ניכר, ובהתאם לכך, שווי המניות של ביטון, שניתן לגביהן צו התפיסה, ירד ביותר מ-60%. לדברי המדינה, התנהלות ב.יאיר פוגעת ביכולת של המדינה לשמר את שווי המניות שנתפסו מביטון.

כבר במאי 2020, לאחר שחברת ב. יאיר חילקה דיבידנדים בהיקף של 142 מיליון שקל, ולאחר ירידה בשווי ערך החברה, פנתה הפרקליטות לבית המשפט וביקשה לתפוס דיבידנדים עתידיים שתחלק החברה. לפי הפרקליטות, ב.יאיר אף הצהירה כי אין בכוונה ליזום פרויקטים חדשים בשנה קרובה אלא רק תשלים פרויקטים קיימים.

בעקבות זאת שופטת המחוזי בת"א, לימור ביבי, הורתה כי מלוא מניות ב.יאיר המוחזקות על ידי ביטון ייתפסו. זאת, בשונה מההחלטה המקורית שהורתה על תפיסת מניות בסכום של 60 מיליון שקל. לצד זאת, אישרה השופטת ביבי לביטון לקבל דיבידנד נוסף בסכום של 9.9 מיליון שקל.

נזק מינימלי

מבקשת הפרקליטות הנוכחית לתפיסת הדיבידנד של ביטון, עולה כי ביוני 2020 ב.יאיר דיווחה לבורסה כי שוויה ירד לכ-139 מיליון שקל, וכפועל יוצא מזה, ירד שווי מניותיו של ביטון ל-55 מיליון שקל. כעת, כאמור, בעקבות חלוקת הדיבידנד הצפויה לביטון בגובה של 8 מיליון שקל, שווי מניותיו התפוסות בידי המדינה יירד ל-47 מיליון שקל.

"התנהלות חברת ב.יאיר, שכזכור מצויה בשליטת יאיר ביטון ואחיו, מרוקנת מתוכן את החלטתו של ביהמ"ש מיום מיוני 2016, אשר נתן למבקשת סעד תפיסה זמני בשווי של 60 מיליון שקל. בית המשפט סבר באותו המועד כי היות שמדובר בחברה ציבורית הרי שאין חשש מירידה משמעותית בערך המניות ואין חשש מהברחת נכסים", נטען בבקשת הפרקליטות.

לדברי הפרקליטות, "בפועל, משנת 2016, מועד החלטתו הראשונית של בית משפט זה לשחרור הדיבידנדים שעתיד יאיר ביטון לקבל ועד למועד זה, קיבל ביטון דיבידנדים בסכום של כ-66.5 מיליון שקל. זאת, בעוד ששווי התפוסים (מניותיו של ביטון שנתפסו על ידי המדינה, נ' ש') ירד בסכום של מיליוני שקלים. נוכח עובדה זו, כמו גם נוכח העובדה שההליך העיקרי (ההליך הפלילי המתנהל נגד ביטון, נ' ש') צפוי להסתיים בחודשים הקרובים, הנזק שייגרם לביטון, ,היה וייתפסו כספי הדיבידנד (בגובה 8 מיליון שקל, נ' ש') עד לתום ההליך העיקרי הוא מינימלי".

עו"ד איתן פלג המייצג את יאיר ביטון מסר כי: "ככל שהדבר נוגע ליאיר ביטון, התגובה תועבר לבית המשפט. איני מגיב לעיתונות לפני הגשת תגובה לבית המשפט". עוד מסר כי אינו מגיב לטענות הנוגעות לירידת ערך חברת ב.יאיר, מאחר שביטון אינו קשור להחלטות החברה, הוא אינו בדירקטריון או בהנהלה ומתגורר בחו"ל. 

שני כתבי אישום

נגד יאיר ביטון ונגד שבעה נאשמים נוספים, ביניהם ניסים פינס ושמעון בלולו, הוגש כתב אישום לבית המשפט המחוזי בתל אביב בספטמבר 2015 בגין עבירות מרמה, הלבנת הון ועבירות נוספות. פרקליטות מחוז תל אביב מנהלת את המשפט מזה חמש שנים בפני השופטת טלי חיימוביץ. לפני חצי שנה הגישה הפרקליטות את סיכומיה וביטון צפוי להגיש את סיכומיו בחודש הבא.

ביטון המתגורר במהלך המשפט בצ'כיה, באישור בית המשפט, מגיע לחלק מהדיונים בבית המשפט בישראל. זאת, לאחר שהפקיד בהוראת בית המשפט סכומי כסף שיבטיחו את התייצבותו.

כתב האישום מייחס לביטון ושותפיו העברת כספים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים עבור ארגון הפשיעה של יצחק אברג'יל. לפי האישום, אברג'יל וביטון העבירו את הכספים באמצעות כריתת חוזים לבניית דירות באילת. לפי הנטען, אברג'יל הקים באמצעות חלק מהנאשמים את חברת "ש.י.נ גן רווה", שהציגה עצמה במרמה כחברת בנייה בעלת סיווג קבלני המאפשר לה לבנות מבנים בהיקף של עד כ-7 מיליון שקל. בהמשך, נטען, דאג ביטון כי חברת ב. יאיר, באמצעות חברה בת, תחתום מול חברת "גן רווה", על חוזים לבניית 86 יחידות דיור באילת. זאת, בתמורה לתשלום כולל של 41.6 מיליון שקל. לפי האישום, ביטון עשה בזאת ביודעו כי "גן רווה" אינה חברה קבלנית כלל ולא הייתה מוכשרת לבנות פרויקטים בסדר גודל כזה.

לפי כתב האישום, חברת "גן רווה" החלה לבנות את הדירות ברמת בנייה נמוכה, תוך גרימת ליקויי בנייה. למרות שחברת "גן רווה" לא עמדה בחוזים, ולא השלימה את בניית הדירות, מואשם ביטון כי דאג שחברת ב.יאיר תעביר ל"גן רווה" סכום של 52 מיליון שקל. לפי האישום, בהמשך משכו פינס ובלולו חלק ניכר מהכספים שהועברו ל"גן רווה" והעבירו אותם לאברג'יל ולמקורביו.

לטענת המדינה, הכספים שימשו לבניית קזינו בחו"ל, לחשבון הקנטינה של אברג'יל ומקורביו בכלא בארה"ב, להוצאות פרטיות ולתשלום עבור שכר הטרחה לעורכי דינו של אברג'יל ומעורבים אחרים.

ביטון מואשם גם בפרשת עו"ד רונאל פישר בבית המשפט המחוזי בירושלים. במסגרת פרשה זו טוענת המדינה כי פישר, עו"ד בעל מעמד ציבורי וקשרים ענפים, קיים קשר עם ערן מלכה, לשעבר קצין חקירות בכיר ביחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית במשטרה שהפך לעד מדינה בתיק. לפי האישום, במסגרת הקשר ביניהם העביר מלכה לפישר מידע מודיעיני מחקירות משטרה. פישר, לפי כתב האישום, העביר את המידע לנחקרים שהיו לקוחותיו תמורת שוחד. 

לפי האישום נגד ביטון בפרשה, עו"ד רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז תל אביב, שייצגה את ביטון יחד עם פישר חשפה בפניו חומרי חקירה הנוגעים לחקירה בעניינו. החומרים הועברו בניגוד לחוק ממלכה. (ת..פ. 13268-09-15).

חברת ב.יאיר: "החברה אינה מתפרקת מנכסיה"

מחברת ב.יאיר הציבורית נמסר בתגובה: "הבקשה של הפרקליטות הינה במסגרת הליך המתנהל בין המדינה לבין יאיר ביטון, שהינו בעל מניות בחברה, כאשר החברה אינה צד להליך זה וממילא תגובתה לא נדרשה בבית המשפט.

"כך או כך החברה מחלקת מעת לעת דיבידנד לבעלי מניותיה כחלק ממהלך העסקים הרגיל, בכפוף להוראות החוק ומבחני החלוקה, ואינה מתפרקת מנכסיה". 

***חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר הגשת כתב אישום נגדם, יאיר ביטון, ניסים פינס ושמעון בלול מכחישים את המיוחס להם, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו