גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העתיד של ההשכלה הגבוהה: תואר מכמה אוניברסיטאות והרבה למידה מרחוק

שנת הלימודים האקדמית הנוכחית מעמידה אתגרים חדשים בפני המערכת הפדגוגית, המרצים והסטודנטים ● בר ויינשטיין, נשיא אקס ליבריס, המתמחה במערכות לניהול ספריות, מציג את השיטות והמודלים שפותחו בעידן הדיגיטלי, ומחדד: "השוק הזה עומד להשתנות משמעותית"

מרצה אקס ליבריס בהרצאת זום באוניברסיטת קלמסון בתקופת הקורונה. "לא תהיה דרך חזרה מההיברידיות הזו" / צילום: Ken Ruinard, רויטרס
מרצה אקס ליבריס בהרצאת זום באוניברסיטת קלמסון בתקופת הקורונה. "לא תהיה דרך חזרה מההיברידיות הזו" / צילום: Ken Ruinard, רויטרס

כמו במרבית תחומי החיים, הקורונה האיצה תהליכים שעמדו לקרות גם בעולם האקדמי. שנת הלימודים האקדמית שהחלה זה עתה מתאפיינת נכון להיום בלימודים מרחוק, ומעמידה אתגרים חדשים בפני המערכת הפדגוגית, מרצים וסטודנטים.

"אנחנו משתמשים במונח 'נטפליקס מומנט' למה שקורה עכשיו בעולם האקדמי", מספר בר ויינשטיין, נשיא אקס ליבריס, חברה ישראלית שנוסדה בשנות ה-80 כמערכת ניהול ספריות באוניברסיטה העברית והפכה לחברת ענן, שמתמחה במערכות לניהול ספריות ומחקר אקדמי.

בר ויינשטיין / צילום: רונן חורש

"כפי שנטפליקס עשתה דיסרפשן בשוק, הניעה מפץ דיגיטלי והכניסה את שירותי הסטרימינג לתמונה, אותו הדבר קורה כעת גם באקדמיה - לנוכח הקורונה, ההשכלה הגבוהה חווה בעצמה מפץ דיגיטלי חסר תקדים, כשהנתח של הלימודים באונליין זינק מאחוזים בודדים ל-100%.

"לא תהיה דרך חזרה מההיברידיות שההשכלה הגבוהה פועלת בה כעת. השוק הזה ישתנה בצורה משמעותית. כנגזרת, האקדמיה נדרשת לאמץ את הטכנולוגיות שנותנות מענה לצרכים החדשים. בספריות של היום כבר לא צריך לשמור על השקט, הן הפכו להאבים של סטודנטים שמאפשרים לימוד בחברותא. כדי להגיע לספרים".

כיום עובדת החברה עם יותר מ-7,500 אוניברסיטאות ברחבי העולם - בהן אוקספורד, קיימברידג’, הרווארד וייל - מעסיקה יותר מ-1,000 עובדים, ומוכרת מדי שנה במאות מיליוני דולרים. היישומים הבולטים שלה הם מערכות הענן "עלמא" ו"פרימו". עלמא היא מערכת שמשמשת את כל האוניברסיטאות בארץ - ורבות בעולם - ומאפשרת לספריות לנהל את הרכש, המלאי, התקציבים וההשאלות, ולנהל את העבודה מול המרצים והסטודנטים.

פרימו היא מערכת הפורטלים לחיפוש, שמאפשרים לספריות של אוניברסיטאות מסוימות להציע גישה לספרים אלקטרוניים, למאמרים, לקובצי קול או אמצעי תוכן אחרים. המערכות האלה החליפו את מערכת "אלף", שאף אותה פיתחה החברה, שבעצמה החליפה את הכרטסות הידניות, ומשמשת היום מספר מכללות בארץ ומוסדות אקדמיים בעולם.

הענן שילש את המכירות

כיום הספריות באוניברסיטאות נראות אחרת לגמרי ממה שהכרנו - מרבית הספרים וחומרי הלימוד הם בתצורה אלקטרונית.

איך מנהלים השאלה של ספר? לכאורה יש אינספור עותקים כשמדובר בספרים אלקטרוניים.
"הוצאות לאור לא היו יכולות להתקיים אם היו מוכרים ספר אחד להשכרה לאלף סטודנטים. יש מודלים שונים שמגבילים את מספר העותקים, נניח כל עותק מושאל לשלושה או לחמישה סטודנטים, וכמו בספרים מודפסים, עלול להיווצר מחסור".

מה השתנה בנגישות של חומרי הלימוד?
"חלק גדול ממה שאנשים מקבלים מהספריות זה מאמרים או פרקים מספר, ואפשר לעשות את זה אונליין. באפריל-מאי, כשכולם היו בבתים, היה שיתוף פעולה בין האוניברסיטאות שאפשרו באמצעות המערכות שלנו לשתף חומרים בצורה די פתוחה. נגיד לאוניברסיטה העברית יש גישה לירחון מדעי מסוים שאוניברסיטת תל אביב לא רכשה אותו, אז המערכת שלנו יצרה עותק סרוק של המאמר, והעבירה לסטודנט באוניברסיטת תל אביב".

מערכת נוספת של החברה היא לגנטו, המאפשרת לנהל את רשימות הקריאה שנהוג לקבל מהמרצה, וכוללות את חומרי הקריאה לקורסים. במקום לקבל מספר עמודים מודפסים, הסטודנטים יכולים להיכנס למערכת המאפשרת גישה לכל החומרים.

"פעם המרצים מצאו מאמר, סרקו ממנו כמה עמודים ושלחו לסטודנטים", מסביר ויינשטיין. "הוצאות לאור החלו לתבוע אוניברסיטאות בגלל זה. אחד הדברים שהמערכות שלנו עושות זה לעזור לנהל את ההעתקים; לוודא שאם המרצה רוצה חומר מסוים, הוא צריך לבדוק שהספרייה רכשה אותו".

אקס ליבריס הפכה באופן אורגני (מתוך הארגון, לא במסגרת רכישה או מיזוג) לחברת ענן במודל Saas, וכיום כלל המכירות של החברה הן של טכנולוגיות מבוססות ענן. לדברי החברה, המעבר לענן הביא לשילוש היקפי המכירות בעשור האחרון, ולפיתוח של מערכות יעילות וחסכוניות יותר.

"המעבר לענן מטייב את העבודה עם ארגונים - כלל המוסדות האקדמיים בנורבגיה, למשל, משתמשים באותה מערכת ענן של אקס ליבריס ובכך מאוגדים בצורה חזקה יותר. הטכנולוגיה גם מאפשרת שיתופי פעולה רחבים בין אוניברסיטאות, דרך שיתוף ידע או השאלה בין ספרייתית".

איך השפיעה עליכם הקורונה?
"קיבלנו בוסט רציני - בעולם יש 20 אלף אוניברסיטאות, ורק 2,000 עברו עד כה למערכות ענן. אנחנו רואים גידול מאוד משמעותי במעבר לספריות ענן. בפורטלים של הסטודנטים ראינו עליות של 40%-50% בחיפוש ובהנגשה של חומרים. במערכות לגנטו לניהול רשימות הקריאה היה לנו רבעון הכי חזק אי פעם. בעולם של לגנטו יש לנו כמה מאות לקוחות, זה עוד יחסית תחום חדש".

לומדים בזום יוניברסיטי

מה צופן העתיד לאוניברסיטאות?
"החסמים הגדולים ללמידה מרחוק היו המרצים, לא המערכות. כל השיטה הפדגוגית עדיין מתנהלת כמו לפני מאה שנה, רוב ההרצאות המנוהלות בצורה פרונטלית. גם לפני 15 שנה, עוד טרום הקורונה, הבינו שהעולם הזה לא יכול להימשך באותה צורה".

הסטודנטים לא אוהבים את הלמידה בזום.
"כיום יש זום יוניברסיטי, ואף אחד לא שמח על זה, כי זה באמת לא טבעי ולא ככה צריך להתנהל בלמידה מרחוק. איך האוניברסיטאות עברו ללמידה לרחוק? לא היו להן מערכי לימוד, הן לקחו פאואר פוינט ושמו בזום. זו לא למידה איכותית.

"ברור היום שלא יחזרו ללמידה פיזית מלאה. מדברים על למידה סינכרונית מול אסינכרונית. בלמידה סינכרונית, התלמידים והמורה נוכחים בשיעור באותו הזמן. בלמידה א-סינכרונית, הלמידה לא מתקיימת במקביל ובפורמט של מורה מול תלמיד - אין אינטראקציה בזמן אמת, והלמידה מתבצעת בדרכים אחרות כמו מקורות מידע וסרטונים.

"זה יפתח עולמות של שינויים פדגוגיים, וגם בעולם מערכות הלמידה מרחוק. המערכות האלה יעבדו קשה כדי לאפשר דיונים במסגרת הלמידה ולייצר מחויבות, כי לזה הזום לא מספיק.

"עוד מודל הוא 'כיתה הפוכה' - עד היום באנו ללמוד, וקיבלנו שיעורי בית. במודל כזה נותנים לך את כל החומר ללמוד בבית, ולכיתה באים כדי לנהל דיון ולעשות עבודות צוות".

בימים של קורסרה ומודלים חינמיים אחרים, עוד צריך תואר אקדמי מאוניברסיטה?
"מתחילים להסתכל על תואר פרסונלי, במקום תואר של אוניברסיטה, שיורכב מקורסים של מוסדות שונים. אם לא צריך להגיע פיזית לקמפוס, והמוסדות ישתפו פעולה, למה שלא יהיה תואר של האוניברסיטה העברית והטכניון? יש קורסים מפורסמים ב-MIT. למה שסטודנט ישראלי לא יעשה רבע תואר מ-MIT מישראל, בלי לעבור לגור בבוסטון?

"אוניברסיטת אדינבורו פתחה במאי קורס לצוות רפואי בקוביד 19, נרשמו אליו 40 אלף סטודנטים מ-183 מדינות, והכול בוצע אונליין. עם זאת, העולם האקדמי לא יאבד את האוניברסיטאות, בדיוק כפי שהספרים האלקטרוניים לא העלימו את הספרים המודפסים. לא יהיה מפץ, הטכניון לא ייעלם".

האוניברסיטאות מבינות את הצורך בשינוי?
"המיקרו תואר הוא דוגמה למגמה הזו. הצורך של אנשים להמשיך וללמוד אחרי שנות ה-20 שלהם הולך וגדל. גם הצורך בשינוי קריירה יחייב לימודי המשך במהלך החיים, והאוניברסיטאות הולכות לשם - הלמידה מרחוק מאפשרת את זה. הרבה יותר קל לבן 40 עם שלושה ילדים לעשות תואר בלמידה מרחוק. גם לפני הקורונה הבינו כולם שהולכים ללמידה מרחוק. אז אולי זה לא יהיה שינוי של 100%, אבל זה ישתנה. האם זה יישאר 50%, 60% או 40%? ימים יגידו". 

אקס ליבריס
החברה נוסדה ב-1986, ופועלת מירושלים ● היא מוכרת מערכות לניהול ספריות ומחקר אקדמאי, ועובדת עם יותר מ-7,500 אוניברסיטאות ברחבי העולם ● מועסקים בה כ-1,000 עובדים, יותר מ-500 מהם בישראל ● היא נרכשה ארבע פעמים על ידי קרנות וחברות אמריקאיות. הרכישה האחרונה הייתה ב-2015 ע"י ProQuest האמריקאית בכ-550 מיליון דולר ● לפי הערכות, ההכנסות השנתיות גבוהות מ-200 מיליון דולר

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו