גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק הפיקדון על מכלי משקה גדולים הוא תיקון עוול סביבתי וכלכלי של שנים

בצעד אמיץ השרה להגנת הסביבה השיבה לבג"ץ כי במסגרת עתירה שהוגשה החליטה להרחיב את חוק הפיקדון גם על מכלים של 1.5 ליטר ומעלה ● וכך ישראל עתידה לעמוד בשורה אחת עם המדינות המתקדמות ותקיים מערך איסוף ומחזור של מכלי משקה גדולים וקטנים

כלוב בקבוקים בתל אביב / צילום: שני אשכנזי, גלובס
כלוב בקבוקים בתל אביב / צילום: שני אשכנזי, גלובס

בצעד אמיץ, שלא לומר היסטורי, הודיעה השבוע, השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, לבג"ץ, במסגרת עתירה שהגישה עמותת אדם טבע ודין, כי לאחר בחינה מעמיקה היא החליטה להרחיב את חוק הפיקדון גם על מכלי משקה גדולים של 1.5 ליטר ומעלה. לצד הודעה זו, תפנה השרה אל ועדת הכלכלה על מנת לדחות את מועד התחולה בשנה, וזאת על מנת לאפשר לשוק את תקופת ההערכות המתאימה הכרוכה בהחלה. מדובר בהחלטה לא פחות מדרמטית, אשר תיקנה עוול סביבתי וכלכלי של שנים, בהם הוחל החוק רק על מכלי המשקה הקטנים.

בשנת 1999 נחקק חוק הפיקדון על מכלי משקה, אך בשונה מכל המדינות בהם מוחל חוק פיקדון על כלל מכלי המשקה, בישראל הוחל פיקדון רק על מכלי המשקה הקטנים. גם כאשר תוקן החוק בשנת 2010, קבע המחוקק כי מכלי המשקה הגדולים ייאספו וימוחזרו על ידי יצרניות המשקאות באופן וולנטרי, כאשר יעד האיסוף שנקבע היה נמוך מזה של מכלי המשקה הקטנים והועמד על 50% בלבד. במסגרת התיקון האמור, נקבעה שנת 2014 כשנה הראשונה בה יהיה על יצרניות המשקאות לעמוד ביעד האיסוף והמחזור, שלא באופן וולונטרי, בשלב הראשון ללא פיקדון וככל שלא יעמדו ביעד זה, יוחל פיקדון.

אך בהתקרב המועד, נחתם בין יצרניות המשקאות לבין השר להגנת הסביבה דאז גלעד ארדן, הסכם, במסגרתו נדחה מועד היישום בשנתיים נוספות, כך שהאיסוף והמחזור המשיך להתבצע באופן וולונטרי - וזאת כנגד הסכמה של יצרניות המשקאות להעלות את יעד האיסוף ל-55% ולפרוס לשם כך כלובי מחזוריות ברחבי הארץ.

מדי שנה הצהירו יצרניות המשקאות, באמצעות תאגיד אל"ה, כי הן עומדות ביעד האיסוף ואף עוברות אותו. הצהרות אלה הועמדו לראשונה במבחן בשנת 2017, עם החלטת המשרד להגנת הסביבה לבצע ביקורת באמצעות גוף חיצוני על הדיווחים שהגישו יצרניות המשקאות. ממצאי דוח הביקורת אשר פורסמו ב-2018 הצביעו על פער בין יעד האיסוף שהוצג בדיווח השנתי של יצרניות המשקאות לבין שיעור האיסוף בפועל, כאשר כ-75% ממכלי המשקה הגדולים מושלכים לפחי האשפה הביתיים ורק כ-25% נאספים מהמחזוריות. ובמילים אחרות, יצרניות המשקאות לא עמדו ביעד האיסוף שנקבע בחוק והמחזוריות נחלו כישלון חרוץ.

ממצאי דוח הביקורת היו אמורים להוביל להרחבת חוק הפיקדון, במה שמכונה "הטייס האוטומטי", והטלת פיקדון גם על מכלי המשקה הגדולים, אך בפוליטיקה הישראלית, כמו בפוליטיקה הישראלית, אף אחד לא רצה להוציא את "השד מהבקבוק" ולהקים עליו את המתנגדים לחוק הפיקדון, וביניהם גורמים פוליטיים, קמעונאים וגורמים אינטרסנטיים חזקים אשר טענו, שלא בצדק כי מדובר ב"מס על הציבור".

וכך, במשך שנתיים לא התקבלה כל החלטה בעניין, עד אשר התרחשו שני דברים: עמותת אדם טבע ודין הגישה עתירה לבג"צ בנושא, והשרה גמליאל החליטה עם כניסתה לתפקיד, ללמוד את הסוגיה לעומקה ולא נתנה ללחצים הקשים שהופעלו עליה מגורמים שונים, להשפיע על מערך שיקוליה.

עם הפרסום ברשומות ובהתאם להוראות החוק, הפיקדון על מכלי המשקה הגדולים יחול החל מה-1 ביניואר 2021, כאשר על מנת לאפשר למשק להיערך למהלך באמצעות בין היתר פריסה ארצית של מכונות השבה אוטומטיות, תפרסם השרה צו, בכפוף לאישור ועדת כלכלה, במסגרתו יידחה מועד התחולה בשנה. עם זאת, ככל שוועדת כלכלה לא תאשר את הצו המבוקש עד למועד האמור, ייכנס לתוקפו החוק ללא דיחוי נוסף כאמור כבר ביום 1.1.2021.

וכך, באיחור של שנים, יצאה הבשורה. ישראל עתידה לעמוד בשורה אחת עם המדינות המתקדמות ותקיים מערך איסוף ומחזור של מכלי משקה גדולים וקטנים. מהלך זה יביא לניקוי רשות הרבים ממכלי המשקה, יאפשר מחזור ראוי של הפלסטיק, חלף הטמנתו או השלכתו בחופי הים והפארקים והציבור צפוי להרוויח עשרות מיליוני שקלים מידי שנה מהחזר הפיקדון. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת איכות הסביבה במשרד נשיץ ברדנס אמיר

עוד כתבות

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; חברות האנרגיה בולטות, מניית הבורסה מזנקת

מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"