גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המבורגר בצהריים, פיצה בערב: הרגלי הזמנות האוכל שלנו בזמן הסגר השני נחשפים

הקורונה והסגרים הגבירו את ההסתמכות על שירותי משלוחי המזון, הן מצד המסעדות והן מצד הלקוחות ● שלא במפתיע פיצה והמבורגר הן הקטגוריות המובילות, כך לפי בדיקה של חברת שופ אנליטקס עבור גלובס ● מה מעדיפות הנשים, מה אוכלים הרווקים, ומה קורה לגלידה

שליחים של וולט ותן ביס/ צילום: שלומי יוסף
שליחים של וולט ותן ביס/ צילום: שלומי יוסף

משבר הקורונה שם את משלוחי האוכל במרכז הבמה והפך אותם לצינור חמצן עבור עסקי אוכל ברחבי הארץ, החל מרשתות המזון המהיר ועד למסעדות היוקרה. הסגר המלא שהוטל על המסעדות בישראל לתקופה של כחודשיים באביב, והסגר הנוסף שהוטל על המשק באמצע חודש ספטמבר אילצו את המסעדות שלא רצו לוותר על ההכנסות להמציא את עצמן מחדש באמצעות משלוחים. הנהנות העיקריות היו שחקניות המזון המהיר הגדולות שכבר הפעילו מערך משלוחים עצמאי ומשומן, מה שלעיתים פטר אותן מהצורך לשלם עמלות גבוהות לחברות כמו וולט ותן ביס.

הקורונה הגבירה לא רק את ההסתמכות של המסעדות שנקלעו למשבר אדיר על אספקת אוכל במשלוחים, כי אם גם את החיפוש של הציבור לבילוי ביתי שכולל אוכל, אחרי שמספר השעות שאנשים מבלים בבית עלה במידה ניכרת בצל הסגרים ומגבלות התנועה.

אז מהם משלוחי האוכל הפופולריים בישראל בתקופת המשבר ומי הצרכנים המרכזיים בשלהם? סוגי המטבח הפופולריים והדומיננטיים במשלוחי אוכל ממסעדות הם פיצה, המבורגר, ואוכל אסייתי המהווים כ-72% מסך משלוחי האוכל בישראל, כך עולה מבדיקה שערכה חברת שופ אנליטקס עבור גלובס, נכון לספטמבר 2020. עוד עולה מהבדיקה כי חברת וולט היא פלטפורמת משלוחי האוכל הגדולה בישראל.

מהנתונים עולה כי משלוחי הפיצה לבדם מהווים כרבע (24%) ממשלוחי האוכל בישראל, כשהמחיר הממוצע להזמנה עומד על 106 שקל. מהבדיקה שנערכה בחודש ספטמבר עולה כי דומינו'ס פיצה מובילה בקטגוריה עם נתח שוק של 46% מהרכישות שנבדקו. פיצה האט ניצבת במקום השני עם 31% ופיצה פרגו, השחקנית השלישית בגודלה, מחזיקה נתח של כ-5%. יתר המכירות במשלוחים מתחלקות בין רשתות קטנות יחסית לבין פיצריות מקומיות.

נקודה מעניינת בנוגע למשלוחי הפיצה היא חוזקתם המקומית של מותגי הפיצה עם מערכי שליחים עצמאיים, כך שמכירות הפיצה שנעשות באמצעות שירות המשלוחים של וולט או תן ביס מינורית יחסית. כך, בעוד שבכלל השוק משלוחי האוכל מהווים נתח של כ-24%, בנתונים שבדקו את היקפי משלוחי הפיצה של וולט לבדה, משלוחי הפיצה מהווים נתח מינורי של 5%. משום שוולט שחקנית משלוחי האוכל הגדולה בשוק, ניתן להסיק כי לדומינו'ס פיצה ולפיצה האט מערכי שילוח שמהווים חלק דומיננטי מהפעילות ונותנים להן עוצמה, מבלי צורך לוותר על עמלה של כ-27% אותה גובות וולט או תן ביס.

הפיצה אינה מפלטם של הרווקים

ומי המזמינים העיקריים של קטגוריית הפיצה? מהבדיקה עולה כי שכבות הגיל הבולטות בהזמנת פיצה הן 25-44 האחראיות ל-61% מהכנסות הקטגוריה. בהסתכלות גיאוגרפית אזור תל אביב וגוש דן מוביל עם 45% נתח שוק בהזמנות פיצה, ואילו אזור חיפה והצפון אחראי לנתח שוק של 27%. אגב, בניגוד ליתר סוגי האוכל כפי שיבואו לידי ביטוי בהמשך, מתברר כי 55% ממזמיני הפיצה הם גברים, ו-45% ממזמיני הפיצה הם נשים.

להבדיל ממה שמקובל אולי לחשוב, הפיצה אינה מפלטם של הרווקים, שכן 47% ממזמיני הפיצה הם נשואים, ובלא מעט משפחות מקובל להזמין אחת לתקופה ארוחת פיצה משפחתית הביתה. השעות הפופולריות להזמנת פיצה הן שבע ושמונה בערב. בשעות אלה מרוכז 34% מנתח השוק של הקטגוריה.

הקטגוריה המשמעותית הנוספת כפי שעלתה בבדיקה היא המבורגר, המהווה גם היא כרבע (24%) ממשלוחי האוכל בישראל עם מחיר הזמנה ממוצע של 181 שקל. מקדונלד'ס מובילה באופן בולט את משלוחי המזון בתחום ההמבורגרים עם נתח שוק של כ- 38%, כשהיא פועלת גם באמצעות משלוחים של וולט, וגם באמצעות מערך עצמאי. במקום השני ממוקמות הרשתות BBB ואגאדיר עם נתח שוק דומה של כ-10-12%. בורגראנץ' ניצבת במקום הרביעי עם 6% נתח שוק.

ומי הצרכנים העיקריים של משלוחי ההמבורגר? שכבת הגיל הבולטת בהזמנת ארוחות המבורגר היא 25-34 האחראית על 39% מנתח השוק. אזור תל אביב וגוש דן מוביל עם 41% נתח שוק בהזמנות ואילו אזור חיפה והצפון אחראי לנתח שוק של 23%. כמו כן, בחלוקה מגדרית מתברר כי 61% ממזמינות ארוחות ההמבורגרים הן נשים ו-39% הם גברים. נציין כי אם בוחנים את הזמנות מקדונלד'ס בלבד, יחס ההזמנות עמד על 75% נשים ו-25% גברים, כשביתר רשתות ההמבורגרים יחס ההזמנות עמד על 50% נשים ו-50% גברים.

רווקים מזמינים יותר המבורגרים מפיצות. 27% ממזמיני ארוחות המבורגרים הם רווקים, וזאת לעומת שיעור רווקים של כ-20% מקרב מזמיני הפיצות. השעות הפופולריות להזמנת ארוחות המבורגר הן דווקא שעות הצהריים 12 עד שתיים. בשעות אלו מרוכז 34% מנתח השוק של הקטגוריה.

עמרי פדן, בעלי מקדונלד'ס ישראל / צילום: רוני שיצר

אסייתית לארוחת ערב באזור השרון

גם המשלוחים האסייתיים תופסים מקום נכבד במשלוחי האוכל בישראל עם נתח של כ-23%, ומחיר ממוצע להזמנה של 147 שקלים. מהבדיקה שנעשתה עולה כי רשת ג'פניקה היא השחקנית הגדולה ביותר בקטגוריה עם נתח שוק של 21%, בעוד שיתר השחקניות מחזיקות בנתח קטן יותר מהפעילות.

ומיהו הצרכן האופייני למשלוחים אסייתיים? מהבדיקה עולה כי נשים המגדר הדומיננטי בהזמנות מזון אסייתי והן מהוות 67% ממזמיני הארוחות מסוג מטבח זה, לעומת גברים 33%.

עוד עולה, כי אזור תל אביב וגוש דן אחראי ל-50% מהפידיון בתחום משלוחי האוכל האסייתיים, כאשר אזור השרון הוא השני בגודלו בתחום הזה עם נתח של 19%. כמעט מחצית מהמזמינים אוכל אסייתי הם בשכבת הגיל 25-34, ונראה שהגיל הממוצע של המזמינים מסוג מטבח זה לעומת הפיצה וההמבורגר הוא צעיר יותר. עוד מתברר מהנתונים כי ארוחות אסייתיות חביבות במיוחד על בני זוג לא נשואים שגרים ביחד, האחראים על 22% נתח שוק. שיעור גבוה יותר מהאחוז שלהם בהזמנות פיצה או המבורגר. השעות הפופולריות להזמנת ארוחות אסייתיות הן שבע ושמונה בערב. בשעות אלה מרוכז 39% מנתח השוק של הקטגוריה.

נקודה מעניינת נוספת היא הפיכת קטגוריית הגלידה לדומיננטית בתחום המשלוחים. מהבדיקה של שופ אנליטיקס עולה כי גלידה מהווה כ-4% מהזמנות משלוחי האוכל בכלל, אולם בתוך הפלטפורמה של וולט היא הרביעי בגודלה ומהווה כ-10% מההזמנות, כשרשת גולדה נמצאה כשחקנית הגדולה ביותר במשלוחים בקטגוריה.

האם משלוחי האוכל כאן כדי להישאר ויקבעו הרגלים חדשים בקרב הציבור, או שפתיחה מחודשת של המסעדות תביא דווקא לנטישתם ותעודד את הציבור לצרוך יותר אוכל במסעדות מחוץ לבית? "תקופת הקורונה עשויה לחנך את הציבור להתמיד ולהזמין משלוחי מזון באונליין גם בתום הסגר", אומר לגלובס נתי יעקובי מנכ"ל ושותף בשופ אנליטיקס, מבצעת המחקר. הוא מתייחס גם לכך שמהבדיקה עולה כי נשים מבצעות יותר הזמנות באונליין מגברים, כשהוא טוען כי החברות עדיין לא הפנימו את השינוי הזה, וכי הפנייה של המסרים השיווקיים עדיין אינה מותאמת אליהן.

נתי יעקובי, מנכ"ל שופ אנליטיקס / צילום: צחי שמש

מניתוח הנתונים בבדיקה של שופ אנליטיקס עולה כי וולט היא שחקנית משלוחי האוכל הגדולה היום בשוק הישראלי. ואולם, המודל של תן ביס ושל המתחרות שלה, במסגרתו חלק מהמשלוחים מתבצעים על ידי שליחים של המסעדה, וחלק באמצעות שליחים של הפלטפורמה, מקשה לקבוע את היקף הפער האמיתי ביניהן. בהקשר זה מוסיף יעקובי: "עדות לדומיננטיות של וולט בשוק היא העובדה שהיא מובילה בנתח השוק בקטגוריה, גם ללא פריסת משלוחים בצפון הארץ ובדרומה". 

יוסי אלבז, מנכ"ל דומינו'ס / צילום: תמר מצפי, גלובס

כך בדקנו: 1,600 גולשים משתפים נתונים

שופ אנליטיקס, שנמצאת בבעלות משותפת של קבוצת יפעת ונתי יעקבי, עוסקת בניטור טכנולוגי של רכישות באונליין, מחקר וייעוץ. החברה מתבססת על פאנל צרכנים טכנולוגי מייצג המונה כ-1,600 איש, שמאפשרים לה מעקב אחר הרכישות שלהם באונליין עד לרמת שם הפריט ומחירו למטרות ניתוח וסטטיסטיקה. המעקב כולל קניות באפליקציות ובאתרים. האוכלוסיה שנבדקת היא כזו שקונה לפחות אחת לחודש מוצר או שירות ברכישה מקוונה, מגיל 15 ומעלה.

המחקר שבוצע בחודש ספטמבר כלל הזמנות משלוחי אוכל באמצעות WOLT, תן ביס, משלוחה, זאפ רסט, TABIT, AMAZING FOOD, מקדונלד'ס, דומינוס פיצה ופיצה האט. במחקר לא נכללו הזמנות טייק אוואי, אלא רק הזמנות באונליין כשהאוכל מגיע באמצעות משלוח.

עוד נציין כי המחקר בוצע בחודש בו התחיל סקר הקורונה השני ב-18 בספטמבר. מהבדיקה עולה כי פידיון ההזמנות היומי של משלוחי המזון בתקופת הסגר (בה המסעדות היו סגורות) היה גבוה ב-37% מהימים טרום הסגר. 

עוד כתבות

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים