גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המועצה לצרכנות: עלייה של 130% בתלונות של צרכנים על קניות אונליין

מנתוני המועצה עולה כי עד סוף אוקטובר התקבלו כ-20 אלף תלונות של צרכנים על קניות באינטרנט ● באיזה ענפי מסחר יש הכי הרבה תלונות, מה עושים אם המשלוח לא הגיע, ומה קורה עם העסק פושט את הרגל לפני שהחבילה מגיעה?

קונה לא מרוצה / אילוסטרציה: שאטרסטוק
קונה לא מרוצה / אילוסטרציה: שאטרסטוק

המועצה לצרכנות מדווחת על עלייה של כ-130% בתלונות צרכנים על קניות אונליין. העלייה בתלונות מתייחסת לתחילת השנה ועד סוף אוקטובר 2020, אבל במועצה מחדדים כי התלונות גוברות בעיקר בתקופת המבצעים והקניות. כך, שלאור חודש הקניות שבו אנחנו נמצאים כעת, כנראה שהיקף התלונות ימשיך ויעלה. 

מנתוני המועצה הישראלית לצרכנות עולה כי מספר תלונות הצרכנים בנושא עסקאות באינטרנט זינקו ב-130% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2019. ב-2020 התקבלו כ-20 אלף תלונות לעומת כ-8,350 ב-2019. למעשה, עם העלייה בשיעור הקניות המקוונות עלה גם שיעור התלונות על עסקאות מכר מרחוק מכ-45% מכלל הפניות שהתקבלו ב-2019 לכ-65% מכלל הפניות שהתקבלו במועצה לצרכנות ב-2020.

תלונות על איחורים ומוצרים תקולים

הענפים המובילים בתלונות על עסקאות מקוונות הם שירותי תיירות, מכשירי חשמל, ריהוט ומטבחים, ביגוד, הנעלה ומוצרים נלווים ופנאי ותרבות.

כך, לדוגמה, בתחום של מכשירי חשמל תלונות רבות התייחסו לסוגיות ביטול עסקה של רכישת מוצרי חשמל. צרכנים הלינו כי נתקלו בסירוב להחזיר מוצרים למשל בהעדר אריזה או עקב חיבור של המוצר לחשמל. במועצה מזכירים כי בעוד שבמקרה של רכישה פרונטאלית, אין זכות ביטול לאחר חיבור לחשמל, הרי שבמקרה של רכישה באמצעות האינטרנט, הצרכן רשאי לבטל את העסקה בתוך 14 יום מיום שסופק המוצר, גם אם נפתחה אריזתו וגם אם המכשיר חובר לחשמל. בכל מקרה, בית העסק רשאי לגבות דמי הביטול בגובה של 5% ממחיר העסקה או 100 שקל. תלונות אחרות בתחום מוצרי החשמל התייחסו למוצרים שלטענת הצרכנים הגיעו תקולים ואילו בית העסק הציע להפקיד את המוצר בתיקון ולהפעיל את האחריות. במועצה מציינים כי במקרה של פגם או אי התאמה במוצר שנרכש, הצרכן רשאי לבטל את העסקה בתוך 14 ימים מיום האספקה, ללא דמי ביטול כלשהם והוא אינו מחויב להפקיד את המוצר במעבדה לצורך תיקון.

תלונות אחרות ספג ענף משלוחי המזון (סופרמרקט). רוב התלונות עסקו באיחורים ובעיכוב בקבלת המשלוחים. אמנם, חוק הטכנאים חל על משלוחי מזון, אך במהלך הסגר הראשון, הוציאה הרשות לסחר הוגן גילוי דעת ובו ציינה כי אין לדרוש פיצוי במקרה של איחור במשלוח מרשתות הקמעונאות, עקב העומסים האדירים והעובדה כי הסיטואציה הייתה בלתי צפויה ולא ניתנה להן אפשרות להיערך. גם המועצה נמנעה מלדרוש פיצוי עבור הצרכנים במהלך תקופת הסגר הראשון, אלא שכעת, לשיטתה כבר ניתנה לרשתות תקופה של מספר חודשים להיערך למצב החדש. מכאן שרשתות שלא עומדות במועד האספקה צריכות לפצות את הצרכנים ב-300 שקל בגין איחור של יותר משעתיים וב-600 שקל במקרה של איחור של שלוש שעות ויותר או במקרה של אי הגעה.

תלונות נוספות בנושא של משלוחי מזון מסופרמרקטים עסקו באספקה של מוצרים חלופיים ויקרים יותר ללא הסכמת הצרכן. במועצה מציינים כי נעשתה פנייה לרשתות בבקשה להימנע מהפרקטיקה הזו "ואכן, לאחר החזרה לשגרה, נראה כי תופעה זו נעלמה". עוד מדווחים כי חלק מהתלונות מתייחסות לאספקת מוצרים פגומים או על חוסרים במשלוח. במועצה מציינים כי "מרבית הרשתות הסכימו לזכות את הצרכנים בגין מוצרים פגומים ו/או חוסרים, בקלות, אך עדיין, נתקלנו במקרים נקודתיים בהם הצרכן נדרש להשיב לבית העסק את המוצר הפגום לצורך קבלת הזיכוי, דבר שאינו תואם את הוראות הדין".

תחום הביגוד וההנעלה הוא אחד הפופולריים בקניות המקוונות. התלונות על העוסקים בענף נגעו בעיקר לעיכובים בלתי סבירים ואי אספקה של משלוחים. במועצה מדגישים כי אין הוראה בחוק המזכה את הצרכן בפיצוי ללא הוכחת נזק במקרה של עיכוב באספקה, אלא רק במקרה שבו תואם שליח והשליח לא הגיע במועד. במקרה שבו המשלוח לא הגיע, הצרכן רשאי לבטל את העסקה ללא דמי ביטול עקב הפרת הסכם הרכישה.

תלונות אחרות בתחום האופנה התייחסו לחוסר התאמה במידה. בקנייה פיזית בחנות ניתן להחזיר את המוצר תוך 48 שעות כפי שמתיר החוק ולבית העסק יש את האפשרות לגבות דמי ביטול. בכל הנוגע לביטול עסקה שנעשתה מרחוק במקרים שבהם התקבל מוצר אחר , הייתה הטעיה בנוגע לאיכות המוצר או לחומרים ממנו הוא עשוי או הטעיה בטבלת המידות, הביטול יעשה ללא דמי ביטול ועל העסק מוטלת החובה לאסוף את המוצר. עם זאת, כאשר מדובר בהחזרת מוצר לאור חרטה, החובה להשיב את המוצר לעסק היא של הצרכן (בין אם במסירה לאחת מהחנויות או במשלוח בדואר או באמצעי אחר למחסני העסק).

בתוך כך, בין התלונות היו גם פניות של צרכנים שהלינו על עוסקים שלא מוכנים לבטל רכישת מוצרי הלבשה תחתונה. במועצה מבקשים להבהיר כי בניגוד לעסקה פרונטאלית בחנות, ניתן לבטל עסקה לרכישת הלבשה תחתונה כאשר העסקה מתבצעת במכר מרחוק. נדמה שהמחוקק התרשל בסעיף המאפשר החזרת מוצרי הלבשה תחתונה ובגדי ים שנרכשים מרחוק, גם אם לכאורה מדובר בסעיף שפועל לטובת הצרכנים.

לא ניתן להחזיר רהיט שכבר הורכב

גם תחום הריהוט והמוצרים לבית לא חף מתלונות. הצרכנים הלינו על עיכובים במשלוח ובאספקה. במועצה מציינים כי צרכנים יכולים לבטל את העסקה ולהגיש תביעה נגד עסקים לפיצוי אם יוכיחו שנגרם להם נזק.

תלונות אחרות בתחום של ריהוט התייחסו לאי התאמה בין מה שהוזמן ובין מה שהתקבל בפועל. עמדת המועצה היא כי לאחר שפריט ריהוט מורכב בביתו של הצרכן, אין זכות לביטול, ועל כן, על הצרכן מוטלת החובה להוכיח כי מדובר באי התאמה שמקורה בבית העסק, בפרסום מטעה, או במידות בלתי תקינות. זאת משום שלאחר ההרכבה אם המוצר לא מצא חן בעיני הצרכן - הוא אינו רשאי לבטל את העסקה על-פי הדין. בנוסף, צרכנים מתלוננים ששילמו כסף לעסקים שנסגרו או שפשטו את הרגל והם לא קיבלו את המוצר שרכשו. במקרה כזה הצרכים מצטרפים לרשימת הנושים של העסק (והם אחרונים ברשימה) והם יכולים להגיש תביעת חוב, בתקווה שיתרת קופת כינוס הנכסים תאפשר להחזיר כסף לצרכן, ואפילו חלק מהסכום.

בתחום המשחקים, הצעצועים וחומרי היצירה חלה עלייה בקניות בחסות הסגר והיעדר מסגרות החינוך והפנאי לילדים. במועצה מציינים שתלונות הצרכנים משקפות הטעיות בוטות דוגמת אספקה של מוצרים לא מקוריים, הטעיה לגבי ארץ הייצור, הטעיות בקנה מידה (מוצר שנראה גדול ומרשים אך בפועל מדובר במוצר קטנטן) והטעיות לגבי החומרים והחלקים המרכיבים את המוצרים. במקרה של הטעיה שניתנת להוכחה למשל מוצר שמצוין כי מכיל 100 חלקים ובפועל ישנם 50 חלקים בלבד, או מוצר שמותג בגודל מסוים בתמונה אולם בפועל הוא קטנטן - ניתן לבטל ללא דמי ביטול עקב הפרת הסכם הרכישה. עוד מציינים במועצה כי בתחום המשחקים היו מקרים של אי אספקת מוצרים לצרכנים ששילמו ובמקרים מסוימים אף הצרכנים חויבו בסכומי יתר. במקרים אלה מזכירים במועצה שיש לפנות מיידית לחברות האשראי ולדרוש את ביטול החיובים בטענה לכשל תמורה או שימוש לרעה בכרטיס החיוב.

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ● הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות