גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המועצה לצרכנות: עלייה של 130% בתלונות של צרכנים על קניות אונליין

מנתוני המועצה עולה כי עד סוף אוקטובר התקבלו כ-20 אלף תלונות של צרכנים על קניות באינטרנט ● באיזה ענפי מסחר יש הכי הרבה תלונות, מה עושים אם המשלוח לא הגיע, ומה קורה עם העסק פושט את הרגל לפני שהחבילה מגיעה?

קונה לא מרוצה / אילוסטרציה: שאטרסטוק
קונה לא מרוצה / אילוסטרציה: שאטרסטוק

המועצה לצרכנות מדווחת על עלייה של כ-130% בתלונות צרכנים על קניות אונליין. העלייה בתלונות מתייחסת לתחילת השנה ועד סוף אוקטובר 2020, אבל במועצה מחדדים כי התלונות גוברות בעיקר בתקופת המבצעים והקניות. כך, שלאור חודש הקניות שבו אנחנו נמצאים כעת, כנראה שהיקף התלונות ימשיך ויעלה.

מנתוני המועצה הישראלית לצרכנות עולה כי מספר תלונות הצרכנים בנושא עסקאות באינטרנט זינקו ב-130% לעומת התקופה המקבילה בשנת 2019. ב-2020 התקבלו כ-20 אלף תלונות לעומת כ-8,350 ב-2019. למעשה, עם העלייה בשיעור הקניות המקוונות עלה גם שיעור התלונות על עסקאות מכר מרחוק מכ-45% מכלל הפניות שהתקבלו ב-2019 לכ-65% מכלל הפניות שהתקבלו במועצה לצרכנות ב-2020.

תלונות על איחורים ומוצרים תקולים

הענפים המובילים בתלונות על עסקאות מקוונות הם שירותי תיירות, מכשירי חשמל, ריהוט ומטבחים, ביגוד, הנעלה ומוצרים נלווים ופנאי ותרבות.

כך, לדוגמה, בתחום של מכשירי חשמל תלונות רבות התייחסו לסוגיות ביטול עסקה של רכישת מוצרי חשמל. צרכנים הלינו כי נתקלו בסירוב להחזיר מוצרים למשל בהעדר אריזה או עקב חיבור של המוצר לחשמל. במועצה מזכירים כי בעוד שבמקרה של רכישה פרונטאלית, אין זכות ביטול לאחר חיבור לחשמל, הרי שבמקרה של רכישה באמצעות האינטרנט, הצרכן רשאי לבטל את העסקה בתוך 14 יום מיום שסופק המוצר, גם אם נפתחה אריזתו וגם אם המכשיר חובר לחשמל. בכל מקרה, בית העסק רשאי לגבות דמי הביטול בגובה של 5% ממחיר העסקה או 100 שקל. תלונות אחרות בתחום מוצרי החשמל התייחסו למוצרים שלטענת הצרכנים הגיעו תקולים ואילו בית העסק הציע להפקיד את המוצר בתיקון ולהפעיל את האחריות. במועצה מציינים כי במקרה של פגם או אי התאמה במוצר שנרכש, הצרכן רשאי לבטל את העסקה בתוך 14 ימים מיום האספקה, ללא דמי ביטול כלשהם והוא אינו מחויב להפקיד את המוצר במעבדה לצורך תיקון.

תלונות אחרות ספג ענף משלוחי המזון (סופרמרקט). רוב התלונות עסקו באיחורים ובעיכוב בקבלת המשלוחים. אמנם, חוק הטכנאים חל על משלוחי מזון, אך במהלך הסגר הראשון, הוציאה הרשות לסחר הוגן גילוי דעת ובו ציינה כי אין לדרוש פיצוי במקרה של איחור במשלוח מרשתות הקמעונאות, עקב העומסים האדירים והעובדה כי הסיטואציה הייתה בלתי צפויה ולא ניתנה להן אפשרות להיערך. גם המועצה נמנעה מלדרוש פיצוי עבור הצרכנים במהלך תקופת הסגר הראשון, אלא שכעת, לשיטתה כבר ניתנה לרשתות תקופה של מספר חודשים להיערך למצב החדש. מכאן שרשתות שלא עומדות במועד האספקה צריכות לפצות את הצרכנים ב-300 שקל בגין איחור של יותר משעתיים וב-600 שקל במקרה של איחור של שלוש שעות ויותר או במקרה של אי הגעה.

תלונות נוספות בנושא של משלוחי מזון מסופרמרקטים עסקו באספקה של מוצרים חלופיים ויקרים יותר ללא הסכמת הצרכן. במועצה מציינים כי נעשתה פנייה לרשתות בבקשה להימנע מהפרקטיקה הזו "ואכן, לאחר החזרה לשגרה, נראה כי תופעה זו נעלמה". עוד מדווחים כי חלק מהתלונות מתייחסות לאספקת מוצרים פגומים או על חוסרים במשלוח. במועצה מציינים כי "מרבית הרשתות הסכימו לזכות את הצרכנים בגין מוצרים פגומים ו/או חוסרים, בקלות, אך עדיין, נתקלנו במקרים נקודתיים בהם הצרכן נדרש להשיב לבית העסק את המוצר הפגום לצורך קבלת הזיכוי, דבר שאינו תואם את הוראות הדין".

תחום הביגוד וההנעלה הוא אחד הפופולריים בקניות המקוונות. התלונות על העוסקים בענף נגעו בעיקר לעיכובים בלתי סבירים ואי אספקה של משלוחים. במועצה מדגישים כי אין הוראה בחוק המזכה את הצרכן בפיצוי ללא הוכחת נזק במקרה של עיכוב באספקה, אלא רק במקרה שבו תואם שליח והשליח לא הגיע במועד. במקרה שבו המשלוח לא הגיע, הצרכן רשאי לבטל את העסקה ללא דמי ביטול עקב הפרת הסכם הרכישה.

תלונות אחרות בתחום האופנה התייחסו לחוסר התאמה במידה. בקנייה פיזית בחנות ניתן להחזיר את המוצר תוך 48 שעות כפי שמתיר החוק ולבית העסק יש את האפשרות לגבות דמי ביטול. בכל הנוגע לביטול עסקה שנעשתה מרחוק במקרים שבהם התקבל מוצר אחר , הייתה הטעיה בנוגע לאיכות המוצר או לחומרים ממנו הוא עשוי או הטעיה בטבלת המידות, הביטול יעשה ללא דמי ביטול ועל העסק מוטלת החובה לאסוף את המוצר. עם זאת, כאשר מדובר בהחזרת מוצר לאור חרטה, החובה להשיב את המוצר לעסק היא של הצרכן (בין אם במסירה לאחת מהחנויות או במשלוח בדואר או באמצעי אחר למחסני העסק).

בתוך כך, בין התלונות היו גם פניות של צרכנים שהלינו על עוסקים שלא מוכנים לבטל רכישת מוצרי הלבשה תחתונה. במועצה מבקשים להבהיר כי בניגוד לעסקה פרונטאלית בחנות, ניתן לבטל עסקה לרכישת הלבשה תחתונה כאשר העסקה מתבצעת במכר מרחוק. נדמה שהמחוקק התרשל בסעיף המאפשר החזרת מוצרי הלבשה תחתונה ובגדי ים שנרכשים מרחוק, גם אם לכאורה מדובר בסעיף שפועל לטובת הצרכנים.

לא ניתן להחזיר רהיט שכבר הורכב

גם תחום הריהוט והמוצרים לבית לא חף מתלונות. הצרכנים הלינו על עיכובים במשלוח ובאספקה. במועצה מציינים כי צרכנים יכולים לבטל את העסקה ולהגיש תביעה נגד עסקים לפיצוי אם יוכיחו שנגרם להם נזק.

תלונות אחרות בתחום של ריהוט התייחסו לאי התאמה בין מה שהוזמן ובין מה שהתקבל בפועל. עמדת המועצה היא כי לאחר שפריט ריהוט מורכב בביתו של הצרכן, אין זכות לביטול, ועל כן, על הצרכן מוטלת החובה להוכיח כי מדובר באי התאמה שמקורה בבית העסק, בפרסום מטעה, או במידות בלתי תקינות. זאת משום שלאחר ההרכבה אם המוצר לא מצא חן בעיני הצרכן - הוא אינו רשאי לבטל את העסקה על-פי הדין. בנוסף, צרכנים מתלוננים ששילמו כסף לעסקים שנסגרו או שפשטו את הרגל והם לא קיבלו את המוצר שרכשו. במקרה כזה הצרכים מצטרפים לרשימת הנושים של העסק (והם אחרונים ברשימה) והם יכולים להגיש תביעת חוב, בתקווה שיתרת קופת כינוס הנכסים תאפשר להחזיר כסף לצרכן, ואפילו חלק מהסכום.

בתחום המשחקים, הצעצועים וחומרי היצירה חלה עלייה בקניות בחסות הסגר והיעדר מסגרות החינוך והפנאי לילדים. במועצה מציינים שתלונות הצרכנים משקפות הטעיות בוטות דוגמת אספקה של מוצרים לא מקוריים, הטעיה לגבי ארץ הייצור, הטעיות בקנה מידה (מוצר שנראה גדול ומרשים אך בפועל מדובר במוצר קטנטן) והטעיות לגבי החומרים והחלקים המרכיבים את המוצרים. במקרה של הטעיה שניתנת להוכחה למשל מוצר שמצוין כי מכיל 100 חלקים ובפועל ישנם 50 חלקים בלבד, או מוצר שמותג בגודל מסוים בתמונה אולם בפועל הוא קטנטן - ניתן לבטל ללא דמי ביטול עקב הפרת הסכם הרכישה. עוד מציינים במועצה כי בתחום המשחקים היו מקרים של אי אספקת מוצרים לצרכנים ששילמו ובמקרים מסוימים אף הצרכנים חויבו בסכומי יתר. במקרים אלה מזכירים במועצה שיש לפנות מיידית לחברות האשראי ולדרוש את ביטול החיובים בטענה לכשל תמורה או שימוש לרעה בכרטיס החיוב.

עוד כתבות

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● המניות הדואליות חוזרות בפערים קטנים ● הבוקר: ירידות באסיה, עליות קטנות בחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל נסחר ביציבות, 3.14 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● אמזון עקפה את וולמארט והפכה לחברה הגדולה בעולם לפי הכנסות ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם